Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 3 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):Jak te potezne smoki nie sa marginesem to gdzie Ci ludzie graja skoro nie ma ich prawie na Steam?Co to znaczy "nie ma ich prawie na Steam"? W statystykach użytkowników Steam są marginesem, bo do tych statystyk wkładany jest każdy, kto postanowił sobie pobrać darmową aplikację Steam i zagrać w jedną gówno-gierkę. Ale nie są takimi białymi krukami, jak się niektórym wydaje. Chciałbym mieć taki marginalny 1% majątku Bezosa.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 6 minut temu, krzysiek923 napisał(a):Co to znaczy "nie ma ich prawie na Steam"? W statystykach użytkowników Steam są marginesem, bo do tych statystyk wkładany jest każdy, kto postanowił sobie pobrać darmową aplikację Steam i zagrać w jedną gówno-gierkę. Ale nie są takimi białymi krukami, jak się niektórym wydaje. Chciałbym mieć taki marginalny 1% majątku Bezosa.O to mi chodzi. Jezeli na swiecie powiedzmy jest ich 100mln (xDDDDDD) to nie zadnego znaczenia skoro nie kupuja na Steam i sa na nim nie widoczni. Gruby wypuszcza STEAM OS NA STEAM MACHINE a nie gowno do kopania krypto czy sciagania gierek z torrentow. Zgadzam sie ze te statystyki moga byc zaklamane bo ktos wlasnie kupil jedna gowno gierke i jego konto sie liczy. Ale no jednak sie liczy. Valve nie celuje w hardkorowcow. W zasadzie to ciezko mi uwierzyc ze w sami wierza w to ze to sie sprzeda wiecej niz 5-6mln w ciagu 3 lat jak SD. Jezeli sam impact pojawienia sie tego urzadzenia bedzie porowynywalny z tym co sie dzieje po premierze SD to bedzie to sukces. Fani Nintendo sa pierwi zeby sie smiac z liczby jakie wykreca Deck ale mimo wszystko to sprzet na ustach wszystkich i to on jest spowodowal pojawienie sie nasladowcow od Asusa czy Lenovo a nie Switch.Tak czy tak EOT z mojej strony Krzysiek bo nie chce zeby to sie zamienilo w bezsensowna rozmowe jak ASX vs Homelander w dziale XSX.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 26 minut temu, Soban napisał(a):4k/60fps to jest nadal spotkanie z najwyzszym dla 9/10 pecetowcow, wiec zawsze bawi ich darcie lacha z 4k/30fps na konsolach.Ale konsolowiec z bazowym PS4 też nie gra w 4K/30fps, a jest konsolowym użytkownikiem PlayStation. Jak konsolowcy chwalą się grafiką, to piszą o PS5, a jak użytkownikami w porównaniu z pecetowcami, to podają pełną liczbę użytkowników Sony. Oczywiście w przypadku PC to musi być 4K/60FPS i suwaki max w prawo, na konsoli może być skalowane 4K/30FPS, ustawienia grafiki nieistotne.No ja też już kończę, bo za dużo tego, a nie ma sensu powtarzać się na milion sposobów.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 5 minut temu, pawelgr5 napisał(a):O to mi chodzi. Jezeli na swiecie powiedzmy jest ich 100mln (xDDDDDD) to nie zadnego znaczenia skoro nie kupuja na Steam i sa na nim nie widoczni.Tylko tutaj chciałbym podkreślić, że przy kartach graficznych widoczny jest % użytkowników platformy, a nie konkretna liczba użytkowników np. RTX 5070, a to jednak wiele zmienia w postrzeganiu. 1% mouich zarobków to nic, ale podany wyżej 1% majątku Bezosa to nie jest mało.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Kogo obchodzi granie na ps4 w roku pańskim 2025? Moze mejma jedynie.O konsolach w sensie mocy sie zawsze mowilo o aktualnej generacji, wiec tu ps5/xsx gdzie raczej 4k/30fps nie jest wielkim wyzwaniem. Jakies pro sro lub series s to dodatki dla bogoli/biedakow.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Według danych z marca 2025 roku, około 30% wszystkich aktywnych graczy na platformie PlayStation korzysta z konsoli PS4, co stanowi znaczną część bazy graczy, mimo że konsola PS5 prześcignęła ją pod względem liczby użytkownikówDokładna liczba miesięcznych aktywnych użytkowników PS4 nie została podana, ale Sony informowało, że w marcu 2024 obie konsole miały po około 49 milionów aktywnych graczy miesięcznie, a łączna liczba wszystkich aktywnych graczy na PlayStation (PS4 i PS5) na dzień 31 marca 2025 wynosiła 124 miliony.