Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

W sumie to nie wiem po kiego dali te ustawienia kamery pod touchpada, zamiast dać normalnie w opcjach, a pod touchpada dać mapę.

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 78 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano

Nie dziwne że ludzie się z początku odbili, bo gra nie ułatwia w kwestii tłumaczeń i za 3 godziny szukasz w necie jak się to robiło, bo zapomniałeś kombinacji klawiszy.

Opublikowano
23 minuty temu, bebbop napisał(a):

W sumie to nie wiem po kiego dali te ustawienia kamery pod touchpada, zamiast dać normalnie w opcjach, a pod touchpada dać mapę.

Tym bardziej że mogli go wykorzystać jak inne gry, przytrzymanie mapa, klik ekwipunek. Dodatkowo można go podzielić na 2 strefy i dodać machania palcem. Tutaj jest deficyt guzików a wymyślają takie dziwactwa, wczoraj padły 2 kolejne bossy poboczne, kilka bandytów złapanych i rozbudowa obozu, natomiast przez przypadek w górach wlazłem w jakiś wąwóz i kolejna scena wręcz wyrwana z filmów fantasy, wąskie urwiska z małymi bujającymi mostkami, śnieżyca że ledwo widać i jakieś upiory latające. Czuć naprawdę mocno że ta gra wyszła z rąk osób zajaranych fantasy, tutaj cała gra wygląda jakby wymyślali pomysły na spotkaniach grupowych gdzie każdy zaczyna rzucać klasycznymi scenami z światów fantasy a na końcu wrzucają to do gry. Tyle ikonicznych monumentalnych scen/zdarzeń miałem że taki Skyrim wygląda jak gra klepana przez korpo szczury po godzinach.

Opublikowano

Do rozbudowy obozu to mam jeszcze daleko i póki co w tym 2 rozdziale to biegam po mapie w okolicy tej osady i szukam zajęć.

Opublikowano

Kupiłem to na steam żeby porównać z pro. I niestety zwróciłem. Obraz jest ostrzejszy i ogólnie oświetlenie ale po włączeniu dlss mam straszne smużenie wokół postaci, napisów i cała mini mapa mi też smuży. Bez dlss mam za mało k/s. Można to jakoś załagodzić?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, PiotrekP napisał(a):

Nie dziwne że ludzie się z początku odbili, bo gra nie ułatwia w kwestii tłumaczeń i za 3 godziny szukasz w necie jak się to robiło, bo zapomniałeś kombinacji klawiszy.

Copilot by ci przypomniał na kąsoli!

Opublikowano
13 godzin temu, Chewie napisał(a):

image.png

Ten sam gość dał 7 Highguardowi, nuff said.

CONCORDowi również - zna się chłop na swojej robocie, nie ma coD

image.png

3 godziny temu, Faranell napisał(a):

Możesz otworzyc mapkę i na czują ustawić tam znacznik pod kwadratem, ale niestety nic się nie zaznacza, a szkoda.

Właśnie bardzo dobrze, bo dzięki temu wciąż sam coś odkrywasz, a nie lecisz za znacznikiem.

3 godziny temu, Faka napisał(a):

Brak tego GPSa na radarze trochę boli, bo włączanie ciągle mapki jest zjebane, czy aby dobrze jedziesz.

Jak wyżej - dzięki temu eksploracja jest naturalna i angażująca, a nie jak a Assassinach, że jedziesz bezmyślnie po sznurku.

Opublikowano

Mi to nie przeszkadza póki co. Choć pamiętam w takiej Inkwizycji to szukanie czasem drogi bo się nie dało przeskoczyć murku to irytowało strasznie.

Opublikowano

Bo nie istnieja chyba takie przeszkody, jak mi sie nie chce drogami jezdzic, to ścinam po prostej, wczoraj zapierdalałem przez jakieś góry i natknąłem się na górską twierdzę.

Opublikowano

Pytanie do tych co grają na pc z włączonym frame generation. Po włączeniu tej opcji też Wam smuży mapka, postać podczas ruchu i wszystkie napisy? Można temu jakoś zaradzić?

Opublikowano

W ogóle o co chodzi z tym dużym pytajnikiem na mapie, te Tajemnicza energia?

