Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Mam identycznie. Pure bladestone pieknie wytlumaczyl. Nawet tego nie wiedzialem dopiero jak robilem przysiad u fizjo w lustrze zauważyłem ze faktycznie w poczatkowej fazie ruchu, prawe kolano mi ucieka do srodka. Wyszlo tez wlasnie ze lekko mam skrecona miednice. Byc moze to wszystko tez mialo wplyw ze rozdupcylem wiazadlo w kolanie lewym bo tak to dziala ;)

Mozesz robic tez polprzysiady przed lustrem pilnujac zeby kolano nie uciekalo. Mi pomaga.

I tak jak Pure napisal ze wkladki to kiepskie wyjscie, te uciekanie moze sie brac po prostu z tego ze masz slabe miesnie glebokie, ktoras czesc miesnia czworoglowego itp. Dobry fizjo ktory pokaze cwiczenia i cwiczyc ;) Wlasnie najlepiej taki ktory ma stycznosc ze sportem.

U mnie jest tez smieszna sytuacja jak no robie te cwiczenie "krzeslo". Niby obie nogi robia to samo a w lewej odstaje mi mocno srodkowa glowa czwórki a w prawej boczna. Co prawdopodobnie swiadczy wlasnie o dysbalansie miesniowym.

Ogolnie jak mi fizjo zrobila wyklad to az mnie przytloczylo jakie to pojebane wszystko, jak wszystko sie wiaze ze soba i jakie to skomplikowane. Czlowiek myslal ze wlaczy youtube, odpali cwiczenia i wio 😅

• Odpowiedzi 8 tys.
  • Wyświetleń 692,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i zrobiłem dziś ten Triathlon, miejsce 295 na 634, czas 2:45:58.     Generalnie, jestem zadowolony, założyłem sobie minimum: 40 min na pływanie, 1:20 na rower i 45 min na biegan

• Moja sprawa dotycząca pogryzienia właśnie dobiegła końca. Obyło się bez sądu, choć z pomocą adwokata. Gotówka przekazana. Starczy na oleda i jeszcze na kurwę zostanie A podobno biegając amat

Opublikowano

No właśnie jest to wszystko powiązane i o ile w tym roku z rozcięgnem już kłopotów nie miałem to były z tym kolanem. Na początku to cała prawa strona się odzywała ale jak zacząłem rolować to pasmo boczne to jakoś człowiek przeczłapał rok.

Mam nadzieję, że szybko ogarnę co i jak bo muszę kupić jakieś buty a teraz dobre promkinosacz3

Opublikowano

Udalo sie kupić. Mega podjarka bo akurat tego dnia finały na 400m, 60m babek i tyczka mezczyzn, miejsca przy samiusiej tyczce banderas Oh boy

Screenshot_20251027-140555~2.png

Opublikowano

Pelen podziwu jestem tutaj dla biegajacych graczmasterow, motywujecie mnie do wiekszego wysilku. ohboy

Osobiscie biegam od 8 lat, jak zaczynalem to nie potrafilem przebiec 500m metrow bez zadyszki i stawania. Teraz po 5 km biegu robie jeszcze z rozpedu 16 minut HIITa i przerzucam ciezarami. Moze niemam jakis super czasow ale to pewnie wynika z tego ze pale od przeszlo 20 lat do tego pije 2 razy w tygodniu plus waze tez przeszlo 100kg, no i nastolatkiem juz chyba tez nie jestem w wieku prawie 40 lat. frog

PS wynik na 10 km jest troche przeklamany bo tam zawsze mam bite prawie1,5km non stop pod gorke. Życze wszystki lamania rekorow co najmiej do setki (100lat)gigachad

Screenshot_20251030_114413_Garmin Connect.jpg

Opublikowano

Ale szczyt formy dobrze zaplanowales wszystkie rekordy praktycznie w ciagu jednego tygodnia obama

Opublikowano

To wszysto zawdzieczam temu, ze lato sie skonczylo, mam chwile slabosci po rozstaniu, mniej chleje i potrzebuje rozladowania emocji. Tez dlatego szukam jakiegs zrozumienia/łacznosci w grupie reggie

