Opublikowano wtorek o 21:561 dzień "1.0 - październik 2026".Wtedy na PS5 i PC, zapowiedziano też wersję Switch 2.
Opublikowano wczoraj o 00:31 1 dzień W końcu! Tyle czekania, ciekawe ile dojdzie nowej zawartości w finalnej wersji. Czuję, że będzie smakowało wybornie
Opublikowano wczoraj o 06:18 1 dzień 8 godzin temu, ogqozo napisał(a):"1.0 - październik 2026".Wtedy na PS5 i PC, zapowiedziano też wersję Switch 2.1.0? Jakim chujem? Przecież oni chcieli tyle rzeczy tam dodać do tej gry, a przez ostatni rok mało co się zmieniło. Nawet kampania nie jest blisko końca na chwilę obecną. Obstawiam, że na 1.0 nie uda im się dodać wszystkiego co chcieli i głównie to będą po prostu wszystkie rozdziały ukończone, ale chciałbym się mylić : ] tak czy inaczej fajnie, że w końcu widać jakieś światełko.
Opublikowano wczoraj o 08:15 1 dzień W kwietniu mówili, że trwa "ostatnia prosta do 1.0", więc raczej decyzja zapadła jakiś czas temu. To że 1.0 to nie koniec życia gry w planie, a dopiero początek, to mówili dawno. Ogólnie trudno powiedzieć, zanim nie zobaczymy efektu, no mogli wszystko wrzucić do tej wersji albo nie, ich wybór. Może mają gotowe tak naprawdę tylko nie aktualizowali...
Opublikowano wczoraj o 09:35 1 dzień Może, może, zresztą co by to nie było to i tak się cieszę, bo według mnie to jest wybitna gra i niesamowicie mi się podobała. Fajnie będzie to ograć za pół roku.
Opublikowano wczoraj o 09:51 1 dzień Grałem jak było na promo za 90 zł, z pół roku temu? I jak dla mnie to było mega kiepsko rozwiazane, zresztą chyba tu opisywałem ze dostałem jakąś wielką pałę, a rozdysponowywanie punktów sprawiało że nie miałem jak sprawdzić innych broni. Do tego ta pała pozwalała mi wchodzić do lokacji dla leveli sporo wyższych od mojego i nawalać - i teraz nie wiem czy taki poziom trudnosci byłby z innymi broniami gdybym szedł zgodnie z levelem? Bo on akurat był fajny. Zastanawiam się nadal czy nie kupić póki jeszcze regularnie dają w promocji(choć już nie tak dobrej) ale boje się ze tego nie poprawią.
Opublikowano wczoraj o 13:30 1 dzień 3 godziny temu, Kangus napisał(a):Grałem jak było na promo za 90 zł, z pół roku temu? I jak dla mnie to było mega kiepsko rozwiazane, zresztą chyba tu opisywałem ze dostałem jakąś wielką pałę, a rozdysponowywanie punktów sprawiało że nie miałem jak sprawdzić innych broni. Do tego ta pała pozwalała mi wchodzić do lokacji dla leveli sporo wyższych od mojego i nawalać - i teraz nie wiem czy taki poziom trudnosci byłby z innymi broniami gdybym szedł zgodnie z levelem? Bo on akurat był fajny. Zastanawiam się nadal czy nie kupić póki jeszcze regularnie dają w promocji(choć już nie tak dobrej) ale boje się ze tego nie poprawią.Grałem ponad rok temu, ale jestem prawie pewny, że dało się zrobić respeca. Dało się też chyba zmieniać bony w broniach. Co do poziomu trudności to ja miałem wręcz odwrotnie, sporo się trudziłem żeby dorównać mobkom na danej części mapy i rzadko kiedy czułem się za mocny.Według mnie warto kupić i sprawdzić, bo jest to coś naprawdę wyjątkowego. Może trochę to koloryzuję i jestem nieobiektywny, ale mam bardzo dobre wspomnienia z tą gierką i naprawdę wyjątkowo mi się podobał ten świat. Cena nie jest wygórowana, więc zachęcam :]Tak jeszcze dopiszę: najbardziej mi się chyba podobała wertykalność tego świata i połączenie lokacji. Często wracałem do jakiegoś miejsca i nagle okazywało się, że za ósmym razem znalazłem przejście, pokój albo dolinkę o której nie miałem pojęcia. No kurde dla mnie majsterszyk. Edytowane wczoraj o 13:33 1 dzień przez rafanus2
Opublikowano wczoraj o 13:46 1 dzień 8 minut temu, rafanus2 napisał(a):Grałem ponad rok temu, ale jestem prawie pewny, że dało się zrobić respeca. Dało się też chyba zmieniać bony w broniach.Respec chyba nie był bezproblemowy/bezkosztowy? A i to nie do końca rozwiązuje to o czym mówię. Grasz w diabolo to jak lecą różne bronie to możesz sobie sprawdzić czy fajniej ci się macha małym mieczykiem czy toporkiem w połączeniu z tarczą, włócznią czy może podwójnymi toporkami. Dopiero potem jak już masz parę leveli i pobawiłeś się zabawkami to zaczynasz się kierunkować. A tam broń i tak dużo mniej wpływa na sposób rozgrywki niż w NRftW. Tu nie mogłem sobie sprawdzić bo jak po tutku dostałem broń, wsadziłem statsy w wiarę która do niej dawała boosta, to każda inna broń która potem wyskakiwała wymagała ode mnie innych statystyk żeby ją w ogóle założyć, mogłem ew kupić u kowala całkiem bazową broń, ale to jest stosunkowo drogie, a i tak od razu widać ze ta brón to będzie tylko właśnie zęby sprawdzić czy mi pasuje sposób rozgrywki a potem ją wywalić, bo przecież jest tak niskolevelowa, że się do grania nie przyda. Edytowane wczoraj o 13:46 1 dzień przez Kangus
