Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

Featured Replies

Opublikowano

Wiadomo, że takie sony nie płaci cen konsumenckich tylko ma deal z amd do tego konsole są zawsze sprzedawane ze stratą. Wydajność rx 9070xt wydaje się całkiem możliwa tylko nowe konsole mogą nawet kosztować 4-5k. Imo PT na konsolach nie jest potrzebny, na PC ma to sens dosłownie w kilku grach obniżając wydajność o połowę albo nawet więcej więc trzeba grać z generatorem klatek co nie każdemu odpowiada.

• Odpowiedzi 10,5 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• https://www.mediaexpert.pl/gaming/playstation-5/konsole-ps5/konsola-sony-playstation-5-pro-ea-sports-fc-25-gra-ps5    Polecam! Konsola bez napędu w zestawie z grą na płycie  

• Ja też nie rozumiem a na dodatek dostałem  dzisiaj od żony, która oczywiście nie jest zbytnio świadoma że potajemnie wymieniłem PS5 na wersję Pro- Stellar Blade w wersji pudełkowej. Zamiast cieszyć si

Opublikowano
25 minutes ago, Chewie said:

Wiadomo, że takie sony nie płaci cen konsumenckich tylko ma deal z amd do tego konsole są zawsze sprzedawane ze stratą. Wydajność rx 9070xt wydaje się całkiem możliwa tylko nowe konsole mogą nawet kosztować 4-5k. Imo PT na konsolach nie jest potrzebny, na PC ma to sens dosłownie w kilku grach obniżając wydajność o połowę albo nawet więcej więc trzeba grać z generatorem klatek co nie każdemu odpowiada.

PT jest potrzebny, to jest wyższy poziom. Dla mnie mogą olać PT tylko pod warunkiem, że zaczną to robić jak niżej ze zwykłym RT, który wygląda i działa w tym wypadku de facto jak PT:

ktO5SJ7.jpeg

Na dobrą sprawę, całe te pitolenie o Path Tracingu to jest czysty marketing, bo z technicznego punktu widzenia to jest zasadniczo to samo, z różnicą w postaci ilości odbić promieni, które są przeliczane. Każda maszyna zdolna przeliczać RT jest potencjalnie zdolna przeliczyć "PT". Pytanie brzmi jak szybko i na ile efektywnie, ale jak widać na załączonym obrazku, nawet bazowa PS5 była w stanie osiągać efekty zbliżone do PT w 60 klatkach na sekundę.

Edytowane przez Masamune

Opublikowano
7 godzin temu, Masamune napisał(a):

żeby udźwignąć Path Tracing w ok 30fps - RE9, RTX 5060 z PT, DLSS Quality do 1080p, czyli faktycznie 720p

Wtedy nie miałem możliwości sprawdzać, ale... jeszcze jedna rzecz 5060 ma 8GB vramu, żeby się tam wcisnąć z PT to jest po prostu ciężko. Z tego co widzę na Twoim filmie gość to olał. Tu jest lepiej to ogarnięte:

Jak wcisnął to chodzi w średnio 73fps we wnętrzu w 1080p@balanced i 50 fps na zewnątrz w 1440p@performance i też ok 70 w środku. Tak czy owak żeby się wcisnąć to niestety mocno trzeba ze wszystkiego innego zejść.

3 godziny temu, Masamune napisał(a):

PT jest potrzebny, to jest wyższy poziom. Dla mnie mogą olać PT tylko pod warunkiem, że zaczną to robić jak niżej ze zwykłym RT, który wygląda i działa w tym wypadku de facto jak PT:

ktO5SJ7.jpeg

Po prawdzie to RT w metro baaardzo szumiało jak się nie grało w natywnej rozdziałce.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
6 godzin temu, Masamune napisał(a):

ktO5SJ7.jpeg

Na dobrą sprawę, całe te pitolenie o Path Tracingu to jest czysty marketing, bo z technicznego punktu widzenia to jest zasadniczo to samo, z różnicą w postaci ilości odbić promieni, które są przeliczane. Każda maszyna zdolna przeliczać RT jest potencjalnie zdolna przeliczyć "PT". Pytanie brzmi jak szybko i na ile efektywnie, ale jak widać na załączonym obrazku, nawet bazowa PS5 była w stanie osiągać efekty zbliżone do PT w 60 klatkach na sekundę.

