Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Nic się nie zmieniło od pierwszych informacji jeszcze z wycieków, takie rzeczy jak odchudzony Windows do gier bedą, tak samo dostęp do innych sklepów. A windows, oprócz problemów z nim związanych, gwarantuje również, że prawie wszystko będzie działać. Ale wciąż to dopiero początek drogi i wiadomo było też, że na takie rzeczy wspolna biblioteka z konsolą czy Quick Resume to jeszcze poczekamy.
Opublikowano 57 minut temu57 min pamiętajcie ze to nie tylko Windows, al tez sterowniku danego urządzenia, biosy - sam sie przekonałem ostatnio kupując Lenovo Legion Go S - specjalnie nie na Windzie - SteamOS, a konsola w ciagu 4h zwiesila mi sie 3 razy, miałem problemy z kontrolerami, jak zacząłem googlowac, to sie okazalo ze problemów jest znacznie więcej, bo lenovo albo nie nadąża, albo ma wyjebane na aktualizacje steam itp - pewnie w leciwym SteamDecku takich problemów bym nie miał - bo tam producent=urządzenie=system=aplikacja.Dlatego szkoda, że MS po prostu nie wyda handhelda na swoim systemie, gdzie system maja super, Quick Resume, usypianie gier itp.Kupiłbym 5 razy szybciej nawet ograniczony handheld do samego Game Passa i gier MS, olewając te inne sklepy - zdecydowanie lepiej niż Handhelda do wszystkiego, na którym nie działają najprostsze czynności.Bogu dzięki jest NINTENDO.
Opublikowano 52 minuty temu52 min 12 godzin temu, w_s napisał(a):nie ogarną, tak samo jak steamOS nie da ci osiągnieć z gierek zainstalowanych poprzez Heroic z innych launcherow. Albo korzysta sie z gier kupionych w sklepie xboxa jezeli chce sie miec osiagniecia albo to sie w ogole olewa. Instalujac steama na takim rogowym xboxowym sprzecie tez osiagniecia beda na steamie. Tylko w zamknietym systemie mozna cos takiego osiagnac, nawet deck nie jest zamkniety, chyba ze ktos korzysta z niego tylko grajac w steamowe gry :)Ale ja pisze właśnie o tym, że gry tych wydawców zakupione na storze xboxa czy odpalane przez game pass nie mają osiągnieć xboxowych tylko odpalają te zewnętrzne launchery. Chodzi mi o to, żeby się odpalały normalnie przez apkę xboxa jak reszta gier. Łączenie z innymi platformami mam gdzieś bo osiągnięcia na jakimś EA play czy epicu mam w dupie. Tylko steam i xbox
Opublikowano 18 minut temu18 min No ale na steam też odpala te launchery przy tych grach, ba sejwy w chumrze gier ubisoftu obsługuje ubi connect, ale jakoś ubisoft gdzie przez jakiś czas nie dawał osiągnieć ze swoich gier na steam, ostatnio je dodaje i one po odpaleniu się synchronizują ze steam i tutaj odblokowują.Na przykład splinter cell blacklist na uplayu ma pełną starą listę osiągnieć a na steam pół roku temu ubisoft dodał je i nawet usunął te z multiplayera bo servery wyłączyli. Więc jak się chce to wszystko się da, ale widać microsoft lubi gadać a nie działać :)
Opublikowano 13 minut temu13 min Mi trochę zapał przygasł po tych opiniach odnośnie niedopieczenia systemu. U mnie nawet na Rogalu z Windowsem takie rzeczy się nie dzieją. Mam go od 10 miesięcy, nic mi się nie wiesza, a kontrolery się nie blokują. U mnie głównym powodem do zakupu Xbox Ally X byłby upgrade sprzętu. Tylko ostatnio czytałem gdzieś hands on i autor napisał, że właściwie nie wie jakie zastosowanie będzie miał chip NPU (ten z AI), bo deweloperzy mogą go nie używać. A ja sobie założyłem, że to z automatu będzie działać w każdej grze. Jeżeli to wymaga jakiejś pracy od dewelopera, to jest dla mnie OCZYWISTE, że NIE będzie używane. Mainstreamowy Switch 2 ma DLSS, którego nie używają, a tutaj jest customowy chip w sprzęcie, który kupi kilku entuzjastów, więc gra jest niewarta świeczki. Dlatego się zastanawiam czy nie lepiej iść w Legiona 2.