Opublikowano 11 stycznia 20251 r 8 minut temu, mozi napisał(a): Dalej jesteś chodzącą porażką. Napisał typ zgrywający zawadiakę na forumku z gierkami dla dzieci 🤣🤣🤣
Opublikowano 11 stycznia 20251 r Spokojnie, panowie. Faktycznie może być to kwestia wentylatorów obudowy, bo nawet przy starcie wydaje się głośniejszy niż stary komp. przesylam fotki z bios. Pytanie czy nic nie zepsuje, jak zacznę się tu bawić. No i przede wszystkim, jak to wygląda?
Opublikowano 11 stycznia 20251 r 7 minut temu, easye napisał(a): Widzisz @Kosmosco narobiiłeś!? Masakra co pecet robi z człowiekiem, ledwo co kompa kupił, a już podżega ludzi do kłótni Edytowane 11 stycznia 20251 r przez tjery
Opublikowano 11 stycznia 20251 r 1 minutę temu, Kosmos napisał(a): Spokojnie, panowie. Faktycznie może być to kwestia wentylatorów obudowy, bo nawet przy starcie wydaje się głośniejszy niż stary komp. przesylam fotki z biodru. Pytanie czy nic nie zepsuje, jak zacznę się tu bawić. No i przede wszystkim, jak to wygląda? To wygląda normalnie, a przy starcie zawsze masz BIOS check, jak jest głośno to znaczy, że jest dobrze.
Opublikowano 11 stycznia 20251 r Na tej drugiej fotce te ponad 2100 RPM to jest zdecydowanie za dużo i zapewne z tego jest hałas. Może ma ktoś płytę Gigabyte i może mu pomóc jak ustawić te wentyle na silent? Ja mam Asrocka a kompów na codzien nie składam więc nie chce coś źle powiedzieć a bios się różni nieco. I Kosmos krzywa na chłodzenie CPU musisz sobie ustawić inaczej bo ciągle będziesz miał hałas. Nie potrzeba żeby w przedziale 60-70 stopni to było na ok 70-80%. Ja do 60% mam na 20%, zresztą wrzucałem wcześniej screena z wykresem.
Opublikowano 11 stycznia 20251 r To jednak trzeba kupić xbox series x master race i rozkoszować się ciszą w 1080p
Opublikowano 11 stycznia 20251 r nie no jakaś beznadziejne ustawienia, może bios zaktualizuj, chyba nigdy nie miałem tak bym musiał ustawiać jakieś krzywe, bo złożony komputer był za głośny, nawet z budżetowymi budami za 200 zł! wiatraki na 1500-2800 rpm to przegięcie całkowite.
Opublikowano 11 stycznia 20251 r Krzywa musi być manualna. Bios nigdy nie zrobi tego cicho Patrz jak u mnie jest: CPU : Obudowa: U siebie obudowę dajesz całkowicie płasko. Bo 7800X3D nie ma takiego poboru jak 9800X3D. No i ustaw Curva Optimizer na - 10 na start. Pobór jeszcze Ci spadnie. Jak po tygodniu będzie git i nie będzie resetować to próbuj -15. Jak masz fart to do -25 albo 30 doczłapiesz i będzie z 20W mniej brać w peak
Opublikowano 11 stycznia 20251 r @Kosmos Jak nie wiesz jak ustawić to daj znać. Opiszę Ci co masz zmienić tam po prawej w wentylach. Akurat Gigabyte ma luzik w bios w tej kwestii
Opublikowano 11 stycznia 20251 r Hej, ten pierwszy screen, który wrzuciłeś dotyczy cpu_fan czy cpu_opt. Poza tym mam jeszcze 3 opcje system fan1, 2 i 3. Który z nich dotyczy obudowy?
