Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Deck

Featured Replies

Opublikowano
Teraz, pattro napisał:

Tak się zastanawiam, czy bez tych przeróbek, emulatorów itp da się też fajnie bawić na Steam Decku? Czyli używamy oryginalnego systemu, gramy w gry które są przystosowane i sprawdzone przez producenta i nic więcej. Ciekawe :notbad:

Da się cudownie i pięknie 

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Wyświetleń 381,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• i ja się skusiłem i niedługo zostanę Steamdekarzem 

• Jezd i moja zabaweczka. Pierwsze wrażenie pozytywne. Duże ale wygodne. Analogi strasznie wysokie i chwile zajmuje żeby do nich przywyknąć. Jak bym miał mniejsze dłonie to byłoby ciężko. Na ten moment

• Jest I on. Ekran kosmos.    

Opublikowano

A wspaniale też? Czy tylko cudownie i pięknie :lul:

Opublikowano

Ja z emulacją miałem parę problemów, ale przyznaję nie grzebałem zbyt dużo w opcjach. Może ktoś mi co nieco podpowie:

W TimeSplitters Future Perfect na PS2 mam problem z oświetleniem. Już w pierwszym poziomie widać np. że słońce prześwituje przez skały. Tylko Software Rendering daje prawidłowe oświetlenie, no ale gra wtedy wygląda słabo. Miałem to zarówno na PC, jak i na Decku.

W Ace Combat 4 zwiększanie rozdzielczości powoduje, że na ekranie pojawiają się oczojebne pionowe pasy, głównie w cut-scenkach. Dlatego zmuszony jestem grać w natywnej rozdzielczości (tragedii nie ma, bo ekran mały).

Także w niektórych grach na kilku różnych sprzętach (PSX, PS2, GC) często mam na prawej krawędzi ekranu pionową linię. Nie wiem, z czego to wynika. Oczywiście zwiększanie rozdzielczości nasila problem. Przy natywnej nie zawsze to występuje.

13 minut temu, pattro napisał:

Tak się zastanawiam, czy bez tych przeróbek, emulatorów itp da się też fajnie bawić na Steam Decku? Czyli używamy oryginalnego systemu, gramy w gry które są przystosowane i sprawdzone przez producenta i nic więcej. Ciekawe

Da się. Ja nie robiłem absolutnie nic, poza wgraniem Emudecka. Jeśli chcesz po prostu grać w gry PC, to jak najbardziej możesz się "fajnie bawić" out of the box bez żadnego kombinowania. Także/głównie dlatego uważam, że SD to super sprzęt także dla konsolowców, którzy nie chcą się "babrać z ustawieniami".

Opublikowano

Oryginalny system + emudeck i nic więcej nie trzeba tak naprawdę

Opublikowano

Siedzi ktos mocniej w emu, glownie switcha i jest w stanie powiedziec czemu jest taka loteria jesli chodzi o dzialanie gier? Mniejsze i prostsze graficznie gry potrafia bardziej chrupac i miec wiecej glitchy niz wieksze full 3d gierki.

Opublikowano
W dniu 3.12.2023 o 00:46, NemoKOF napisał:

- Przekątna ekranu... no tutaj też masz trochę do wyboru - Ally ma 7" 16.9 , SD LCD 7" 16:10, SD OLED 7.3" 16:10, PORTAL 8" 16:9, Legion Go 8.8" 16:10 - do wybory do koloru.

SD OLED ma 7.4"

Opublikowano
Teraz, Soban napisał:

Siedzi ktos mocniej w emu, glownie switcha i jest w stanie powiedziec czemu jest taka loteria jesli chodzi o dzialanie gier? Mniejsze i prostsze graficznie gry potrafia bardziej chrupac i miec wiecej glitchy niz wieksze full 3d gierki.

Chyba problem z różnymi silnikami graficznymi. Fakt raz gra teoretycznie bardziej zasobożerna chodzi lepiej niż jakieś goovienko, totalna loteria. No i ogólnie czy to yuzu czy ryunix mocno procek obciążają więc tutaj jest wąskie gardło, rog ogarnia switcha mooocno lepiej.

Opublikowano
2 godziny temu, Suavek napisał:

Ja z emulacją miałem parę problemów, ale przyznaję nie grzebałem zbyt dużo w opcjach. Może ktoś mi co nieco podpowie:

W TimeSplitters Future Perfect na PS2 mam problem z oświetleniem. Już w pierwszym poziomie widać np. że słońce prześwituje przez skały. Tylko Software Rendering daje prawidłowe oświetlenie, no ale gra wtedy wygląda słabo. Miałem to zarówno na PC, jak i na Decku.

W Ace Combat 4 zwiększanie rozdzielczości powoduje, że na ekranie pojawiają się oczojebne pionowe pasy, głównie w cut-scenkach. Dlatego zmuszony jestem grać w natywnej rozdzielczości (tragedii nie ma, bo ekran mały).

Także w niektórych grach na kilku różnych sprzętach (PSX, PS2, GC) często mam na prawej krawędzi ekranu pionową linię. Nie wiem, z czego to wynika. Oczywiście zwiększanie rozdzielczości nasila problem. Przy natywnej nie zawsze to występuje.

