Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dragon Ball (także Z, GT i Super)

Featured Replies

Opublikowano
55 minut temu, Soban napisał:

No w Naruto jakoś dali radę zrobić tak, że sasek też był ultra kozakiem.

No i? Temat jest o Dragon Ball.

Gohan to wyjątek, z głównym złym zawsze walczy i wygrywa Goku i tak będzie też tym razem. Choć fajnie byłoby zobaczyć tag team z Vegetą przeciw Jirenowi. No ale Sayanie nie walczą razem.

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Wyświetleń 598,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• kto waszym zdaniem by wygrał naprawde? Goku czy Supermen?   http://www.youtube.com/watch?v=0Je1ESpZpME

• Pomimo zakończenia sagi Super, Ja też nie mogłem w spokoju rozstać się z bohaterami Dragon Ball i przez ostatnich kilka dni układałem.   Co to?      Odpowiedź    

Opublikowano
59 minut temu, Square napisał:

No, a zobacz co z nim zrobili w sadze Buu. Jeszcze jako Mystic miał swoje kilka stron, ale ogólnie to cień tego co pokazał jako ssj2. O Super już nie wspominając.

To już inny temat, ale swoje 5min chwały dostał w anime. 

Zastanawia mnie kto tam pisze scenariusze  do tego Super. 

Cytat

Production
Akira Toriyama writes the plot outline, and then a team of writers creates the script, expanding, adding, and changing elements from Toriyama's plan as they deem appropriate.[11] They also sometimes decide not to include things from Toriyama's outline (such as Goku Black's Super Saiyan form and Fused Zamasu defusing due to the Potara's time limit).[12][13] The original suggestions for some of the storylines come from the editorial office, then Toriyama writes the outlines.[14] However, Toriyama has seemingly complained about the anime's quality at points.[15]

Czyli gamoń Toriyama zrobi sobie mange, a jakieś studenciaki przerabiają sobie wydarzenia na swoje "widzimisie" ?

Edytowane przez oFi

Opublikowano
32 minuty temu, oFi napisał:

To już inny temat, ale swoje 5min chwały dostał w anime. 

Zastanawia mnie kto tam pisze scenariusze  do tego Super. 

Czyli gamoń Toriyama zrobi sobie mange, a jakieś studenciaki przerabiają sobie wydarzenia na swoje "widzimisie" ?

Tak dokładnie tak a co ciekawe to pierwsze kilkanaście epów po sadze z frezerem było pisanych na kolanie z tygodnia na tydzień.

Edytowane przez kudlaty88

Opublikowano

Akurat teraz (w przeciwieństwie do starego DB) manga jest mocno do tyłu w stosunku do anime. Ja to rozumiem tak, że Toriyama nakreślił jakiś tam ogólny zarys historii, a scenarzyści anime już sobie improwizują i dodają różne wątki. Później Tori nadgania, pewne rzeczy przedstawiając inaczej. Swoją drogą, nadrobiłem mangę i faktycznie sporo wątków jest tam mądrzej (i oczywiście zwięźlej) przedstawionych. Lepsze jest chociażby "intro" do turnieju wszechświatów (walka bogów zniszczenia).

1 godzinę temu, Square napisał:

No, a zobacz co z nim zrobili w sadze Buu. Jeszcze jako Mystic miał swoje kilka stron, ale ogólnie to cień tego co pokazał jako ssj2. O Super już nie wspominając.

Ok, ale przynajmniej raz pokonał głównego złego. Vegeta w starych sagach miał swoje przebłyski (C19, druga forma Cella), ale to tylko tyle. W Super w ogóle jest olewany. BTW skończyłem niedawno całą Zetkę, i teraz widzę, jak bardzo Mystic Gohan był przehajpowany. W praktyce po paru wymianach ciosów został (przez własną głupotę, znowu) całkowicie zeszmacony. Ogólnie Buu saga średnia na jeża, a samo zakończenie serii (tak w mandze, jak i anime), można skwitować tylko "xd". O GT można różne rzeczy mówić, ale przynajmniej całość jest ładnie zakończona. 

