Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

BTW dzisiaj zdobyłem taki miecz dwuręczny, że ocena gry od razu podskoczyła. W ogóle myslałem, że Kliff nie może nosić mieczy 2H przez 20 godzin gry.

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 77,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano
6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

BTW dzisiaj zdobyłem taki miecz dwuręczny, że ocena gry od razu podskoczyła. W ogóle myslałem, że Kliff nie może nosić mieczy 2H przez 20 godzin gry.

Ja katane 2h znalazłem w jakiejś rezydencji w pierwszym miescie, nadal z nia biegam

Opublikowano
5 minut temu, Shen napisał(a):

Ja katane 2h znalazłem w jakiejś rezydencji w pierwszym miescie, nadal z nia biegam

Mój z chaina, co się zaczyna w kościele.

Skill tego miecza to super duper obrót 360 stopni, albo więcej. Szok.

Opublikowano

Też zamówione, będzie pojutrze. Nie mieli w zwykłym boxie, to wziąłem w steelbooku, bo cena ta sama.

Opublikowano
12 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Mój z chaina, co się zaczyna w kościele.

Skill tego miecza to super duper obrót 360 stopni, albo więcej. Szok.

To musze sprawdzic, moze byc dobry na grupy wrogow. Trzeba 100% zaufania u ksiedza miec, zeby dostac quest?

Opublikowano

Właśnie ziomka odwiozłem na lotnisko 200 km dalej. Całą drogę mi suszył uszy na temat gry dafuq Jestem zaintrygowany cała tą mechanika tego rozbudowanego swiata. Qurwa, skok o tyczce? Tego jeszcze nie widzialem. Nie mowie hop ale za jakis czas sie zainteresuje jak juz poprawia to i owo bo widze ze jest potencjał dla samotnego, wygłodniałego wilka lapka

Opublikowano
1 minutę temu, Shen napisał(a):

To musze sprawdzic, moze byc dobry na grupy wrogow. Trzeba 100% zaufania u ksiedza miec, zeby dostac quest?

Nie wiem w chapterze 5 stanąłem przy kościele i przypadkiem wpadł.

Opublikowano

Te 120hz i zbalansowane 40 FPS już naprawione na zwykłym FAT'cie? Wygląda i działa ok?

Opublikowano

Nie będę przecież kolejnej gry kupować! facepalmz.gif

czemu nie, ja kończę Nioh 3, RE9 już rozpakowane i czeka ładnie na dysku a Crimson Desert dziś został zamówiony xD
Opublikowano

W tej grze jest mapa frakcji i wygląda jak Euro Aniversalis, czy jak to się nazywało, do tego jest dynamiczna boski_miszcz.

Opublikowano

Chapter 5 skończony finałowa walka na xsx rzeczywiście takie 20 fps dobrze że postać dopakowana to tam lekko poszło gorzej ja byłby jakoś mechanicznie wymagający to myślę że byłoby nie do przejścia . Podobno rozdziałów jest 14 to taka główna fabuła to około myślę 100h bez pobocznych patrząc ze na początku 6 mam 30h

Opublikowano

Swoją drogą, zwracajcie uwagę na swoją latarnię, bo jak przechodzicie po świecie, to czasami daje o sobie znać podświetlając się na niebiesko, to znak, że w pobliżu jest wizja do zbadania za pomocą hełmu Wizjonu.

Opublikowano

Wyjaśni, bo to jest fabularnie zrobione, ale też ludzie mogą o tym zupełnie zapomnieć.

Opublikowano

Na niebiesko błyszczy, gdy teren możne zeskanować i później odtworzyć wizję, a na czerwono, gdy jest jakieś zagrożenie (nieblokowalny cios, albo waląca się podłoga czy strop).

Od wczoraj próbuję dotrzeć do poszukiwanego z plakatu, ale gra skutecznie odciąga mnie od tego zamiaru i co chwilę serwuje coś, czym wręcz muszę zająć się wcześniej.
Zdążyłem wyczyścić parę posterunków, ubić bossa (czerwony dym), a teraz, gdy już byłem pewien, że zmierzam we właściwym kierunku (około 400m od celu) ze szczytu góry znów wypatrzyłem coś ciekawego, więc postanowiłem sprawdzić:

19d21962cb464-screenshotUrl.png

Póki co nie mogę z tym nic zrobić, ale na szczycie powyżej znajduje się jakieś obserwatorium, pełne uczonych, a kawałek dalej odkryłem położoną w dolinie, malowniczą farmę, zamieszkaną przez orki i trolle - pszczelarze, farmerzy, w zagrodach jakieś oryxy i strusie...
No kuźwa - ile w tej grze jest do zwiedzania i podziwiania to ja nie mam słów - to naprawdę jest "SKYRIM naszych czasów".

