Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 279
  • Wyświetleń 60,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A ty jesteś pier.dol.niety nonstop 

• A spróbowałeś wypyerdolić z tematów, w których Twoja użyteczność ma wartość zerową?

• SebaSan1981
    SebaSan1981

Sorry za repost, jakby co ale wjechaliście mi na ambicję i musiałem się zreflektować.     Wydanie drugie, poprawione. Dodatkowe combo z papryczek, mniam!

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, Figaro napisał:

@Masorz, yehbany :cool: Tylko czemu trzeci słoik cukinii ma taką czerwoną wodę?

Bo do smaku doyebałem pieprzu chilli cayenne oraz papryki wędzonej.

Generalnie większość moich kiszonek jest na ostro :cool: :lapka:

Opublikowano

Zacny słoiczek, tylko gupiki, molinezje wpuścić i masz mini akwarium z brazylijskim ekosystemem Amazonki :)

Opublikowano
W dniu 10.03.2020 o 09:20, SebaSan1981 napisał:

Zacny słoiczek, tylko gupiki, molinezje wpuścić i masz mini akwarium z brazylijskim ekosystemem Amazonki :)

To musi się udać.

Ale dzisiaj bardziej przyziemny projekt - Giardiniera, czyli kiszonki po włosku.

jnqkjiy7k0m41.jpg

Na zdjęciu również nowy 3 litrowy słoik-beczka :) Podziękowania dla Lerła Merlyn, bo w Castoramie zero słoików, bo poza sezonem.

Opublikowano
  • Autor

Też muszę takie wielkie słoje kupić. 

To wyżej przepięknie wygląda <3

Opublikowano

Giardinierę można w zasadzie dodać do wszystkiego. Genialnie smakuje jako dodatek do kanapek, do hot dogów, sałatek, na jajkach, bruschetty etc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kupowałem w żabce pierwsze lepsze, pewnie jakaś lycra ale nic sobie nie dam uciac bo nie wpadłem na pomysł czytania składu ;p

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czas na nowe horyzonty. Nieznajomy o dobrym sercu podarował mi grzybki SCOBY. Teraz lecę po 4L słoik i czas na wyczarowanie Kombuchy. Aż mój olbrzymi siusiaczek drga z ekscytacji.

Vhl1nax.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Figaro napisał:

Czas na nowe horyzonty. Nieznajomy o dobrym sercu podarował mi grzybki SCOBY. Teraz lecę po 4L słoik i czas na wyczarowanie Kombuchy. Aż mój olbrzymi siusiaczek drga z ekscytacji.

Vhl1nax.jpg

Też robię od paru miesięcy. Na oko wygląda trochę na zbyt mały słoik jak na taki grzybek, powinien po powierzchni pływać, ja robię w 10 l i jest w sam raz bo potem grzyb i tak rośnie. Polecam eksperymentować z rodzajami herbat i dodatkami. Mój ostatni faworyt to earl grey słodzony cukrem muscovado, z Zielonej herbaty też jest petarda. No i pamiętaj żeby codziennie sprawdzać kwasowość, bo łatwo przeciągnąć. Ja po 5 dniach dzielę na dwa i jeden zostawiam nawet na kilka tygodni i mam domowy, lekki ocet. 

Opublikowano

Earl grey chyba jest niewskazany?

To jest tylko scoby hotel na zdjeciu, fermentacja bedzie w 4 litrowym słoiku.

Opublikowano
21 minut temu, Figaro napisał:

Earl grey chyba jest niewskazany?

To jest tylko scoby hotel na zdjeciu, fermentacja bedzie w 4 litrowym słoiku.

Czemu niewskazany? Grzybek żywi się cukrem, nawet na soku z gumijagód zrobisz byleby z cukrem był zmieszany. 

Opublikowano
W dniu 4.06.2020 o 21:58, Rudiok napisał:

Czemu niewskazany?

Ze względu na olejki eteryczne w składzie.

102908207_135843911443508_43042651465235

Pozostało czekać ponad tydzień. Nie będzie łatwo. W międzyczasie czas się wybrać do IKEI po butelki.

Opublikowano

390fe3cf4607040cmed.jpg

Ogolnie to jestem fanem sloikowania wszystkiego na czarna godzine,z dzisiaj jak widac 5 litrowych mieszanka warzyw(marchew,rzepa biala,czosnek,kapusta,baklazan,papryka)a drugie combo juz malosolne poszly,no i 5kg mlodej kiszonej kapusty

A tu taka ciekawostka raczej bo tez skonczylem w zeszlym tyg syropy z mlodych pedow sosny,i dwie zalane 70%spiryt naleweczki 7f0ff20ee652598d.jpg

Edytowane przez Barthez

Opublikowano

I tak trzeba żyć @Barthez Spróbuj też zrobić syrop z młodych szyszek (żeby jeszcze żywicy nie miały, zielone najlepsze, na pół można przekroić), później też go można zalać spirytem. Podobne właściwości tylko smak łagodniejszy. 

Sałatki w słojach jak pasteryzujesz? 

Opublikowano

Tyndalizuje jak juz mam byc precyzyjny,czyli trzy razy pasteryzacja co 24h w celu calkowitej pewnosci do likwidacji bakterii,przy dobrym przygotowaniu potrafi latami lezec.A w sloiki praktycznie wszystko laduje i kitram,od golonek,po smalce pasztety kielbasy bigosy no i wszelakie salatki na occie,warzywa w zalewach.

Ogrodek konkretny w tym roku posadzilem to mam nadzieje na konkretne zbiory i przetwory z pomidorow,papryki,cukini i ogorow 

Dzisiaj w kiszonki poszly buraczki i rzodkiewki.pozdro

Opublikowano

Jaki buraczki kisisz? Muszę zrobic nowy zestaw słoików dla kobiety, bo jej lekarz zalecił.

A tym tyndalizowaniu muszę poczytać.

Opublikowano

Teraz stare buraki kisze,ale jest czas na botwinke juz,a jak kobieta ma problem jakis zdrowotny i lekarz polecil to tez moze byc rozwiazanie wyciskanie z wolnoobrotowej i co rano szklana z innymi kapustami i czosnekami i bedzie git.zalezy co dolega

Opublikowano

Tak, mam tylko sokowirówkę, ale czaję się na wyciskarkę.

A ja już zabutelkowałem kombuchę. Nagły wzrost temperatury przyspieszył fermentację i niemal zrobił mi się z tego ocet. Szkoda że nie mam miarki ph. Ale i tak jest pyszniutkie. Dałem różne smaki owoców plus mięta.

104186516_146749293686303_30549295760429

Opublikowano
W dniu 6.06.2020 o 11:23, Figaro napisał:

Ze względu na olejki eteryczne w składzie.

A to nie bergsmotka nadaje herbacie earl gray jej smak i aromat?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ogórki gruntowe + borówki, marchew, czosnek i dużo ziół. W nowym słoiku z kerfura za 8 zł.

1plzlq7rc9a51.jpg