Opublikowano
13 minut temu, Tomek P. napisał(a):

Pytanie do tych co grają na pc z włączonym frame generation. Po włączeniu tej opcji też Wam smuży mapka, postać podczas ruchu i wszystkie napisy? Można temu jakoś zaradzić?

Lekko tak, to normalne przy frame genie, ale nie przeszkadza to jakoś bardzo.

Opublikowano
11 minut temu, Tomek P. napisał(a):

Nie wszystko ok. W jakiej rozdzielczości grasz? Ogólnie to po testach u mnie najlepszy obraz jest bez FG, bez RR. Za to z włączonym DLSS4,5L Quality, Śledzenie promieni włączone i oświetlenie globalne nie na max, tylko przedostatnie. Oświetlenie w pomieszczeniach i jaskiniach gorsze, ale to przełknięcia.

Z FG i RR mam flickering no i muszę grać z performance, żeby fps się zgadzały. Obraz w tedy jest dla mnie niezadowalający.

Opublikowano
4 minuty temu, Faka napisał(a):

W ogóle o co chodzi z tym dużym pytajnikiem na mapie, te Tajemnicza energia?

Z tego co wyczytałem to "portal" do szybkiej podróży. Trzeba go znaleźć w okolicy.

Opublikowano
32 minuty temu, PiotrekP napisał(a):

Z tego co wyczytałem to "portal" do szybkiej podróży. Trzeba go znaleźć w okolicy.

Albo to, albo miejsce z jakąś zagadką do rozwiązania.

Opublikowano

Lekko tak, to normalne przy frame genie, ale nie przeszkadza to jakoś bardzo.
Mnie niestety to denerwuje. Jak wyłączę FG i załącze vrr to jest ok ale wtedy klatki lecą w dół.

Nie wszystko ok. W jakiej rozdzielczości grasz? Ogólnie to po testach u mnie najlepszy obraz jest bez FG, bez RR. Za to z włączonym DLSS4,5L Quality, Śledzenie promieni włączone i oświetlenie globalne nie na max, tylko przedostatnie. Oświetlenie w pomieszczeniach i jaskiniach gorsze, ale to przełknięcia.

Z FG i RR mam flickering no i muszę grać z performance, żeby fps się zgadzały. Obraz w tedy jest dla mnie niezadowalający.
Gram w 4k na tv 65". Próbowałem tych różnych dlss ale nic to nie daje. Rt i rr włączone. Pokazuje mi, że mam jeszcze ok 5gb zapasu na vram ale klatki i tak lecą w dół

Opublikowano

Kilka tipów ode mnie jako osoby grającej bez żadnych poradników i podpowiedzi - dla zaczynających ale i tych co już grają

LOOT - jeśli nie mamy jeszcze/nie chcemy towarzysza do pomocy w temacie podchodzimy do pierwszego przedmiotu/ ciała i przytrzymujemy przycisk po czym nie puszczamy go tylko biegamy z wciśniętym - wtedy zbiera się automatycznie. Podobnie gdy podnosimy wiele rzeczy np. ze stołu. Przyspiesza to temat znacznie)

KOMPANIA - @Sylvan Wielki już o tym pisał ale trzeba to powtórzyć - w ekipie walczy się lepiej i szybciej. Do tego kompan sterowany przez komputer nie zużywa zasobów (patrz Damiene - naboje) i możemy się między postaciami w mig przełączać, bez ładowania

CRAFT - jeśli używamy konkretnego sprzętu i znajdziemy jego duplikat to nie sprzedajemy/oddajemy tylko zanosimy do kowala zrobić upgrade. Duplikat posłuży jako zasób do podniesienia jednego levelu.

SKLEPIKARZE - podnoszenie poziomu zaufania do 100% to dodatkowe przedmioty unikatowe ale także możliwość podpisania umowy na dostawę wyposażenia do obozu. Warto popodnosić ten poziom u naszych głównych dostawców na maxa.