EDIT:
Tak sobie powoli przemierzam tę dolinę, rozkoszując się widokami, rozmawiam z nowo napotkanym sklepikarzem, a tu kątem oka widzę na minimapie symbol karty, przemieszczający się w pobliżu - okazało się, że pan poszukiwany nie mógł sie doczekać naszego spotkania i mimo, że do celu miałem jeszcze koło 300m to postanowił wyjść mi na spotkanieD

Opublikowano
9 godzin temu, DarkStar napisał(a):

Generalnie nie wiem czego się spodziewać. Czuję pewną ekscytację, ale też nastawiam się na mocne odbicie od ściany. Zobaczymy.

Pograłem troszkę, na razie niedużo. Moje pierwsze wrażenia są takie, że mnie Crimson Desert kompletnie pochłonęło. Musiałem siłą woli wyłączyć konsolę, bo jutro do roboty.

Sterowanie jest do ogarnięcia, gra wszystko tłumaczy, a samouczki trafiają do menu gry.

Skok pod kwadratem to trochę karkołomna decyzja bo prawie spadłem z tych podniebnych platform nie mając jeszcze latania, odruchowo X wcisnąłem i byłbym się zjebał z platformy. 😁

Wszyscy mówią, że ta gra nie ma fabuły, ja na razie nie mam takiego wrażenia. Ta gra na pierwszy rzut oka faktycznie ma dużo wspólnych cech z Zeldą, przy czym robi wszystko... lepiej.

Będzie ciężko jutro wysiedzieć w pracy. :)

Opublikowano

Ja szydziłem z tych porównań do RDR i Wieśka, a teraz przepraszam Panów Koreańczyków za to, że wątpiłem - to naprawdę jest SKYRIM/RDR/W3/Zelda w jednym pakiecie.
Też tak mam, że ciężko się oderwać, a w robocie tylko myślę, kiedy wrócę i gdzie się udam w Pywel - rzadko kiedy trafia mi się taki tytuł, ale skoro jest to nie mam zamiaru udawać, że nie bawię się wyśmienicie
Wybrałem się na północ w celu wykonywania dalszych misji fabularnych, przy okazji zahaczając o parę znaków zapytania na wschodzie i chwilowo wjechałem w region Demeniss - ilość szczegółów i to jak bardzo żyjący jest to świat wręcz porażają.
W ogóle te wszystkie zwierzęta - nie mam pojęcia po cholerę wrzucili tu chyba każdy gatunek, znany ludzkości, ale jest to zajebiste i jaram się każdym rodzajem napotkanego motyla, ślimaka i chrząszcza, nie mówiąc już o strusiach i pawiachD
Przy okazji znalazłem "dziuplę", do której można odstawiać znalezione/skradzione wozy, więc GTA może już nie wychodzić^^

Wreszcie ubrałem Kliffa w fajne wdzianko, pozbyłem się tej metalowej puszki z kodu DLC, wywaliłem pelerynę, plus schwytałem czarnego konika, więc teraz wożę się jak panisko.

Kliff w fajnym wdzianku.png

19d221d890161-screenshotUrl (1).png

BTW - animacje koników, ich bezwładność, ciężar, to jak potrząsają grzywami - po RDRII to zdecydowanie najlepsza gra w tym temacie.

Czy Crimson Desert ma jakieś wady?
Ależ oczywiście, nawet sporo, że wymienię tylko przekombinowane sterowanie (milion rzeczy pod kwadratem/X), słabe strzelanie z łuku, brak trybu foto dostępnego od ręki (trzeba przekopywać się przez menu), paskudny wygląd nieba, bohatera niemowę, czy rozmazaną grafikę w trybie "performance", ale czy to powstrzyma mnie przed uznaniem tej gry za GOTY?
Szczerze wątpiębanderas

Opublikowano
12 godzin temu, bebbop napisał(a):

Te 120hz i zbalansowane 40 FPS już naprawione na zwykłym FAT'cie? Wygląda i działa ok?

