Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clair Obscur: Expedition 33

Featured Replies

Opublikowano
21 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Chyba tylko przywrócenie systemu mogłoby pomóc ale już bez przesady to wolę te kilka godzin nadrobić.

U mnie był nieco inny przypadek ostatnio, grałem tylko PC only i lokalne save'y byłem w stanie odzyskać podmieniając nazwy plików z Windows cache'a. Niemniej jednak tak się zraziłem już do tej aplikacji Microsoftowej, że już praktycznie w ogóle na niej nie gram. Szkoda czasu na takie zabawy, na Steam, PSN, Epicu, Gogu, Switchu nigdy coś takiego nikogo nie spotka :). 2025 rok a Microsoft dalej nie ogarnął trzymania kopii lokalnej i zapisu w chmurze.

Claire z 1996 xD

img_2_1754234506582.jpg

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 132,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Bzduras
    Bzduras

Dobra, przespalem się, pograłem chwilę w Dooma i przetrawiłem sobie oba zakończenia. Ta gra zasługuje na coś więcej niż tylko wlepienie jej 10/10, więc napisanie chyba najdłuższego posta w mojej forum

• A tu całość ekipy - sami zwyczajni ludzie, żadnych ulańców i kolorowłosych they/themów - tamto zostało w Ubisofcie.

• No myślę, że te reakcje to nie przez to, że gra Ci nie podeszła, tylko przez to co napisałeś w uzasadnieniu. Piszesz, że lubisz np. Finale, a tu po przejściu prologu narzekasz na gameplay loop, jakby

Opublikowano

Dobra, odrobiłem te parę godzin, trochę pobiegam poleveluje i wracam do Renoira kaz Nie da mi spokoju ta gra, nie mogę tak po prostu się poddać.

Opublikowano
Teraz, michu86- napisał(a):

Refantazio wyżej niż Clair... Twarde dragidog

images?q=tbn:ANd9GcTUG82W-7yKpQEjg5BvvPA

Btw, @Czoperrr ogólnie to jeszcze jedno a propo gamepassa PC i nie-exów od MS Studios.

Jak dodadzą za rok przepastne DLC do Claire, a nie będziesz miał Claire w Microsoft Store, gdyż wypadnie z GP i np. będziesz chciał ograć na Steam i przegrać save'y (bo można i jest to fajna opcja, bo wiadomo, że dla pecetowca lepiej mieć kopie na Steam) to NIE KASUJ gry z peceta.

Inaczej stracisz save'y, bo lokalne nie zapisują się na kompie po usunięciu gry, a jak gra wyleci z GP to już jej nie zainstalujesz bez kupna licencji w MS Store.

Mam właśnie taki przypadek z Lies of P, myślałem, że elegancko sobie pogram DLC na Steam, wcześniej ogrywając podstawkę jak była w GP (bo klucze znacznie taniej, bo wolę kopię na Steam itp.), a tutaj lipa. Najlepiej sobie je gdzieś skopiować lokalnie na PC, żeby serwisy Microsoftu nie mogły ich Ci nigdy skasować.

Oczywiście tyczy się to raczej gier poza MS Studios, bo te Ci nigdy nie wypadną z subskrypcji przynajmniej.

Opublikowano
46 minutes ago, KrYcHu_89 said:

images?q=tbn:ANd9GcTUG82W-7yKpQEjg5BvvPA

Btw, @Czoperrr ogólnie to jeszcze jedno a propo gamepassa PC i nie-exów od MS Studios.

Jak dodadzą za rok przepastne DLC do Claire, a nie będziesz miał Claire w Microsoft Store, gdyż wypadnie z GP i np. będziesz chciał ograć na Steam i przegrać save'y (bo można i jest to fajna opcja, bo wiadomo, że dla pecetowca lepiej mieć kopie na Steam) to NIE KASUJ gry z peceta.

Inaczej stracisz save'y, bo lokalne nie zapisują się na kompie po usunięciu gry, a jak gra wyleci z GP to już jej nie zainstalujesz bez kupna licencji w MS Store.

Mam właśnie taki przypadek z Lies of P, myślałem, że elegancko sobie pogram DLC na Steam, wcześniej ogrywając podstawkę jak była w GP (bo klucze znacznie taniej, bo wolę kopię na Steam itp.), a tutaj lipa. Najlepiej sobie je gdzieś skopiować lokalnie na PC, żeby serwisy Microsoftu nie mogły ich Ci nigdy skasować.

Oczywiście tyczy się to raczej gier poza MS Studios, bo te Ci nigdy nie wypadną z subskrypcji przynajmniej.

Dobrze wiedzieć na przyszłość. Raczej jakbym kupował Clair to wezmę pudełko na PS5.

Opublikowano

Teraz Renoir pokonany za pierwszym razem, ale co to kurfa ma być? Zaraz po nim jeszcze bardziej przejebana walka... Za pierwszym razem został milimetr do ubicia bossa, kolejne kilka prób już o wiele gorsze.

Edit: coooooooooooooooooo, jest jeszcze drugi etap??? Pierdole, ten to już całkiem przegięty...

