Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

Featured Replies

Opublikowano

Też nie wiadomo o jakim lokalu mówimy. Może to jakaś buda dla psa, albo bimbrownia.

A tak na serio to fakt, że wynajem teraz stanął, biznesy się zamykają rotacyjnie jak się dotacje skończą albo w ogóle nie wracają. Jeśli ktoś nie obniży stawki czynszu to zostaje często z niczym. Znajomy o korzeniach na Ż. kisi tak lokal w centrum już ponad 3 lata, bo mu szkoda opuścić cenę, ale nie przetłumaczy mu, że stoi puste i zamiast zarabiać to generuje koszty.

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 615,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Nie chcę się porównywać, ale jak już mamy wchodzi w szczegóły to zestawimy tu dom vs nieduże mieszkanie (coś podobnego obecnie wynajmuje jako dochód pasywny)  i Forda Fiestę z Audi Q8. Myślę, ze to je

• haha na gotowe idzie, do dziewczyny. brawo, zrobiłeś świetny Research szukając wybranki.

• Jeśli mowa o stopach to ja bym na twoim miejscu masował je dziewczynie codziennie po wręczeniu kwiatów, bo jak coś jej się odwidzi to zostaniesz na pokoju z ukraińcami.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.04.2025 o 08:39, Yakubu napisał(a):

No trochę dupa bolała jak w ciągu miesiąca czy dwóch z +15% zrobiło się -17%, ale na szczęście od dzisiaj zapewne znowu na plusie i mam nadzieję, że lecimy na księżyc obama

+18,5% obama ciekawe kiedy znowu będzie na minusie xd

Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 13:08, Rudiok napisał(a):

Też nie wiadomo o jakim lokalu mówimy. Może to jakaś buda dla psa, albo bimbrownia.

A tak na serio to fakt, że wynajem teraz stanął, biznesy się zamykają rotacyjnie jak się dotacje skończą albo w ogóle nie wracają. Jeśli ktoś nie obniży stawki czynszu to zostaje często z niczym. Znajomy o korzeniach na Ż. kisi tak lokal w centrum już ponad 3 lata, bo mu szkoda opuścić cenę, ale nie przetłumaczy mu, że stoi puste i zamiast zarabiać to generuje koszty.

Często te lokale usługowe w centrum to betonowa trumna.

U mnie w mieście cała masa lokali w centrum stoi pusta i nikt tego nie chce kupić/wynająć. Handel, usługi przeszły do galerii, a na małe biznesy nikt nie chce lokali bez własnego parkingu - a takich nie ma 99,99% lokali w miastach.

Fun-fact, ojciec ze wspólnikami 15 lat temu kupili duży budynek (6k m2) na obrzeżach miasta z dużym parkingiem własnym. Nawet w COVID obłożenie najmniejsze było chyba 80% (i to po tym jak splajtował jeden klient zajmujący jeden duży lokal), a tak to 100% wynajęte. Kilka lat temu ojciec obok postawił mały budynek usługowy, obłożenie 100% od samego początku, jedno biuro ja zajmuję, to nawet jakiś psycholog chciał ode mnie podnająć na godziny.

Własne parkingi to gamechanger przy nieruchomościach komercyjnych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podobno ograniczenie możliwości wypłat - wiadomo, że jak coś jest korzystne dla obywatela to trzeba to ujebać. A kwota wolna od podatku, drugi próg podatkowy i Belka bez zmian, a jakże lul

Opublikowano

Mnie jakoś co kwartał kusi by wypłacić co zebrałem i pokupować jakieś spoko akcje, ale za każdym razem się powstrzymywałem.

Opublikowano
2 hours ago, jimmy said:

kwota wolna od podatku, drugi próg podatkowy i Belka bez zmian, a jakże lul

Ja niebezpieczne zbliżona się do progu i trochę dupa, bo nie za bardzo wiem skąd koszty ogarnąć:( może ktoś z kolegów ma pomysł?

Opublikowano
6 minut temu, Sedrak napisał(a):

Ja niebezpieczne zbliżona się do progu i trochę dupa, bo nie za bardzo wiem skąd koszty ogarnąć:( może ktoś z kolegów ma pomysł?

Wyjazd służbowy nosacz3

Opublikowano
Godzinę temu, Sedrak napisał(a):

IKZE masz juz? Bo to zawsze ok 15k kosztów + potencjalne zyski z inwestycji.

