Figlarz 1272 Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Przejrzałem dogłębnie Klub Smakosza i nie zauważyłem takiego tematu, a szkoda, bo w końcu sosy to ważny dodatek do potraw. Mam tutaj na myśli przeróżne musztardy, ketchupy, majonezy, sosy czosnkowe, meksykańskie, cygańskie itd. Jakich sosów najczęściej używacie? Jaka firma robi wg. was najlepsze? A może wcale ich nie używacie? Zapraszam do burzliwej dyskusji Quote Link to comment
kold 8 Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Tematy o keczupach i majonezach zdaje sie sa. Lepiej podyskutowac o prawdziwych dobrych sosach. Pomidorowy... do krewetek na przyklad. Obierz kilka pomidorow, posiekaj je, wrzuc na patelnie, posol, popieprz, niech sie zrobi z nich papka, dodaj troche smietanki i masz rewela sos. Bazylia wskazana. Dowolne modyfikacje dopuszczalne. Quote Link to comment
ojejcu 86 Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Sos Cezar. Król wszystkich sosów, idealny do wszystkiego. Robi się go na wiele sposobów. Co kucharz, to inny przepis. Najważniejsze, by na liście składników znalazły się anchois i parmezan. Składniki (oczywiście przykładowe, bo nie ma jednej receptury): Majonez, śmietana, parmezan, anchois, limonka (sok z cytryny), czosnek, musztarda (tu również nie ma reguły), sol, pieprz. Quote Link to comment
mortis 2 Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 sos czosnkowy Heinz i nic wiecej nie potrzebuje ;] Quote Link to comment
froncz piotrewski 1732 Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 (edited) Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie). Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha. Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów. Edited June 20, 2009 by Khadgar Quote Link to comment
Ewcikson 1 Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie). Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha. Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów. ja bym doldala bechamel (lasaigne bez niego nie istnieje) i holenderski do kompletu, a to instrukcja dla niewtajemniczonych...: Quote Link to comment
Figlarz 1272 Posted June 21, 2009 Author Share Posted June 21, 2009 Ja za to ostatnio zachwycam się sosem czosnkowym z... Biedronki Zaje.biście pasuje do kanapek z szynką. Zaprzestałem nawet używania ketchupu. A kosztuje jedyne 2zł. Polecam Quote Link to comment
Guest MasterShake Posted June 21, 2009 Share Posted June 21, 2009 sos barbecue z lidla miecie wszystko, szkoda ze juz nie ma ;f Quote Link to comment
Figlarz 1272 Posted May 1, 2010 Author Share Posted May 1, 2010 Taki wynalazek ostatnio kupiłem. Nawet dobry, daje radę, ale myślę, że z sosów do hamburgerów znajdzie się coś lepszego na rynku. Można spróbować jak się komuś przejadł ketchup/musztarda/majonez. Quote Link to comment
Kania 66 Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 sos czosnkowy, własnej roboty tysiąca wysp- do sałatki z maca Quote Link to comment
froncz piotrewski 1732 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Forumie pomóż - gdzie kupić sos serowy? Quote Link to comment
Spyker 59 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 (edited) Nie wiem czy znajdziesz, lepiej zrób samemu. To proste : Sos serowy. Edited August 3, 2010 by Spyker Quote Link to comment
Guest LoganOldschool Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Spyker masz plusa Quote Link to comment
Banny 2656 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 toc to wchui niezdrowe (chociaz wegierki ze sloika lubie, czasem tez od spaghetti wezme) Quote Link to comment
Figlarz 1272 Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 (edited) Może ktoś wie, gdzie dostanę sos Wasabi? Szukałem po różnych supermarketach i mniejszych marketach, byłem nawet w sklepie z orientalnym żarciem i nici. edit: o allegro wiem Edited December 29, 2010 by Figlarz Quote Link to comment
Guest Orzeszek87 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 w bogatej warszawie to w każdym "markiecie" jest spróbuj w Almach i innych piotrach janach pawłach. zółte opakowanie wygląda jak plastelina. na przyprawach i sosach. Quote Link to comment
Guest MasterShake Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 wasabi w tubie w kazdym tesco, carefour itepe przeciez jest Quote Link to comment
Najtmer 1082 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 polecam zrobic wlasny sos czosnkowy z uwagi na jego typowa wysoka kalorycznosc uzywamy: czosnek jogurt naturalny pieprz sol opcjonalnie swiezy skrojony w talarki ogorek sos ma konsystencje jogurtu, wiec moze byc nieco rzadszy niz ten heinza czy hellmannsa, ale za to jego kalorycznosc jest 99% mniejsza. Quote Link to comment
Frycekz 0 Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Sosy Łowicz wymiatają, szczególnie meksykański. Jeszcze smakuje mi węgierski z firmy "Dawtona" Quote Link to comment
Josh the Boy 24 Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Sos czosnkowy ładnie miecie konkurencję - raz, że banalnie łatwy do wykonania, a dwa, że do wszelakiego rodzaju mięsa nadaje się jak mało co, (nie wyobrażam sobie wyprawiać grilla bez tego przysmaku). Szkoda tylko, że tak ciężko później pozbyć się mdłego zapachu wydobywającego się z ust. Quote Link to comment
Figlarz 1272 Posted May 20, 2011 Author Share Posted May 20, 2011 Ja też ostatnio tylko sos czosnkowy wpier.dalam. Jaką masz recepturę? Ja mieszam 3/4 słoika majonezu ze zgniecionymi 4 ząbkami czosnku + kilka kropel maggi. Quote Link to comment
Josh the Boy 24 Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce. Quote Link to comment
froncz piotrewski 1732 Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce. This. Najlepszy przepis, można doprawić ew. jakimiś przyprawami/zielskiem dla smaku. Quote Link to comment
Figlarz 1272 Posted May 20, 2011 Author Share Posted May 20, 2011 Ogarne ten przepis ze smietana i ocenię Quote Link to comment
Lipa 507 Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce. Dokładnie tak samo robi się u mnie. Także polecam. Quote Link to comment
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.