Opublikowano 6 sierpnia6 sie Jakby co to w końcu wydali patcha poprawiającego tryb Performance na PS5Pro, wersja 1.0.7. Po smużeniu, shimmeringu i innych artefaktach nie ma śladu. Sprawdziłem początek z największą dyskoteką na kałużach, ściany w szpitalu podczas zachodu słońca, dziedziniec w apartamentach itp:. czyściutko, jeszcze lepiej gra nie wyglądała na plejce. Widać, że upscaler działa bo jest ostrzej i bez tej paćki. Wygląda teraz tak samo crispy jak SHf na prosiaku po wyjściu pssr2.0. Boże jak wspaniale zapowiadają się kolejne przejścia (jasność skopana przez upload z plejki na yt)
Opublikowano 6 sierpnia6 sie Czyli szansa na DLC ciągle żywa .Akurat mnie kusiło, żeby wrócić na jesieni.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie No, ale Bloobery nie mogą zrobić raz, a dobrze jednak xd Pograłem wczoraj sobie trochę z tym patchem, dotarłem do zmienionego szpitala hehe. To, że naprawili te smużenia, blur i gra jest też teraz ostrzejsza to jedno, i faktem jest, że wygląda ekstra, naprawdę. Tak niestety popsuli coś jeśli chodzi o cienie i oświetlenie, w niektórych momentach czarny jest po prostu rozwalony, jak na kliszy filmowej, a niektóre sceny i ich oświetlenie, powodują dziwne zachowanie HDR, wdziera się mleko jakieś. Jednak to w sumie minor w porównaniu z tym co było przed patchem. Może jeszcze to ogarną, ale to być może była cena, aby gra teraz nie wyglądała jak świecąco mrygająca smużąca dyskoteka xD
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Ehh qwrwaNo trochę zjebali znowu, przeklęty ten SH2R na Pro :D. Ale pudełeczko na reogryw (grałem tylko na PC) i tak pewnie zakupię wkrótce, może do tego czasu poprawią i cienie.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Jak to jest mozliwe że ten PRO szrot nie ma opcji włączenia symulowania zwykłej PS5?
Opublikowano 8 sierpnia8 sie Tym razem to nie zależne od pro. Bug z oświetleniem i czernią jest na każdej konsoli. Napisali wczoraj, że wiedzą o problemach i będą fixować. Ciekawe ile im to zajmie tym razem xD
Opublikowano 8 sierpnia8 sie Gdyby nie błąd to można by rzec ze pięknie sie teraz prezentuje ten Silencik. Z miejsca nasuwa sie pomysł na kolejne odpalenie. Mam tylko nadzieje ze to co wynieśli z pisania SH2r zostanie zaimplementowane do SH1r i juz na początku będzie opad szczeny
Opublikowano 8 sierpnia8 sie No, ale jest duża róznica tak czy siak jeśli chodzi o oprawę na Pro w performance w porównaniu do poprzedniej wersji. Mam nadzieję, że nie revertną tej nowej
Opublikowano 8 sierpnia8 sie 12 godzin temu, Pauli87 napisał(a):A poprawili coś na zwykłej ps5? Czy uptade dotyczy tylko pro?A na zwykłej PS5 było coś skopane?Pytam, bo ogrywałem w okolicy premiery i było raczej spoko.Swoją drogą to fajnie wykorzystali słynny napis do ogłoszenia łatki:
Opublikowano 9 sierpnia9 sie No wg. mnie ta gra na podstawowej wersji ps5 mogła by też lepiej wyglądać. 2 posty wyżej Szermac pokazał na drugim screenie odbicie neona. Ostatnio tam byłem, ale jeszcze przed uptade i przecierałem oczy jak h***** są te odbicia.