Tak po prawdzie to do Cyberpunka powstał mod, który na standardowym RT podnosi ilość odbić na tyle, że jest on bliżej PT a przy tym mniej obciąża sprzet niż PT. W znienawidzonym przez wielu UE5 jest zaimplementowany w rdzeń silnika też całkiem niezły system oświetlenia, który potrafi wyglądać świetnie i to bez sprzętowego śledzenia promieni. Kwestia co może jaki sprzęt. Na PC akurat jest fajne to, że modami można podnieść jeszcze poziom grafy w zależności od silnika oczywiście ale wspomniany UE5 jest bardzo, że tak powiem podatny na tego typu edycje. RTGI w Metro Exodus rzeczywiście wciąż robi robotę, ciekawe co tam wsadza do nowej odsłony.

Opublikowano
38 minut temu, Qbon napisał(a):

W znienawidzonym przez wielu UE5 jest zaimplementowany w rdzeń silnika też całkiem niezły system oświetlenia, który potrafi wyglądać świetnie i to bez sprzętowego śledzenia promieni.

Jeśli mówisz o Software Lumen to może wyglądać świetnie jeśli ustawi się wyższą jakość tylko też wtedy o mocniej obciąża system i wchodzi w kategorię "równie dobrze można odpalić Hardware Lumen". No chyba że mowa o SSGI+SSAo tylko to już jest od UE4.

Opublikowano
Teraz, łom napisał(a):

Jeśli mówisz o Software Lumen to może wyglądać świetnie jeśli ustawi się wyższą jakość tylko też wtedy o mocniej obciąża system i wchodzi w kategorię "równie dobrze można odpalić Hardware Lumen". No chyba że mowa o SSGI+SSAo tylko to już jest od UE4.

Tak, coś o tym wiem na przykładzie Stalkera 2, gra może wygladac niemal jak to mówią "Real life" jeśli się mocno wywinduje różne ustawienia w samym silniku ale też obciąża to sprzęt znacznie bardziej niż najwyższe ustawienia dostępne z poziomu gry. Powiedziałbym, że nawet bardziej niż Cyberek z PT no ale możliwość taka jest i wszystko zależy po prostu od tego czy sprzęt uciagnie.

Opublikowano

Wiem, że mowa o czymś innym ale jak już zachaczyło trochę ;), to w UE 5.0 co bym nie robił to zwykle odbicia są i tak na SSR i wyglądają tragicznie. Np jak postać trzyma w łapie jakiś miecz, to ten miecz zasłania np górę na horyzoncie, więc nie mamy odbicia kawałka góry w kształcie tego miecza :). Ja się tam nie mam zwykle problem z odbiciami SSR, jak dobrze wyglądają to mogą sobie znikać pod nietypowymi kątami, RT mi tam aż tak nie robi, ale jak to jest zwalone jak tutaj to jednak inna para kaloszy.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Tak, odbicia lumenowe to porażka, sprawę rozwiązuje dopiero jak jest sprzętowy RT ale w Stalkerze nie ma więc odbicia są do niczego, natomiast samo oświetlenie i cieniowanie można naprawdę mocno poprawić.

Opublikowano
2 hours ago, Qbon said:

Tak po prawdzie to do Cyberpunka powstał mod, który na standardowym RT podnosi ilość odbić na tyle, że jest on bliżej PT a przy tym mniej obciąża sprzet niż PT. W znienawidzonym przez wielu UE5 jest zaimplementowany w rdzeń silnika też całkiem niezły system oświetlenia, który potrafi wyglądać świetnie i to bez sprzętowego śledzenia promieni. Kwestia co może jaki sprzęt. Na PC akurat jest fajne to, że modami można podnieść jeszcze poziom grafy w zależności od silnika oczywiście ale wspomniany UE5 jest bardzo, że tak powiem podatny na tego typu edycje. RTGI w Metro Exodus rzeczywiście wciąż robi robotę, ciekawe co tam wsadza do nowej odsłony.

