Skocz do zawartości

Jaki handheld do emulacji? Help :)

Featured Replies

Opublikowano
Witam.

Wahałem się w jakim dziale umieścić ten post. Postanowiłem drogą kupna ;) nabyć przenośny sprzęt do emulacji/retro. Wymogiem jest ekran dotykowy (przygodówki point`n`click - SCUMM), więc sprzęty typu PSP czy Dingoo odpadają.

Poszukiwania zawęziłem do tabletów (chyba, że ktoś ma jakieś inne pomysły?). iPad odpada - musiałbym zrobić jailbrake`a, nie można podłączyć pod TV, pada chyba też nie idzie sparować. Mialem kiedyś JXD S7800b i był to zacny kawałek sprzętu (Shenmue na emu DC śmigało w 100% prędkości), ale ekran był mizerny. Kolega doradził nVidia Shield - miał ktoś z tym do czynienia? Tegra chyba daje radę, ale nie wiem czy ma to przełożenie na emulatory czy tylko nowe gry wykorzystują tę magiczną moc? ;)

Ogólnie zależy mi na emulacji PSX, SNES, N64, DOSBOX (marzy mi się pograć w Phantasmagorię na czymkolwiek poza PC, gdyż nie trawię grania na kompie), może jakieś indyki.

Wszelkie sugestie bardzo mile widziane :).

• Odpowiedzi 140
  • Wyświetleń 64,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Odświeżam temat po latach.   Obecnie rynek zalany jest kieszonkolkami, z których jedne są lepsze, inne gorsze. Ostatnio moją uwagę przykuł Retroid Pocket 2, który zbiera świetne oceny i sam

• Ja mogę polecić gpd win 2 ale tani nie jest. Za to jest to PC więc działa steam, gog ale też emulacja i to spokojnie do wii a nawet wybrane gierki z wiiu. Sam ogrywam gierki z GC i skończyłem na nim M

• @grzybiarz wrzuciłeś to co opisałem, wcześniejszy produkt GPD, też bardzo dobry i dużo tańszy.   Uki - wpisz GPD 2 i tytuł gierki na YT i wyskoczy milion filmów. GPD to intel i się nieco grz

Opublikowano

Dlaczego tylko sprzęt dotykowy wchodzi w grę? Jeśli chodzi o ergonomię to myślę, że fizyczne przyciski przy emulacji retro będą dużo wygodniejsze.

Opublikowano
  • Autor

Jak już pisałem - dotyk ze względu na przygodówki, chyba, że da się jakoś podpiąć mysz do... no właśnie, do czego? ;)

Opublikowano

Jak podpiąłem swój telefon pod TV Samsunga, to jest lag, między telefonem, a telewizorem. Chociaż jak podłączałem do starego Samsunga HD Ready, lag był niezauważalny.

dodatkowo masz laga w sterowaniu, między połączeniem Dual Shocka, a tabletem/smartfonem. Też chciałem grać komfortowo w Super Mario z NESa, ale nie da się w ten sposób.

Najlepszą maszyną do emulacji to chyba jednak podłączenie kompa pod TV za pomocą HDMI i granie myszą bezprzewodowo.

Opublikowano

mam psp 2004, na ktorym pieknie dzialaja emulatory (testowalem snesa, psx, nesa, gba i chyba n64 [ale nie jestem pewien czy to bylo na psp czy na tel]) i ktore podlaczalem do tv

jakbys byl zainteresowany to odezwij sie na pw

Opublikowano

Emulacja n64 na PSP to nedza niestety ;(

Opublikowano

Jak już pisałem - dotyk ze względu na przygodówki, chyba, że da się jakoś podpiąć mysz do... no właśnie, do czego? ;)

Może coś się zmieniło w temacie, ale zwróć uwagę, że w przygodówki na ekranie dotykowym wcale nie gra się jakoś super wygodnie. Przeszedłem kilka scummvm'owych p&c na smartfonie i o ile w starsze tytuły z listą poleceń, typu Day of Tentacle czy Indiana Jones and Fate of Atlantis, grało się bardzo przyjemnie, to w 'nowszych' sterowanie bez myszki często zasysało  :/

Opublikowano
  • Autor

A da się jakoś do smartphone`a czy tableta podpiąć myszkę? Oczywiście nie tylko podpiąć, ale tak, żeby SCUMM/DOSBOX ją widział.