Opublikowano wczoraj o 13:57 1 dzień 3 minuty temu, Kangus napisał(a):Respec chyba nie był bezproblemowy/bezkosztowy? A i to nie do końca rozwiązuje to o czym mówię. Grasz w diabolo to jak lecą różne bronie to możesz sobie sprawdzić czy fajniej ci się macha małym mieczykiem czy toporkiem w połączeniu z tarczą, włócznią czy może podwójnymi toporkami. Dopiero potem jak już masz parę leveli i pobawiłeś się zabawkami to zaczynasz się kierunkować. A tam broń i tak dużo mniej wpływa na sposób rozgrywki niż w NRftW. Tu nie mogłem sobie sprawdzić bo jak po tutku dostałem broń, wsadziłem statsy w wiarę która do niej dawała boosta, to każda inna broń która potem wyskakiwała wymagała ode mnie innych statystyk żeby ją w ogóle założyć, mogłem ew kupić u kowala całkiem bazową broń, ale to jest stosunkowo drogie, a i tak od razu widać ze ta brón to będzie tylko właśnie zęby sprawdzić czy mi pasuje sposób rozgrywki a potem ją wywalić, bo przecież jest tak niskolevelowa, że się do grania nie przyda.Kurde no chciałbym się odnieść, ale szczerze nie pamiętam tego zupełnie xD chciałem to ograć ponownie, więc pewnie bym Ci odpowiedział konkretnie, ale skoro wychodzi 1.0 to poczekam. Aczkolwiek nie zapamiętałem, żebym miał problem z testowaniem broni, chociaż tak mi się kojarzy, że większość gry przeszedłem tak samo jak gram w soulsy, czyli wielki miecz i wszystko w siłę.
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. Wyczytałem na steamie o wersji 1.0Przedsprzedaż na konsolach ruszy w okolicach września. Wersja 1.0 ma wprowadzić ponad 60h nowej zawartości. Całość ma zająć nawet 100h. Finalna wersja dodaje nowe obszary, nowych bossow, wrogów, nowe klasy, bronie. Tryb hordy, finałowy wątek fabularny: Polityka. Zemsta. Namiętność.No jest na co czekać panowie! Zapowiada się kawał dobrej gry i mnóstwo zawartości. Byle do października, mam nadzieję, ze z optymalizacją też dowiozą. Gra idealnie wpisze się swoim ciężkim klimatem w jesienne wieczory.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. W koncu sie doczekalem. Po ilu to latach? Wszystko od Ksiezycowych biore bez popity, ale NRftW widzialem juz dawno i ostrzylem sobie zebuchy.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 21 godzin temu, Kangus napisał(a):Grałem jak było na promo za 90 zł, z pół roku temu? I jak dla mnie to było mega kiepsko rozwiazane, zresztą chyba tu opisywałem ze dostałem jakąś wielką pałę, a rozdysponowywanie punktów sprawiało że nie miałem jak sprawdzić innych broni. Do tego ta pała pozwalała mi wchodzić do lokacji dla leveli sporo wyższych od mojego i nawalać - i teraz nie wiem czy taki poziom trudnosci byłby z innymi broniami gdybym szedł zgodnie z levelem? Bo on akurat był fajny. Zastanawiam się nadal czy nie kupić póki jeszcze regularnie dają w promocji(choć już nie tak dobrej) ale boje się ze tego nie poprawią.Na początku lutego reżyser gry ogłosił, że to zmienią:Since we released No Rest for the Wicked Together, we’ve now officially given the internal green light to make the new class system the default.Let me explain why we’re making what looks like such a drastic change.For the last couple of decades, most ARPGs have picked one of two approaches:1) Hard class systems.Games like Diablo or Path of Exile ask you to pick a class upfront, and that decision defines your character forever. You can branch a bit within the boundaries designers allow (e.g. Hammerdin in D2), but you can’t truly craft your own class - you’re always working inside a predefined box.2) Attribute systems.Games like Dark Souls or Fallout let you allocate stat points as you level up, and your build emerges from those choices. From Software has used this model for ~17 years, so many assume it’s “solved.” But attribute systems come with inherent issues: players can’t realistically know which stats to invest in early, and once choices are made, you’re either locked in or forced to rely on respec systems to undo mistakes.We don’t think either approach is ideal - which is why we’ve been working on something different.With the upcoming Jobs System in Wicked, your character’s class adapts dynamically based on how you actually play. If you spend a lot of time swinging swords, you’ll naturally become a better swordsman. If you switch to wands or staves, you’ll start progressing as a mage.Each class has its own weapons, traits, and runes, and players will need to use and master that class to fully unlock its potential. And once mastered, all of the classes skills can be used on other classes as well. Your class isn’t chosen in a menu - it’s earned through play.This system is clearly inspired by Final Fantasy Tactics, and we genuinely believe it could change how players - and even other developers - think about progression systems in ARPGs.I’ve learned a lot about this as a developer: In Ori and the Blind Forest, we introduced a traditional skill tree, and quickly ran into a problem: players want to min-max, and they don’t want to be forced to invest into X just to reach Y. That’s why we moved to the Spirit Shard system in Will of the Wisps.In a similar way, we believe this new Jobs System finally breaks through some long-standing barriers in ARPG progression.It’s always scary at first to make changes like that deep into development, but I’m very much convinced that this is going to be a major step into the right direction, not just for Wicked, but for ARPGs in general.I really think Yasumi Matsuno had figured out the proper answer 30 years ago already and most western developers just haven’t paid enough attention.https://x.com/i/status/2019351344566436196