Opublikowano 9 sierpnia9 sie 2 godziny temu, Pauli87 napisał(a):No wg. mnie ta gra na podstawowej wersji ps5 mogła by też lepiej wyglądać. 2 posty wyżej Szermac pokazał na drugim screenie odbicie neona. Ostatnio tam byłem, ale jeszcze przed uptade i przecierałem oczy jak h***** są te odbicia.Nom tym bardziej, że tekst odbicia tego neonu to jest pewien "smaczek".Ciężko chyba na zwykłej mieć taką jakość w performance mode, bo pewnie w Quality są te odbicia.A jednak przywrócili PSSR do performance na Pro i jest mega teraz.Przeszedłem sobie i kurde jak poprawią tę czerń (co i tak przestałem zauważać już od szpitala, nie ma z tym tragedii) to przejdę jeszcze kilka kocham się z tą grą xD
Opublikowano 15 sierpnia15 sie W dniu 9.08.2026 o 23:50, Szermac napisał(a):Nom tym bardziej, że tekst odbicia tego neonu to jest pewien "smaczek".Ciężko chyba na zwykłej mieć taką jakość w performance mode, bo pewnie w Quality są te odbicia.A jednak przywrócili PSSR do performance na Pro i jest mega teraz.Przeszedłem sobie i kurde jak poprawią tę czerń (co i tak przestałem zauważać już od szpitala, nie ma z tym tragedii) to przejdę jeszcze kilka kocham się z tą grą xDJednak sobie kupiłem gierkę na PS5 Pro i śmigam już po mieście jeszcze raz. Po obejrzeniu tego karykaturalnego filmu jestem w takim szoku, że musiałem włączyć znowu Silenta xD.Wygląda rzeczywiście w trybie wydajności bardzo dobrze, nie mam porownania z konsolowymi wersjami przed, od pecetowej wiadomo trochę gorzej, ale jest stabilnie bardzo pod względem obrazu, a na to było narzekanie.Co do czerni imo na G4 OLED przy lekkim rozjaśnieniu HDR mi to pasuje, jest naprawdę ciemno, gdy trzeba, ale nie tak, że gówno widać. Nie wiem, czy chciałbym by coś grzebali, bo suwakami można sobie poustawiać. Co do cieni po prostu pewnie obniżyli ich jakość i przy złym ustawieniu HDR problem się uwydatnia.Ten screenshot z góry co wrzucałem był z Reddita, u mnie to tak nie wygląda, ktoś chyba specjalnie uwydatnił problem.Można grać, a gra to wspaniała, miło powrócić i wbić inne zakończenie i dzbanki :).
Opublikowano 17 sierpnia17 sie Podziwiam jak ktoś mówi że patch nic nie popsuł i można grać w performance. Moim zdaniem całe internety które krzyczą że bloobery zje*ały mają 100% racji i w performance nie da się teraz grać. Żadne ustawienia HDR, jasności itp. nic tu nie pomaga. Nie wiem jak mogli coś takiego przepuścić przez qa.Tutaj przykład jak w perf. mamy teraz zero szczegółów i jedna wielką czerń wszędzie.Screen1Screen2Screen3Screen4
Opublikowano 17 sierpnia17 sie 39 minut temu, cartmanx napisał(a):Podziwiam jak ktoś mówi że patch nic nie popsuł i można grać w performance. Moim zdaniem całe internety które krzyczą że bloobery zje*ały mają 100% racji i w performance nie da się teraz grać. Żadne ustawienia HDR, jasności itp. nic tu nie pomaga. Nie wiem jak mogli coś takiego przepuścić przez qa.Tutaj przykład jak w perf. mamy teraz zero szczegółów i jedna wielką czerń wszędzie.Screen1Screen2Screen3Screen4Ciekawe, bo u mnie to tak nie wygląda. Ps5 Pro performance, nie wiem jestem w szpitalu i gram normalnie xD. Na twoich screenach rzeczywiście widać wyraźnie, że latarka przydałaby się nawet w dzień i do tego jeszcze jej nie mogłeś wtedy mieć. Na pewno tyczy się to konkretnej konfiguracji sprzętu i TV.LG OLED HGIG, 1.40 to ustawienie HDR, które według mnie coś zmienia jednak, anyway.
Opublikowano 17 sierpnia17 sie Zapomniałem napisać, że ja na amatorze gram ale czytałem że na pro tak samo to wygląda więc nie wiem.Na pewno jest płynniej niż przed patchem i nie ma migotania ale obraz sie popsuł i jak się przełącza między perf/quality to mocno boli jak oni mogli to przepuścić. Nawet Konami się do tego odniosło, że znają problem ale boje się że na nowego patcha trzeba będzie 2 lata czekać albo znowu coś popsują innego ;)Edit: o tutaj gość gra na pro i ma tak samo zepsuty obraz jak na na amatorze. To nawet nie chodzi o to że że obraz jest zbyt ciemny. Ciężko to opisać, na quality masz normalne drzewa i kolory a przelaczasz na performance i zamiast drzewa masz czarną smołę. Mogę w TV zwiększać jasność ale dalej zamiast drzewa jest to coś. Bloober chyba tylko tryb quality testował bo ciężko uwierzyć że ktoś to u nich zobaczył i powiedział "jest spoko, dawaj to na produkcję". Edytowane 17 sierpnia17 sie przez cartmanx
Opublikowano 17 sierpnia17 sie 39 minut temu, cartmanx napisał(a):Zapomniałem napisać, że ja na amatorze gram ale czytałem że na pro tak samo to wygląda więc nie wiem.Na pewno jest płynniej niż przed patchem i nie ma migotania ale obraz sie popsuł i jak się przełącza między perf/quality to mocno boli jak oni mogli to przepuścić. Nawet Konami się do tego odniosło, że znają problem ale boje się że na nowego patcha trzeba będzie 2 lata czekać albo znowu coś popsują innego ;)Edit: o tutaj gość gra na pro i ma tak samo zepsuty obraz jak na na amatorze. To nawet nie chodzi o to że że obraz jest zbyt ciemny. Ciężko to opisać, na quality masz normalne drzewa i kolory a przelaczasz na performance i zamiast drzewa masz czarną smołę. Mogę w TV zwiększać jasność ale dalej zamiast drzewa jest to coś. Bloober chyba tylko tryb quality testował bo ciężko uwierzyć że ktoś to u nich zobaczył i powiedział "jest spoko, dawaj to na produkcję".Nie twierdzę, że jest idealnie, bo nawet pisałem o tym we wrażeniach, jest ciemno, ale nie aż tak, jedyne co mi przychodzi do głowy to HGiG i ustawienia HDR, bo tam trochę modziłem, by było przyjemniej.To też trochę tak, że często horrory wyglądają świetnie, gdy jest ciemniej, musieli mocno mieszać ustawienia Ambient Occlusion (prawdopodobnie ustawili to za nisko na facie i na PRO również, możliwe, że np. low i very low, bo chcieli naprawić inne rzeczy związane z migotaniem obrazu, detalami itp.) na konsolach w trybie perf. Są pomieszczenia, gdzie wygląda to dobrze, są gdzie źle, ale od pewnego momentu masz też latarkę :). To nie tak, że wszędzie jest za ciemno, tyczy się to niektórych lokacji.