Zależy co uważasz za ok. Moim zdaniem z dobrymi ustawieniami TV i włączonym HDR jest naprawdę okej, szczególnie po ostatnim patchu D

Opublikowano

Dzisiaj po włączeniu gry w obozie przywitała mnie grupka dzieci i nauczyli mnie CQC z MGSa.

Ta gra banderas.

7 godzin temu, DarkStar napisał(a):

Pograłem troszkę, na razie niedużo. Moje pierwsze wrażenia są takie, że mnie Crimson Desert kompletnie pochłonęło. Musiałem siłą woli wyłączyć konsolę, bo jutro do roboty.

Sterowanie jest do ogarnięcia, gra wszystko tłumaczy, a samouczki trafiają do menu gry.

Skok pod kwadratem to trochę karkołomna decyzja bo prawie spadłem z tych podniebnych platform nie mając jeszcze latania, odruchowo X wcisnąłem i byłbym się zjebał z platformy. 😁

Wszyscy mówią, że ta gra nie ma fabuły, ja na razie nie mam takiego wrażenia. Ta gra na pierwszy rzut oka faktycznie ma dużo wspólnych cech z Zeldą, przy czym robi wszystko... lepiej.

Będzie ciężko jutro wysiedzieć w pracy. :)

Za 2 dni będziesz się czuł jak ryba w wodzie z tym sterowaniem, zobaczysz.

https://www.reddit.com/r/CrimsonDesert/s/eyEIl1rhMt

Opublikowano

Zauważyłem, że czasem jak gdzieś przystanę, to wokół mojej postaci wiruje taki wiatr niosący jakieś zielone liście czy coś takiego. Zupełnie nie wiem o co chodzi? Wyciągałem latarnię, robiłem ten rozbłysk mieczem, ale nie widziałem niczego ciekawego.

btw czyszczenie komina zajebiste xD To był taki króciutki quest, ale IMO na wysokim poziomie zachodnich RPG, bo się uśmiałem -- zarówno z sytuacji jak i z voice actingu.

Opublikowano
1 godzinę temu, TuPaz napisał(a):

Zależy co uważasz za ok. Moim zdaniem z dobrymi ustawieniami TV i włączonym HDR jest naprawdę okej, szczególnie po ostatnim patchu D

Namówiłeś, zamówione. Dostawa niby jutro, akurat mam wolne do końca tygodnia banderas

Opublikowano
W dniu 23.03.2026 o 21:12, Patapon napisał(a):

Jak by ktoś chciał biegać jak barbarzyńca w płaszczu z psa

IMG_20260323_211024183_HDR.jpg

19d1c52992983-screenshotUrl.jpg

Wie ktoś czy można sobie takie z kota zrobić?

Opublikowano

Jedną z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem w grze było nakarmienie bezdomnego psa. Chciałem sprawdzić czy można mu dać mięso. Można. I pogłaskać też. Od razu plusik dla dewelopera. :)

Opublikowano

Kolejna noc zarwana, posiedziałem do 2:40:( Czuje się jak bym miał 12 lat jak w to gram, nie spodziewałem się, że tak mi to podejdzie)
Wczoraj zrobiłem jednego questa i cały czas odkrywałem nowe tereny, znalazłem jakiś zajebisty dwuręczny miecz, który strzela kulkami z prądem na R2, ma 5 slotów na "materie", więc wsadziłem co miałem i jest sieczka ostra. Plan na dzisiaj - pokończyć poboczne questy, zabić 2 bossów od któych się odbiłem i ogarnąć jakiś pancerz. 10/10

Opublikowano
18 minut temu, DarkStar napisał(a):

Jedną z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem w grze było nakarmienie bezdomnego psa. Chciałem sprawdzić czy można mu dać mięso. Można. I pogłaskać też. Od razu plusik dla dewelopera. :)

Jakiś bezdomny kotek też pogłaskany i nakarmiony ?

W dniu 23.03.2026 o 12:20, DarkStar napisał(a):

można kota wrzucić do rzeki?

czy w rzece pływa ? : )