Opublikowano 9 grudnia 200915 l dobra, to ja zacznę. najważniejsze jest dla mnie, żeby przygotować można było szybko i najlepiej od razu więcej na cały tydzień. zamieszczajcie swoje sprawdzone potrawy, które się kwalifikują. "ale jestem najedzony z ryżem" by Grigori składniki: ryż zwykły kostka rosołowa curry rama do pieczenia/masło baleron w plasterkach papryka ze słoika pieprz sos czosnkowy czas przygotowania: pierwsza porcja 30 minut następne - 10 min jak: Gotujesz wodę na ryż. Jak się zagotuje, dodajemy kostkę rosołową i pół torebki curry, wstawiamy w to ryż. Ja daje do garnka 5 torebek i mam jedzenia na 5 dni/dużych porcji. 10 minut na wolnym ogniu. Hartujemy w zimnej wodzie i wysypujemy do pojemnika - jak ostygnie można wsadzić do lodówki i mieć etap gotowania ryżu z głowy w następnych dniach. Bierzemy 3-5 plastrów baleronu i kroimy w kostkę (można dać też pierś z kurczaka, ale tutaj dochodzi rozmrażanie no i trzeba więcej, drożej etc.). To samo z papryką, ile kto lubi. Wrzucamy na patelkę z rozpuszczoną ramą do pieczenia/masłem i podsmażamy jak kto lubi, można popieprzyć - nie solić bo baleron jest słony. Jak już się podsmaży dodajemy porcje ryżu, mieszamy no i podgrzewamy jeśli był z lodówki żeby zimnego nie jeść, wiadomo. Dajemy to na talerz i lejemy sos, ale nie taki jak do pizzy, tylko sklepowy. Jemy. Dobre jest, choć wygląda prymitywnie. Taka namiastka shoarmy. ;]
Opublikowano 9 grudnia 200915 l Brzmi ciekawe, może przetestuję w następnym tygodniu, ale jedno pytanie: nie za słony ten ryż? Pól paczki curry to cholernie dużo, imo.
Opublikowano 9 grudnia 200915 l To coś ma OSIEM składników. To nie jest żadna kuchnia studencka. Dania kuchni studenckiej mają jeden składnik, ewentualnie dwa, jeśli zaliczać wodę. Jeśli kiedyś w życiu będę miał czas, żeby zrobić sobie danie z ośmiu składników, to będę bardzo szczęśliwy.
Opublikowano 9 grudnia 200915 l Powiedzmy że to kompromis pomiędzy smakiem, a innymi cechami prostudenckimi. @bountyhunter: a od kiedy curry jest słone? Możesz wsypać mniej, ale imo tyle to optimum żeby 5 paczek ryżu tym nasiąkło. Jak będzie mniej, to ryż wyjdzie bardziej biały niż żółty.
Opublikowano 14 grudnia 200915 l Jak mieszkałem w akademiku i trzeba było nauczyć się jakoś gotować, bo ile można jajówę, to z pomocą przyszedł mi ten oto blog: http://student-gotuje.blogspot.com/ . Wybiera się po prawej zdobyte pożywienie i pojawiają się przepisy <emot_z_różdżką>. Tym cwanym sposobem odkryłem danie co się zowie "Makaryż z tuńczykiem". Polecam na ostro, np. z tabasco albo inną mieloną papryką.
Opublikowano 15 grudnia 200915 l Ryż + surówka colesława. Tanie, proste - pyszne. chryste panie... Zaadoptowałem Twój przepis na coś, co można już nazwać "daniem". Dodałem pierś z kurczaka pokrojoną w paski i podsmażoną z randomową przyprawą do kurczaka, i do tego i ryżu sos tysiąca wysp. Znośne.
