Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 3 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):Jak te potezne smoki nie sa marginesem to gdzie Ci ludzie graja skoro nie ma ich prawie na Steam?Co to znaczy "nie ma ich prawie na Steam"? W statystykach użytkowników Steam są marginesem, bo do tych statystyk wkładany jest każdy, kto postanowił sobie pobrać darmową aplikację Steam i zagrać w jedną gówno-gierkę. Ale nie są takimi białymi krukami, jak się niektórym wydaje. Chciałbym mieć taki marginalny 1% majątku Bezosa.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 6 minut temu, krzysiek923 napisał(a):Co to znaczy "nie ma ich prawie na Steam"? W statystykach użytkowników Steam są marginesem, bo do tych statystyk wkładany jest każdy, kto postanowił sobie pobrać darmową aplikację Steam i zagrać w jedną gówno-gierkę. Ale nie są takimi białymi krukami, jak się niektórym wydaje. Chciałbym mieć taki marginalny 1% majątku Bezosa.O to mi chodzi. Jezeli na swiecie powiedzmy jest ich 100mln (xDDDDDD) to nie zadnego znaczenia skoro nie kupuja na Steam i sa na nim nie widoczni. Gruby wypuszcza STEAM OS NA STEAM MACHINE a nie gowno do kopania krypto czy sciagania gierek z torrentow. Zgadzam sie ze te statystyki moga byc zaklamane bo ktos wlasnie kupil jedna gowno gierke i jego konto sie liczy. Ale no jednak sie liczy. Valve nie celuje w hardkorowcow. W zasadzie to ciezko mi uwierzyc ze w sami wierza w to ze to sie sprzeda wiecej niz 5-6mln w ciagu 3 lat jak SD. Jezeli sam impact pojawienia sie tego urzadzenia bedzie porowynywalny z tym co sie dzieje po premierze SD to bedzie to sukces. Fani Nintendo sa pierwi zeby sie smiac z liczby jakie wykreca Deck ale mimo wszystko to sprzet na ustach wszystkich i to on jest spowodowal pojawienie sie nasladowcow od Asusa czy Lenovo a nie Switch.Tak czy tak EOT z mojej strony Krzysiek bo nie chce zeby to sie zamienilo w bezsensowna rozmowe jak ASX vs Homelander w dziale XSX.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 26 minut temu, Soban napisał(a):4k/60fps to jest nadal spotkanie z najwyzszym dla 9/10 pecetowcow, wiec zawsze bawi ich darcie lacha z 4k/30fps na konsolach.Ale konsolowiec z bazowym PS4 też nie gra w 4K/30fps, a jest konsolowym użytkownikiem PlayStation. Jak konsolowcy chwalą się grafiką, to piszą o PS5, a jak użytkownikami w porównaniu z pecetowcami, to podają pełną liczbę użytkowników Sony. Oczywiście w przypadku PC to musi być 4K/60FPS i suwaki max w prawo, na konsoli może być skalowane 4K/30FPS, ustawienia grafiki nieistotne.No ja też już kończę, bo za dużo tego, a nie ma sensu powtarzać się na milion sposobów.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 5 minut temu, pawelgr5 napisał(a):O to mi chodzi. Jezeli na swiecie powiedzmy jest ich 100mln (xDDDDDD) to nie zadnego znaczenia skoro nie kupuja na Steam i sa na nim nie widoczni.Tylko tutaj chciałbym podkreślić, że przy kartach graficznych widoczny jest % użytkowników platformy, a nie konkretna liczba użytkowników np. RTX 5070, a to jednak wiele zmienia w postrzeganiu. 1% mouich zarobków to nic, ale podany wyżej 1% majątku Bezosa to nie jest mało.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Kogo obchodzi granie na ps4 w roku pańskim 2025? Moze mejma jedynie.O konsolach w sensie mocy sie zawsze mowilo o aktualnej generacji, wiec tu ps5/xsx gdzie raczej 4k/30fps nie jest wielkim wyzwaniem. Jakies pro sro lub series s to dodatki dla bogoli/biedakow.