Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Machine

Featured Replies

Opublikowano
3 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):

Jak te potezne smoki nie sa marginesem to gdzie Ci ludzie graja skoro nie ma ich prawie na Steam?

Co to znaczy "nie ma ich prawie na Steam"? W statystykach użytkowników Steam są marginesem, bo do tych statystyk wkładany jest każdy, kto postanowił sobie pobrać darmową aplikację Steam i zagrać w jedną gówno-gierkę. Ale nie są takimi białymi krukami, jak się niektórym wydaje. Chciałbym mieć taki marginalny 1% majątku Bezosa.

• Odpowiedzi 234
  • Wyświetleń 7,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Meh, zaśmieci to tylko przeglądanie gierek na steam kolejnymi informacjami o kompatybilności sprzętowej. Co do samego sprzętu to w 2025 a tym bardziej 2026 nie kupowałbym niczego co nie obługuje dlssa

• Obsługuje FSR1, powinieneś być fanem.

• te panele to gówno obesrane bylo juz w decku, wiec ten pad to sie na smietnik nadaje tak samo jak ich poprzedni steam controller. Staraja sie drugi raz wymyslac kolo na nowo, ale wychodzi im kwadratow

Opublikowano
6 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

Co to znaczy "nie ma ich prawie na Steam"? W statystykach użytkowników Steam są marginesem, bo do tych statystyk wkładany jest każdy, kto postanowił sobie pobrać darmową aplikację Steam i zagrać w jedną gówno-gierkę. Ale nie są takimi białymi krukami, jak się niektórym wydaje. Chciałbym mieć taki marginalny 1% majątku Bezosa.

O to mi chodzi. Jezeli na swiecie powiedzmy jest ich 100mln (xDDDDDD) to nie zadnego znaczenia skoro nie kupuja na Steam i sa na nim nie widoczni. Gruby wypuszcza STEAM OS NA STEAM MACHINE a nie gowno do kopania krypto czy sciagania gierek z torrentow. Zgadzam sie ze te statystyki moga byc zaklamane bo ktos wlasnie kupil jedna gowno gierke i jego konto sie liczy. Ale no jednak sie liczy. Valve nie celuje w hardkorowcow. W zasadzie to ciezko mi uwierzyc ze w sami wierza w to ze to sie sprzeda wiecej niz 5-6mln w ciagu 3 lat jak SD. Jezeli sam impact pojawienia sie tego urzadzenia bedzie porowynywalny z tym co sie dzieje po premierze SD to bedzie to sukces. Fani Nintendo sa pierwi zeby sie smiac z liczby jakie wykreca Deck ale mimo wszystko to sprzet na ustach wszystkich i to on jest spowodowal pojawienie sie nasladowcow od Asusa czy Lenovo a nie Switch.

Tak czy tak EOT z mojej strony Krzysiek bo nie chce zeby to sie zamienilo w bezsensowna rozmowe jak ASX vs Homelander w dziale XSX.

Opublikowano
26 minut temu, Soban napisał(a):

4k/60fps to jest nadal spotkanie z najwyzszym dla 9/10 pecetowcow, wiec zawsze bawi ich darcie lacha z 4k/30fps na konsolach.

Ale konsolowiec z bazowym PS4 też nie gra w 4K/30fps, a jest konsolowym użytkownikiem PlayStation. Jak konsolowcy chwalą się grafiką, to piszą o PS5, a jak użytkownikami w porównaniu z pecetowcami, to podają pełną liczbę użytkowników Sony. Oczywiście w przypadku PC to musi być 4K/60FPS i suwaki max w prawo, na konsoli może być skalowane 4K/30FPS, ustawienia grafiki nieistotne.

No ja też już kończę, bo za dużo tego, a nie ma sensu powtarzać się na milion sposobów.

Opublikowano
5 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

O to mi chodzi. Jezeli na swiecie powiedzmy jest ich 100mln (xDDDDDD) to nie zadnego znaczenia skoro nie kupuja na Steam i sa na nim nie widoczni.

Tylko tutaj chciałbym podkreślić, że przy kartach graficznych widoczny jest % użytkowników platformy, a nie konkretna liczba użytkowników np. RTX 5070, a to jednak wiele zmienia w postrzeganiu. 1% mouich zarobków to nic, ale podany wyżej 1% majątku Bezosa to nie jest mało.

Opublikowano

Kogo obchodzi granie na ps4 w roku pańskim 2025? Moze mejma jedynie.

O konsolach w sensie mocy sie zawsze mowilo o aktualnej generacji, wiec tu ps5/xsx gdzie raczej 4k/30fps nie jest wielkim wyzwaniem. Jakies pro sro lub series s to dodatki dla bogoli/biedakow.

