Skocz do zawartości

Console Wars 15: Każdy coś tam dla siebie znalazł

Featured Replies

Opublikowano

NES

SNES

N64

GameCube

Wii

Wii U

Game & Watch

Game Boy

Game Boy Advance

Nintendo DS

Nintendo 3DS

Nintendo Switch

Tyle dobra dało nam Nintendo! Kto to przebije? :)

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Wyświetleń 618,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zresztą nie ma co się teraz wykręcać że  granie w lepszej jakości nagle was smieszy bo jeszcze ponad rok temu sami pisaliście że "strata" tych gier "by was zabolała". A przynajmniej schabek tak pisał

• Kurwa juz sam microsoft przyznaje ze sony robi lepsze gry i legendarne serie XD jak te biedne boty z growego domu dziecka musza sie czuc broniac xkurwy   To jakby waszym ojcem byl Suchodolsk

Opublikowano
4 godziny temu, zdrowywariat napisał:

Tyle dobra dało nam Nintendo! Kto to przebije? :)

Od czasów Wii Nintendo celuje w inne segmenty rynku niż pozostali gracze, ciężko porównać.

Opublikowano

Gry ze średnią powyżej 95 na metacritic, czyli gry niemal perfekcyjne z oceną bliższą dziesiątki, niż dziewiątki:

Nintendo:

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time

2. Super Mario Galaxy

3. Super Mario Galaxy 2

4. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

5. Perfect Dark

6. Metroid Prime

7. Super Mario Odyssey

8. GoldenEye 007

9. Resident Evil 4

10. The Legend of Zelda: Twilight Princess

11. The Legend of Zelda: The Wind Walker

12. Portal Companion Collection

Prawie same exy od Nintendo i 1st party studiów.

Sony:

1. Tony Hawk’s Pro Skater 2

2. Grand Theft Auto IV

3. Grand Theft Auto V

4. Tony Hawk’s Pro Skater 3

5. Red Dead Redemption 2

6. Grand Theft Auto III

7. Uncharted 2: Among Thieves

8. Batman: Arkham City

9. Tekken 3

10. Elden Ring

11. Resident Evil IV

12. Gran Turismo

13. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Tylko 3 exy na liście, a reszta to multiplatformy.

Microsoft:

1. Grand Theft Auto IV

2. Red Dead Redemption 2

3. Grand Theft Auto V

4. Halo: Combat Evolved

5. BioShock

6. The Orange Box

7. Elden Ring

8. Mass Effect 2

9. The Elder Scrolls V: Skyrim

10. Grand Theft Auto Double Pack

Aż 1 ex na liście, a reszta to multiplatformy.

Sega:

1. SoulCalibur

2. Tony Hawk’s Pro Skater 2

3. NFL 2K1

2 exy.

PC:

1. Disco Elysium: The Final Cut

2. Half-Life 2

3. Grand Theft Auto V

4. The Orange Box

5. Half-Life

6. BioShock

Całe 0 exów.

Czy potrzebne są jeszcze jakieś argumenty, żeby wybrać developera nr1? No chyba nie. Docencie wkład pracy, który włożyłem.

Opublikowano

Na szopipipipipi zdrowe wariatytytyty

Opublikowano
1 hour ago, zdrowywariat said:

Gry ze średnią powyżej 95 na metacritic, czyli gry niemal perfekcyjne z oceną bliższą dziesiątki, niż dziewiątki:

Nintendo:

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time

2. Super Mario Galaxy

3. Super Mario Galaxy 2

4. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

5. Perfect Dark

6. Metroid Prime

7. Super Mario Odyssey

8. GoldenEye 007

9. Resident Evil 4

10. The Legend of Zelda: Twilight Princess

11. The Legend of Zelda: The Wind Walker

12. Portal Companion Collection

Prawie same exy od Nintendo i 1st party studiów.

Sony:

1. Tony Hawk’s Pro Skater 2

2. Grand Theft Auto IV

3. Grand Theft Auto V

4. Tony Hawk’s Pro Skater 3

5. Red Dead Redemption 2

6. Grand Theft Auto III

7. Uncharted 2: Among Thieves

8. Batman: Arkham City

9. Tekken 3

10. Elden Ring

11. Resident Evil IV

12. Gran Turismo

13. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Tylko 3 exy na liście, a reszta to multiplatformy.