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Według danych z marca 2025 roku, około 30% wszystkich aktywnych graczy na platformie PlayStation korzysta z konsoli PS4, co stanowi znaczną część bazy graczy, mimo że konsola PS5 prześcignęła ją pod względem liczby użytkownikówDokładna liczba miesięcznych aktywnych użytkowników PS4 nie została podana, ale Sony informowało, że w marcu 2024 obie konsole miały po około 49 milionów aktywnych graczy miesięcznie, a łączna liczba wszystkich aktywnych graczy na PlayStation (PS4 i PS5) na dzień 31 marca 2025 wynosiła 124 miliony.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. To nie jest sprzęt kierowany do hardkorowców blachy, którzy co roku robią upgrade topowej karty na topową kartę a w mkedzy czasie wymienią jeszcze procka i płytę główną. Sprzęt znajdzie swoją niszę i gruby będzie zadowolony z kilku milionów sprzedanych kostek i to jest fajne. Sam raczej jej nie kupię bo z aktualnych sprzętów mam PS5, XSX, Steam Deck OLED i całkiem fajnego jeszcze laptopa Legion z RTX 3060, na którym spokojnie ograłem w tym roku między innymi Clair Obscur na monitorze 21:9 1440p, więc po prostu nie widziałbym zastosowania poza okazjonalnym graniem na emulatorach na TV albo odpaleniem filmu.Ale jeśli ta kostka odniesie sukces to za parę lat powstanie mocniejsza wersja i tą już rozważę bo nie mam hype na kolejne konsole, Xboxa raczej już na pewno oleję bo nie podoba mi się pomysł hybrydy z pecetem na Windowsie z tak drogim gamepassem i brakiem wersji fizycznych na konsolach. PS6 to póki co też wielka niewiadoma.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 47 minut temu, Soban napisał(a):Kogo obchodzi granie na ps4 w roku pańskim 2025? Moze mejma jedynie.O konsolach w sensie mocy sie zawsze mowilo o aktualnej generacji, wiec tu ps5/xsx gdzie raczej 4k/30fps nie jest wielkim wyzwaniem. Jakies pro sro lub series s to dodatki dla bogoli/biedakow.50% aktywnych użytkowników PSN w 2024 to osoby na PS4. W ten sam sposób są liczone statystyki sprzętu na Steam tylko, że z większej bazy graczy niż na PSN. Więc wpada tam moja siostra z ponad 1200h w Stardew Valley na ultrabooku z Ryzenem serii 4000 i zintegrowaną grafiką jak i zarówno ja. Z tym, że ja mogę wpaść z moim smokiem z i7 14 generacji w parze z RTX 4090, moim 13 calowym ultrabookiem lub Deckiem xd. Zależy jak się wylosuje.13 minut temu, Czoperrr napisał(a):Ale jeśli ta kostka odniesie sukces to za parę lat powstanie mocniejsza wersja i tą już rozważę bo nie mam hype na kolejne konsole, Xboxa raczej już na pewno oleję bo nie podoba mi się pomysł hybrydy z pecetem na Windowsie z tak drogim gamepassem i brakiem wersji fizycznych na konsolach. PS6 to póki co też wielka niewiadoma.Jak powstanie to raczej firm trzecich ale ze steam OS. Chociaż w sumie ciężko gdybać, to nie Deck xd
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 56 minutes ago, Ukukuki said:50% aktywnych użytkowników PSN w 2024 to osoby na PS4. W ten sam sposób są liczone statystyki sprzętu na Steam tylko, że z większej bazy graczy niż na PSN. Więc wpada tam moja siostra z ponad 1200h w Stardew Valley na ultrabooku z Ryzenem serii 4000 i zintegrowaną grafiką jak i zarówno ja. Z tym, że ja mogę wpaść z moim smokiem z i7 14 generacji w parze z RTX 4090, moim 13 calowym ultrabookiem lub Deckiem xd. Zależy jak się wylosuje.Jak powstanie to raczej firm trzecich ale ze steam OS. Chociaż w sumie ciężko gdybać, to nie Deck xdFirm trzecich to już nie będzie to, zresztą już teraz można coś takiego zrobić. Wolę sprzęt zaprojektowany przez Valve i skrojony pod SteamOS przez nich. Po Steam Deck OLED mają moje zaufanie bo kocham ten sprzęt.