Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 9 minut temu, Figaro napisał(a):No dobra, to chyba pierwsza gra, gdzie ten RTX faktycznie coś daje.Może i pierwsza jednak tylko pod warunkiem że bierzemy pod uwagę wyłącznie konsole.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Teraz, Amer napisał(a):Może i pierwsza jednak tylko pod warunkiem że bierzemy pod uwagę wyłącznie konsole.No nie pierwsza, Alan Wake 2 również.Generalnie w horrorki z RT/ jeszcze lepiej PT ciekawiej się gra, nie ma innych gier, gdzie gra światła jest taka ważna.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 3 godziny temu, Ukukuki napisał(a):Bardzo fajna optymalizacja, gra spoko działa nawet na 7 letnich kartach z średniej półki jak 2060 super w full hd na wysokich.https://www.purepc.pl/resident-evil-requiem-test-wydajnosc-wymagania-sprzetowe-opinia-recenzjaOj ale by było fajnie gdyby taka optymalizacja i skalowanie było standardem. Wtedy i 5090 się nie nudzi, ale nawet 1060 pewnie się pociągnie w 1080p na low z FSR, a jak się zrobi tryb 30 fps to nawet można pewnie w natywnej pograć. Nie mówię że każda gra taka musi być, bo pewnie open worldy mogą bardziej obciążać + są jakieś decyzje projektowe, które sprawiają że trzeba odciąć słabsze rozwiązania. Tym niemniej teraz często jest tak, że same ustawienia od maxa do minimum to jest jakieś 50% mocy do odzyskania, a jak chcesz więcej, to się ratuj upscallerami. 50% różnicy to często była róznica między tierami kart graficznych(3060 vs 3070 przykładowo, czyli w przytoczonym przypadku grałoby się na ultra na 3070 ale w tej samej rozdziałce na 3060 już na low - z głowy nowy doom, czy jakieś gierki na UE 5.0 miały pi razy drzwi te ~50%). Edytowane 5 godzin temu5 godz. przez Kangus
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 3 minuty temu, Kangus napisał(a):Oj ale by było fajnie gdyby taka optymalizacja i skalowanie było standardem. Wtedy i 5090 się nie nudzi, ale nawet 1060 pewnie się pociągnie w 1080p na low z FSR, a jak się zrobi tryb 30 fps to nawet można pewnie w natywnej pograć. Nie mówię że każda gra taka musi być, bo pewnie open worldy mogą bardziej obciążać, pewnie są jakieś decyzje projektowe które sprawiają że trzeba odciąć wcześniej słabsze rozwiązania. Tym niemniej teraz często jest tak że same ustawienia od maxa do minimum to jest jakieś 50% mocy do odzyskania, a jak chcesz więcej, to się ratuj upscallerami. 50% różnicy to często była róznica między tierami kart graficznych(3060 vs 3070 przykładowo, czyli w przytoczonym przypadku grałoby się na ultra na 3070 ale w tej samej rozdziałce na 3060 już na low).Widać, że RT high całkiem spoko zoptymalizowany, skoro dwa topowe AMD sobie z nim radzą. A może też bardziej pasuje słowo wykastrowany, bo wiadomo, że para poszła w PT przez pieniążki od Nvidii.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Gdzieś na grupie deckowej mi miglo że śmiga ładnie w mieszance ustawien ale post spadł z rowerka chyba bo nie mogę znaleźć. Ciekawe o ile lepiej S2 sobie radzi od decka.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 3 godziny temu, Rtooj napisał(a):Ale Grace w cutdcenkach wygląda fenomenalnie, capcom potrafi w piękne kobiety.Jakies forki robisz? Wrzuc cos ciekawego na pocieszenie ale normalnego bez spoilerow. Nie badz pradziad
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. no niezły podział graczy między bazową ps5 a pro. Myślicie, że rzeczywiście zwykła ps5 by nie udźwignęła tego co prosiak?