Opublikowano

9 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

Teraz Renoir pokonany za pierwszym razem, ale co to kurfa ma być? Zaraz po nim jeszcze bardziej przejebana walka... Za pierwszym razem został milimetr do ubicia bossa, kolejne kilka prób już o wiele gorsze.

Edit: coooooooooooooooooo, jest jeszcze drugi etap??? Pierdole, ten to już całkiem przegięty...

Serio to jest jeden z najłatwiejszych jRPG w dziejach tego uniwersum, a już na pewno nie opiera się zbyt mocno na twardych liczbach, a bardziej niż inne turówki na czystym skillu.

Opublikowano

Nie zgodzę się.

Jeżeli spędzisz trochę czasu nad „liczbami” czytaj Picto i Luminami to jesteś w stanie pokonać najtrudniejszych nawet bossów w grze nie oddając im tury a nawet one hitując.

Z drugiej strony możesz znać ich ruchy na pamięć i pokonać ich perfektem przy użyciu parry / unik nawet słabszymi postaciami.

Powiedziałbym więc, że liczby są równie ważne co skill. Co kto woli.

Opublikowano

Najlepszą rzeczą w GOTG33 jest to, że grę przejść można nie blokując ani jednego strzału, bo dodge window jest dość wybaczające.

Z resztą dla ciar przy Une vie à t'aimer czy "your sister deserves more" podłożyłbym się kilka razy. :p

Opublikowano

Dobrze że nie czytałem tego tematu przed zagraniem, bo jako całkowity noob pewnie przeraziłbym się tym jak gra jest trudna.

A tak zagrałem na slepo i ani przez chwilę nie czułem by gra była jakoś szczególnie wymagająca czy nieuczciwa. A końcówka to w ogóle był spacerek, bo zbyt mocno podlevelewelowalem i ostatni przeciwnicy nie byli już żadnym wyzwaniem.

Opublikowano

Jestem po dwóch godzinach walki z Malarką i pierwsza faza prosta (oprócz ataku kamieniami z monolitu bo nie umiem wyczuć kiedy zaczynają lecieć), opanowana, ale w drugiej znów chamskie zagrywki z klątwą co mi wykańcza drużynę w 2 tury kiedy jej zostaje jeszcze pół HP.

Opublikowano
7 minut temu, Czoperrr napisał(a):

w drugiej znów chamskie zagrywki z klątwą co mi wykańcza drużynę w 2 tury kiedy jej zostaje jeszcze pół HP.

a tych orbów nie bijesz?

Opublikowano
8 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Jestem po dwóch godzinach walki z Malarką i pierwsza faza prosta (oprócz ataku kamieniami z monolitu bo nie umiem wyczuć kiedy zaczynają lecieć), opanowana, ale w drugiej znów chamskie zagrywki z klątwą co mi wykańcza drużynę w 2 tury kiedy jej zostaje jeszcze pół HP.

Ja korzystałem z pikto z niewraliżwością na klątwę.

Opublikowano
45 minut temu, Czoperrr napisał(a):

oprócz ataku kamieniami z monolitu bo nie umiem wyczuć kiedy zaczynają lecieć

Tez miałem z tym problem. Te mniejsze dziewięć(?) pocisków też, zawsze któryś musiałem skopać.

Opublikowano
10 minutes ago, Square said:

Tez miałem z tym problem. Te mniejsze dziewięć(?) pocisków też, zawsze któryś musiałem skopać.

Te małe się prosto unika, parry zazwyczaj też wchodzi (dopóki raz nie popełni się błędu i wypada z rytmu) ale ten dupne kamienie to za cholerę nie potrafię, może ostatni z trzech się udaje. No ale to już mniejszy problem bo pierwsza faza jest dość prosta.

Opublikowano

No ja zawsze parowałem wszystko, z dwa ataki w całej grze tylko unikiem, bo albo były nieblokowalne albo nie umiałem ich po prostu wyczuć i rozwalały mi postać/drużynę.

Opublikowano

Parry daje countera, który jeśli jest dopakowany luminami to robi robotę. Dodge z kolei ma duże okienko więc jest bezpieczny. Ja używałem obu pół na pół.

Opublikowano
7 godzin temu, giger_andrus napisał(a):

A zrobiłeś wieżę do końca i Simona ?

nie, zadowoliłem się kilkoma skończeniem głównego wątku i kilku zadań pobocznych. Endgame w wieży sobie darowałem

Opublikowano

Spoko. Wspomniałem o tym ponieważ akurat w tych aktywnościach przelevelowana postać nie ma znaczenia. Liczy się odpowiednie przygotowanie drużyny pls umiejętności parry / dodge.

Jakby ktoś miał spacerek w wątku głównym a chciał jeszcze dobrze powalczyć, polecam.

Opublikowano

Pokonałem Malarkę i jestem w Akcie III. Jakieś porady na End Game? Raczej nie chcę robić wszystkiego tylko dokończyć fabułę. Chciałem pokonać Lampmastera w warsztatach, ale gościu nawala ataki bez przerwy, nawet nie mam swojej tury no i strzelanie w lampiony też nie działa skoro nie mogę nawet ruchu wykonać. Chyba go oleję. Wracać prosto do Lumiere czy nie?