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. To nie jest sprzęt kierowany do hardkorowców blachy, którzy co roku robią upgrade topowej karty na topową kartę a w mkedzy czasie wymienią jeszcze procka i płytę główną. Sprzęt znajdzie swoją niszę i gruby będzie zadowolony z kilku milionów sprzedanych kostek i to jest fajne. Sam raczej jej nie kupię bo z aktualnych sprzętów mam PS5, XSX, Steam Deck OLED i całkiem fajnego jeszcze laptopa Legion z RTX 3060, na którym spokojnie ograłem w tym roku między innymi Clair Obscur na monitorze 21:9 1440p, więc po prostu nie widziałbym zastosowania poza okazjonalnym graniem na emulatorach na TV albo odpaleniem filmu.Ale jeśli ta kostka odniesie sukces to za parę lat powstanie mocniejsza wersja i tą już rozważę bo nie mam hype na kolejne konsole, Xboxa raczej już na pewno oleję bo nie podoba mi się pomysł hybrydy z pecetem na Windowsie z tak drogim gamepassem i brakiem wersji fizycznych na konsolach. PS6 to póki co też wielka niewiadoma.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 47 minut temu, Soban napisał(a):Kogo obchodzi granie na ps4 w roku pańskim 2025? Moze mejma jedynie.O konsolach w sensie mocy sie zawsze mowilo o aktualnej generacji, wiec tu ps5/xsx gdzie raczej 4k/30fps nie jest wielkim wyzwaniem. Jakies pro sro lub series s to dodatki dla bogoli/biedakow.50% aktywnych użytkowników PSN w 2024 to osoby na PS4. W ten sam sposób są liczone statystyki sprzętu na Steam tylko, że z większej bazy graczy niż na PSN. Więc wpada tam moja siostra z ponad 1200h w Stardew Valley na ultrabooku z Ryzenem serii 4000 i zintegrowaną grafiką jak i zarówno ja. Z tym, że ja mogę wpaść z moim smokiem z i7 14 generacji w parze z RTX 4090, moim 13 calowym ultrabookiem lub Deckiem xd. Zależy jak się wylosuje.13 minut temu, Czoperrr napisał(a):Ale jeśli ta kostka odniesie sukces to za parę lat powstanie mocniejsza wersja i tą już rozważę bo nie mam hype na kolejne konsole, Xboxa raczej już na pewno oleję bo nie podoba mi się pomysł hybrydy z pecetem na Windowsie z tak drogim gamepassem i brakiem wersji fizycznych na konsolach. PS6 to póki co też wielka niewiadoma.Jak powstanie to raczej firm trzecich ale ze steam OS. Chociaż w sumie ciężko gdybać, to nie Deck xd
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 56 minutes ago, Ukukuki said:50% aktywnych użytkowników PSN w 2024 to osoby na PS4. W ten sam sposób są liczone statystyki sprzętu na Steam tylko, że z większej bazy graczy niż na PSN. Więc wpada tam moja siostra z ponad 1200h w Stardew Valley na ultrabooku z Ryzenem serii 4000 i zintegrowaną grafiką jak i zarówno ja. Z tym, że ja mogę wpaść z moim smokiem z i7 14 generacji w parze z RTX 4090, moim 13 calowym ultrabookiem lub Deckiem xd. Zależy jak się wylosuje.Jak powstanie to raczej firm trzecich ale ze steam OS. Chociaż w sumie ciężko gdybać, to nie Deck xdFirm trzecich to już nie będzie to, zresztą już teraz można coś takiego zrobić. Wolę sprzęt zaprojektowany przez Valve i skrojony pod SteamOS przez nich. Po Steam Deck OLED mają moje zaufanie bo kocham ten sprzęt.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. W październiku 2025 38 mln 280 tys graczy (szacuje się, że Steam ma miesięcznie ~132 mln aktywnych użytkowników) grało na Steam na GPU mocniejszym niż w bazowym PS5 (czyli pod uwagę wzięte karty wydajniejsze niż odpowiedniki PS5 w postaci RTX 3060Ti oraz XT6700). 29% wszystkich użytkowników.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Ale Pany co te wszystkie statystyki mają do Steam Machine? Takie bebechy wybrało sobie Valve i tego już nie zmienimy.Poczekajmy na cenę i jakieś sensowne testy.Jedno co przebija się ze większości filmików to że moc mniejsza niż ps5 ale dzięki procesorowi i upscallerom może być ogólnie lepszy performance.No i apropos procka to gościu z Retro Game Corps mówił że spodziewa się dobrej emulacji PS3/x360 i ogólnie kroku naprzód w temacie tych emu, a nawet przymiarek do emulowania PS4.