Jak nazywa się ten mod? Chętnie zobaczę jak to wygląda.

W temacie PS5 PRO, miałem dzisiaj ekspresową akcję z zakupem AC Shadows, zobaczyłem, że jest promo, więc kupiłem, bo słyszałem, że gra dostała niezły upgrade. Muszę przyznać, że faktycznie robi robotę, bardzo fajny RTGI, światło pięknie się rozprasza i odbija od powierzchni, dodatkowo PSSR 2.0 dba o nieskazitelną jakość obrazu. Jest na co popatrzeć.

19ddb47a65556-screenshotUrl~2.jpg

Opublikowano
51 minut temu, Masamune napisał(a):

Jak nazywa się ten mod? Chętnie zobaczę jak to wygląda.

W temacie PS5 PRO, miałem dzisiaj ekspresową akcję z zakupem AC Shadows, zobaczyłem, że jest promo, więc kupiłem, bo słyszałem, że gra dostała niezły upgrade. Muszę przyznać, że faktycznie robi robotę, bardzo fajny RTGI, światło pięknie się rozprasza i odbija od powierzchni, dodatkowo PSSR 2.0 dba o nieskazitelną jakość obrazu. Jest na co popatrzeć.

19ddb47a65556-screenshotUrl~2.jpg

Ultra Plus z tego co pamiętam. Używam ich modów do gier na UE5. Do Cyberpunka miały właśnie takie presety, które były jakby hybryda RT i PT, zbliża to wyglądem do PT ale wydajność dużo lepsza. Ja i tak gram z PT, bo sprzęt pozwala ale ogólnie pokazuje to właśnie to o czym pisałeś, że ze standardowego RT też da się wykrzesać więcej, nie będzie to to samo co PT ale na pewno da się więcej. Zresztą do GTA5 jak wyszedł update z RT to tam są wszystkie efekty, odbicia, AO, cienie i RTGI w wysokiej jakości, a to zwykły RT, nie PT. A AC shadows to pięknie wygląda, szczególnie jak zaczyna wiać i liście fruwają, podobny efekt jest w Crimson Desert w lasach.

Opublikowano
9 hours ago, Qbon said:

Ultra Plus z tego co pamiętam. Używam ich modów do gier na UE5. Do Cyberpunka miały właśnie takie presety, które były jakby hybryda RT i PT, zbliża to wyglądem do PT ale wydajność dużo lepsza. Ja i tak gram z PT, bo sprzęt pozwala ale ogólnie pokazuje to właśnie to o czym pisałeś, że ze standardowego RT też da się wykrzesać więcej, nie będzie to to samo co PT ale na pewno da się więcej. Zresztą do GTA5 jak wyszedł update z RT to tam są wszystkie efekty, odbicia, AO, cienie i RTGI w wysokiej jakości, a to zwykły RT, nie PT. A AC shadows to pięknie wygląda, szczególnie jak zaczyna wiać i liście fruwają, podobny efekt jest w Crimson Desert w lasach.

Nieźle, ten tryb RT + PT z tego moda to niemal definicja tego, co było zrobione w Metro Exodus. Szkoda, że REDzi z wersją PS5 PRO i ogólnie nawet z wrersją PC bez PT poszli po najprostszej linii oporu oferując de facto jedynie zastąpienie niektórych efektów rastrowych liczonymi przez RT, zamiast podejść do tematu globalnie. Przecież taki RTGI z wieloma "bounce" załatwia całkowicie temat RT Shadows i RT Ambient Occlusion. Tymczasem zamiast dać coś, co załatwia temat hurtowo, oni rozdrabniają się na liczenie osobno cieni, AO, emmisive-neonów i tych śmiesznych odbić RT widocznych tylko na lustrzanych powierzchniach. PC społeczność to jednak ma szczęście, że jak dev jest nieudacznikiem, to modderzy zrobią robotę. No chyba, że REdom chodzi o reklamę PT i Ray Reconstruction od NVIDIA i celowo nie robią tego dobrze, bo przede wszystkim ma być reklama zielonej technologii zarazy.