Opublikowano 17 sierpnia17 sie Performance na zwykłym PS5 od początku był pozbawiony wielu fajnych efektów, robiących klimat, więc przechodziłem na Quality - akurat w przypadku trzecioosobowych survival-horrorów, w których z reguły powoli się przemieszczamy, nie mam z tym problemów.
Opublikowano 18 sierpnia18 sie Mimo, że minęły już prawie 2 lata od premiery dalej nie mogę uwierzyć, że to zrobił Bloober Team :D. Gra jest o co najmniej klasę lepsza, niż Silent Hill f, którego chyba nigdy nie dotknąłbym drugi raz ze względu na ten koślawy system walki, który sam w sobie był straszakiem mimo genialnego systemu NG+.Imo ten Remake to jest chyba jednak mój najlepszy Silent i po premierze f tym bardziej ogrywając go kolejny raz bardziej doceniam kuszt Blooberów w przeniesieniu oryginału na nową skalę wizualną, ale i gameplayową.@Szermac u Ciebie też top1?Ciekawe jak duża szansa, że za kilka dni zobaczymy gameplay teaser z jedynki na Gamescomie, stawiam jakieś 75% szans :).Btw czy oni coś mieszali z ilością wrogów w poprawkach? Bo jest ich jakby mniej, ciekawe.
Opublikowano 18 sierpnia18 sie No top1. Uwielbiam, nie znajdę nigdzie indziej takiej atmosfery, nostalgia, melancholia, jest pięknie, odwiedzam i będę odwiedzał już zawsze. Choć wiem, że mogło być jeszcze lepiej, niektóre sceny nie były tak potężne jak w OG, ale i tak kosior.Jestem mega ciekawy tej jedynki, niektóre motywy mogą tak robić w remaku, omg.Ponoć mają coś pokazać na TGS, nie Gamescomie.
Opublikowano 19 sierpnia19 sie 22 godziny temu, Szermac napisał(a):No top1. Uwielbiam, nie znajdę nigdzie indziej takiej atmosfery, nostalgia, melancholia, jest pięknie, odwiedzam i będę odwiedzał już zawsze. Choć wiem, że mogło być jeszcze lepiej, niektóre sceny nie były tak potężne jak w OG, ale i tak kosior.Jestem mega ciekawy tej jedynki, niektóre motywy mogą tak robić w remaku, omg.Ponoć mają coś pokazać na TGS, nie Gamescomie.Z ciekawości sobie poprzesuwałem w Więzieniu między perf i quality i zero różnic, więc różnica tyczy się w GI dla otwartych przestrzeni, gdzie trochę za mocno poobniżali i zmieniło to klimat kilku pomieszczeń "dziennych".Ale ten Prison ma tutaj klimat, już zapomniałem jakie to jest dobre, na Oledzie ta czerń po prostu niszczy.Wcześniej sobie grałem na pececie z IPS i no różnica jest kolosalna w black levels.Powiem to raz jeszcze SH2r>oryginał.
Opublikowano 19 sierpnia19 sie Ja sobie bym przeszedł jeszcze raz, ale za każdym razem jak zaczynam to sobie przypominam jak mi zryła banie. Więzienie jak grałem to aż podskoczyłem. Serio. Nie mam psychy by to drugi raz przejść. Tym bardziej, że wiem co mnie czeka.
Opublikowano 19 sierpnia19 sie 5 minut temu, Donatello1991 napisał(a):Ja sobie bym przeszedł jeszcze raz, ale za każdym razem jak zaczynam to sobie przypominam jak mi zryła banie. Więzienie jak grałem to aż podskoczyłem. Serio. Nie mam psychy by to drugi raz przejść. Tym bardziej, że wiem co mnie czeka.Powiem Ci, że właśnie to uczucie zesrania w tej grze w ogóle nie mija za 2gim razem :D. W Prison kilka razy blisko ataku serca było. A no i hard/hard wszedł, przy premierze nie miałem jaj.