Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko klarowane. Kokosowe to banialuki ze swiatka fitpoyebów.

Klarowane też jest fit ;).

 

Do smażenia to tylko klarowane, kokosowy ewentualnie dobry smalec.

 

Tylko na kokosowy trzeba uważać bo w Chinach i Indonezji potrafią najpierw pozbawić olej kokosowy MCT i sprzedają zubożony. Niestety przez tą obróbkę staje się on szkodliwy. Olej po wstawieniu do lodówki powinien wyglądać trochę jak diament, takie ładne wzory się tworzą, a w temp pokojowej być przezroczysty ( te złe są żółte ). 

 

Także chyba najbezpieczniej na klarowanym.

Odnośnik do komentarza

Wyjaśnię metody smażenia i innej obróbki olejów, w skrócie bo nie mam tyle czasu,

 

Olej rzepakowy: mięsa, ryby , dressingi i inne. najbardziej uniwersalny i sprawdzony olej.

Olej słonecznikowy: dressingi, czasem smażenie na wolnym ogniu. Generalnie olej mało użyteczny

Oliwa z oliwek: mięsa, ryby, dressingi i inne np warzywa. ( prawie to samo co rzepakowy tyle że trochę droższy)

Oliwa z oliwek extra virgin: dressingi, na zimno lub po prostu do polania na zimne przekąski takiej jaki np. pieczywo. NIGDY nie smażyć!!

Olej kokosowy: mięsa, ryby i inne. Generalnie niezdrowy, bo zawiera najwięcej kwasów nasyconych. Do tego jest drogi. 

Olej palmowy: smażenie w głębokim tłuszczu. Frytki, ziemniaki, niektóre mięsa, np: skrzydełka z kurczaka. Generalnie olej jest gorszej jakości od oleju rzepakowego , ale wyższa temperatura spalania sprawia że przy smażeniu w głębokim tłuszczu sprawdza się lepiej.

Masło: smażenie w niskiej temperaturze( nigdy nie przepalać), dodatek do sosów, mięs, ryb, warzyw i generalnie do wszystkiego w kuchni. Masło to podstawa, służy jako zagęstnik, przyprawa, a czasem lekko przypalone też nadaje potrawom orzechowego aromatu. Jego zastosowanie w kuchni jest nieodzowne.

Masło klarowane: wysoka temperatura spalania sprawia że może spokojnie zastąpić wszelkie inne oleje, jednakże profesjonalnie najczęsciej używa sie go jako zagęstnik do sosów ( holenderski czy bernaise). Do smażenia codziennego nie polecam, bo zostawia jednak posmak bardzo maślany.

Smalec: Nie używać do niczego! wszelkie mięsa mają w sobie juz dość kwasów nasyconych, nie trzeba dodatkowo ich wspomagać. Np. schabowego smażyć na smalcu to tak jakby zesrać się do zlewu i udawać że nic się nie stało. 

 

Wnioski: w skrócie, rzepakowy dobry na wszystko. Ale masło i tak najlepsze, trzeba jednak wiedzieć gdzie, co, jak.

Edytowane przez .:marioo:.
Odnośnik do komentarza

Oliwa z oliwek: mięsa, ryby, dressingi i inne np warzywa. ( prawie to samo co rzepakowy tyle że trochę droższy)

A czy nie jest tak, ze oliwa ma nizsza temp kopcenia niz olej rzepakowy i nie nadaje sie do dlugiego i mocnego smazenia (max 180C)?

 

I jeszcze jedna kwestia. Czy jak piszemy olej rzepakowy to mamy na mysli np. Kujawski 5zl/l czy taki zolty, z charakterystycznym zapachem za 10zl/pol litra?

 

 

 

Oliwa z oliwek extra virgin: dressingi, na zimno lub po prostu do polania na zimne przekąski takiej jaki np. pieczywo. NIGDY nie smażyć!!

Rozwiniesz?

Odnośnik do komentarza
  • 3 tygodnie później...

Smażona cebula to Twoje ulubione danie?

 

Kupiłem ostatnio Biedrowe masło orzechowe, składowo średnio wygląda, są lepsze, ale w smaku ma to coś, posmak takiego typowego maseła.

 

Ostatnio było to Crunchy za 6,99 cena dobra za duzy słoik, skład słaby i w smaku wole te Lidlowe. 

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...