Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 13 minutes ago, Czoperrr said:Przyznam, że początkowo byłem trochę sceptyczny co do otwartości następnego Xboxa na inne sklepy, ale teraz myślę, że tak właśnie będzie. Skoro ma to być pecet z Windowsem oraz nakładką Xbox w trybie big picture (domyślnym), podobnie jak w Xbox ROG Ally X, który również pozwala na instalację oprogramowania z różnych źródeł, to "Xbox Prime" najprawdopodobniej działać będzie na tej samej zasadzie.Obecnie głównym źródłem przychodów działu Xbox — i tym, na czym najbardziej im zależy — jest Game Pass i rosnąca liczba subskrybentów. To, czy ktoś kupi sobie grę dodatkowo na Steamie, raczej nie będzie problemem. Liczba takich użytkowników zapewne i tak będzie ograniczona, bo wciąż łatwiej będzie po prostu kupić grę w wbudowanym Microsoft Store albo pobrać ją w ramach abonamentu.Do kosztów produkcji nowej konsoli Microsoft raczej nie będzie już dokładał — sprzęt będzie skierowany do entuzjastów, a sprzedaż każdej sztuki przyniesie zysk. Steam Machines (jeśli rzeczywiście wyjdą) będą raczej słabszą alternatywą albo w ogóle nie będą konkurencją. Nadal przecież nie zainstalujesz na nich gier z Game Passa, ani nie skorzystasz z zapowiadanej wstecznej emulacji gier z Xboxa.Poza tym nie jestem przekonany, czy Steam Machines mają dziś sens — w cenie PS5 Pro można już złożyć komputer o rozmiarach niewiele większych (albo porównywalnych) do konsoli i samodzielnie zainstalować na nim SteamOS.No można złożyć, ale gry nie będą pod niego optymalizowane. Siłą konsol, a nawet Steam Decka, jest to, że wszystkie działają identycznie. I w bardzo ograniczonym stopniu trzeba dostosowywać przeróżne opcje graficzne, żeby uzyskać optymalny wynik
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. O tym wszystkim wiadomo już od prawie dwóch lat. Ze sławnego już discordowego leaka została już tylko jedna rzecz - oem xboxy. Wcześniej to nie miało sensu, bo po co 3rd party miałoby robić sprzęt z zamkniętym ekosystem. Teraz ostatni puzzel jest na miejscu - amd ma roadmapę apu z silikonem umożliwiającym odpalanie gier z xboxa i beda go wykorzystywac w lapkach, handheldach i prebuild pc.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Just now, Homelander said:No można złożyć, ale gry nie będą pod niego optymalizowane. Siłą konsol, a nawet Steam Decka, jest to, że wszystkie działają identycznie. I w bardzo ograniczonym stopniu trzeba dostosowywać przeróżne opcje graficzne, żeby uzyskać optymalny wynikNo z tym Steam Deckiem to chyba przesadziłeś, jakiś procent gier ma ustawienia predefiniowane pod Steam Decka, ale nie jest tego dużo.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 14 minut temu, Czoperrr napisał(a):Poza tym nie jestem przekonany, czy Steam Machines mają dziś sensJak widać ktoś to tak liczy że każde urządzenie ma sens. Nas to dziwi bo przecież SD to "tylko" z 5 mln. Reszta jeszcze mniej. A mimo to pojawiają się kolejne i kolejne.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 5 minutes ago, Czoperrr said:No z tym Steam Deckiem to chyba przesadziłeś, jakiś procent gier ma ustawienia predefiniowane pod Steam Decka, ale nie jest tego dużo.Tak, ale bez problemu możesz znaleźć ustawienia optymalne do każdej gry, informacje jak działa i tak dalej. Nie musisz kombinować z własną konfigurancją jeżeli nie chcesz. Wiadomo, że nie jest to idealne rozwiązanie, ale bardzo dużo upraszcza
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Just now, Homelander said:Tak, ale bez problemu możesz znaleźć ustawienia optymalne do każdej gry, informacje jak działa i tak dalej. Nie musisz kombinować z własną konfigurancją jeżeli nie chcesz. Wiadomo, że nie jest to idealne rozwiązanie, ale bardzo dużo upraszczaPewnie na Xboxie też tak będzie.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Tej mitycznej optymalizacji to na konsolach nie widziano chyba od 2013. Będzie mocny sprzęt i gry będą działały w pytę, a jak komuś będzie za mało klatek to zjedzie z ustawieniami. Dzisiaj gierki i tak automatycznie dobierają Ci suwaczki pod konfigurację i działa to bardzo przyzwoicie.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 3 minutes ago, Czoperrr said:Pewnie na Xboxie też tak będzie.Pewnie tak. Ale już na Twoim przykładowym pc tak to nie działa3 minutes ago, Paolo de Vesir said:Tej mitycznej optymalizacji to na konsolach nie widziano chyba od 2013. Będzie mocny sprzęt i gry będą działały w pytę, a jak komuś będzie za mało klatek to zjedzie z ustawieniami. Dzisiaj gierki i tak automatycznie dobierają Ci suwaczki pod konfigurację i działa to bardzo przyzwoicie.Tak, ale nie zawsze. Najnowszy przykład mam z TLoU2 gdzie customowa konfiguracja znaleziona przez Daffiego na necie jest o wiele lepsza niż przygotowany steamdeckowy preset
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Sytuacja o tyle inna, że docelowo Xbox będzie mimo wszystko wydajnym, pełnowymiarowym urządzeniem, a na SD trzeba zmusić urządzenie do niemożliwego.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):Tej mitycznej optymalizacji to na konsolach nie widziano chyba od 2013.Taaa odpal sobie na PC porównywalnym do XOne RDR2. Jak w końcu wyjdzie GTA6 na PC to też nie spodziewam się że będzie elegancko śmigał na czymś podobnym do PS5/XSX (czyli na kompie z 2020 roku).