Opublikowano 15 grudnia 200915 l Spróbowałem tego przepisu z pierwszego posta - z tą różnica, że zamiast baleronu wsadziłem podwawelską [burżuazja ] i zapomniałem sosu czosnkowego kupić. Było dosyć dobre, lecz suche trochę. Aha, to curry faktycznie nie powoduje, że ryż jest słony [nie wiem, dlaczego mi się coś wcześniej ubzdurało], lecz muszę jeszcze odkryć sens jego użyteczności - przyznam szczerze, iż niezbyt wyczułem zmianę smaku pomiedzy ryżem 'normalnym', a ryżem ugotowanym z dodatkiem pół torebki tejże przyprawy. No, ale fajnie wygląda przynajmniej
Opublikowano 15 grudnia 200915 l + = ZAJE.BISTE ŻARCIE Bułeczkę "maczamy" w pasztecie i gryziemy. Nie potrzeba nawet noża. Koszt ok. 2zł. Tanio, szybko i smacznie
Opublikowano 15 grudnia 200915 l My w pociągu rozsmarowywujemy pasztet palcem xD Ale podbijam! Jedno z bardziej znanych studenckich żarć. Dodałabym jeszcze konserwe turystyczną.
Opublikowano 15 grudnia 200915 l Dobre i proste jest risotto. Składniki: -ryż -kostka rosołowa -dowolne składniki znalezione w kuchni (mój zestaw: pieczarki, papryka, kukurydza, czosnek, cebula, pomidor, szynka) Ryż wrzucić na patelnię i smażyć aż się zrobi szklisty (ja to robię bez tłuszczu, ale można z), potem wlać bulion (średnio jedna kostka na worek ryżu) i wrzucić przygotowane wcześniej składniki. Gdy bulion się wchłonie to znaczy, że wystarczy doprawić i żarcie gotowe. @down: Nie no, wrzucam od razu z torebki na patelnię. Co prawda nie będzie bialutki i pulchniutki, ale nie taki ma być w założeniu. Edytowane 16 grudnia 200915 l przez Pan Pieczarka
Opublikowano 16 grudnia 200915 l Tu rodzi się moje pytanie - ryż najpierw trzeba zagotować, czy zrobi się dobry tylko dzięki smażeniu na patelni? Bo moja była twierdziła że można na patelni "ugotować" ryż, ale ja nigdy jej nie wierzyłem... @ktośtam: jak zapomniałeś sosu, to nie dziwota, że suche było.
Opublikowano 16 grudnia 200915 l Dzisiaj wyskoczyłem z lokalu do Biedronki i zakupiłem chleb oraz szynkę. Za(pipi)iste danie. Niczego więcej nie potrzeba.
Opublikowano 17 grudnia 200915 l Gotujemy makaron, gotujemy parówki, podrzewamy sos (moze być do spaghetti). Wszystko razem mieszamy (parówki oczywiście najpierw kroimy) Danie dla bogatych ale warto (pyszne) xD
Opublikowano 18 grudnia 200915 l Dementuję, psie kutasy nie zawierają kurzych pazurów (mi się dwa razy taki artefakt trafił).
Opublikowano 23 grudnia 200915 l Zeschły chleb na patelnie + jaja + sól + pieprz. Można chleb zmoczyć wodą przed położeniem na patelnie.
Opublikowano 23 grudnia 200915 l Chleb z margaryną i z solą. Wersja dla oszczędnych - chleb z "Delmą ze szczyptą soli".
Opublikowano 24 grudnia 200915 l Kogel-mogel potrzebujesz: 2-3 jajka i trochę cukru sposób przyrządznia (proszę o skupienie, bo będzie trudno): 1. rozbijasz jajka, oddzielasz żółtko od białka 2. białko traktujesz trzepaczką, aż się trochę spieni 3. żółtko napie.rdalasz ręcznie widelczykiem lub mikserem, nie zapominając dosypywać cukru 4. łączysz białko z otrzymaną masą, mieszasz debeściak wsród deserów, ultra tani i prosty w przyrządzeniu, a przy tym bardzo smaczny
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.