Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

Featured Replies

Opublikowano
2 minuty temu, Kolos28 napisał(a):

15 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

oczywiście ale generacja jest jedna więc sprzęt hardware'owo powinien być jeden a oni nauczyli się (w sensie gracze tak naprawdę ich nauczyli) tworzyć na start za słabe konsole by później pod koniec kadencji zarabiać drugi raz, wydając pół środek do czasu nowej generacji.

Zawsze były rewizje konsol, nawet w prehistorii, tamte nawet nic/niewiele dawały w sensie szybkości działania samego sprzętu, a często zabierały ficzery jak PS3 Slim, a tak można było 2 razy kupić, by mieć ładniejszą czaszkę :).

• Odpowiedzi 10,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• https://www.mediaexpert.pl/gaming/playstation-5/konsole-ps5/konsola-sony-playstation-5-pro-ea-sports-fc-25-gra-ps5    Polecam! Konsola bez napędu w zestawie z grą na płycie  

• Ja też nie rozumiem a na dodatek dostałem  dzisiaj od żony, która oczywiście nie jest zbytnio świadoma że potajemnie wymieniłem PS5 na wersję Pro- Stellar Blade w wersji pudełkowej. Zamiast cieszyć si

Opublikowano
Zawsze były rewizje konsol, nawet w prehistorii, tamte nawet nic/niewiele dawały w sensie szybkości działania samego sprzętu, a często zabierały ficzery jak PS3 Slim, a tak można było 2 razy kupić, by mieć ładniejszą czaszkę :).
nie no teraz to ewidentnie rozbój w biały dzień i dzielenie graczy konsolowych. Jak sama nazwa wskazuje, generacja to generacja konsol (jedna) a nie 1,5torej generacji [emoji16]
Opublikowano

Konsole to co raz bardziej PC. Te konsole pro mają zatrzymać część bardziej wymagających graczy przy platformie i wyhamować exodus do PC. No a na starej konsoli zostaje 30 klatek w 1080p lub pływające 60.

Niewielu się przykłada, szczególnie szacun za RE9, ta gra w całkiem fajnych detalach trzyma 60 klatek na 2060 super a to jest 7 letnia karta, starsza niż PS5. W 1440p z dlls na wysokich. Więc się da.

Opublikowano
Konsole to co raz bardziej PC. Te konsole pro mają zatrzymać część bardziej wymagających graczy przy platformie i wyhamować exodus do PC. No a na starej konsoli zostaje 30 klatek w 1080p lub pływające 60.

Niewielu się przykłada, szczególnie szacun za RE9, ta gra w całkiem fajnych detalach trzyma 60 klatek na 2060 super a to jest 7 letnia karta, starsza niż PS5. W 1440p z dlls na wysokich. Więc się da.
ale wystarczyło by zrobić mocną konsole na start by starczyła na całą generację. Nie wiem może ja jestem jakiś zacofany i ciężko mi się odnaleźć w nowy realiach xd
Opublikowano

Mocniejsza = droższa. Konsola ma trafić do szerokiego grona odbiorców. Cena ma nie odstraszać.

Ciocia ma przed komunią nie myslec czy kupic konsole za 5000 zł czy składaka z mediamarktu od razu do nauki.

Opublikowano
Mocniejsza = droższa. Konsola ma trafić do szerokiego grona odbiorców. Cena ma nie odstraszać.
Ciocia ma przed komunią nie myslec czy kupic konsole za 5000 zł czy składaka z mediamarktu od razu do nauki.
no dobra, to teraz fakty. Na początku generacji, konsola przez niedostępność chodziła po 3200. Za pro by mieć z dyskiem to trzeba dać 3800, więc wystarczyło zrobić jedną porządną wersję na start i by była na całą generację.

Obecnie i prosiak to zacofany sprzęt i jeśli go nie uratuje PSSR 2 to trochę lipa.
Opublikowano
19 minut temu, Kolos28 napisał(a):

oczywiście ale generacja jest jedna więc sprzęt hardware'owo powinien być jeden a oni nauczyli się (w sensie gracze tak naprawdę ich nauczyli) tworzyć na start za słabe konsole by później pod koniec kadencji zarabiać drugi raz, wydając pół środek do czasu nowej generacji.

