Jump to content

Featured Replies

Posted

Przejrzałem dogłębnie Klub Smakosza i nie zauważyłem takiego tematu, a szkoda, bo w końcu sosy to ważny dodatek do potraw. Mam tutaj na myśli przeróżne musztardy, ketchupy, majonezy, sosy czosnkowe, meksykańskie, cygańskie itd. Jakich sosów najczęściej używacie? Jaka firma robi wg. was najlepsze? A może wcale ich nie używacie?

 

Zapraszam do burzliwej dyskusji ;)

  • Replies 486
  • Views 86.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

  • Tak zwany sos czosnkowy.

  • Roleski trochę się rozdrabnia z ilością sosów ostatnio, bo wybór jest przytłaczający, ale smakowo im to bardzo dobrze wychodzi.    Nadsos. 10/10, zostawia w tyle większość tego co jest

  • Za rzadko zaglądam na ten dział na forum :v Włączę się więc do dyskusji z przed kilku miesięcy i posta, w którym Yano zastanawia się gdzie kupić srirachę - w Warszawie jest co najmniej kilka bardzo d

Tematy o keczupach i majonezach zdaje sie sa.

 

Lepiej podyskutowac o prawdziwych dobrych sosach.

 

Pomidorowy... do krewetek na przyklad. Obierz kilka pomidorow, posiekaj je, wrzuc na patelnie, posol, popieprz, niech sie zrobi z nich papka, dodaj troche smietanki i masz rewela sos. Bazylia wskazana. Dowolne modyfikacje dopuszczalne.

Sos Cezar. Król wszystkich sosów, idealny do wszystkiego.

Robi się go na wiele sposobów. Co kucharz, to inny przepis. Najważniejsze, by na liście składników znalazły się anchois i parmezan.

Składniki (oczywiście przykładowe, bo nie ma jednej receptury):

Majonez, śmietana, parmezan, anchois, limonka (sok z cytryny), czosnek, musztarda (tu również nie ma reguły), sol, pieprz.

Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie).

Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha.

Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów.

Edited by Khadgar

Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie).

Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha.

Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów.

 

ja bym doldala bechamel (lasaigne bez niego nie istnieje) i holenderski do kompletu, a to instrukcja dla niewtajemniczonych...:

 

  • Author

Ja za to ostatnio zachwycam się sosem czosnkowym z... Biedronki :D Zaje.biście pasuje do kanapek z szynką. Zaprzestałem nawet używania ketchupu. A kosztuje jedyne 2zł. Polecam :)

sos barbecue z lidla miecie wszystko, szkoda ze juz nie ma ;f

  • 10 months later...
  • Author

2lcmf6x.jpg

 

Taki wynalazek ostatnio kupiłem. Nawet dobry, daje radę, ale myślę, że z sosów do hamburgerów znajdzie się coś lepszego na rynku. Można spróbować jak się komuś przejadł ketchup/musztarda/majonez.

sos czosnkowy, własnej roboty

tysiąca wysp- do sałatki z maca

  • 3 months later...

Nie wiem czy znajdziesz, lepiej zrób samemu. To proste :good:: Sos serowy.

Edited by Spyker

Spyker masz plusa :thumbsup:

toc to wchui niezdrowe

 

 

(chociaz wegierki ze sloika lubie, czasem tez od spaghetti wezme)

  • 4 months later...
  • Author

Może ktoś wie, gdzie dostanę sos Wasabi? Szukałem po różnych supermarketach i mniejszych marketach, byłem nawet w sklepie z orientalnym żarciem i nici.

 

edit: o allegro wiem :)

Edited by Figlarz

w bogatej warszawie to w każdym "markiecie" jest spróbuj w Almach i innych piotrach janach pawłach. zółte opakowanie wygląda jak plastelina. na przyprawach i sosach.

wasabi w tubie w kazdym tesco, carefour itepe przeciez jest

polecam zrobic wlasny sos czosnkowy z uwagi na jego typowa wysoka kalorycznosc

 

uzywamy:

czosnek

jogurt naturalny

pieprz

sol

opcjonalnie swiezy skrojony w talarki ogorek

 

sos ma konsystencje jogurtu, wiec moze byc nieco rzadszy niz ten heinza czy hellmannsa, ale za to jego kalorycznosc jest 99% mniejsza.

  • 2 months later...

Sosy Łowicz wymiatają, szczególnie meksykański.

Jeszcze smakuje mi węgierski z firmy "Dawtona"

  • 1 month later...

Sos czosnkowy ładnie miecie konkurencję - raz, że banalnie łatwy do wykonania, a dwa, że do wszelakiego rodzaju mięsa nadaje się jak mało co, (nie wyobrażam sobie wyprawiać grilla bez tego przysmaku). Szkoda tylko, że tak ciężko później pozbyć się mdłego zapachu wydobywającego się z ust.

  • Author

Ja też ostatnio tylko sos czosnkowy wpier.dalam. Jaką masz recepturę? Ja mieszam 3/4 słoika majonezu ze zgniecionymi 4 ząbkami czosnku + kilka kropel maggi.

Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce.

Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce.

This. Najlepszy przepis, można doprawić ew. jakimiś przyprawami/zielskiem dla smaku.

Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce.

 

 

Dokładnie tak samo robi się u mnie. Także polecam.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

Recently Browsing 0

  • No registered users viewing this page.