Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Masz tu Bansai niedowiarku:

http://www.vgblogger.com/the-witcher-2-xbox-360-preorder-enhanced-edition-and-dark-edition-details/13839/

Wszędzie było po 60$. Dzięki MS i CDPR w Polsce było o połowę taniej. Podobnie jak w Polsce gry MS są tańsze niż gry innych wydawców - w 2010 i 2011 wszystkie gry MS były sprzedawane po 169 zł kiedy kochane Sony krzyczało po 199 zł za swoje.

Tak samo jak MS Polska przeliczał cenę konsol 300$ - 900-1000 zł, a nie tak jak sony 300$ - 300 euro - 1200 zł.

No dobra, ale gdzie wzmianka o tym ze to MS zrezygnowal z prowizji na rzecz polskich graczy ? O to mi chodzi najbardziej.

Co do reszty swiata powiedzialem "o ile sie nie myle" - ergo, nie bylem pewien, wiec nie widze powodu nazywac mnie betonem, zadalem normalne pytanie i takiej odpowiedzi wystarczylo mi udzielic. Jednak teraz sobie zdaje sprawe ze spytalem DonBetona aka PRO Analityka UBER cyferkowicza, mea maxima culpa, nie bylo tematu.

EDIT: A to ze gry w polsce na Xa sa tansze to chyba od dawna jest wiadome, zawsze chetniej skladalem pre-o na takie girsy 3 (179zl na ultimie o ile dobrze pamietam, + niesmiertelnik, plakat i smycz) anizeli na uncharted 3 (200 zl+) ktore moglem po prostu kupic tydzien pozniej po normalnej cenie, to co SCEP teraz odpier*ala to kompletna porazka, nie dosc ze w reszcie krajow ceny sa normalne (zamawiajac teraz w vgplus z Kanady, moge kupic gowa czy tlou za 183 zl przesylka wliczona), to w dodatku robia to ninja style jak jakies c!py. Mendrek, ratuj, wytlumacz nam o co chodzi.

Edytowane przez Bansai

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 375,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Poszukaj sobie w którymś ze starszych Console Wars bo jak zwykle była identyczna sytuacja, że coś napisałem i betony pisały, że kłamię i musiałem udowadniać jak jest. Wrzucałem link do wywiadu gdzie gość z CDPR mówił, że to zasługa tak ich jak i MS. Wybacz że nie będę Ci szukał wywiadu z przed roku.

Opublikowano

a to podobno M$ xboty rucha na Xbox Lajw, hehe

W ruchaniu graczy $ony nikt w tym nie przebije :)  Różnica cenowa między grami $ony a MS na premierę 50-80zł xD

Teraz można powiedzieć że ceny gier z PSNu i z pudełka na ps3 się wyrównają, by żyło się lepiej.

Opublikowano

Co do zmiany cen gier od SCEP to jednym słowem (pipi)nia , nie spodziewałem się tej podwyżki przy Ps3.Byłem przygotowany mentalnie na takie cenny przy next-genach <_<

Opublikowano

SCEP chce sobie ponoć odbić tym promocje w Media Markt i innych. Miało być ponoć tylko 279 PLN za GoWa, a TLOU mieli zostawić. Sklepy wprowadzą to za 239, ale co bardziej prawdopodobne sprowadzą normalne cenowo wersje z zagranicy i ceny będą normalne. O tyle to elastyczne, że na BR-ach są dawane wszystkie wersje językowe. Dziwny ruch SCEP, rynek się i tak sam reguluje, więc im się czkawką odbije. Co do Gyrosów, to nie dziwi że tanio upchnąć chcą, i jeszcze dorzucają jedynkę. Przy takim zainteresowaniu też bym tanio próbował byle opchnąć :)

Opublikowano

A i tak się ogra w plusie hehe.

Opublikowano

Też jest to opcja dla cierpliwych optymistów ;) Ja trójkę wolałem sobie akurat bez czekania aż będzie w Plusie przejść :)

A i tak w Goldzie nic się nie ogra, hehe. 