Microsoft:

1. Grand Theft Auto IV

2. Red Dead Redemption 2

3. Grand Theft Auto V

4. Halo: Combat Evolved

5. BioShock

6. The Orange Box

7. Elden Ring

8. Mass Effect 2

9. The Elder Scrolls V: Skyrim

10. Grand Theft Auto Double Pack

Aż 1 ex na liście, a reszta to multiplatformy.

Sega:

1. SoulCalibur

2. Tony Hawk’s Pro Skater 2

3. NFL 2K1

2 exy.

PC:

1. Disco Elysium: The Final Cut

2. Half-Life 2

3. Grand Theft Auto V

4. The Orange Box

5. Half-Life

6. BioShock

Całe 0 exów.

Czy potrzebne są jeszcze jakieś argumenty, żeby wybrać developera nr1? No chyba nie. Docencie wkład pracy, który włożyłem.

Stosując Twoją metodologię tylko nadmienię, że Perfect Dark i Goldeneye też powinny być pogrubione, bo to gry wydane przez Nintendo, które było właścicielem Rare. RE4 wyszedł jako ex na GCN, dopiero kilka miesięcy później został ogłoszony na inne platformy. Więc też pogrubienie. W przypadku Sony tak samo jest z GTA3 i MGS2, a w przypadku PC z Half-Life 1 i 2

Opublikowano
15 minut temu, Homelander napisał:

Stosując Twoją metodologię tylko nadmienię, że Perfect Dark i Goldeneye też powinny być pogrubione, bo to gry wydane przez Nintendo, które było właścicielem Rare. RE4 wyszedł jako ex na GCN, dopiero kilka miesięcy później został ogłoszony na inne platformy. Więc też pogrubienie. W przypadku Sony tak samo jest z GTA3 i MGS2, a w przypadku PC z Half-Life 1 i 2

Masz rację, nie byłem pewien czy twoja propozycja byłaby lepsza, ze względu na to, że w te gry można już zagrać na innych platformach, choć w przypadku GoldenEye 007 i Perfact Darka to były lata oczekiwania.

Tak czy siak najlepsze gry tworzy Nintendo i przynajmniej 3 razy (tak na szybko) zrewolucjonizowali gatunek, bądź wymyślili: Super Metroid, SM64, Zelda: BOTW, ale było tego dużo więcej.

p.s. zauważyłeś, że jak zaczęły się pojawiać konkretne argumenty to niebiescy i zieloni zniknęli? xD

Edytowane przez zdrowywariat

Opublikowano

Do Niny zawsze szacunek zwłaszcza w epoce GCN i Switcha bo Wii mimo kosy z Twilight Princess, Galaxy, MP3 za bardzo w późniejszym okresie odstawało :/  Aż do Switcha gdzie naprawdę sporo jest fajnych tytulow i mam w co grać od premiery :) dlatego podział 1. Sony, 2. Nintendo, 3. Xbox jest jak najbardziej sprawiedliwy jeżeli weźmiemy cały dorobek z wszystkich lat.

Teraz najbardziej brakuje stacjonarnej konsoli ale i sam Switch potrzebuje następcy bo za bardzo odbiegli od konkurencji.

Gram tylko w trybie przenośnym ale Nintendo nie za bardzo się liczy wśród molochów jak PS5. Brakuje tej mocy jak za czasów GCN gdzie Metroid Prime rył ps2 po ziemi jak nigdy. Podłączysz switcha do Tv i jest jakaś tragedia :/ 

No i online lezy i kwiczy a sama usługa to tez jakiś żart z wybrakowanym towarem :/ do poprawy i tyle.

Edytowane przez Whisker

Opublikowano

A co do ortodoksyjnych fanów Nintendo to zauważyłem że lubicie wracać do czasów bardzo odległych z grami, spoko, to były czasy ale mamy teraźniejszość i już brakuje takich tytułów a przede wszystkim ilości i gatunków. Bo ciągnąć te same serie choćby w nieskończoność to słaby progres, w ogóle zauważyłem że po śmierci Shigeru bardzo kondycja się pogorszyła w tej kwestii

Nawet wracając do Capcom’u i jego wypuszczaniu exów na Niny w postaci Residentów. Nawet 3DS deadly silence dostał a i wii dostało strzelanki na szynach. Switch do tej pory exa nie dostał a szkoda. 