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Ehh jeszcze niech Crimson wygląda dużo lepiej na pro i trzeba będzie się zubożyć o te 3600 na tą paskudna konsole.Mendrek mode on Provident edition. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez kudlaty88
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 39 minut temu, Kolos28 napisał(a):no niezły podział graczy między bazową ps5 a pro. Myślicie, że rzeczywiście zwykła ps5 by nie udźwignęła tego co prosiak?Myślę, że tak, karta graficzna w PS5 Pro jednak to co ma dobre to lepsze wsparcie dla RT.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 3 godziny temu, Kangus napisał(a):Oj ale by było fajnie gdyby taka optymalizacja i skalowanie było standardem. Wtedy i 5090 się nie nudzi, ale nawet 1060 pewnie się pociągnie w 1080p na low z FSR, a jak się zrobi tryb 30 fps to nawet można pewnie w natywnej pograć. Nie mówię że każda gra taka musi być, bo pewnie open worldy mogą bardziej obciążać + są jakieś decyzje projektowe, które sprawiają że trzeba odciąć słabsze rozwiązania. Tym niemniej teraz często jest tak, że same ustawienia od maxa do minimum to jest jakieś 50% mocy do odzyskania, a jak chcesz więcej, to się ratuj upscallerami. 50% różnicy to często była róznica między tierami kart graficznych(3060 vs 3070 przykładowo, czyli w przytoczonym przypadku grałoby się na ultra na 3070 ale w tej samej rozdziałce na 3060 już na low - z głowy nowy doom, czy jakieś gierki na UE 5.0 miały pi razy drzwi te ~50%).Ich silnik musi się świetnie skalować.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 3 godziny temu, kudlaty88 napisał(a):Gdzieś na grupie deckowej mi miglo że śmiga ładnie w mieszance ustawien ale post spadł z rowerka chyba bo nie mogę znaleźć. Ciekawe o ile lepiej S2 sobie radzi od decka.14 minut temu, Ukukuki napisał(a):Ich silnik musi się świetnie skalować.Tak długo jak nie robia na nim openworlda ;). Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez Kangus
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 4 godziny temu, Figaro napisał(a):No dobra, to chyba pierwsza gra, gdzie ten RTX faktycznie coś daje.Jak patrzę na ten materiał z DF to najbardziej wali po mordzie to że bez RT(120hz na ps pro) i wersji na PS jest sprany kontrast(głównie podniesione czernie). Może trzeba osobno suwaki ustawić, a chłopakom się zapomniało ;)? Ofc jak robią porównania szczegółów to wiadomo że tu odbicie jest tam nie ma itp, ale najbardziej uderza to że nie ma po prostu żadnego tak nisko w czerni schodzącego elementu na obrazie zrzuconym z PS5 w tej scence z miasta którą najpierw pokazuja. W kolejnych już aż takiego rozjazdu nie ma, ale też przez to nie ma takiej różnicy w ogólnym odbiorze sceny. Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez Kangus
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 6 minut temu, Bzduras napisał(a):Tyle powiem, wracam do graniaNie graj w to stary
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 5 minut temu, Kangus napisał(a):Jak patrzę na ten materiał z DF to najbardziej wali po mordzie to że bez RT(120hz na ps pro) i wersji na PS jest sprany kontrast. Może trzeba osobno suwaki ustawić, a chłopakom się zapomniało ;)? :P Ofc jak robią porównania szczegółów to wiadomo że tu odbicie jest tam nie ma itp, ale najbardziej uderza to że nie ma po prostu żadnego tak nisko w czerni schodzącego elementu na obrazie zrzuconym z PS5 w tej scence z miasta którą najpierw pokazuja.Po prostu wersja zwykła ps5 ssie kutasa na całej linii i już widzę, że czeka mnie robota z ustawianiem obrazu w celu zlikwidowania mleka na ekranie. HDR wyprany jak kurwa chuj na zwykłej wersji. Z kupnem pro ps5 wstrzymam się do premiery GTA6.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Jak patrzę na ten materiał z DF to najbardziej wali po mordzie to że bez RT(120hz na ps pro) i wersji na PS jest sprany kontrast. Może trzeba osobno suwaki ustawić, a chłopakom się zapomniało ? Ofc jak robią porównania szczegółów to wiadomo że tu odbicie jest tam nie ma itp, ale najbardziej uderza to że nie ma po prostu żadnego tak nisko w czerni schodzącego elementu na obrazie zrzuconym z PS5 w tej scence z miasta którą najpierw pokazuja. W kolejnych już aż takiego rozjazdu nie ma.Widocznie bazowe ps5 jest za słabe by generowało dobry kontrast więc czernie muszą być sprane...Ja to ogólnie mam wrażenie, że odkąd jest prosiak to gry dostają w łatkach spory downgrade a nowości wychodzą z mocno obniżoną grafiką.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. @Szermac pamiętasz jak ogrywałem Silent Hilla? Nie ma zmiłuj sie teraz
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Autor Moja ulubiona cosplayerka Ekspedycji 33 teraz się wzięła za RE
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. przecież każdy resident od rimejku dwójki ma spierdzielony hdr. lepiej wyglądają bez hdru niż z, ewentualnie na xboxie można załączyć dv wtedy jest znośnie.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 3 minuty temu, Kolos28 napisał(a):Widocznie bazowe ps5 jest za słabe by generowało dobry kontrast więc czernie muszą być sprane...xD dobre :).Tak czy owak nawet na pro w porównaniu RT on vs RT off jest kontrast zwalony. Jak potem sprawdzają framerate w scence z TPP to jest ok z on i off, tak samo w innych scenach PS5 vs PSPro(np jak siedzi z laptopem na łóżku kontrast jest ok) mam wrażenie że coś zwalili przy zrzucaniu materiału akurat w tej najważniejszej w praktyce na tym materiale scenie.Tu jest sprany obraz w wersji bez RT:A tutaj już obie mają właściwy kontrast:Wydaje mi się że coś mogli zwalić w montażu/przechwytywaniu w tej scenie którą pokazują jako najważniejszą i stąd można mieć gorszy obraz sytuacji z tego materiału niż jest w realu. Jak pisałem - inne scenki potem ze środka też mają już ok kontrast na zwykłym PS5. Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez Kangus
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Wlasnie koncze remake 2 i dobrze to widze. W 4 jakos nie rzucalo mi sie to w oczy. Myslalem ze tu bedzie lepiej
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 9 minut temu, MEVEK napisał(a):@Szermac pamiętasz jak ogrywałem Silent Hilla? Nie ma zmiłuj sie teraz Nie pamiętam hmmmm. Ale jeszcze troszkę ponad 5 godzin i wjeżdżam na miękko w RT 60FPS xD
Opublikowano 22 minuty temu22 min 2 godziny temu, Kangus napisał(a):Tak długo jak nie robia na nim openworlda ;).Jak Santiago robi coś z decka to zawsze wychodzi że można pocisnac grafe o poziom wyżej co najmniej a ograniczając do 30 klatek to jeszcze więcej. Tak czy siak optymalizacja super.