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. rdr2 jest na pc? pierwsze słyszę. kiedy oni to wydali? :p Edytowane 6 godzin temu6 godz. przez Beelzeboss
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 16 minutes ago, Homelander said:Pewnie tak. Ale już na Twoim przykładowym pc tak to nie działaZobacz sobie ten film i benchmarki. Sprzęt jest tak wydajny, że nowe gry (nawet Doom Dark Ages) odpalają płynnie w wysokich/bardzo wysokich ustawieniach i 1440p. Tak jak Paolo mówi, sprzęty teraz dobrze dobierają ustawienia graficzne pod względem wydajności jaką oferują.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Autor Jeśli Greg jest zadowolony z optymalizacji na Steam Decka, który często ledwie daje radę w najnowszych grach, to tym bardziej będzie zadowolony z działania gier każdego PCta mocniejszego od Steam Decka. Bo tak działa dzisiaj optymalizacja, gry się skalują do możliwości sprzętu. Dzisiaj złożenie komputera stacjonarnego za 5-6 tysięcy w okolicach premiery nowych konsol, gwarantuje bezproblemowe granie przez wiele lat, w jakości nieosiągalnej dla tych konsol. Co do optymalizacji, podobnie jak na Steam Decku gra sama dobiera ustawienia, pod odpalany sprzęt, a to mityczne grzebanie w ustawieniach występuje tylko wtedy kiedy ktoś jest wielkim fanem i lubi w tym grzebać aby wycisnąć kilka fpsów więcej, albo sprzęt jest poniżej lub na granicy minimalnych wymagań (tak się dzieje na przykład w przypadku nowszych tytułów na Steam Decku).
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 18 minutes ago, ASX said:Jeśli Greg jest zadowolony z optymalizacji na Steam Decka, który często ledwie daje radę w najnowszych grach, to tym bardziej będzie zadowolony z działania gier każdego PCta mocniejszego od Steam Decka. Bo tak działa dzisiaj optymalizacja, gry się skalują do możliwości sprzętu.Dzisiaj złożenie komputera stacjonarnego za 5-6 tysięcy w okolicach premiery nowych konsol, gwarantuje bezproblemowe granie przez wiele lat, w jakości nieosiągalnej dla tych konsol. Co do optymalizacji, podobnie jak na Steam Decku gra sama dobiera ustawienia, pod odpalany sprzęt, a to mityczne grzebanie w ustawieniach występuje tylko wtedy kiedy ktoś jest wielkim fanem i lubi w tym grzebać aby wycisnąć kilka fpsów więcej, albo sprzęt jest poniżej lub na granicy minimalnych wymagań (tak się dzieje na przykład w przypadku nowszych tytułów na Steam Decku).Czy jestem zadowolony z optymalizacji na Steam Decku? To dosyć złożona kwestia. Z jednej strony jestem absolutnie zachwycony, że mogę sobie pograć handheldowo w moje ukochane Heroesy 3, Age of Empires 2 albo Starcrafta. Są gry, które działają i wyglądają świetnie jak TLoU2, Gearsy 5, czy Forza Horizon 4, o tych jeszcze starszych nie wspominając. Z drugiej jest sporo tytułów działających na granicy wytrzymałości jak chociażby RDR2, albo Cyberpunk. No i jest sporo takich, które sprawiają, że Deck rwie się w szwach. Baldur 3 czy Space Marine 2 są przykładami takich gier. I ponownie, jestem zachwycony, że mogę na nim grać praktycznie we wszystko. Ale przydałby się sprzęt z jakimś zapasem mocy. Tylko ja dla siebie takiego sprzętu nie widzę. Windows desktopowy mnie odrzuca od razu. Xboxowy ROG mnie nie interesuje z powodu braku touchpadów. A ten Lenovo ze SteamOS to nie jest jakiś jakościowy skok. Cyberpunk nadal chodzi tam na średnich i bez ray-tracingu. Więc raczej nie jest warty dla mnie zmiany. To wszystko w kwestii grania handheldowego. Wśród stacjonarek PS5 spełnia moje wszelkie wymagania
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 8 minut temu, Homelander napisał(a):A ten Lenovo ze SteamOS to nie jest jakiś jakościowy skok.Hmm myślę że jednak jest dość znaczący upgrade względem SD (biorąc pod uwagę cenę 2500). Musisz sobie zdawać sprawę też że Valve w SD2 koła na nowo nie wymyśli i jak wypuszcza coś w tym czy przyszłym roku to będzie to max poziom Z2 Extreme. Tak mi się wydaje
