Opublikowano środa o 10:271 dzień No ale co mnie obchodzi, że gdzieś indziej też murzynów biją? Jak ostatnio sprawdzałem to nic o podwyżkach cen XSX nie było ogłaszane, więc skoro nie było to chuj w dupę temu kto o tym zdecydował i ryra mnie czy przyszedł przykaz z centrali że ma być dwa dziewięćset czy cześki biznesu wyczuły okazję do kolejnego skrojenia polaczka na elektronice. Ktokolwiek o tym zadecydował powinien dostać karnie z dwa dziewięćset batów na plecy.
Opublikowano środa o 10:451 dzień Chyba nie wiesz jak działa rynek. Przypomnij sobie jazdę o napędy do ps5 pro i jaka była cieczka o podwyżki, a i tak kupowali. Jak rynek nie jest nasycony danym sprzętem, a jest popyt to ludzie i tak to kupią mimo takiej ceny, bo taniej na dzień dzisiejszy nie znajdziesz. To było to samo z napędami. Żadne dla mnie zdziwienie z ceną tej konsoli xsx. Już dawno się nauczyłem, że takie praktyki będą stosowane i gówno mamy do gadania, a że my tego nie kupimy? To nic, kupi to ktoś inny za Ciebie, a że drożej? No cóż.
Opublikowano środa o 10:491 dzień Autor Wątpię by wysokie ceny konsol i problemy z dostępnoscią miały coś wspólnego z Wysokiem popytem, zwłaszcza w takim kraju jak Polska. Xbox po prostu od jakiegoś czasu zaczął olewać te rynki na których konsole sprzedawały się słabo, w tym właśnie Polskę. Nie ma sensu tego tłumaczyć, brak konsol i wysokie ceny w Polsce to "zasługa" tylko i wyłącznie Xboxa.
Opublikowano środa o 10:531 dzień No, ale dziwnym trafem po jakimś czasie tych konsol w polskich sklepach nie ma, to chyba jednak ludzie kupują mimo takiej ceny? Ostatnio też mieliśmy temat o braku konsol i wiadomo, co było jak płakali o braku dostępności.
Opublikowano środa o 10:591 dzień No ale ta cena obowiązywała przecież w ubiegłym roku jeszcze, krótko przed tym, jak konsole zniknęły ze sklepów. W połowie roku wtedy chyba była jakaś podwyżka jak dobrze pamiętam. Cena spora, ale w sumie i tak dobrze, że nie podnieśli jej po tych kilku miesiącach nieobecności sprzętu w sklepach. Ja chyba jednak wezmę eSkę, bo do płyt mam w sumie PS5, a jak wyjdzie nowa generacja, to wtedy pomyślę o wersji full wypas nowego sprzętu.
Opublikowano środa o 11:251 dzień 23 minuty temu, Faka napisał(a):No, ale dziwnym trafem po jakimś czasie tych konsol w polskich sklepach nie ma, to chyba jednak ludzie kupują mimo takiej ceny? Ostatnio też mieliśmy temat o braku konsol i wiadomo, co było jak płakali o braku dostępności.Raczej nie ma bo nie kupują i MS tak głęboko gdzieś ma polski rynek że nawet na swojej stronce nie dodali Series X Digital, a to co jest w sklepach za 2900 to nie wiadomo nawet czy z polskiej dystrybucji MSu bo za granicą są normalnie dostępne te konsole za 550 Euro (i na amazonie i na stronce MSu).
Opublikowano środa o 11:281 dzień Zastanawiam się czy to nie jest zagrywka aby zniechęcić graczy do XSX i postawić na XSS, PC lub konsole konkurencji. <listowie.jpg>
Opublikowano środa o 11:491 dzień Ja z głowy powodów wymieniłbym z tuzin, ale jak jest naprawdę to wie tylko potężny Kat Xboxa.
Opublikowano środa o 12:341 dzień Autor Wydaję mi się że sporo rzeczy w branży potrafię racjonalnie uzasadnić, począwszy od tego dlaczego MS zaczął wydawać gry na PS5 i niedługo na Switcha 2. Czy brak napędu w zestawie w PS5 Pro, Ale szczerze mówiąc nie znajduję ani jednego racjonalnego powodu czemu miałaby służyć zagrywka celowo zniechęcająca przez MS do posiadania XSX.
Opublikowano środa o 12:391 dzień Po co ci konsola z napędem? Płyty? Daj spokój mordeczko, to przeżytek i niemodne, zobacz - tu masz takie fajne konsole bez tej dziury okropnej, one odpalą cyferkę nowoczesną i zgrabną, i nawet kurz do środka przez tę dziurę nie wleci. A w ogóle to Game Passa na płycie masz? Nie masz. Same plusy takiego sprzętu, mówię ci!To tak na szybko jeden powodzik, maleńki.
Opublikowano środa o 12:401 dzień XSS jest tańszy w produkcji i atrakcyjniejszy jako dekoder do gamepassa.PS5 oferuje więcej pieniędzy z retailu.PC to i tak platforma docelowa dla MSu.XSX ani tani, ani popularny, ani też nie daje hajsu jaki dać może PS5 czy S2.