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. W październiku 2025 38 mln 280 tys graczy (szacuje się, że Steam ma miesięcznie ~132 mln aktywnych użytkowników) grało na Steam na GPU mocniejszym niż w bazowym PS5 (czyli pod uwagę wzięte karty wydajniejsze niż odpowiedniki PS5 w postaci RTX 3060Ti oraz XT6700). 29% wszystkich użytkowników.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Ale Pany co te wszystkie statystyki mają do Steam Machine? Takie bebechy wybrało sobie Valve i tego już nie zmienimy.Poczekajmy na cenę i jakieś sensowne testy.Jedno co przebija się ze większości filmików to że moc mniejsza niż ps5 ale dzięki procesorowi i upscallerom może być ogólnie lepszy performance.No i apropos procka to gościu z Retro Game Corps mówił że spodziewa się dobrej emulacji PS3/x360 i ogólnie kroku naprzód w temacie tych emu, a nawet przymiarek do emulowania PS4.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. przy zapowiedzi na moment dygnął, ale szybko mi przeszło jak sobie sprawdziłem, że mój 2-letni lapek ma lepsze bebechy, a odpalam na nim same starocie jak mnie nostalgia chwyci. Tak czy siak jeśli to pudełeczko ma nam dać HL3 to bardzo proszę, pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Na papierze steam machine nie jest słabsze niż bazowe PS5. Od XSX jest. Jedynie czym nadrabia to nowsza architektura i lepszy procesor który jest dosyć ograniczony bo do 30W. Nie wiem jak to wygląda w konsolach. Jak to się przełoży na wydajność względem konsol trudno powiedzieć.Największą bolączką jest 16GB DDR5 + 8GB GDDR. Sumarycznie jest aż o 50% więcej pamięci niż w konsolach obecnej generacji. Jednak do giereczek istotna jest ta superszybka pamięć której jest tylko 8GB. Obecne konsole potrafią wykorzystać nawet 10GB tej pamięci na VRAM przy niektorych grach i mniej wymagających momentach może polecieć podobno nawet 12GB na VRAM. Dlaczego Valve nie zdecydowało się na tylko 16GB tej superszybiej pamięci trudno powiedzieć. Może to zbyt duży kłopot przy typowej pctowej architekturze albo cena. Nie znam się xd A może w testach wyszło, że tak jest lepiej w ogólnym rozrachunku i tego jak są pisane gry na PC. Przynajmniej szyna jest 256 bitowa.Tak czy siak nie jest to sprzęt dla entuzjastów a wszystko rozbije się o cenę.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Tak jak już wspomniałem w tym temacie nie sądzę żeby Valve liczyło na hurtową sprzedaż Steam Machine w liczbach konsolowych, nie wiem nawet czy ta kostka to będzie niewypał i okaże się, że to będzie ostatnia taka kostka na rynku, ale ja się nadal jaram, bo chcę mieć to u siebie. Jako, że głównie gram na PS5 to wielu rzeczy nie mogę na nim zrobić i wielu gier natywnie na tym sprzęcie po prostu nie ma, nie mogę wprowadzić żadnych modyfikacji, nie mogę se kurde zagrać w Most Wanted (2005). Także sprzęcik z systemem w pełni obsługiwany padem z oceanem świetnych tanich gierek? Kurde faja zapraszam do mojego salonu. Xbox360 HD bez usług/systemu Microsoftu? Czy tylko ja na to tak patrzę? Jeśli jakaś nowa gierka będzie dobrze zoptymalizowana i będzie wspaniale śmigać na SM to ja chętnie się pokuszę o jej zakup na Steam i pewnie zaoszczędzę kilka PLN i zobaczymy po czasie jak u mnie wygląda procentowo granie/kupowanie względem PlayStation i czy koniec końców nie będę małymi kroczkami odchodził od konsol.Edit. ja pindole nie tylko bez usług/systemu Microsoftu ale też bez tych plastikowo brzmiących padów, sam sobie zdecyduje z jakiego kontrolera będę korzystał Edytowane 4 godziny temu4 godz. przez Krzysztof93