Da się. Ja nie robiłem absolutnie nic, poza wgraniem Emudecka. Jeśli chcesz po prostu grać w gry PC, to jak najbardziej możesz się "fajnie bawić" out of the box bez żadnego kombinowania. Także/głównie dlatego uważam, że SD to super sprzęt także dla konsolowców, którzy nie chcą się "babrać z ustawieniami".

To masz pewnie na myśli. Gry Namco tak "mają".

Ja natomiast mam problem z Soul Calibur 3. Są areny gdzie świeci słońce i przez to gra zwalnia z 60fps do +/-40fps.

Opublikowano
1 minutę temu, Alastor84 napisał:

To masz pewnie na myśli. Gry Namco tak "mają".

Właśnie coś takiego. Dzięki, sprawdzę w domu na AC4.

Ogólnie plusem Steam Decka/Emudecka jest to, że tak naprawdę większość gier nie wymaga jakiejś większej konfiguracji. Tak jak pisałem, w najgorszym przypadku ma się "oryginalną" pikselozę, co i tak tragicznie nie wygląda na niewielkim ekranie SD. Z drugiej strony gdyby tak pogrzebać w opcjach emu, to w większości przypadków da się poprawić co nieco.

Mnie zniechęca od kombinowania głównie to, że z jakiegoś powodu opcje emulatora z poziomu Gaming Mode czasem nie rejestrują przycisków. Np. mogę zjechać na dół danego menu, ale w górę już nie idzie cofnąć. Nie zawsze, ale często. Nie wiem, z czego to wynika, ale miałem to zarówno w grach PSX, jak i PS2. Pewnie lepiej pozmieniać ustawienia w trybie Desktop.

Opublikowano
18 minut temu, Alastor84 napisał:

Ja natomiast mam problem z Soul Calibur 3. Są areny gdzie świeci słońce i przez to gra zwalnia z 60fps do +/-40fps.

To znany problem i nie do rozwiązania w SC2 też występuje na planszy z wiatrakiem, w GT4 są podobne promienie i gra tez się dławi. W przypadku SC2 rozwiązaniem jest wersja GC w przypadku SC3 niestety nie ma rozwiązania.

Opublikowano

Jakiś czas temu wspomniałeś że mają być remastery SC? Skąd te info :) ? W SC3 (najlepiej Arcade Edition) w 4K z dobrym online chętnie bym zagrał. SC6 to bieda przy SC3 wg mnie.

Opublikowano

No była taka plotka na początku tego roku i że microsoft jest zainteresowany tą składanką do gamepassa niestety narazie cisza. Sam lubię pograć czasami te tryby adventure w sc i innych bijatykach na decku.

Opublikowano

Szukam sobie jakichś fajnych wyścigów na decka w stylu forzy/gt. Moją uwagę przykuło Automobilista 2, jest demo można sobie obczaić. Chodzi pięknie, a i ładnie wygląda i dobrze się jeździ. Chyba wezmę.

Mozna regulować sobie wysokość fotela, czego to nie wymyślą.

IMG_7315.jpeg

IMG_7317.jpeg

Opublikowano

Ekran z ramką jest taki sam w Oledzie i LCD? Muszę sobie kupić szkiełko na ekran i się zastanawiam czy można brać w ciemno od starej wersji.

Opublikowano

Ja do LCD brałem z jsaux bo kiedyś była fajna promka na Amazonie, były dwie w opakowaniu plus ramka do montażu więc nawet szympans równo nalepi, to jedna na oleda zostala

Edytowane przez Daffy

Opublikowano
1 godzinę temu, tlas napisał:

Szukam sobie jakichś fajnych wyścigów na decka w stylu forzy/gt. Moją uwagę przykuło Automobilista 2, jest demo można sobie obczaić. Chodzi pięknie, a i ładnie wygląda i dobrze się jeździ. Chyba wezmę.

Mozna regulować sobie wysokość fotela, czego to nie wymyślą.

IMG_7315.jpeg

IMG_7317.jpeg

Forza horizon 4 I 5 super chodzą, sam mam 5 to na średnio/wysokich mam bite 40fps

Opublikowano

Wersja steam? Na protondb narzekają na 5

Opublikowano
3 minuty temu, tlas napisał:

Wersja steam? Na protondb narzekają na 5

Tak, steam

Opublikowano

koles na reddicie spisal w temacie gierki ktore obecnie obsluguja HDR na decku

Opublikowano

Po raz pierwszy dziś wszedłem na nowym oledzie w desktop mode i nie działa mi Discover. Cały czas fetching updates.

Sprawdzałem różne komendy z terminala, które znalazłem na necie, nadalem hasło, ostatecznie poszło przywracanie ustawień fabrycznych i nic. Nadal to samo.

Wi-Fi działa bez zajękniecia. Steam w desktopie śmiga jak ta lala, a tutaj nawet Firefoxa nie mogę zainstalować.

Ktoś coś?

EDIT:

Chyba chodzi o prędkość ściągania w Discover. Fetching updates zniknęło po dluuuugim czasie ale gdy próbuję cokolwiek ściągać takie o to prędkości mam:

20231205_194118.thumb.jpg.9e14f4dbe8b83a6b2f6ed577f9bbf4ae.jpg

Edytowane przez Ins