Opublikowano środa o 12:471 dzień 4 minuty temu, Bzduras napisał(a):Po co ci konsola z napędem? Płyty? Daj spokój mordeczko, to przeżytek i niemodne, zobacz - tu masz takie fajne konsole bez tej dziury okropnej, one odpalą cyferkę nowoczesną i zgrabną, i nawet kurz do środka przez tę dziurę nie wleci. A w ogóle to Game Passa na płycie masz? Nie masz. Same plusy takiego sprzętu, mówię ci!To tak na szybko jeden powodzik, maleńki.To by dali do sklepów XSX Digital. Ja tam nie widzę tutaj żadnej większej strategii, po prostu olali mało znaczący rynek na którym i tak pewnie zbyt dużo konsol nie opchną a jak ktoś bardzo chce to sobie kupi z niemieckiego amazona.
Opublikowano środa o 12:501 dzień I wszystko by się zgadzało gdyby nie to, że XSX Digital akurat jest dostępny w sklepach w cenie niższej niż "trzy kapcie bez stówki":https://www.ceneo.pl/174998816
Opublikowano środa o 13:061 dzień Autor No to że jest to kolejny krok w kierunku odejścia od napędów i wydań fizycznych i dlatego brakuje czarnych XSX, jestem w stanie uwierzyć. Ale w to że Xbox ma jakiś interes w tym by ludzie nie kupowali XSX, a zamiast tego wybierali XSS, PC lub PS5 nie wierze.
Opublikowano środa o 13:061 dzień Cena digitala jest bardzo wysoka, powinna być w okolicach 2200 (a wersji z napędem 2400).
Opublikowano środa o 13:221 dzień Drogo, na francuskim amazonie 550 euro. Czyli i tak sporo mniej, przy czym 50 euro więcej niż na premierę. Dziwne czasy, konsole wcześniejszych generacji z czasem taniały.
Opublikowano środa o 13:331 dzień Autor No to jest pierwsza taka generacja, w której konsole tylko drożeją z czasem. I prawdopodobnie w przypadku następnych konsol będzie tak samo. Po prostu, w obliczu stagnacji, na rynku konsol model w którym można było sobie pozwolić na agresywną walkę na ceny, traci rację bytu. W przeszłości kiedy klientów na konsole przybywało, można było sobie pozwolić na agresywną politykę cenową czy nawet dopłacanie do konsoli. Ale teraz gdy posiadacze XSX i XSS to przede wszystkim posiadacze Xboxa One to co za interes dopłacać do sprzedaży konsoli i walczyć na ceny? XSX i XSS był ostatnią próbą przeciągnięcia użytkowników z PS w kierunku Xboxa. Nie dały rady setki gier z GP, prokonsumencka polityka,, niska cena, tańszego wariantu konsoli . Następny Xbox będzie już zupełnie inną konsolą, a i sama marka jest w trakcie dużych zmian.
Opublikowano środa o 15:501 dzień Tanio to już było Panowie. Zakup XsX parę lat temu jak inwestycja w złoto :p
Opublikowano środa o 16:591 dzień 3 hours ago, ASX said:No to że jest to kolejny krok w kierunku odejścia od napędów i wydań fizycznych i dlatego brakuje czarnych XSX, jestem w stanie uwierzyć.Ale w to że Xbox ma jakiś interes w tym by ludzie nie kupowali XSX, a zamiast tego wybierali XSS, PC lub PS5 nie wierze.a to nie Ty pisałeś kiedyś, że lepiej dla MS jakby ludzie nie kupowali Xboxów bo dopłacają do każdej sztuki i im się to nie opłaca?
Opublikowano środa o 17:241 dzień Autor Pisałem raczej że Xboxowi to zasadniczo bez różnicy czy ktoś gra, kupuje gry i opłaca abonament na konsoli czy w apce Xboxa na PC lub jakimś handheldzie PC. Bo na jednym i drugim użytkowniku zarabiają ini tyle samo. Być może tak jest że nawet bardziej im sie opłaca jak klient sam sobie złozy i zapłaci za PC, niż sprzedawać mu konsole z minimalną marżą lub do której musieli dopłacić. Konsola w przypadku Xboxa nie jest do niczego niezbędna. Ale nie mają oni też interesu, by jeśli ktoś chce kupić konsole to taką osobę zniechęcać, na przykład sztucznie wycofując konsole ze sprzedaży Jestem pewny że gdyby XSX sprzedawały się w Polsce dobrze, to byłyby wciąż dostępne w sklepach bez żadnego problemu.
Opublikowano środa o 17:361 dzień MS nadal zarabia na prowizji ze sprzedazy gier third-party na Xboksie. Jesli taki Assassyn sprzeda sie na PC na Steamie, MS nie otrzyma z tego nic, ale jesli sprzeda sie na Xboksie, to otrzyma prowizje ze sprzedazy w swoim sklepie. Wiem, ze multiplatformy tez mozna kupic w sklepie MS na PC, ale na Xboksie nie ma innego sklepu do wyboru. Domyslam sie, ze game pass i tak zabija sprzedaz gier (a MS chce glownie na nim zarabiac), bo masa multiplatform jest tam dostepna, ale nadal sa ludzie, ktoryz normalnie kupuja gry. Wyjdzie GTA 6 to nawet na Xboksie bedzie gigantyczna sprzedaz i kasa powedruje do MS. Dlatego MS nadal powinno zalezec na sprzedazy klocka. Edytowane środa o 17:371 dzień przez Lukas_AT