Opublikowano 11 stycznia 20251 r @Kosmos Tak jak masz podpisane. 1 to CPU i ustawiasz go pod CPU FAN u siebie. 2 to obudowa i ustawiasz ale na płasko FAN 1 2 3. Sprawdź tylko czy OPT pokazuje 2800 rpm żeby była pewność że to pompa jest na pewno podłaczona. W każdym przypadku ustawiasz to: Edytowane 11 stycznia 20251 r przez PiPoLiNiO
Opublikowano 11 stycznia 20251 r Dzięki, później znajdę dłuższą chwilę by nad tym siąść. Póki co cpu opt pokazuje mi coś ponad 2100 rpm
Opublikowano 11 stycznia 20251 r Oczywiście na płasko sprawdź ile RPM masz przy 47%, ustaw tak % aby było 500-600 RPM 2 minuty temu, Kosmos napisał(a): Póki co cpu opt pokazuje mi coś ponad 2100 rpm Bo jest w BIOS i temperatura niska, więc obniżył pompe. OPT nie zmieniaj. Zrób tylko resztę i będziesz miał ciszę o ile ustawisz tak jak Ci podałem Edytowane 11 stycznia 20251 r przez PiPoLiNiO
Opublikowano 11 stycznia 20251 r Mamy bardzo podobny konfig i może coś pomogę. W arcticu masz 3 kable: wentylatory na chłodnicy, pompa i wentyl na blokopompie. Można sterować wszystkim osobno albo zmienić kabel, który wychodzi z blokompomy na pojedynczy i wtedy wszystko podpinasz pod CPU fan i jest prościej. Sam wentyl na blokopompie wchodzi dość wysoko na obroty ale on jest chicutki (zresztą ściągnij właśnie ten element na magnes i sprawdź który z wentyli zniknie na hwinfo).
Opublikowano 11 stycznia 20251 r no ale poziom złożenia tego kompa masakra, widać, że nikt nie sprawdził go nawet, albo olał odrzutowca - równie dobrze możesz napisać do nich wysłać im zdjęcie że masz 2800 obrotów i nie da się przy nim siedzieć i im odesłać. Jak ktoś sprzedaje gotowce to powinien tak dobrać części albo tak go skonfigurować, by użytkownik nie musiał 3 dni z kolegami z forum siedzieć i poprawiać krzywe w biosie.
Opublikowano 11 stycznia 20251 r 1 minutę temu, easye napisał(a): no ale poziom złożenia tego kompa masakra, widać, że nikt nie sprawdził go nawet, albo olał odrzutowca - równie dobrze możesz napisac do nich wysłąc im zdjęcie że masz 2800 obrotów i nie da się przy nim siedzieć i im odesłać. Jak się nie uda z wiatrakami to tak zrobię. W budzie nie chce grzebać
Opublikowano 11 stycznia 20251 r no ten 2800 rpm to musi na 100 chodzić, więc pewnie nie PWM tylko DC i wystarczy zmniejszyć. u mnie jest w biosie opcja, że mogę włączyć wentylatory na max i wtedy widzę na jakie obroty maksymalnie wbijają, więc gdybyś miał coś takiego u siebie to byś zobaczył, który dobija do tych 2800 jakie tam masz opcje jak rozwiniesz? Edytowane 11 stycznia 20251 r przez krzysiek923
Opublikowano 11 stycznia 20251 r 5 minut temu, krzysiek923 napisał(a): ten 2800 rpm to musi na 100 chodzić To pompa
Opublikowano 11 stycznia 20251 r ustawić wentylatory obudowy na max 1000 rpm, sprawdzić temperatury (CPU, GPU) stress testem i jak będą ok to zostawić, jak będzie za mało to minimalnie podnosić. chociaż nie sądzę, żeby wyższe obroty były konieczne i miały kluczowe znaczenie tutaj
Opublikowano 11 stycznia 20251 r @PiPoLiNiO mam maly problem. CPU fan. Nie mogę obniżyć ostatniej kropki, ale ogólnie wyciszyłem aż do 364 rpm. Przynajmniej w biosie tak wygląda. zostawic? Nie za mało tych rpm? natomiast w sys fan próbowałem ustawić płasko i to samo. Poza tym u ścięgnie jest 50%. U mnie się zaczynał silent od 25% No i w efekcie mamy jednak więcej rpm. chyba że ustawić płaską 25%? Wtedy spada do 880 rpm, ale nadal nie mogę obniżyć ostatniej przy 100 stopniach