Posted June 20, 200915 yr Przejrzałem dogłębnie Klub Smakosza i nie zauważyłem takiego tematu, a szkoda, bo w końcu sosy to ważny dodatek do potraw. Mam tutaj na myśli przeróżne musztardy, ketchupy, majonezy, sosy czosnkowe, meksykańskie, cygańskie itd. Jakich sosów najczęściej używacie? Jaka firma robi wg. was najlepsze? A może wcale ich nie używacie? Zapraszam do burzliwej dyskusji
June 20, 200915 yr Tematy o keczupach i majonezach zdaje sie sa. Lepiej podyskutowac o prawdziwych dobrych sosach. Pomidorowy... do krewetek na przyklad. Obierz kilka pomidorow, posiekaj je, wrzuc na patelnie, posol, popieprz, niech sie zrobi z nich papka, dodaj troche smietanki i masz rewela sos. Bazylia wskazana. Dowolne modyfikacje dopuszczalne.
June 20, 200915 yr Sos Cezar. Król wszystkich sosów, idealny do wszystkiego. Robi się go na wiele sposobów. Co kucharz, to inny przepis. Najważniejsze, by na liście składników znalazły się anchois i parmezan. Składniki (oczywiście przykładowe, bo nie ma jednej receptury): Majonez, śmietana, parmezan, anchois, limonka (sok z cytryny), czosnek, musztarda (tu również nie ma reguły), sol, pieprz.
June 20, 200915 yr Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie). Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha. Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów. Edited June 20, 200915 yr by Khadgar
June 20, 200915 yr Sos czosnkowy zrobiony w domu - pyszności(i bez schizy, że w pizzerii ktoś dodał do niego coś od siebie). Dobry jest też sos zrobiony z sera pleśniowego. Do wszystkiego. Jak sobie czasem zrobię więcej, to takiego zimnego używam jak masła - na chleb. Pycha. Pomidorowy(z bazylią, oliwą, oregano itp.) - zwycięzca do makaronów. ja bym doldala bechamel (lasaigne bez niego nie istnieje) i holenderski do kompletu, a to instrukcja dla niewtajemniczonych...:
June 21, 200915 yr Author Ja za to ostatnio zachwycam się sosem czosnkowym z... Biedronki Zaje.biście pasuje do kanapek z szynką. Zaprzestałem nawet używania ketchupu. A kosztuje jedyne 2zł. Polecam
May 1, 201015 yr Author Taki wynalazek ostatnio kupiłem. Nawet dobry, daje radę, ale myślę, że z sosów do hamburgerów znajdzie się coś lepszego na rynku. Można spróbować jak się komuś przejadł ketchup/musztarda/majonez.
August 3, 201014 yr Nie wiem czy znajdziesz, lepiej zrób samemu. To proste : Sos serowy. Edited August 3, 201014 yr by Spyker
August 3, 201014 yr toc to wchui niezdrowe (chociaz wegierki ze sloika lubie, czasem tez od spaghetti wezme)
December 29, 201014 yr Author Może ktoś wie, gdzie dostanę sos Wasabi? Szukałem po różnych supermarketach i mniejszych marketach, byłem nawet w sklepie z orientalnym żarciem i nici. edit: o allegro wiem Edited December 29, 201014 yr by Figlarz
December 29, 201014 yr w bogatej warszawie to w każdym "markiecie" jest spróbuj w Almach i innych piotrach janach pawłach. zółte opakowanie wygląda jak plastelina. na przyprawach i sosach.
December 30, 201014 yr polecam zrobic wlasny sos czosnkowy z uwagi na jego typowa wysoka kalorycznosc uzywamy: czosnek jogurt naturalny pieprz sol opcjonalnie swiezy skrojony w talarki ogorek sos ma konsystencje jogurtu, wiec moze byc nieco rzadszy niz ten heinza czy hellmannsa, ale za to jego kalorycznosc jest 99% mniejsza.
March 24, 201114 yr Sosy Łowicz wymiatają, szczególnie meksykański. Jeszcze smakuje mi węgierski z firmy "Dawtona"
May 19, 201114 yr Sos czosnkowy ładnie miecie konkurencję - raz, że banalnie łatwy do wykonania, a dwa, że do wszelakiego rodzaju mięsa nadaje się jak mało co, (nie wyobrażam sobie wyprawiać grilla bez tego przysmaku). Szkoda tylko, że tak ciężko później pozbyć się mdłego zapachu wydobywającego się z ust.
May 20, 201114 yr Author Ja też ostatnio tylko sos czosnkowy wpier.dalam. Jaką masz recepturę? Ja mieszam 3/4 słoika majonezu ze zgniecionymi 4 ząbkami czosnku + kilka kropel maggi.
May 20, 201114 yr Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce.
May 20, 201114 yr Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce. This. Najlepszy przepis, można doprawić ew. jakimiś przyprawami/zielskiem dla smaku.
May 20, 201114 yr Ja mieszam śmietanę (12%) z majonezem w proporcji pół na pół, do tego ładuję z 5 startych ząbków czosnku (czasem więcej, zależy jaką ilość sosu przygotowuję), na koniec obowiązkowo przyprawiam solą i pieprzem. Ważne, żeby sos przeleżał później minimum kilka godzin w lodówce. Dokładnie tak samo robi się u mnie. Także polecam.
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.