Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pieprzenie

Featured Replies

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 360,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• waldusthecyc
    waldusthecyc

Będąc w Stuttgarcie miałem do wyboru jedno z dwóch: albo muzeum Porsche albo muzeum Mercedesa. Tzn. jak ktoś ma czas to może iść do obu, ja miałem co najwyżej 3h wolnego z dojazdem. Wybrałem więc bard

• waldusthecyc
    waldusthecyc

to jest (pipi)A NIEDOPUSZCZALNE co odwala to pyerdolone ASO tego s(pipi)iałego Opla.    Oddałem auto do serwisu. Dostałem auto zastępcze, Hyunadaia I30, nówka sztuka, 2k przebiegu, 100konna benzyna.

• Moto show Bielsko-Biała 2023 i kolejny wrak race zaliczony. Udało się dotrzeć do finału, niefortunnie w finale wypchali mnie do lasu i musiałem odrabiać. Wyścig zakończył się przedwcześnie po dachowan

Opublikowano

Gdyby ktoś był ciekaw to 14k będzie mnie kosztować:

- Ekspertyza

- Projekt

- Wykonanie

- Wallbox na 3.7kW z ograniczaniem dostępu.

Jeżeli się zdecyduje na ładowarkę na swoim miejscu postojowym.

Opublikowano

Chłopie, za taką pengę to kupujesz piękne E46, które skutecznie wybija z głowy jakiekolwiek elektryki xD

Opublikowano
  • Autor

Niby dużo, z drugiej strony mniej niż czasem dopłata do mocniejszego silnika. Do przeżycia jeśli wrzucić w koszt nowego auta. 

Opublikowano

Ja wiem czy to dużo, inwestycja jednorazowa a później dochodzi wymiana tylko samego wallboxa jak wyzionie ducha a to już koszt 5-6 tysi. 

Opublikowano

Jak ktoś mieszka w Gdańsku, to jeszcze dogadać się z kimś spod Łodzi, spod Zakopanego, zamontować u nich takie ładowarki i można podróżować po Polsce elektrykiem prawie opłacalnie i bez ograniczeń.

Opublikowano
18 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Ja wiem czy to dużo, inwestycja jednorazowa a później dochodzi wymiana tylko samego wallboxa jak wyzionie ducha a to już koszt 5-6 tysi. 

Inwestycja, która już na stałe podniesie wartość mieszkania, bo instalacja już zostanie na dobre.

Opublikowano

Nie wiedziałem że to tyle pieniążków kosztuje. Sprawdzałeś rożne oferty? Pytam z ciekawości, bo też mnie to czeka, tylko przy domu to może inny rozmiar prac?

Opublikowano
5 godzin temu, MichAelis napisał(a):

Nie wiedziałem że to tyle pieniążków kosztuje. Sprawdzałeś rożne oferty? Pytam z ciekawości, bo też mnie to czeka, tylko przy domu to może inny rozmiar prac?

Przy domu to pewnie zapłacisz 1/3 z tego, kwestia tylko jaki Wallbox. Na bank odpadnie problem z ekspertyzami i projektem dla administracji:

Screenshot_20240806-142512_Edge.jpg

Opublikowano
W dniu 5.08.2024 o 18:24, Shago napisał(a):

Gdyby ktoś był ciekaw to 14k będzie mnie kosztować:

- Ekspertyza

- Projekt

- Wykonanie

- Wallbox na 3.7kW z ograniczaniem dostępu.

Jeżeli się zdecyduje na ładowarkę na swoim miejscu postojowym.

14.000zł /2zł za 1kw z ładowarek na mieście = 7000kw

100km zrobisz za mniej niż 20kw czyli 7000kw / 20kw = 350 x100km = 35.000km

za 14k zł zrobisz 35-40tyś km ładując się na mieście, z ładowarki box masz ok 1,30zł za 1kw.

Słabo się opłaca w twoim przypadku to montować

Opublikowano

Po pierwsze: Skąd wziąłeś 1.30zł za kw? Moja obecna taryfa to jakieś 90gr.

Po drugie: jest coś takiego jak wygoda: wsiadam do auta i jadę bez zastanawiania się gdzie ładowarka, bo auto naładowane.

