Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Co ty to jest bestia, z 250 chyba ma jak nie lepiej. Czas się zabrać za chlebkowanie bo nie ma nic lepszego niż ciepłe pieczywo z masłem :drakeyeah:

  • Odpowiedzi 353
  • Wyświetleń 71,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły  

  • Dzisiaj taki mi wyszedł, chyba najładniejszy i już nie wygląda jak dysk. A jaki pysznyyy.     Piekłem go... w naczyniu żaroodopornym Ponoć to spoko metoda bo w takim naczyniu wytw

  • Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas m

Opublikowano

Tak.

 

Zacznij od zytnich w foremce. A w sumie to od zrobienia sobie zakwasu.

Opublikowano
W dniu 31.05.2023 o 19:00, Pupcio napisał:

Co ty to jest bestia, z 250 chyba ma jak nie lepiej. Czas się zabrać za chlebkowanie bo nie ma nic lepszego niż ciepłe pieczywo z masłem :drakeyeah:

I jak tam Pupcio prog pieczenie?

Opublikowano

Jeszcze nie było weny :wujaszek: no i nie chcę grzać w domu bo już jest przejebanie gorąco :sadkek:

Opublikowano

Ja polecam chlebek z naczynia żaroodpornego. 50 minut w piekarniku i gotowe.

Screenshot_20230608-163812_Gallery.thumb.jpg.bbd8952a1f38fb74a43e022eb27c3a80.jpg

 

Screenshot_20230608-163834_Gallery.thumb.jpg.eb125970f0039002eb1762327d780415.jpg

 

A po chlebku wrzucam bułki na 20-30 minut i akurat dzisiaj są na grilla.

 

Screenshot_20230608-164053_Gallery.jpg

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Spotkał się ktoś kiedyś, że składzie chleba był tłuszcz wieprzowy? Ostatnio w paczce z Too Good To Go z jednej piekarni miałem chleb żytni i tam taki dodatek się pojawił. Pojebana sprawa, ale zastanawia mnie, czy kiedyś tak się robiło i ktoś nie nadążył za standardami, czy to po prostu jakaś chujowa forma zapychacza w pieczywie, żeby był dłużej wilgotny. 

Opublikowano

Tluszcz wieprzowy czyli jak mniemam smalec. No to tylko w paczkach moze byc bo jest zalecany do ich smazenia. A w chlebie to nie spotkalem. Nie wiem czemu w chlebie mialby byc jakikolwiek tluszcz.

 

Moze to tak jak z info, ze np. czipsy solone moga zawierac orzechy bo w tej samej fabryce robia tez chrupki o tym smaku.

Opublikowano

No nie, w składzie normalnie był za wodą, mąką żytnią i solą. Podejrzewam, że po prostu jakiś januszerski dodatek na produkcji, ale myślałem, że może coś mnie ominęło w wiedzy piekarniczej i to jakaś tradycyjna receptura. Gdzieś czytałem, że na Kaszubach tak się robi chleb i może to był taki.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nie ma nic lepszego od zapachu ciepłego chleba na zakwasie. Ta tekstura chleba. Człowiek jest najedzony kromką z masłem i solą.

 

 

 

 

381738130_1280751749553198_9052719945024071097_n.jpg

Opublikowano

Oj tak, przypominają mi się dziadkowe grube pajdy chleba, z grubą warstwą masła i wędzoną kiełbasą. Chleb i kiełbaska oczywiście domowej roboty spod ręki dziadka. Cieszyłem się takimi rarytasami w latach 90's, teraz w UK jedynie wędzonki i masło trzymają poziom, chleba takiego normalnego swojskiego to ze świecą szukać, jest w zaledwie dwóch sklepach w okolicy.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Donuty na żytnim zakwasie. 24h fermentacji. Najlepsze do tej pory. Bez cukierniczego termometra nie ma co podchodzić. 

 

413277060_738388898232623_85945533119421

Opublikowano

Jestem laikiem, który chce spróbować upiec własny chleb - od czego zacząć? ;)

Opublikowano
20 godzin temu, Badus napisał:

Jestem laikiem, który chce spróbować upiec własny chleb - od czego zacząć? ;)

Ja zacząłem od takiego z naczynia żaroodpornego.

 

0,5 litra letniej/ciepłej wody, nie gorącej 

750g mąki, ja używam pszennej z netto, niebieskie opakowanie, czasami taką brązowa. Nie pamiętam parametrów. 

 

25g drożdży

Łyżka stołowa cukru

Łyżka stołowa soli (tak zaczynałem, ale teraz dorzucam tak jeszcze 1/5 łyżki)

Olej/oliwa

 

W wodzie rozpuszczam cukier, 2 łyżki mąki (z tych 750g) i drożdże. Zostawiam w naczyniu na 20-25 min pod przykryciem (ściereczka). Resztę mąki wrzucam do większej miski. 

Po tych 20-25 min wrzucam sól, mieszam chwilkę w naczyniu i wyrabiam ciasto. Jak za bardzo się lepi to dodaję troszkę mąki. 

Po wyrobieniu zostawiam w misce pod przykryciem na minimum godzinę. 

 

Pod koniec leżakowania nastawiam piekarnik na 220', naczynie żaroodporne natłuszczam i obsypuję lekko mąką. Przekładam delikatnie ciasto z miski. Przy okazji lekko zawijam do spodu ciasto jeśli się zdeformowało. Jeśli chcę, żeby skórka popękała to nie smaruję niczym, jeśli ma być cała, to oliwą/olejem.

 

Przykrywam naczynie, wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 180-190'. Po 20 minutach zdejmuję pokrywkę i zostawiam na kolejne 30 min.

:banderas:

Opublikowano
2 godziny temu, triboy napisał:

Ja zacząłem od takiego z naczynia żaroodpornego.

Zaciekawiłeś mnie. Wpisałem se w google i znalazłem przepis z filmikiem:

https://przepiski.pl/chleb-z-naczynia-zaroodpornego/
wygląda to na klasyczny chleb rodem z lat 90. Aż chce się upiec, posmarować masłem i wyjść  na dwór pokopać piłkę.

moze na weekend zrobię :lapka:

Opublikowano
W dniu 8.01.2024 o 23:13, Badus napisał:

Jestem laikiem, który chce spróbować upiec własny chleb - od czego zacząć? ;)

Od chleba z maki zytniej.

Opublikowano
W dniu 9.01.2024 o 22:26, grzybiarz napisał:

Zaciekawiłeś mnie. Wpisałem se w google i znalazłem przepis z filmikiem:

https://przepiski.pl/chleb-z-naczynia-zaroodpornego/
wygląda to na klasyczny chleb rodem z lat 90. Aż chce się upiec, posmarować masłem i wyjść  na dwór pokopać piłkę.

moze na weekend zrobię :lapka:

Ale tylko do 16:15 bo później Dragon Ball na RTL7 ;)

Opublikowano

W Biedrze teraz mają takie rogale. Jak staram się unikać ich słodkich wypieków, tak to jest naprawdę zajebiste i mocno w smaku przypomina czekoladę Kinder. 

rogal-z-kremem-mleczno-orzechowym-85-g-normal.jpeg

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły

 

20240202_093205.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.