MINIMAPA - kropka biała zawsze oznacza osobę z przydatną informacją i warto wypatrywać ich na minimapie - przepis, lore, informacje o miejscówkach, skarbach, zwierzętach lokalnych itd. , kropka żółta - quest poboczny

Po 40h jaranko tylko wzrastawub Obecnie okolice 9/10 i rośnie

screenshot_2026-03-28_002644.png

Opublikowano
2 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Kilka tipów ode mnie jako osoby grającej bez żadnych poradników i podpowiedzi - dla zaczynających ale i tych co już grają

LOOT - jeśli nie mamy jeszcze/nie chcemy towarzysza do pomocy w temacie podchodzimy do pierwszego przedmiotu/ ciała i przytrzymujemy przycisk po czym nie puszczamy go tylko biegamy z wciśniętym - wtedy zbiera się automatycznie. Podobnie gdy podnosimy wiele rzeczy np. ze stołu. Przyspiesza to temat znacznie)

KOMPANIA - @Sylvan Wielki już o tym pisał ale trzeba to powtórzyć - w ekipie walczy się lepiej i szybciej. Do tego kompan sterowany przez komputer nie zużywa zasobów (patrz Damiene - naboje) i możemy się między postaciami w mig przełączać, bez ładowania

CRAFT - jeśli używamy konkretnego sprzętu i znajdziemy jego duplikat to nie sprzedajemy/oddajemy tylko zanosimy do kowala zrobić upgrade. Duplikat posłuży jako zasób do podniesienia jednego levelu.

SKLEPIKARZE - podnoszenie poziomu zaufania do 100% to dodatkowe przedmioty unikatowe ale także możliwość podpisania umowy na dostawę wyposażenia do obozu. Warto popodnosić ten poziom u naszych głównych dostawców na maxa.

MINIMAPA - kropka biała zawsze oznacza osobę z przydatną informacją i warto wypatrywać ich na minimapie - przepis, lore, informacje o miejscówkach, skarbach, zwierzętach lokalnych itd. , kropka żółta - quest poboczny

Jak przywołujemy kompana? Kobitke już mam do wyboru jak co.

Opublikowano
2 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Jak przywołujemy kompana? Kobitke już mam do wyboru jak co.

Najedź na nią w tym menu kołowym i będzie ikonka przywołaj. Chyba strzałka w górę na koło wyboru postaci potem jej symbol i zatwierdzenie. Ogarniesz

Opublikowano

Dzisiaj byłem w czeskim lesie pół dnia i jak widziałem tą rwącą rzeczkę to od razu flashbacki z wczorajszej sesji.

Ten open world to dzieło koreańskiego szatana.

13 minut temu, Gregorius napisał(a):

Niestety z kompanami jest tak, że często są zablokowani, no ale jak story się rozkręca około chaptera

6/7

to musieli jakoś to ogarnąć.

Opublikowano

I jeszcze jedno ode mnie. Każdy napotkany jeleń = potencjalnie martwy jeleń. Polowanie jest o wiele, wiele bardziej ekonomiczne niż latanie do rzeźnika (poza oczywiście zwiększeniem zaufania).

Opublikowano

Chyba nie ma drugiej gry która tak DOSADNIE pokazuje gdzie można sobie wsadzić dzisiejsze recenzje branżowych potentatów...

Kurde brakuje mi fixa na ten bug ze spaniem strasznie, bo robię sobie frakcje i nie mogę skipować czasu

Pearl abyss streszczaj się xD

Edytowane przez Plackus

Opublikowano
7 minut temu, Plackus napisał(a):

Chyba nie ma drugiej gry która tak DOSADNIE pokazuje gdzie można sobie wsadzić dzisiejsze recenzje branżowych potentatów...

Kurde brakuje mi fixa na ten bug ze spaniem strasznie, bo robię sobie frakcje i nie mogę skipować czasu

Pearl abyss streszczaj się xD

Reset gry nawet nie pomaga na to?

Ja nie mam, ale i tak wkurza, że nie można spać w nieskończoność, nawet nie można skipować czasu siedząc przy ognisku, więc te obozowe rzeczy to tak naprawdę tylko przy realnym graniu lecą, ew. Afk.

Opublikowano

Na meta już 8.7, gracze ładnie oceniają i to jest najważniejsze co też widać po tym temacie ;) Ja w ogóle biorę kartkę i długopis i zapisuje co zrobić jutro, co ominąłem i gdzie wrócić bo by mi głowa wybuchła