Opublikowano
3 minuty temu, kotlet_schabowy napisał:

Akurat teraz (w przeciwieństwie do starego DB) manga jest mocno do tyłu w stosunku do anime. Ja to rozumiem tak, że Toriyama nakreślił jakiś tam ogólny zarys historii, a scenarzyści anime już sobie improwizują i dodają różne wątki. Później Tori nadgania z mangą, pewne rzeczy przedstawiając inaczej. Swoją drogą, nadrobiłem mangę i faktycznie sporo wątków jest tam mądrzej (i oczywiście zwięźlej) przedstawionych. Lepsze jest chociażby "intro" do turnieju wszechświatów (walka bogów zniszczenia).

Akira grzebie tylko przy anime a Toyotaro robi przy mandze i jakos lepiej to ograrnia.

Opublikowano

A to nie jest tak, że Toyotaro tylko rysuje a Akira ogarnia historyjkę ? Bo z tego co kojarzę, to taki układ jest jednym z powodów, dla których w ogóle wrócił do DB

Opublikowano

Jest tak jak napisałeś Akira nakreślił ogólne założenia kto co i kiedy i z kim i kto jak ma wyglądać tyle jego wkładu,Toyotaro ma dużo swobody w tworzeniu mangi,dlatego manga dość mocno różni sie od anime.

Edytowane przez kudlaty88

Opublikowano

Może warto sobie odpuścić to śmieszne anime, i ogarnąć od początku do końca mangę, żeby nie psuć odbioru całości :P Manga przynajmniej wygląda konkretnie, i z tego co mi się obiło o uszy, to również wiele wątków ma znacznie lepiej wyjaśnionych.

Opublikowano

Zapowiedź 122 odcinka - :banderas:

Vegeta nie taki bezsilny wobec Jirena. ;)

Opublikowano

Jeszcze nie. Natrafiłem na Twitterze i musiałem zobaczyć zapowiedź. ;)

Opublikowano

Odcinek pewnie wskoczy w ciągu 15-20 minut.

Opublikowano

Naprawdę fajny odcinek, zdecydowana poprawa względem kilku poprzednich. Aniraza okazał się bardzo silnym przeciwnikiem, takie połączenie Hatchiyaka z Janembą. MVP bez wątpienia C17 na spółkę z 18-tką.

Tak jak pisałem wcześniej, zapowiedź 122 epizodu wygląda świetnie. Takahashi robi robotę. ;) To będą długie 2 tygodnie.

084iw4C.jpg

DRxl1F_X4AER-xQ.jpg

sN40KJB.jpg

https://imgur.com/a/5jAPT

Opublikowano

Fajnie było zobaczyć w końcu wszystkich razem, szczególnie Friezę w formie golden. 

Ta zapowiedź kolejnego odcinka :banderas:

Goku/Vegeta vs Jiren, a reszta? Wiadomo kto z kim?

Opublikowano
Godzinę temu, mcp napisał:

Goku/Vegeta vs Jiren, a reszta? Wiadomo kto z kim?

Ze spoilerów wiadomo też o

Frieza vs Dyspo

A dzisiejszy odcinek nadspodziewanie fajny. Anilaza okazał się zaskakująco ciekawym i dość pomysłowym przeciwnikiem. 17 znów pokazał klasę :good:

W oko wpadło mi też to:

j7bBMzu.jpg

:banderas:

Edytowane przez Frantik

Opublikowano

Bardzo fajny odcinek im wyszedł na zakończenie tego roku. Wielka szkoda, że za tydzień nie ma nowego, bo będzie się działo.

W sumie dziwnie wyszło z bogiem zniszczenia U3, jakiś daleki krewny Beerusa i Champy?

Opublikowano

W trakcie odcinka było kilka wskazówek jeżeli chodzi boga z U3 ale i tak niezły trol.

Ciekawe co z tym power-upem Vegety, skoro Goku z kaiokenem blue nie był w stanie tknąć Jirena a Vegeta zalicza kilka trafień...

Opublikowano

To może być jakaś zajawka tego ofensywnego Ultra Instynktu, o którym się spekuluje. Bóg z U3 faktycznie niezły gag - pewnie leczy sobie kompleksy tą zbroją. :D