Opublikowano
5 minut temu, Whisker napisał:

A co do ortodoksyjnych fanów Nintendo to zauważyłem że lubicie wracać do czasów bardzo odległych z grami, spoko, to były czasy ale mamy teraźniejszość i już brakuje takich tytułów a przede wszystkim ilości i gatunków. Bo ciągnąć te same serie choćby w nieskończoność to słaby progres, w ogóle zauważyłem że po śmierci Shigeru bardzo kondycja się pogorszyła w tej kwestii

Nawet wracając do Capcom’u i jego wypuszczaniu exów na Niny w postaci Residentów. Nawet 3DS deadly silence dostał a i wii dostało strzelanki na szynach. Switch do tej pory exa nie dostał a szkoda. 

Gdyby nie Nintendo to w 1988 nie miałbym na czym grać. Ale, że co, że Shigeru Miyamoto nie żyje? To chyba zmartwychwstał :) 

Opublikowano
17 minut temu, Whisker napisał:

A i jeszcze jedno, każde Mario się różni, bo:

SM64

SMS

SM3DLand i SM3DWorld

SMG1 i SMG2

SMO

To inne Mario! Dlatego Mario wciąż się ma dobrze, gdy inne serie umarły, albo ciągną tasiemca od x lat bez większych zmian.

Że o Zeldzie nie wspomnę, inne style graficzne, nowe rozwiązania, raz jesteśmy kapitanem stateczku, raz maszynistą, raz lotniarzem, raz… długo mogę tak wymieniać, a 12 maja będziemy spadochroniarzem :)

Edytowane przez zdrowywariat

Opublikowano
2 godziny temu, zdrowywariat napisał:

Tak czy siak najlepsze gry tworzy Nintendo i przynajmniej 3 razy (tak na szybko) zrewolucjonizowali gatunek, bądź wymyślili: Super Metroid, SM64, Zelda: BOTW, ale było tego dużo więcej.

2 starocie i pusta zelda. A co gier Nintendo to ja bym nie grał w nie nawet jakby mi płacili:)

Opublikowano
3 godziny temu, zdrowywariat napisał:

A i jeszcze jedno, każde Mario się różni, bo:

SM64

SMS

SM3DLand i SM3DWorld

SMG1 i SMG2

SMO

To inne Mario! Dlatego Mario wciąż się ma dobrze, gdy inne serie umarły, albo ciągną tasiemca od x lat bez większych zmian.

Że o Zeldzie nie wspomnę, inne style graficzne, nowe rozwiązania, raz jesteśmy kapitanem stateczku, raz maszynistą, raz lotniarzem, raz… długo mogę tak wymieniać, a 12 maja będziemy spadochroniarzem :)

Ale to jednak dalej Zelda i Mario i owszem dla mnie to też bardzo spoko warianty i opcje bo jaram się zawsze ale jednak krąg hermetyczny i nie porównywalny z PS Sony

Opublikowano
7 godzin temu, Whisker napisał:

Ale to jednak dalej Zelda i Mario i owszem dla mnie to też bardzo spoko warianty i opcje bo jaram się zawsze ale jednak krąg hermetyczny i nie porównywalny z PS Sony

Zaletą Nintendo jest to że obsługuje segment rynku które Sony i MS olały - gry rodzinne, platformówki itp. 

Jest to jednocześnie wadą tej filozofii, bo szybko trzeba dokupić główny sprzęt, żeby nie ominąć 80% nowych gier.

Opublikowano
9 hours ago, Donatello1991 said:

No kurwa 2023 i gdzie te gry xpizdo bez gier?

Jak tam 2023 a sony dalej wydaje update ktory wiesza konsole\

Gracze informują o niespodziewanym problemie z PS5. Część fanów nie może kontynuować rozgrywki, a ich konsola się dosłownie zawiesza... wszystko przez nowe warunki korzystania z PlayStation Network.

Już kilka dni temu jeden ze znajomych informował mnie, że w nocy wszyscy gracze z jego listy znajomych zostali nagle wylogowani z PlayStation Network, a ich produkcje zostały wyłączone – zainteresowani mogli kontynuować grę dopiero po zaakceptowaniu regulaminu. To był jednak dopiero początek problemów, ponieważ okazuje się, że pewne niedogodności wywołała wczorajsza aktualizacja.

