Opublikowano 23 kwietnia23 kwi Autor Ja pisałem o sytuacji w której kupuje się gry w apce Xboxa na PC. Wiadomo że na PC są też inne sklepy i wybór, a na konsoli monopol na sprzedaż gier ma Xbox i to on pobiera prowizję od każdej sprzedaży w tym gier third party. I w ten sposób konsole od zawsze na siebie zarabiały.Ale sądząc po słowach Spencera, który krytykował te zamknięte ogrody jakimi są konsole i mówił że chciałby żeby gracze konsolowi mieli dostęp do innych sklepów to i to za jakiś czas może się zmienić.Ogólnie nie ma co patrzeć Xboxa przez pryzmat starego konsolowego modelu biznesowego , bo to co oni robią coraz mniej będzie do tego pasować. Xbox wędruje krok po kroku w kierunku integracji z PC i jego następna konsola (wszystko na to wskazuje) będzie bardziej przypominać Steam Decka niż tradycyjną konsole.
Opublikowano 25 kwietnia25 kwi Jeśli mowa o tym Asusie to strzelam że może być na czerwcowym pokazie.Ale to będzie kolejny hh pc, nic czego by nie było, tak myślę.Tak samo jak przenośny Xbox od MS. Przecież jeśli oni ogarną Windowsa pod hh, ogarną bibliotekę z konsol itp to dostaną to wszystkie urządzenia. Tak jak teraz jest ze Steam OS. Plan jest pewnie taki żeby każdy mógł korzystać z Xbox OS czy jak to się będzie nazywać
Opublikowano 25 kwietnia25 kwi kto wymyśla te reklamy xdja mam tylko nadzieję, że wraz z nową generacją zniosą opłaty za grę przez sieć na konsoli, bo jak chcą żeby ktoś kupował gry w tym ich sklepie (przy założeniu, że będzie też inny, ale na pc jest), skoro kupując gdzieś indziej pogra za darmo, bez konieczności kupowania abonamentu dodatkowo, nie te czasy wnusiu
Opublikowano 25 kwietnia25 kwi Autor Nie wyobrażam sobie że przy integracji PC z Xboxem, wymóg haraczu za granie online został tylko na oficjalnych konsolach MS, a wszędzie indziej był za darmo.
Opublikowano 25 kwietnia25 kwi Autor Jeśli się tak stanie, to nie widzę dla siebie najmniejszego sensu kupowania ich następnej konsoli. Skoro to samo (swoją bibliotekę gier, Game Passa) i więcej będę miał na innych urządzeniach.
Opublikowano 26 kwietnia26 kwi Czy jak FH5 na ps5 wymaga połączenia z kontem xbox to save się nie przeniesie jeśli posiadam grr w systemie xbox? Kusi kupić, ale szlag by mnie trafił, bo już na PC nie mogę od nowa przygody zacząć.