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Just now, drozdu7 said:Hmm myślę że jednak jest dość znaczący upgrade względem SD (biorąc pod uwagę cenę 2500). Musisz sobie zdawać sprawę też że Valve w SD2 koła na nowo nie wymyśli i jak wypuszcza coś w tym czy przyszłym roku to będzie to max poziom Z2 Extreme. Tak mi się wydajeJa wiem, że jest szybszy, nie ulega to wątpliwości. Ale jak napisałem, no nie jest to skok jakiego oczekuje. W Baldura czy w Space Marine 2 na wysokich nadal nie pogram. Ray-tracingu w grach nadal nie zobaczę. Kupując teraz pewnie bym wybrał sprzęt mocniejszy, ale na wymianę szkoda mi zachodu. Tym bardziej na po prostu kupno i zostawienie Decka w domu
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 1 hour ago, Homelander said:Ja wiem, że jest szybszy, nie ulega to wątpliwości. Ale jak napisałem, no nie jest to skok jakiego oczekuje. W Baldura czy w Space Marine 2 na wysokich nadal nie pogram. Ray-tracingu w grach nadal nie zobaczę. Kupując teraz pewnie bym wybrał sprzęt mocniejszy, ale na wymianę szkoda mi zachodu. Tym bardziej na po prostu kupno i zostawienie Decka w domuRay Tracing na handheldach
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 7 minutes ago, Czoperrr said:Ray Tracing na handheldach Czemu nie :)
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Godzinę temu, drozdu7 napisał(a):Hmm myślę że jednak jest dość znaczący upgrade względem SD (biorąc pod uwagę cenę 2500). Musisz sobie zdawać sprawę też że Valve w SD2 koła na nowo nie wymyśli i jak wypuszcza coś w tym czy przyszłym roku to będzie to max poziom Z2 Extreme. Tak mi się wydajeDo pierwszego Decka dostali customa więc i tutaj tak pewnie będzie. Do tego valve nie potrzebuje marży takiej jak Asus aby wyjść na swoje.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 2 godziny temu, Homelander napisał(a):Czy jestem zadowolony z optymalizacji na Steam Decku? To dosyć złożona kwestia. Z jednej strony jestem absolutnie zachwycony, że mogę sobie pograć handheldowo w moje ukochane Heroesy 3, Age of Empires 2 albo Starcrafta. Są gry, które działają i wyglądają świetnie jak TLoU2, Gearsy 5, czy Forza Horizon 4, o tych jeszcze starszych nie wspominając. Z drugiej jest sporo tytułów działających na granicy wytrzymałości jak chociażby RDR2, albo Cyberpunk. No i jest sporo takich, które sprawiają, że Deck rwie się w szwach. Baldur 3 czy Space Marine 2 są przykładami takich gier.I ponownie, jestem zachwycony, że mogę na nim grać praktycznie we wszystko. Ale przydałby się sprzęt z jakimś zapasem mocy. Tylko ja dla siebie takiego sprzętu nie widzę. Windows desktopowy mnie odrzuca od razu. Xboxowy ROG mnie nie interesuje z powodu braku touchpadów. A ten Lenovo ze SteamOS to nie jest jakiś jakościowy skok. Cyberpunk nadal chodzi tam na średnich i bez ray-tracingu. Więc raczej nie jest warty dla mnie zmiany.To wszystko w kwestii grania handheldowego. Wśród stacjonarek PS5 spełnia moje wszelkie wymaganiaChwila jak RdR 2 na sd działa na granicy wytrzymałości? Na jakich ty ustawieniach to odpaliłes xd. Stabilne 30FPS z ustawieniami wyższymi niż na konsolach z ograniczonym TDP
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 33 minutes ago, kudlaty88 said:Chwila jak RdR 2 na sd działa na granicy wytrzymałości? Na jakich ty ustawieniach to odpaliłes xd. Stabilne 30FPS z ustawieniami wyższymi niż na konsolach z ograniczonym TDPMoże źle się wyraziłem. Płynne to było, wyglądało ok, ale na wysokich albo najwyższych ustawieniach wygląda fenomenalnie