Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziś umyłem samochód

Featured Replies

Opublikowano
29 minutes ago, kiseki said:

Pierwszy raz w życiu stwierdziłem że wypoleruje auto i należę wosk. 

20zł myjka samoobsługowa, 40zł jakiś wosk z allegro, 20zł mikrofibry, około godzinka czasu i świeci się jak psu nos. 

IMG_20250307_094840_edit_235204159603555.jpg

Używam FUSSO do czarnego i jest zajebiście, ale po zimie jeszcze auta nie myłem bo mi się nie chce.

• Odpowiedzi 182
  • Wyświetleń 67,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• MichAelis
    MichAelis

Mój teściu jeździ ze swoim wiaderkiem i odpieerdala to czary mary z wrzucaniem po zlotowce, aby namydlić a potem nałapać wody. Potem wosk i cyna. Jest strasznie z tego dumny, a wiecie co jest najlepsz

• jak w domu

• Auta umyte można weekend zaczynać. Jaram się tym gti w ch.uj na letnich jeszcze nie jeździłem po torze.

Opublikowano
11 minutes ago, Mustang said:

Możesz jakoś na szybko chociaż sól zmyć i kiedy indziej umyć porządnie. 

Dzisiaj umyję na szybko bo od jutra będzie tydzień stał na lotnisku to i tak się zakurzy.

• 1 rok później...
Opublikowano

Nie wiedziałem czy tu czy w temacie co dziś zrobiłeś przy aucie- oba pasują. Ale ten chyba najlepiej wpasuje się w pytanie.

Szeroko pojęta chemia do auta- środki czystości.

Ja tam nigdy w temacie nie siedziałem, na FB i innych social tyle filmików i firm, że na głowę idzie dostać.

Potrzebuje coś do skóry- czyszczenie, konserwacja. Jak często to robić? Typ mówił że raz na pół roku.

Skórzana kierownica.

Płyn na te skurwiale owady które po trasie przyozdabiają front auta. Taki że psiknę, minutę czekam, spłukuje wodą i po temacie.

Kiedyś sie śmiałem z szefa ze pojechał na wczasy i o 1 w nocy pojechał zmywac owady. A drugi szef potem polerował jak sprzedawał auto. Wtedy mi powiedział że właśnie po to jechał zmyć ten szajs xD

Ścierka do osuszania po myciu. Bo tutaj też tych firm jak nasrane. A podejrzewam że większość tutaj już ma sprawdzone tematy.

Opublikowano
2 godziny temu, iluck85 napisał(a):

Nie wiedziałem czy tu czy w temacie co dziś zrobiłeś przy aucie- oba pasują. Ale ten chyba najlepiej wpasuje się w pytanie.

Szeroko pojęta chemia do auta- środki czystości.

Ja tam nigdy w temacie nie siedziałem, na FB i innych social tyle filmików i firm, że na głowę idzie dostać.

Potrzebuje coś do skóry- czyszczenie, konserwacja. Jak często to robić? Typ mówił że raz na pół roku.

Skórzana kierownica.

Płyn na te skurwiale owady które po trasie przyozdabiają front auta. Taki że psiknę, minutę czekam, spłukuje wodą i po temacie.

Kiedyś sie śmiałem z szefa ze pojechał na wczasy i o 1 w nocy pojechał zmywac owady. A drugi szef potem polerował jak sprzedawał auto. Wtedy mi powiedział że właśnie po to jechał zmyć ten szajs xD

Ścierka do osuszania po myciu. Bo tutaj też tych firm jak nasrane. A podejrzewam że większość tutaj już ma sprawdzone tematy.

Polecam do wnętrza .Skuteczność jak Gliptone, czy Colourlook z połowę ceny.

ADBL zestaw 2x500 ml do czyszczenia tapicerki skórzanej i plastików w aucie 5902806493060 za 59.99PLN z Tenczynek - Allegro - (17684781256)

Opublikowano

Na robale to nie ma takiego magicznego środka, że psikniesz i znika. No chyba, że jakieś mikro robaczki. Najlepiej jest najpierw namoczyć robale (karcher, albo położyć mokry ręcznik na przód), potem spryskać, przemyć i resztę domyć gąbką.

Ręcznik do suszenia to mikrofibra i byle by był duży. Pełno tego na Aliexpress/Temu, nie ma co przepłacać za logo bo to wszystko to samo.

Opublikowano

Z robakami to właśnie najlepiej po dłuższej trasie od razu to zrobić. Nie odstawiać i czekać, tylko właśnie zajechać na bezdotykową. Wtedy spryskać i zmyć wodą. Schodzi bez szarpania i problem z głowy. Że gówno ptasie niszczy lakier wiedziałem i miałem ślad jak zostawiłem. Ale że muszki i inne owady z trasy też jebia lakier, to trochę się zdziwiłem xD

Opublikowano

Skórzaną kierownicę czyszczę regularnie środkiem do pielęgnacji skór napsikanym na fikrofibrę.

Co do robali to jak wyżej, możesz narzucić mokry ręcznik na jakiś czas, można też popsikać środkiem na zmywanie robali przed myjnią i zostawić na jakiś parę minut.

Ale osobiście bym w tej kwestii robali nie przesadzał, chyba, że ktoś kupił jakieś bardzo specjalne auto zabawkę lub inwestycję, albo ma masę czasu i w trasy jeździ bardzo rzadko. W moim przypadku praktycznie każde użycie daily oznacza jazdę autostradą i dzięki, ale nie będę wdychał chemii co drugi dzień, żeby ktoś miał później lakier w stanie fabrycznym w 4-letnim aucie po leasingu (i tak nie będzie miał przez odpryski od kamyczków).