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Jest trochę słabszy: Steam Machine 8.78 TFlops (już po uwzględnieniu inflacji TFlopsowej jaka magicznie się dokonała między RX6000 a 7000) PS5 10.29.Jak gra będzie dobrze zoptymalizowana i nie będzie dławić się z powodu małej ilości pamięci to różnice będą niewielki a w starszych grach które nie dostały remastera/porządnego patcha pod wtedy next-geny to SM będzie śmigał lepiej.20 minut temu, Ukukuki napisał(a):Dlaczego Valve nie zdecydowało się na tylko 16GB tej superszybiej pamięci trudno powiedzieć.Bo AMD nie ma takich układów na stanie. SM to praktycznie laptopowe RX7600M i AMD Ryzen 5 7540U przerzucone do małego pudełka. RX7600M nie występował w wariancie 16 GB, dopiero 7800M miał 12GB a 16 GB 7900M.Jak będzie w okolicach 500$ to widzę sytuację że to będzie też sprzęt dodatkowy, czyli ktoś ma na biurku mocnego PCta z monitorem 240 Hz na którym ogrywa nowe AAA i sieciówki a do salonu wrzuci małe pudełeczko do starszych AAA i mniej wymagających gier czy emulatorów.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. I przy okazji Lossless Scaling pociągnie tę maszynkę z nowymi grami podobnie jak obecnie ciągnie Steam Decka. Konsolowcy patrzą na to jak na "konkurencję" dla PS5/6/XSX/nowykloc podczas gdy to po prostu entry level sprzęcik w eleganckiej formie dla mniej wymagającego gracza który postawi sobie pudełko pod TV i popyka w to co tam ma w bibliotece. Tylko jeszcze fajnie jakby Valve to zakomunikowało lepiej zamiast sprzedawać bajki o 4K60 z FSR. No pewnie jakieś tytuły z ery szóstej czy może nawet siódmej generacji dobiją do takich parametrów, ale już teraz widzę gównojutuberów robiących szorty, że WSZYSTKO CO JEST NA STEAMIE PÓJDZIE W 4K60 CZAICIE TO MOC SIŁA MASA KIEŁBASA, a nie tędy droga.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. aktualnie kaczuszka w promocji 50% idealnie do maszyny parowej Zaoszczędź 50%, kupując Lossless Scaling na Steam
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 18 minut temu, Bzduras napisał(a):to po prostu entry level sprzęcik w eleganckiej formie dla mniej wymagającego gracza który postawi sobie pudełko pod TV i popyka w to co tam ma w bibliotece.Rysław z kanału Grysław mówi, że to koniec konsol, pecetów i w ogóle jako cywilizacja wzniesiemy się na wyższy poziom egzystencji, ale z tym starszym panem już dawno dzieje się coś niedobrego.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Jutuberki operują w innej przestrzeni bo muszą grzać temat póki gorący i operować na emocjach. Rysława nie oglądam, nie wiem, nie znam się, mówię co widzę. Jak na razie ten tekst o 4K60 to ma co najwyżej potencjał na ugryzienie gabena w dupę, bo to taka sama prawda jak te 8K na pudełku PS5. No nic, zobaczy się co przyszłość pokaże.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 18 minut temu, Bzduras napisał(a):Konsolowcy patrzą na to jak na "konkurencję" dla PS5/6/XSX/nowykloc podczas gdy to po prostu entry level sprzęcik w eleganckiej formie dla mniej wymagającego gracza który postawi sobie pudełko pod TV i popyka w to co tam ma w biblioteceStrasznie dużo emocji wywołał ten sprzęcik od Valve a szczególnie od entuzjastów Xboxa tak jakby ktokolwiek oficjalnie powiedział, że Steam Machine ma być turbo popularny i pochłonąć sprzedaż konsol i wprowadzić rewolucję pod naszymi telewizorami. Na filmie prezentującym te trzy nowe urządzenia jest mowa o tym, że poszerzają linię sprzętów opartych na doświadczeniach zdobytych na Steam Decku i rodzinka się po prostu powiększa. Ja nawet nie wiem czy uda się sprzedać tego tyle co Decków i myślę, że jeśli ktoś jest chętny na SM to chyba warto brać od razu bo nie wiadomo co z tym będzie później i czy nie zniknie zapisując się krótkim akapitem na kartach historii.Ludzie się obsrali jakby się jakaś tragedia wydarzyła