Opublikowano 26 kwietnia26 kwi 1 godzinę temu, Donatello1991 napisał(a):Czy jak FH5 na ps5 wymaga połączenia z kontem xbox to save się nie przeniesie jeśli posiadam grr w systemie xbox? Kusi kupić, ale szlag by mnie trafił, bo już na PC nie mogę od nowa przygody zacząć.Jak wolisz PC, to na steam też powinno byc od nowa
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi Autor ciekawy komentarz odnośnie, autor wydaje się niezadowolony z tego że Xbox, coraz bardziej przestaje być powiązany z jednym konkretnym urządzeniem. Że uczynienie z konsoli peceta, wydawanie gier na wiele urządzeń doprowadzi do tego że znikną fanboye i fani marki. Co moim zdaniem będzie o ile ten scenariusz się wydarzy całkiem pozytywnym zjawiskiem. Wiadomo, że starym konsolorzom, moze być gorzko przełknąć taką pigyłkę w której fizyczna konsola nie jest do niczego niezbędna, I wszystkie gry, usługi, funkcję znane z konsol są dostępne na PC i w chmurze ale z punktu widzenia graczy to akurat całkiem pozytywna wizja.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi 3 minuty temu, ASX napisał(a):ciekawy komentarz odnośnie, autor wydaje się niezadowolony z tego że Xbox, coraz bardziej przestaje być powiązany z jednym konkretnym urządzeniem. Że uczynienie z konsoli peceta, wydawanie gier na wiele urządzeń doprowadzi do tego że znikną fanboye i fani marki. Co moim zdaniem będzie o ile ten scenariusz się wydarzy całkiem pozytywnym zjawiskiem.Wiadomo, że starym konsolorzom, moze być gorzko przełknąć taką pigyłkę w której fizyczna konsola nie jest do niczego niezbędna, I wszystkie gry, usługi, funkcję znane z konsol są dostępne na PC i w chmurze ale z punktu widzenia graczy to akurat całkiem pozytywna wizja.Powoli się do tego przyzwyczajam, ale nadal chce x'a pod tv. Najmocniejszego jak się da
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi Wracając do mojego pytania o rozszerzanie listy gier Play Anywhere. Czy Microsoft nie powinien do tego programu dołączyć WSZYSTKIE GRY z Xboxa? Jak inaczej wyobrażają sobie ich kompatybilność z przyszłym Xboxem, który ma być quasi pecetem, konsolą? Muszą wszystko dorzucić do Play Anywhere, co się wydaje niemożliwe.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi 3 minuty temu, Basior napisał(a):Powoli się do tego przyzwyczajam, ale nadal chce x'a pod tv. Najmocniejszego jak się daPodpisuje się pod tym. Niby człowiek myśli ciągle nad faktycznym PC-tem, ale:mam już jakąś tam bibliotekę gier z poprzednich Xboxów (OG i X360) której mi po prostu szkodapełne przejście na cyfrę? nie widzę tego skoro moja granica bólu za grę cyfrową to jakieś 150złjednak rozwiązanie out of the box to po prostu najlepsze rozwiązanie
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi Autor Ludzie spekulują że ten nowy zespół powołany na początku 2024 od Games Preservation tym się właśnie zajmuję, by całą aktualną bibliotekę z konsol przenieść na PC. Czy będzie to jakiś emulator jak emulator Xboxa 360 na aktualnej konsoli, czy zrobią rekompilacje tych gier tak jak niedawno moderzy zrobili rekompilacje Sonica Unleashed na PC z wersji na Xboxa 360, na razie nie wiadomo. Technicznie to nie jest nic trudnego, architektura, czy tworzenie gier na xboxy zawsze było dosyć podobne do tego co jest na PC, programiści z MS pewnie zrobiliby to z zamkniętymi oczami. Problemem są kwestię licnencyjne i prawne, bo trzeba będzie się pewnie dogadać z każdym wydawcą, każdej kolejnej gry która aktualnie jest w bibliotece. A tych gier są tysiace, od pierwszego Xboxa, Xboxa 360, Xboxa One, po aktualną generację.