Do N64 i Saturna mogłeś dokupić RAM bez którego kilka gier nawet nie ruszy, DS i 3DS też miał wersję Pro. I znowu śmieszny argument odnośnie za słabej konsoli na start, AMD nawet nie miało nic mocniejszego do zaoferowania aby zmieścić się w sensownym budżecie, pod koniec 2020 kryptokopacze wykupili karty i ceny były kosmiczne, dysk nVME też kosztował grubą kasę. To że optymalizacja jest skopana to wina devów którzy polegają na 'nowościach' koszących wydajność nawet w miejscach gdzie jest to kompletnie zbędne. Poniżej wykres z grudnia 2020 steam survey z kartami w kompach i każda gorzej się zestarzała niż konsola ze względu na ilość pamięci. Niby były już na rynku RTX30xx ale ich oficjalna, niespotykana cena była wyższa niż całej konsoli a za rynkową mogłeś kupić wszystkie 3 konsole (PS5, SX, Switch). Patrząc na przyszłość PS6 już nie będzie miało wersji Pro, tylko niech się ogarną z czasem developingu bo wydanie jednej gry na generację przez studia które mają pod sobą 100+ luda to jest największa porażka obecnej generacji.

gpu.jpg

Opublikowano

52 minuty temu, Kolos28 napisał(a):

55 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

nie no teraz to ewidentnie rozbój w biały dzień i dzielenie graczy konsolowych. Jak sama nazwa wskazuje, generacja to generacja konsol (jedna) a nie 1,5torej generacji [emoji16]

Ale jak dzieli? Jakbyś na forum nie siedział to pewnie by cię te róznice nie bolały, a że tutaj jeden przed drugi będzie się czasem przechwalał i szydził z PS5 noob edition :D. No to takie życie w tej banieczce. Tu i tu gierki chodzą. Target jest jednak zwykle na PS5 bazową. Dopiero teraz jak naprawili PSSR to różnica wydaje się że może być warta dopłaty, wcześniej to było tak mocno średnio mimo boosta w mocy.

47 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Prosiak też ma zwykle pływające, bo tam siedzi ten sam CPU, różnice na jego wydajności są marginalne. 50% szybsze GPU, więc różnica idzie w rozdziałkę i jakieś efekty typu RT. Nowe gry na PC zwykle się tak skalują że miedzy low a ultra jest właśnie gdzieś 50% róznicy wydajności(bez włączania RT), więc taki boost to jest spora różnica.

Moim głównym zarzutem było jak wygląda FSR na PS5. I to w sumie od początku tej generacji. Widziałęm te trailery z rozsypującym się obrazem i na początku nie wiedziałem o co chodzi, co się zepsuło w tej generacji :D. Na PC miałem Nvidię, a tam od DLSS 2.0 już było ok.

Opublikowano

Dzięki pół-generacjom macie pół-upgrejdy gier, dzięki czemu ich działanie nie śmieszy na następnej generacji. Postęp!

Opublikowano
3 godziny temu, Kolos28 napisał(a):

konsole by później pod koniec kadencji zarabiać drugi raz, wydając pół środek do czasu nowej generacji.

Pro wyszło pod koniec kadencji?

Opublikowano
3 godziny temu, Kolos28 napisał(a):

3 godziny temu, Donatello1991 napisał(a):

no dobra, to teraz fakty. Na początku generacji, konsola przez niedostępność chodziła po 3200. Za pro by mieć z dyskiem to trzeba dać 3800, więc wystarczyło zrobić jedną porządną wersję na start i by była na całą generację.

Obecnie i prosiak to zacofany sprzęt i jeśli go nie uratuje PSSR 2 to trochę lipa.