Opublikowano

Wii U pobiło rekord najgorszej miesięcznej sprzedaży. W ciągu 5 tygodni ( tak policzyło teraz NPD ) sprzedali 55 k Wii U. Nawet PS3 za 600 $ lepiej schodziło. Na 100 % obniżka ceny Wii U. Xbox wciąż na czele, za to PS3 spadek tylko o 2% rok do roku.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Wyciekły nagrania kontrolera PS4.

c2bOTPq.gif

Opublikowano

Wii Launch: 476,000 Units
January 2007: 436,000 Units

Xbox 360: 367,000 Units
January 2006: 231,000 Units

PS3 Launch: 197,000 Units
January 2007: 244,000 Units

WiiU Launch: 425,000 Units
January 2012: 55,000 Units

Opublikowano

SCEP chce sobie ponoć odbić tym promocje w Media Markt i innych. Miało być ponoć tylko 279 PLN za GoWa, a TLOU mieli zostawić. Sklepy wprowadzą to za 239, ale co bardziej prawdopodobne sprowadzą normalne cenowo wersje z zagranicy i ceny będą normalne. O tyle to elastyczne, że na BR-ach są dawane wszystkie wersje językowe. Dziwny ruch SCEP, rynek się i tak sam reguluje, więc im się czkawką odbije. Co do Gyrosów, to nie dziwi że tanio upchnąć chcą, i jeszcze dorzucają jedynkę. Przy takim zainteresowaniu też bym tanio próbował byle opchnąć :)

Proszę cię nie broń tych frajerow. Postąpili gorzej niż EA Polska,którzy przynajmniej wystosowali notke prasowa. A ci jak ostatnie złamasy po cichutku,bez rozglosu. Życzę im z calego serca,żeby ta podwyżka odbiła się im czkawka

Opublikowano

Nagle EA staje się dobre? Do czego to doszło.

Poza tym, to nie musi być (i raczej nie jest) stała podwyżka. Jak pisałem, prawdopodobnie chcą tym cichaczem odbić sobie pewne promocje, w których pofolgowali zbytnio.

Aha i nie bronie ich, dla mnie to dziwny i głupi ruch, mogący napsuć reputacji.

Opublikowano

Też jest to opcja dla cierpliwych optymistów ;) Ja trójkę wolałem sobie akurat bez czekania aż będzie w Plusie przejść :)

A i tak w Goldzie nic się nie ogra, hehe. 

Szkoda, że trzy lata po premierze. Życze Ci teraz aby w nastepnym miesiącu GoW 3 był jako gra miesiąca w plusie, abyś pluł sobie w brodę.

Opublikowano

Miło ze strony SONY, że już czujemy przynajmniej w kieszeniach powiew nowej generacji.

Gierki na obecną generację można w większości wypadków nabyć w przedziale 180-200 zł, więc zastanawiam się o ile podniosą ceny gier na PS4 skoro teraz liczą sobie 250 zł za szpila na stareńką konsolę? 300-350 zł? Czy może zrobią "pseudo" promocję i będą wydawać gierki właśnie po 250 zł z hasłem reklamowym, że utrzymali ceny z poprzedniej generacji? Wiadomo kto na forumku by to łyknął i traktował jako mocny argument. Zastanawiam się już nad ceną samej konsoli.

Co do N, to ja im z taką linią wydawniczą jaką obecnie promują swoje systemy nie wróżę świetlanej przyszłości. Wczorajsze zapowiedzi kotletów z dużych konsolek na 3DSa zupełnie mnie rozwaliły. Druga Vita :/

Opublikowano

Trójka GoWa podobnie jak U3,K3 czy MGS4 nigdy nie będzie w plusie czy nawet w cyfrowej dystrybucji na ps3. To są gry na dwuwartwowym blurayu i zajmują prawie 50gb. Nie wrzucą takiego czegoś do sklepu. GoW:A działa na silniku z GoW3 więc też pewnie będzie na takiej płycie i o jego cyfrowej wersji można zapomnieć. Obstawiam, że tLoU też, skoro to ma być najdłuższa kampania single w historii Naughty Dog.

Ja czekam na zapowiedzi nowych ekskluzywnych gier i przecenę lub nowy model Vity i atakuje handhelda - nowości z takich zavvi itp to gdzieś 110-130zł z free przesyłką do Polski, do tego multum popierdółek z ps store i klasyków w cenach 20-40zł.