Edytowane przez Masamune

Opublikowano
10 minut temu, Masamune napisał(a):

poszli po najprostszej linii oporu

smutny-siara.gif

Opublikowano
W dniu 28.04.2026 o 00:04, Qbon napisał(a):

Dla mnie tam sprawa jest prosta w przypadku konsole vs PC. Jeśli sprzęt miałby mieć porównywalne osiągi co konsola to zdecydowanie konsola a PC taki do grania ma sens jeśli jest on dużo lepszy od konsoli, daje dużo lepsza grafe, płynność i możliwości,

No z tą płynnością to tak średnio od jakiegoś czasu;)

Opublikowano
Godzinę temu, aph napisał(a):

No z tą płynnością to tak średnio od jakiegoś czasu;)

Ja nie narzekam

Opublikowano
1 godzinę temu, Masamune napisał(a):

Nieźle, ten tryb RT + PT z tego moda to niemal definicja tego, co było zrobione w Metro Exodus. Szkoda, że REDzi z wersją PS5 PRO i ogólnie nawet z wrersją PC bez PT poszli po najprostszej linii oporu oferując de facto jedynie zastąpienie niektórych efektów rastrowych liczonymi przez RT, zamiast podejść do tematu globalnie. Przecież taki RTGI z wieloma "bounce" załatwia całkowicie temat RT Shadows i RT Ambient Occlusion. Tymczasem zamiast dać coś, co załatwia temat hurtowo, oni rozdrabniają się na liczenie osobno cieni, AO, emmisive-neonów i tych śmiesznych odbić RT widocznych tylko na lustrzanych powierzchniach. PC społeczność to jednak ma szczęście, że jak dev jest nieudacznikiem, to modderzy zrobią robotę. No chyba, że REdom chodzi o reklamę PT i Ray Reconstruction od NVIDIA i celowo nie robią tego dobrze, bo przede wszystkim ma być reklama zielonej technologii zarazy.

Na pro pocięli ten RT, że odbicia są ograniczone z nie wiadomych powodów, odbicia same w sobie nie są bardzo obciążające, najmocniej obciąża RTGI w wysokiej jakości ale patrząc się ogólnie na to, że teraz w takiej Pragmacie odbicia są kijowe w RT i dopiero PT daje eleganckie to można założyć, że ktoś nas robi w chuja bo wcześniej zwykły RT jakoś wystarczał do odbić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bzduras napisał(a):

smutny-siara.gif

No przecież.

Powinno być - linii najprostszego oporu sonkassie

balon

Edytowane przez Luqat

Opublikowano
10 minutes ago, Qbon said:

Na pro pocięli ten RT, że odbicia są ograniczone z nie wiadomych powodów, odbicia same w sobie nie są bardzo obciążające, najmocniej obciąża RTGI w wysokiej jakości ale patrząc się ogólnie na to, że teraz w takiej Pragmacie odbicia są kijowe w RT i dopiero PT daje eleganckie to można założyć, że ktoś nas robi w chuja bo wcześniej zwykły RT jakoś wystarczał do odbić.

No akurat CP ewidentnie promuje Nvidię. Najlepsze efekty są za paywallem, PT tylko dla kart obsługujacych Nvidia Ray Reconstruction. Modderzy pokazują, że spokojnie da się inaczej. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Gracze chcą PT, producenci sprzętu chcą na tym korzystać, twórcy pomagają celowo nie implementując rozwiązań dostępnych na obecnej generacji sprzętu.