Jump to content

jedzenie studenckie - przepisy


Guest

Recommended Posts

dobra, to ja zacznę. najważniejsze jest dla mnie, żeby przygotować można było szybko i najlepiej od razu więcej na cały tydzień. zamieszczajcie swoje sprawdzone potrawy, które się kwalifikują.

 

"ale jestem najedzony z ryżem" by Grigori

 

dsc00003yu.jpg

 

składniki:

  • ryż zwykły
  • kostka rosołowa
  • curry
  • rama do pieczenia/masło
  • baleron w plasterkach
  • papryka ze słoika
  • pieprz
  • sos czosnkowy

 

czas przygotowania:

pierwsza porcja 30 minut

następne - 10 min

 

jak:

Gotujesz wodę na ryż. Jak się zagotuje, dodajemy kostkę rosołową i pół torebki curry, wstawiamy w to ryż. Ja daje do garnka 5 torebek i mam jedzenia na 5 dni/dużych porcji. 10 minut na wolnym ogniu. Hartujemy w zimnej wodzie i wysypujemy do pojemnika - jak ostygnie można wsadzić do lodówki i mieć etap gotowania ryżu z głowy w następnych dniach.

 

Bierzemy 3-5 plastrów baleronu i kroimy w kostkę (można dać też pierś z kurczaka, ale tutaj dochodzi rozmrażanie no i trzeba więcej, drożej etc.). To samo z papryką, ile kto lubi. Wrzucamy na patelkę z rozpuszczoną ramą do pieczenia/masłem i podsmażamy jak kto lubi, można popieprzyć - nie solić bo baleron jest słony. Jak już się podsmaży dodajemy porcje ryżu, mieszamy no i podgrzewamy jeśli był z lodówki żeby zimnego nie jeść, wiadomo. Dajemy to na talerz i lejemy sos, ale nie taki jak do pizzy, tylko sklepowy.

 

Jemy.

 

Dobre jest, choć wygląda prymitywnie. Taka namiastka shoarmy. ;]

Link to comment

To coś ma OSIEM składników. To nie jest żadna kuchnia studencka. Dania kuchni studenckiej mają jeden składnik, ewentualnie dwa, jeśli zaliczać wodę. Jeśli kiedyś w życiu będę miał czas, żeby zrobić sobie danie z ośmiu składników, to będę bardzo szczęśliwy.

Link to comment

Powiedzmy że to kompromis pomiędzy smakiem, a innymi cechami prostudenckimi.

 

@bountyhunter: a od kiedy curry jest słone? Możesz wsypać mniej, ale imo tyle to optimum żeby 5 paczek ryżu tym nasiąkło. Jak będzie mniej, to ryż wyjdzie bardziej biały niż żółty.

Link to comment

Jak mieszkałem w akademiku i trzeba było nauczyć się jakoś gotować, bo ile można jajówę, to z pomocą przyszedł mi ten oto blog: http://student-gotuje.blogspot.com/ . Wybiera się po prawej zdobyte pożywienie i pojawiają się przepisy <emot_z_różdżką>. Tym cwanym sposobem odkryłem danie co się zowie "Makaryż z tuńczykiem". Polecam na ostro, np. z tabasco albo inną mieloną papryką.

Link to comment

Ryż + surówka colesława. Tanie, proste - pyszne.

chryste panie...

 

 

Zaadoptowałem Twój przepis na coś, co można już nazwać "daniem". ;)

 

Dodałem pierś z kurczaka pokrojoną w paski i podsmażoną z randomową przyprawą do kurczaka, i do tego i ryżu sos tysiąca wysp. Znośne.

Link to comment

Spróbowałem tego przepisu z pierwszego posta - z tą różnica, że zamiast baleronu wsadziłem podwawelską [burżuazja :)] i zapomniałem sosu czosnkowego kupić. Było dosyć dobre, lecz suche trochę. Aha, to curry faktycznie nie powoduje, że ryż jest słony [nie wiem, dlaczego mi się coś wcześniej ubzdurało], lecz muszę jeszcze odkryć sens jego użyteczności - przyznam szczerze, iż niezbyt wyczułem zmianę smaku pomiedzy ryżem 'normalnym', a ryżem ugotowanym z dodatkiem pół torebki tejże przyprawy. No, ale fajnie wygląda przynajmniej :)

Link to comment

Dobre i proste jest risotto. Składniki:

-ryż

-kostka rosołowa

-dowolne składniki znalezione w kuchni (mój zestaw: pieczarki, papryka, kukurydza, czosnek, cebula, pomidor, szynka)

Ryż wrzucić na patelnię i smażyć aż się zrobi szklisty (ja to robię bez tłuszczu, ale można z), potem wlać bulion (średnio jedna kostka na worek ryżu) i wrzucić przygotowane wcześniej składniki. Gdy bulion się wchłonie to znaczy, że wystarczy doprawić i żarcie gotowe.

 

@down: Nie no, wrzucam od razu z torebki na patelnię. Co prawda nie będzie bialutki i pulchniutki, ale nie taki ma być w założeniu.

Edited by Pan Pieczarka
Link to comment

Tu rodzi się moje pytanie - ryż najpierw trzeba zagotować, czy zrobi się dobry tylko dzięki smażeniu na patelni? Bo moja była twierdziła że można na patelni "ugotować" ryż, ale ja nigdy jej nie wierzyłem...

 

@ktośtam: jak zapomniałeś sosu, to nie dziwota, że suche było. :P

Link to comment

Kogel-mogel

 

 

potrzebujesz: 2-3 jajka i trochę cukru

 

sposób przyrządznia (proszę o skupienie, bo będzie trudno):

 

1. rozbijasz jajka, oddzielasz żółtko od białka

2. białko traktujesz trzepaczką, aż się trochę spieni

3. żółtko napie.rdalasz ręcznie widelczykiem lub mikserem, nie zapominając dosypywać cukru

4. łączysz białko z otrzymaną masą, mieszasz

 

 

 

 

debeściak wsród deserów, ultra tani i prosty w przyrządzeniu, a przy tym bardzo smaczny

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.