Nie będzie zapowiedzi nowych super gierek, nie kupuje handhelda Sony. A co do ps4 i cen gier.....sorry ale zaczekam, aż ps4 stanieje, wyjdzie na niego plus i w tej usłudze będzie już kilka killerów i wtedy rozważę zakup.

Ja 270zł nie dałbym nigdy za grę, nawet jakby zapowiedzieli Final Fantasy VII HD w grafice jak z Advent Childeren.

Opublikowano

PC górą, w najgorszym przypadku za 250 zł kupi się 2 nowe gry, a w najlepszym 2,5 ;). W momencie premiery nowych konsol, aspekt ekonomiczny ("bo PC jest droższy w eksploatacji!") traci rację bytu przy takich cenach gier. 2000-2500 zł za konsolę plus (o ile gierki będą niewymienialne) min. 2500 zł za 10 gier rocznie, czyli wersja casual (ała...). Jeżeli każda gra będzie oferować mi jakieś 20-30 h gameplayu to jestem w stanie to zaakceptować, jeżeli nie, to UE daje dotacje?

edit. Mendrek- wiem i ja tutaj piszę o głównym kanale dystrybucji z którego pozyskuje się w Polszy gierki

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Pajgi, ale wiesz że ta cena dotyczy głównie Polski? To nie jest podwyżka na całym globie. Znajomy sprzedawca allegrowy z Czech sprowadzi tą grę i normalnie za poniżej 200 PLN będzie pchał. Nie ma co panikować, nie żyjemy w Mozambiku.

Square, nie rozumiem Twej dupościskowej aluzji. Masz żal że ktoś coś nabywa długo po premierze? I pewnie że gra w używkę też? Widzisz Lionelu, czytasz Mazzeo? Square nas dyskryminuje, jesteśmy gorsi i życzy nam źle! Hmmmmmmmmmm... Nie sądziłem. że znajdzie się ktoś komu na rękę będą plany MS o eliminacji używek. Rozumiem, że nowego GoWa łykasz za 270 na premierę?

Opublikowano

nikogo nie bronie zaznaczam na poczatku. ja tez nie.bede kupowal gier po 250 zl. cennik ustala sie zaleznie.od.firmy na dlugoterminowym.srednim kursie wymiany. za 2012 rok.sredni kurs euro/pln to 4,1978 ( nie wiem ktore miesiace biora do rozliczen) cena sugerowana w eu to 60 e * 4,1978 = 252 zl. wiec domyslna cena tlou jedt teoretycznie prawidlowa. nie zmienia to faktu ze SCEP dostaje karnego kutasa a ja sobie kupie z UK

Opublikowano

a ja sobie kupie w PL nawet na premierę ;], jak słyszę ten płacz że ktoś czeka na używkę to mnie skręca hehe, popracuję w robocie 2h więcej i pozwolę sobie na taką fajną grę na premierę xDD bo skoro macie 209 zł czy tam 199 zł to te 50-60zł też wygrzebiecie ze skarpety lub od mamy, dla tej gry będzie warto xD

Opublikowano

Ja czekam na zapowiedzi nowych ekskluzywnych gier i przecenę lub nowy model Vity i atakuje handhelda - nowości z takich zavvi itp to gdzieś 110-130zł z free przesyłką do Polski, do tego multum popierdółek z ps store i klasyków w cenach 20-40zł.

Ja podobnie tylko że już na wiosnę prawdopodobnie będę brał Vite :) Gdyby nie zamiar kupna Vity to bym już zrezygnował z PS Plusa

Edytowane przez Lionel

Opublikowano

Ja Was podziwiam, że jesteście gotowi wydać 250 zł na gierkę, która Wam da jakieś 7h w singlu :/. Chyba, że multi będzie tak naprawdę dobre, ale jakoś sobie tego nie wyobrażam.

Opublikowano

Ile zajmowały JA2 i Jak3 na Ps2? Ktos pamięta/ orientuje się?

Opublikowano

Mendrek to oczywiste, ze  gosc sprowadzajacy gry z czech bedzie sprzedawal po 199zl jak reszta sprzedaje po 239.  Pewnie bogaty jest i co to dla niego stracic te 20-30 zl na sztuce. Gdyby dal po 219-229 tez by brali u niego ;)

Opublikowano

posiłkuję się torrentami:

jak2 - 4206mb(wersja multi językowa)

jak3 - 2701mb(wersja ntsc)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.