Witryna Playstationlifestyle informuje o nowym problemie wynikającym z zasad korzystania z PlayStation Network. System Sony wylogowuje część graczy, którzy muszą ponownie zalogować się na swoje konta, by zaakceptować warunki, ale gdy zainteresowani znajdują się w grze, to... ich konsola się zawiesza.

Trzeba tutaj zaznaczyć, że błąd nie pojawia się u wszystkich graczy, jednak jest na tyle dotkliwy, że fani PlayStation zaczęli nagłaśniać sprawę.

Społeczność znalazła już rozwiązanie – należy uruchomić konsolę ponownie, ręcznie wylogować się z PlayStation Network, by następnie się zalogować i móc zaakceptować nowe warunki. W innej sytuacji problem może się powtarzać aż do momentu, gdy nie natraficie na regulamin.

Trudno jednak powiedzieć, dlaczego Sony tak bardzo zależy, by gracze zaakceptowali nowy regulamin, jednak najwidoczniej znajdują się w nim szczegóły, które są istotne dla japońskiej korporacji.

https://www.ppe.pl/news/311858/ps5-z-problemami-po-ostatniej-aktualizacji-konsola-sie-zawiesza-z-zaskakujacego-powodu.html

:dynia:

Opublikowano
2 minutes ago, aph said:

W wielu grach online tak jest że bez akceptacji regulaminu się nie zagra.

no, ale im sie gra nie wiesza od tego xD a tu cala konsola robi zgon 

Opublikowano
20 godzin temu, aph napisał:

2 starocie i pusta zelda. A co gier Nintendo to ja bym nie grał w nie nawet jakby mi płacili:)

Pusta Zelda? Właśnie głęboka, bo z fizyką, puste to masz wydmuszki cinematic experience i piaskownice zasypane śmieciami dla nie poznaki. No chyba, że masz na myśli tereny? Co chciałeś na pustyni - metropolię? A w wysokich górach? Świat jest piękny, bo naturalny i zapiera dech w piersiach widokami. Wyczuwam ból dupy?

Opublikowano

Nintendo kroczy własną drogą, dzięki czemu zapewnia alternatywę od generycznych gierek AAA.

Opublikowano

Pamiętacie jeszcze taką gazetkę jak Secret Service? Chyba tylko jednej grze wystawili ocenę ponad skalę 101%, choć mogę się mylić, jakiej?

Spoiler

Super Mario 64

Co to była wtedy za rewolucja, żadna inna gra 3D w tym gatunku nie miała podjazdu przez całą generację. Rewolucją było też to, że można było płynnie się poruszać, od spacerku do biegu. Wybaczcie, jestem sentymentalny :)

Do dziś jako szkielet jest wzorem, jak to się robi, bo wiadomo, że gra się zestarzała.

Opublikowano

A to nie było tak, że zaczęli dawać więcej ocen 100%, zabrnęli w ślepą uliczkę i wymyślili te nieszczęsne 101%. Chyba Ściera o tym kiedyś pisał w PE.

Opublikowano
2 minuty temu, triboy napisał:

A to nie było tak, że zaczęli dawać więcej ocen 100%, zabrnęli w ślepą uliczkę i wymyślili te nieszczęsne 101%. Chyba Ściera o tym kiedyś pisał w PE.

Możliwe, nie wiem, ale czas jest najlepszym weryfikatorem i pokazał, że tej grze się należało. Takich rewolucji było więcej oczywiście, choćby kamera znad ramienia w RE4, na jakiej konsoli najpierw? :) Zelda: BOTW też jest rewolucyjną grą, w ogóle po czasie jeszcze bardziej ją doceniam. I jest bardzo przystępna, bo znam osoby - niedzielnych graczy - które wsiąkły na maksa.

Opublikowano
9 godzin temu, Nemesis napisał:

Nintendo kroczy własną drogą, dzięki czemu zapewnia alternatywę od generycznych gierek AAA.

Jakby takie gry jak Luigis Mansion 3 wychodziły częściej niż co 10 lat to jeszcze mógłbym się zgodzić ;)