Tylko że kto kupił za 3200? To ze ktoś kupił to nie oznacza że szeroka adaptacja by była w tej cenie ok. Nie mogli wyrobić z produkcją głównie przez Covid. Gdyby oni byli w stanie sprzedać 50 milionów tych konsol to jest duża szansa że byłoby więcej exów, bo by była wystarczająca ilość nabywców żeby cisnąć głównie na nowe zabawki. Ofc osobna kwestia polityka Sony co do tego co wydają, a osobna taka że jak masz 50 baniek to zaczyna się kalkululować robić grę którą kupi 5% posiadaczy.

AMD jeszcze przez lata po wydaniu konsol nie ogarniało dobrze upscallerów, dopiero w zeszłym roku wyszły karty z oficjalnym wsparciem czegoś sensownego, a poza zwalonym FSR to PS5 i XSX są nadal kompetentne. Jakby tam było coś na poziomie DLSS ze switcha to by nie było powodów do narzekań.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

no właśnie a FSR nie można aktualizować by to miało jakieś ręce i nogi?

Nie wiem czy to tylko mi się wydaje, że obecnie wychodzą gry z zaniżoną grafiką na podstawowe ps5? To często wygląda jak gry z PS4.
Ostanie pytanie czy nie macie wrażenia, że odkąd wyszło pro to gry dostają latki z downgrade grafiki?

Ogólnie myślę, że dość szybko wyjdzie ps6 i to tak na prawdę powstrzymuje mnie przed kupnem prosiaka bo nawet jak celowo osłabiają możliwości zwykłej ps5, to nie mamy wyjścia by kupować półśrodek dla "ulepszonej" grafiki :)

Opublikowano
4 minuty temu, Kolos28 napisał(a):

Nie wiem czy to tylko mi się wydaje, że obecnie wychodzą gry z zaniżoną grafiką na podstawowe ps5? To często wygląda jak gry z PS4.
Ostanie pytanie czy nie macie wrażenia, że odkąd wyszło pro to gry dostają latki z downgrade grafiki?

Ogólnie myślę, że dość szybko wyjdzie ps6 i to tak na prawdę powstrzymuje mnie przed kupnem prosiaka bo nawet jak celowo osłabiają możliwości zwykłej ps5, to nie mamy wyjścia by kupować półśrodek dla "ulepszonej" grafiki :)

Rozumiem twój punkt widzenia. Ogólnie jak nie grasz dużo w gry komputerowe, to nie ma sensu zmieniać konsol ani komputerów.

Opublikowano

Dla święta graczy w listopadzie kupuje się prosiaka Panie.

Opublikowano

Polecam PS Vita - najlepszy sprzęt do grania i nigdy nie miał następcy, Vita znaczy życie

3 minuty temu, oFi napisał(a):

Dla święta graczy w listopadzie kupuje się prosiaka Panie.

U mnie święto już 30 kwietnia, a kto Wie może i 19 marca też.

Opublikowano
Godzinę temu, Kolos28 napisał(a):

Nie wiem czy to tylko mi się wydaje, że obecnie wychodzą gry z zaniżoną grafiką na podstawowe ps5?

Moim zdaniem zdecydowanie tak nie jest, a przynajmniej nie było do tej pory. Prosiak poza kilkoma grami pokroju AC Shadows często nie miał przesadnie lepszej wersji.

Godzinę temu, Kolos28 napisał(a):

AMD nawet nie chce wydać wersji FSR 4.0 dla kart i sprzętów, które to łykają przez podmianę DLLki optiscallerem itp, więc nie będę mówił że na pewno się nie da. Ale tak może to być problem, dodatkowo może być tak jak w przypadku DLSS jak i FSR - nowe modele są bardziej obciążające niż poprzednie szczególnie na starych sprzętach. Dlatego też mówię żęby się od razu nie napalać na ten toggle PSSR 2.0 w opcjach bo nie wiadomo czy nie ma dodatkowych narzutów.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

image.png

Czyli Resonancik raczej day1 dostanie :).

btw Prosiak powoli się wyprzedaje w USA i w EU, jakby ktoś chciał kupić, to lepiej nie czekać :).