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Dane ze steam są dostępne publicznie: https://store.steampowered.com/hwsurvey/Steam-Hardware-Software-Survey-Welcome-to-Steamwięc można sobie poprzeglądać żeby wnioski wyciągnąć. Ponad 50% gra na FullHD, jak dodać do tego QHD to jest tych ludzi 70% ponad. Uber 4K nie jest standardem choćby też dlatego, że monitory 4K na PC nie są standardem w porównaniu do TV 4K gdzie ciężko kupić inny TV obecnie (a próbowałem dla dzieciaków pod switcha 1 bo wygląda on na 4K koszmarnie) Granie na laptopie jest ok ale to niemal nigdy nie jest CICHE granie (mówię nawet o głupim Minecrafcie) więc maszynka może mieć amatorów jak pisze Bzduras. Dodatkowo ciągle coś tam się pojawia co poprawia trochę komfort grania na słabszym sprzęcie co jest w sumie z korzyścią dla wszystkich. Ta maszynka to tylko kolejny koń trojański żeby ludzi zniechęcić do gogów, epiców i innych msstore na rzecz Steam ale jednocześnie jest to dalej PC na którym przy odrobinie grzebania można odpalić inne sklepy/systemy.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 4 godziny temu, drozdu7 napisał(a):Ale Pany co te wszystkie statystyki mają do Steam Machine?No w sumie nic, tak samo jak nic nie znaczy to, że SM jest mocniejsze od 70% sprzętów użytkowników Steama, a od tego się zaczęło. Te 70% działa na wyobraźnię lepiej, niż w rzeczywistości przekłada się to na wydajność tego sprzętu. Nie chodzi o dyskredytowanie tego pudełka i negowanie jego istnienia, ale ktoś nieobeznany w PC mógłby pomyśleć, że skoro 70%, to to jest jakiś mocarz.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 22 minuty temu, NemoKOF napisał(a):Ta maszynka to tylko kolejny koń trojański żeby ludzi zniechęcić do gogów, epiców i innych msstore na rzecz Steam ale jednocześnie jest to dalej PC na którym przy odrobinie grzebania można odpalić inne sklepy/systemy.Niezgodzę się, ich głównym celem jest uzależnienie się od Windowsa i pójście na w pełni otwartą platformę jaką jest linux. Nie bez przyczyny współfinansują rozwiązania opensurce. Gaben nie raz już o tym wspominał szczególnie po smrodzie związanym z Windowsem 8.Myślę, że dla nich nawet na rękę będą dedykowane apki konkurencji na linuxa. Pomogą im popularyzować linuxa jako platformę do grania.Co do 4k, to nie jest standard na PC. Te 4k to marketingowa papka wykreowana przez producentów TV i platformy filmowe. PC obecnie dąży do standardu 1440P + UW. Zreszą obecnie nawet nie ma wielu monitorów 4k. Do tego 4k w UW to będzie jakaś kosmiczna ilość pixeli nie do ogarnięcia dla współczesnych kart graficznych w grach. Zresztą jest chociaż jedna gra AAA na podstawowym PS5 która działa w 4k? Pewnie nie, a czy jest chociaż jedna która działa w natywnym 1440? Jeśli sa to pewnie da się je policzyć na palcach obu rąk.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Dlatego pomimo braku mocy to nadal bedzie sprzet spokojnie na 3-4 lata do przodu jak ktos tylko nie musi miec tego magicznego 4k z ustawieniami Ultra. Jak musi to wiadomo ze juz dawno ma kompa z grafika w cenie 3 PS5