Godzinę temu, Figaro napisał(a):

Mnie jakoś co kwartał kusi by wypłacić co zebrałem i pokupować jakieś spoko akcje, ale za każdym razem się powstrzymywałem.

Kiedys buntowałem się przeciwko PPK, ale od kolejnej pracy juz tam zbieram - ładnie idzie do góry i jeszcze wpada te 250 zł za staż co roku i 200 zl powitalne. Nie warto wyciągać IMHO, bo wtedy dopłaty przepadają, trzeba zapłacić belkę od zysku i jeszcze jakis tam procent wpłat leci na subkonto ZUS czyli do studni.

Opublikowano

Czy ktoś wspominał o PPK? Słucham państwa proszę pytać, doradzę. I przede wszystkim przypominam o regularnych wypłatach!

Opublikowano
1 godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Przede wszystkim warto się zapisać. Totalnie nie rozumiem ludzi którzy się nie zapisali, nawet można co miesiąc wypłacać.

I ile się zarabia wypłacając?

Ma ktoś jakiś przykład ile zarobił na wypłacie po roku/2/3 - 5?

Opublikowano
11 hours ago, _Red_ said:

IKZE masz juz? Bo to zawsze ok 15k kosztów + potencjalne zyski z inwestycji.

Dzięki. Totalnie o tym zapomniałem. Tylko z IKE korzystam

Mógłbym jescze z żoną rozliczyć PIT?

Edytowane przez Sedrak

Opublikowano

No to bierz koniecznie, na b2b od razu sobie wpłac 15k np. na EDO10-letnie i masz bezpieczną kasę i od razu nastukane kosztów. Najlepiej żebyś przekroczył próg bo wtedy więcej zyskujesz na podatku, niż gdybys obniżał sobie tylko pierwszy próg.

Jak Ty i żona jesteście na skali podatkowej (niewazne czy b2b czy inne formy) to możecie wspólnie. Jak ktoś ma ryczałt albo liniowy to nie.

Jeśli wchodzisz w 2 próg, a żona nie to koniecznie rozliczenie małżeńskie. Oczywiście mówimy o 2026 bo w tym roku rozliczenia skończyły się w kwietniu.

Opublikowano

Dziękuję. Dałbym plusa, ale się skończyły :(

Na 2026, dostałem nową pracę i wcześniej drugi próg to była mrzonka, a teraz realne zagrożenie. Skorzystam z rozliczenia z żoną, bo na minimalnej krajowej i będzie miała może pół roku przepracowane to spokojnie się zmieścimy w 240.000, a w przyszłym pomyślimy o liniowym.

A IKZE wcześniej jak dochodu nie miałem to olewalem, ale teraz na to ręce i nogi. Na IKE mam większość w obligacjach, bo to poduszka finansowa, ale na IKZE myślę, że głównie w ETF wrzucę, bo i tak nie opłaca się przed 65 tego w ogóle ruszać.

Opublikowano
3 minuty temu, Sedrak napisał(a):

wcześniej drugi próg to była mrzonka, a teraz realne zagrożenie

Mój kraj, taki piękny. Żeby bać się dobrze zarabiać bo ci do kieszeni zaraz będą sięgać :(

Opublikowano
13 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

Przede wszystkim warto się zapisać. Totalnie nie rozumiem ludzi którzy się nie zapisali, nawet można co miesiąc wypłacać.

Wśród niezapisanych znajomych narracja jest wspólna - "skończy jak OFE i nie zobaczę tych pieniedzy".

Opublikowano

Ja rozumiem w sumie dwie strony - strach przed położeniem łapy na tym hajsie jest uzasadniony, z drugiej strony odpuszczenie takiej stopy zwrotu jest trochę słabe, średnio wychodzi mi +15% rocznie biorąc pod uwagę dopłaty od państwa i wyniki funduszu.

Opublikowano

Raczej nie ale jest szansa ,że wypłaty zablokują do wieku 60 lat.

Ja wypłacam co miesiąc i traktuje to jako darmową podwyżkę 1.5% i ewentualnie mały boost do emerytury ale co będzie za 30 lat to nikt nie wie.

Mam 3 filar już od 10 lat więc PPK nie jest mi potrzebne a dwa staram się też innymi drogami zabezpieczyć na emeryturę. Nie wyobrażam sobie pracować na siłę do 65 a nie oszukujmy się za 30 lat wiek emerytalny to nie będzie 65 czy nawet 70 przy obecnej dzietności.