Opublikowano

Wiimote się da.

A nie, czekaj...

:)

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano

Telefon/tablet musi obsługiwać USB OTG (on the go, czyli host USB), inaczej zapomnij o myszce na kablu, ew możesz kupić jakąś tanią klawiaturę z touchpadem

promini-wireless-bluetooth-keyboard-1_kw

Opublikowano

a ouya? z tego co czytalem to praktycznie wszsytko dziala ok + sprawdza sie jako player z odtwarzaczem kodi.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

GPD XD  (cieplutki hit na Rockchip 3288  ponad 40tys w Antutu)

JXD S7800B

GPD Q9

JXd5110b  (mam moja recenzja)

Edytowane przez robbo2k

Opublikowano

Pytanie jak z jakoscia takiej emulacji przy bardziej wymagajacych grach np z dsa?

Opublikowano

DS jest chyba mniej wymagający niż emulacja tytułów 3D z OpenGL z PSOne. Używam regularnie Drastica i nie widzę różnicy między DSem. Jest nawet lepiej bo ekrany smartfonów są pojemnościowe a ekran DSa oporowy. W Ace Attorney gra się przekozacko.

Opublikowano

Zarówno GPD Q9 jak i XD  radza sobie z wybranymi tytułami z Dreamcasta oraz z wiekszoscia z PSP.  DS to bez problemu.   

Opublikowano

A te konsolo tablety maja wbudowane emulatory juz jakies sensowne czy jeszcze dochodzi zakup ze sklepu ?

Opublikowano

Jeśli o DSa chodzi to jest raczej tylko 1 sensowny. I to płatny ale warto. Z PSone są 2 i też oba płatne. Warto zainwestować, nie są to duże pieniądze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jest w ogóle jakiś pad, który bez rootowania smartfona działałby z dsmume? Wiem że Steelseries ma jakieś kontrolery, ale one raczej są kompatybilne wyłącznie z grami z oficjalnej dystrybucji w Google Play

Edytowane przez columbo

Opublikowano

Jest w ogóle jakiś pad, który bez rootowania smartfona działałby z dsmume? Wiem że Steelseries ma jakieś kontrolery, ale one raczej są kompatybilne wyłącznie z grami z oficjalnej dystrybucji w Google Play

Tak, ja kupiłem jakiś pad za 10 dolców (albo i mniej) z Aliexpress, ale to gów.niany produkt.

Wpisuj "controller android", może znajdziesz coś godnego uwagi:

http://www.aliexpress.com/store/product/iPega-Bluetooth-Controller-Android-Wireless-Game-Controller-for-iPhone-iPod-iPad-Android-Phone-Tablet-PC-Black/812854_717137743.html

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano
  • Autor

Świetnie się prezentuje JXD S7800B, aż nabrałem ochoty na ten sprzęt.

Mialem, nie polecam. O ile wydajnosciowo jest super (Shenmue chodzi w 100% predkosci), tak ekran to porazka. Rowniez galki sa kiepskie, bardziej przypominaja grzybka z PSP.

Wybornie wyglada za to wspomniany na poprzedniej stronie GBD XD. Wszystkie recenzje wrecz pieja z zachwytu. Trzeba bedzie kupic :P.

Opublikowano

@up To GBD XD jest wypasione! 150 dolców to śmiesznie niska kwota jak za tak wielofunkcyjny sprzęt. Po obejrzeniu kilku recek również poważnie się zastanawiam nad tą konsolką.

Opublikowano

Fajnie wygląda to  GBD XD ja  na razie się bawię na   Vicie na Rejuvenacie  i fakt narazie sąś to tylko emulatorki stworzone  PSP ,ale  jak złamią tego sprzecicha to będzie cudna zabawka:)  Moim marzeniem  byłby napisany na Vite  Android hehe