Edytowane przez chmura

Opublikowano

@chmura cos tam już biegasz to zapisz się na jakieś lokalne biegi tam są zawsze jakieś fajne laski to będziesz miał przyjemne z pożytecznym ;)

Ja zrobiłem sobie to sprawdzenie stóp i nie mam żadnego platfusa i przy przetaczaniu stopy też jest wszystko ok tylko trochę bardziej obciążam lewą stopę. Koleś stwierdził, że góra może być problemem bo się trochę garbię no i mam trochę nierówną górę. Ale mnie pocieszył mówiąc „w pana wieku już nic nie można z tym zrobić”. Ja mam dopiero 38 latnvmnd

Kij mu w oko we wtorek idę do tej dziewczyny co też biega może ona pomoże staremu człowiekowi.

Opublikowano

Pod koniec maja wróciłem do regularnego biegania po dwóch latach przerwy. Udało się pobić wszystkie rekordy sprzed dwóch lat. W tym roku nie pchałem się jeszcze w żadne zawody półmaratonu i maratonu.
W tym roku tuylko jeszcze bieg niepodległości w Gdyni a później przygotowania do półmaratonu w marcu i maratonu w kwietniu.
W półmaratonie celuję w czas 1:35, a w maratonie fajnie by było zakręcić się w okolicach 3:30, ale to zweryfikują treningi przez najbliższe pół roku )

image.png

Opublikowano

No właśnie leżałem, praktycznie zero aktywności i praca siedząca za biurkiem. Przez te 2 lata przytyłem z 68 na 85 i dopiero na początku tego roku zszedłem do 79 a jak wróciłem do biegania to zszedłem do obecnej wagi ok 71kg.

Jeżeli kogoś to interesuje to tutaj jest moja strava: https://www.strava.com/athletes/104943778

Edytowane przez szyna100

Opublikowano

Szyna100 należy do tej grupy, która może może zamulać na kanapie, ale jak przychodzi co do czego, wskakuje w buty i wykręca czasy na które przeciętny trenujący musi poświecić 2 mocne sezony przygotowań. Zazdro frog

Edytowane przez ginn

Opublikowano
Godzinę temu, BRY@N napisał(a):

No to ładnie po takim czasie notbad

Tylko biegałeś czy siłowo też ćwiczyłeś ?

Ćwiczenia siłowe to jest właśnie mój największy mankament. Nie jestem w stanie się zmusić do regularnego ćwiczenia. Siłka u mnie odpada i jedynie bardzo w kratkę ćwiczę w mieszkaniu z wagą własnego ciała, taśmami oporowymi i lekkim kettlem. Czasami raz w tygodniu inym razem raz na dwa tygodnie.
Głównie biegam regularnie 5 dni w tygodniu. Odpoczynek w poniedziałek i piątek i jak już to w któryś z tych dni robię ćwiczenia siłowe.
Plan treningów biegowych mam od dawna usystematyzowany:
wtorek - podbiegi/tempo/próg/sprinty
środa - easy 7-10km
czwartek - interwały na bieżni 400m (wspólne treningi adidas runners tricity)
sobota - parkrun czasami mocniej czasami spokojniej, przed 1-5km rozgrzewki i jak się nie zagadam to po 1-3km schodzenia
niedziela - long, mocniejszy jak spokojny parkrun, easy jak mocniejszy parkrun.

Jak się obecnie przygotowywałem do 5km i 10km to powyższe treningi były przystosowane kilometrarzem i tempem do tych dystansów, a jak zacznę pod maraton i pół to odpowiednio to wszystko przeskaluję )

Edytowane przez szyna100

Opublikowano

Byłem wczoraj u tej dziewczyny co też biega i ona mi konkretnie z każdej strony to kolano rozruszała. Wszystkie mięśnie z każdej strony obmacała to dziś całkiem inaczej w tym kolanie. Nie czuć już tego napięcia, zobaczę jak będzie za dzień dwa ale jak widać podejście fizjoterapeutów może być różne i z różnym skutkiem.