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi 37 minutes ago, ASX said:Ludzie spekulują że ten nowy zespół powołany na początku 2024 od Games Preservation tym się właśnie zajmuję, by całą aktualną bibliotekę z konsol przenieść na PC. Czy będzie to jakiś emulator jak emulator Xboxa 360 na aktualnej konsoli, czy zrobią rekompilacje tych gier tak jak niedawno moderzy zrobili rekompilacje Sonica Unleashed na PC z wersji na Xboxa 360, na razie nie wiadomo.Technicznie to nie jest nic trudnego, architektura, czy tworzenie gier na xboxy zawsze było dosyć podobne do tego co jest na PC, programiści z MS pewnie zrobiliby to z zamkniętymi oczami. Problemem są kwestię licnencyjne i prawne, bo trzeba będzie się pewnie dogadać z każdym wydawcą, każdej kolejnej gry która aktualnie jest w bibliotece. A tych gier są tysiace, od pierwszego Xboxa, Xboxa 360, Xboxa One, po aktualną generację.Sporo gier już jest na PC więc pozostaje tylko kwestia licencji.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi 44 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):pełne przejście na cyfrę? nie widzę tego skoro moja granica bólu za grę cyfrową to jakieś 150złHeh no to kiepskie miejsce chyba ten Xbox ;)
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi 3 minuty temu, drozdu7 napisał(a):Heh no to kiepskie miejsce chyba ten Xbox ;)Staram się kupować duże gierki na płycie. W cyfrze kupuję prawie zawsze na promkach, rzadko kiedy powyżej 50zł.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi Autor 6 minut temu, Czoperrr napisał(a):Sporo gier już jest na PC więc pozostaje tylko kwestia licencji.no tak racja, ale jest jeszcze Cross-save i cross play, jeśli ma być pełne Play Anywhere. A tych rzeczy nie da się wprowadzić bez patchowania każdej starszej pecetowej gry. No ogólnie spore wyzwanie, z jakiej strony by do tego nie podeszli. Chyba właśnie to miała na myśli Bond mówiąc że nowa generacja zaoferuje największy technologiczny skok. Może nie chodziło jej wcale o moc, wydajność i terafanki, ale o ten przeskok z konsoli na środowisko pecetowe.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi Jeśli faktycznie dojdzie do integracji z PC to gry z PlayStation zobaczymy na Xboxie* szybciej niż gracze zdążą powiedzieć "w przeciwieństwie do Xboxa Sony i Nintendo nigdy nie oddadzą swoich exów, własnego ja, za ktore gracze je pokochali. Xbox to tylko zwykły kawałek plastiku bez duszy".
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi 20 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):Staram się kupować duże gierki na płycie. W cyfrze kupuję prawie zawsze na promkach, rzadko kiedy powyżej 50zł.Mi chodziło o to że w kolejnej generacji możesz zostać pozbawiony wyboru ;)
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi Tak, tak, jestem tego świadomy. Jak na razie mam wybór to korzystam, ale tutaj MS znów mi wychodzi na przeciw - GamePass. Na PlayStation musiałbym wystawiać anus za 3.5 bomby na premierę w cyfrze. Nevermore.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi 12 minutes ago, Paolo de Vesir said:Jeśli faktycznie dojdzie do integracji z PC to gry z PlayStation zobaczymy na Xboxie* szybciej niż gracze zdążą powiedzieć "w przeciwieństwie do Xboxa Sony i Nintendo nigdy nie oddadzą swoich exów, własnego ja, za ktore gracze je pokochali. Xbox to tylko zwykły kawałek plastiku bez duszy".No ale tylko na Steam albo Epic. Nadal pierwszym repozytorium będzie Microsoft Store, tam raczej gier Sony nie ujrzysz. No ale nie o tym temat, najpierw niech wrzucą wszystkie gry do Microsoft Store tak abym moje cyfrowe wersje gier z Xboxa mógł zagrać na PC bo póki co widzę u siebie jakieś 5% kolekcji.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi Teraz, Czoperrr napisał(a):No ale tylko na Steam albo Epic. Nadal pierwszym repozytorium będzie Microsoft Store, tam raczej gier Sony nie ujrzysz. No ale nie o tym temat, najpierw niech wrzucą wszystkie gry do Microsoft Store tak abym moje cyfrowe wersje gier z Xboxa mógł zagrać na PC bo póki co widzę u siebie jakieś 5% kolekcji.Docelowo będzie to zapewnie jakaś integracja ze Steamem, bo nowy Xbox będzie de facto bardziej PC-tem niż konsolą.
Opublikowano 29 kwietnia29 kwi 2 minutes ago, Paolo de Vesir said:Docelowo będzie to zapewnie jakaś integracja ze Steamem, bo nowy Xbox będzie de facto bardziej PC-tem niż konsolą.Nie będzie żadnej integracji, jak już to będzie to działać tak, że sam sobie dograsz przez desktop mode.