Opublikowano

Według danych z marca 2025 roku, około 30% wszystkich aktywnych graczy na platformie PlayStation korzysta z konsoli PS4, co stanowi znaczną część bazy graczy, mimo że konsola PS5 prześcignęła ją pod względem liczby użytkowników

Dokładna liczba miesięcznych aktywnych użytkowników PS4 nie została podana, ale Sony informowało, że w marcu 2024 obie konsole miały po około 49 milionów aktywnych graczy miesięcznie, a łączna liczba wszystkich aktywnych graczy na PlayStation (PS4 i PS5) na dzień 31 marca 2025 wynosiła 124 miliony.

Opublikowano

To nie jest sprzęt kierowany do hardkorowców blachy, którzy co roku robią upgrade topowej karty na topową kartę a w mkedzy czasie wymienią jeszcze procka i płytę główną. Sprzęt znajdzie swoją niszę i gruby będzie zadowolony z kilku milionów sprzedanych kostek i to jest fajne. Sam raczej jej nie kupię bo z aktualnych sprzętów mam PS5, XSX, Steam Deck OLED i całkiem fajnego jeszcze laptopa Legion z RTX 3060, na którym spokojnie ograłem w tym roku między innymi Clair Obscur na monitorze 21:9 1440p, więc po prostu nie widziałbym zastosowania poza okazjonalnym graniem na emulatorach na TV albo odpaleniem filmu.

Ale jeśli ta kostka odniesie sukces to za parę lat powstanie mocniejsza wersja i tą już rozważę bo nie mam hype na kolejne konsole, Xboxa raczej już na pewno oleję bo nie podoba mi się pomysł hybrydy z pecetem na Windowsie z tak drogim gamepassem i brakiem wersji fizycznych na konsolach. PS6 to póki co też wielka niewiadoma.

Opublikowano
47 minut temu, Soban napisał(a):

Kogo obchodzi granie na ps4 w roku pańskim 2025? Moze mejma jedynie.

O konsolach w sensie mocy sie zawsze mowilo o aktualnej generacji, wiec tu ps5/xsx gdzie raczej 4k/30fps nie jest wielkim wyzwaniem. Jakies pro sro lub series s to dodatki dla bogoli/biedakow.

50% aktywnych użytkowników PSN w 2024 to osoby na PS4. W ten sam sposób są liczone statystyki sprzętu na Steam tylko, że z większej bazy graczy niż na PSN. Więc wpada tam moja siostra z ponad 1200h w Stardew Valley na ultrabooku z Ryzenem serii 4000 i zintegrowaną grafiką jak i zarówno ja. Z tym, że ja mogę wpaść z moim smokiem z i7 14 generacji w parze z RTX 4090, moim 13 calowym ultrabookiem lub Deckiem xd. Zależy jak się wylosuje.

13 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Ale jeśli ta kostka odniesie sukces to za parę lat powstanie mocniejsza wersja i tą już rozważę bo nie mam hype na kolejne konsole, Xboxa raczej już na pewno oleję bo nie podoba mi się pomysł hybrydy z pecetem na Windowsie z tak drogim gamepassem i brakiem wersji fizycznych na konsolach. PS6 to póki co też wielka niewiadoma.

Jak powstanie to raczej firm trzecich ale ze steam OS. Chociaż w sumie ciężko gdybać, to nie Deck xd

Opublikowano
56 minutes ago, Ukukuki said:

50% aktywnych użytkowników PSN w 2024 to osoby na PS4. W ten sam sposób są liczone statystyki sprzętu na Steam tylko, że z większej bazy graczy niż na PSN. Więc wpada tam moja siostra z ponad 1200h w Stardew Valley na ultrabooku z Ryzenem serii 4000 i zintegrowaną grafiką jak i zarówno ja. Z tym, że ja mogę wpaść z moim smokiem z i7 14 generacji w parze z RTX 4090, moim 13 calowym ultrabookiem lub Deckiem xd. Zależy jak się wylosuje.

Jak powstanie to raczej firm trzecich ale ze steam OS. Chociaż w sumie ciężko gdybać, to nie Deck xd

Firm trzecich to już nie będzie to, zresztą już teraz można coś takiego zrobić. Wolę sprzęt zaprojektowany przez Valve i skrojony pod SteamOS przez nich. Po Steam Deck OLED mają moje zaufanie bo kocham ten sprzęt.

Opublikowano

W październiku 2025 38 mln 280 tys graczy (szacuje się, że Steam ma miesięcznie ~132 mln aktywnych użytkowników) grało na Steam na GPU mocniejszym niż w bazowym PS5 (czyli pod uwagę wzięte karty wydajniejsze niż odpowiedniki PS5 w postaci RTX 3060Ti oraz XT6700). 29% wszystkich użytkowników.