Opublikowano

PGE G11 obecnie to ok 1.30zł za 1kw przed podwyżkami jeszcze.

A nie masz na parkingu jakiegokolwiek gniazdka? już nawet wolniej ładować, a nie siłowo.

Za 14k zł masz 4-5 lat koszt prądu tankowanie przyjmując 8-10k tyś km rocznie.
A ile robisz rocznie km?

Opublikowano
  • Autor

Ale przecież on zrobi raz tę ładowarkę i będzie korzystać latami. 
W swojej konfiguracji golfa miał opcjonalne światła za 10k, jak to się ma w ogóle do dyskusji czy warto za 14k mieć opcję ładowania jak człowiek w domu zamiast siedzieć gdzieś w aucie na mieście i czekać aż się naładuje. 

Opublikowano

Są gniazdka, ale ostatnie o czym myślę, to ładować się na koszt wspólnoty i prosić się o wojnę. To po pierwsze.

Po drugie: własna stacja to własny licznik i taryfa nocna.

Po trzecie: to wygoda i to ile km robię nie ma absolutnie żadnego znaczenia z powodu który podałem wcześniej.

Opublikowano
8 minut temu, Mustang napisał(a):

W swojej konfiguracji golfa

Zamówiony na początku kwietnia, w umowie do 15.08, jest 6.08 i dalej nie wiadomo kiedy będzie :reggie:. Czekam do 15.08 z rezygnacją żeby odzyskać zaliczkę. Gdyby był w połowie czerwca to na bank bym już miał z głowy temat. Ale że nie było wiadomo co i jak, później odwiedziłem Tesle i się wywaliło wszystko do góry nogami. Nowe rządowe dopłaty 30k to wisienka na torcie.

Opublikowano

Spoko, bez spiny.

A o jakim modelu Tesli myślisz? 3 ?

i z ciekawości ile robisz km rocznie

Sam kiedyś miałem zajawkę na elektryka i przeglądałem okazje w Ząbkach, no ale zdecydowałem że zostanę na razie jeszcze przy spalinowym mimo że produkuję swój prąd.

Opublikowano

Jeździłem Model 3 RWD i AWD LR. Oba mi się podobały, bliżej mi do LR, ale cena 224900 idealnie miesci się w granicach dopłat, a biały kolor mi nie odpowiada. Liczę, że w Europie pojawi się RWD LR do końca roku, która niedawno pojawiła się w USA. Ta wersja jest tylko 1s wolniejsza od AWD LR, ma większy zasięg i jest tańsza. Wersja idealna.

Obecnym autem wyszło mi 9k kilometrów za ostatni rok.

Opublikowano

Czytałem. Ceny bardzo spoko. Tylko to jest starsza wersja, nowa ma:

- wentylowane fotele, co jest ZAJEBISTE

- Znacznie lepsze wyciszenie

- Pompę ciepła w standardzie

- Światła matrycowe

Jest sporo lepszym autem, dlatego celuje w nową wersję. Obecnie czekam już tylko na oficjalne informacje o nowych dotacjach, mają być na jesień.

Opublikowano

Spoko, to informuj co tam się dzieje i @taguj mnie :hi:

Chodzi o lift 3 tak, to modele od końca 2023 ?

Opublikowano

Zgadza się :). Kilka osób tutaj pisało o wyciszeniu starszych wersji. Ja jeździłem tym liftem i nie miałem żadnych zastrzeżeń, więc trochę się dziwiłem. Później na Youtubie widziałem dlaczego: jest 5-6db różnicy.

Opublikowano

Dzisiaj wymieniałem opony.

Wymiana na 19 calach z przełożeniem czujników ciścnienia (bez kalibracji) 280 pln-no poje....chyba troszkę :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przez weekend wystawiłem swoją Fiestę za 54k, co wydawało mi się uczciwą ceną, telefonów i maili sporo i finalnie salon Forda odkupił za 51k. Ponad 4k więcej jak finalnie dawała Tesla. I odpadł problem z Januszami. Jest ok.

Opublikowano

No i elegancko, tego typu. Nawet nie zrzuciłeś 10% ze źródłowej ceny więc możesz mieć czyste sumienie.