Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Machine

Featured Replies

Opublikowano
W dniu 22.12.2025 o 22:06, jar3czek napisał(a):

System to desktopowy CachyOS + zainstalowana paczka cachyos-handheld, na początku spróbowałem Bazzite, ale jest z nim więcej problemów out of the box i ciężej w nim ogarnąć niektóre tematy, przez to, że jest immutable i przez to, że nie bazuje na archu. Finalnie wygląda i działa to tak jak na Steam Decku (też go mam i te sprzęty teraz się uzupełniają hybrydowo dzięki cloud save) tyle, że ma w opór więcej mocy i jeśli ktoś chce to ma dodatkowe ficzery związane z nowszym sprzętem. Z dźwiękiem w 5.1/7.1 też nie ma problemu. Usypianie/wybudzanie w czasie gry też bangla.

A sprzęt to dosłownie to co "leżało w szafie" ostatnie 2 lata po starym buildzie na AM4 - Ryzen 3700X, mobo na X570, 32GB ram DDR4 (przez ceny pamięci nie chciałem teraz robić drugiego buildu na AM5, tylko pobawić się tym wpierw po taniości) i teraz specjalnie kupiony Radeon 9070XT i stoi tak obok TV w dużej budzie.

Docelowo jadą już do mnie graty z Ryzen 5700X3D i mobo+zasilacz+buda pod SFF (wszystko udało mi się zgarnąć na olx w jednym zestawie, bo inaczej nie idzie już dostać procków X3D na AM4).
Buda taka https://www.fractal-design.com/products/cases/ridge/ , ale gdybym nie miał w zestawie tej obudowy to mocno myślałem jeszcze nad tą https://www.fractal-design.com/products/cases/mood/mood/black/

Ogólnie co do zabawy w takiego Linuxa SteamOS(lub ala SteamOS) sprzętowo zasada jest jedna - GPU to musi być AMD (chodzi o wsparcie sterowników i softu). Procek w sumie też lepiej brać na AMD, ale na Intelu też da się to złożyć.

Do HDMI 2.1 (120Hz w 4K, HDR i VRR) potrzeba tylko dokupić taki adapter (ważne, żeby miał ten konkretny chip) https://www.amazon.de/dp/B0FQCF62CD?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title, było w tym temacie wyżej napisane dlaczego jest to potrzebne. Na tym donglu dodatkowo działa też HDMI CEC(na HDMI podpiętym bezpośrednio do karty nie ma tego), więc można wybudzać TV przy uruchamiania/budzeniu PC, testowałem.

IMG_5206.jpeg

Super sprawa, w ogóle ciekawe, czy Valve wrzuci oficjalne wsparcie FSR4 do Steam Machine, czy trzeba będzie cośtam instalować, protonować. Wiem, że to nic strasznego, bo sam latam i tak ciągle w wielu grach z Optiscalerem na PC i FSR 4.0.2 tak niszczy wszystko inne na Radkach, że głowa mała, ale jednak część użytkowników w ogóle nie ma świadomości o takich rzeczach.

Różnica między FSR2/3, a 4 jest tak gigantyczna, że aż dziw, iż na konsolach wciąż tego nie dali natywnie, starczy podmienić libki, nie wierzę, że oni nie potrafią tego oficjalnie wydać na konsole tak długo. Sony może wciąż chce bardziej ruszyć z PSSR, ale trwa to wszystko długo.

• Odpowiedzi 331
  • Wyświetleń 16,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Meh, zaśmieci to tylko przeglądanie gierek na steam kolejnymi informacjami o kompatybilności sprzętowej. Co do samego sprzętu to w 2025 a tym bardziej 2026 nie kupowałbym niczego co nie obługuje dlssa

• Obsługuje FSR1, powinieneś być fanem.

• te panele to gówno obesrane bylo juz w decku, wiec ten pad to sie na smietnik nadaje tak samo jak ich poprzedni steam controller. Staraja sie drugi raz wymyslac kolo na nowo, ale wychodzi im kwadratow

Opublikowano

Problem w tym że FSR4 na starszych kartach zjada więcej zasobów więc developerzy musieli by przysiąść nad optymalizacją lub zmniejszyć rozdzielczość bazową, a przecież są przypadki że nie chce im się nawet zrobić patcha z FSR1 czy 2 do FSR3.1.

Opublikowano
23 minuty temu, łom napisał(a):

Problem w tym że FSR4 na starszych kartach zjada więcej zasobów więc developerzy musieli by przysiąść nad optymalizacją lub zmniejszyć rozdzielczość bazową, a przecież są przypadki że nie chce im się nawet zrobić patcha z FSR1 czy 2 do FSR3.1.

10%, chociaż na konsolach to czasami może mieć wpływ.

Opublikowano
50 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Super sprawa, w ogóle ciekawe, czy Valve wrzuci oficjalne wsparcie FSR4 do Steam Machine, czy trzeba będzie cośtam instalować, protonować. Wiem, że to nic strasznego, bo sam latam i tak ciągle w wielu grach z Optiscalerem na PC i FSR 4.0.2 tak niszczy wszystko inne na Radkach, że głowa mała, ale jednak część użytkowników w ogóle nie ma świadomości o takich rzeczach.

Różnica między FSR2/3, a 4 jest tak gigantyczna, że aż dziw, iż na konsolach wciąż tego nie dali natywnie, starczy podmienić libki, nie wierzę, że oni nie potrafią tego oficjalnie wydać na konsole tak długo. Sony może wciąż chce bardziej ruszyć z PSSR, ale trwa to wszystko długo.

Oficjalnie wątpię, nieoficjalnie na Linuxie już da radę to zrobić (DXIL_SPIRV_CONFIG="wmma_rdna3_workaround"). Optiscaler (też używa się go na linuchu) też oficjalnie nie wspiera tego pod RDNA3, ale na discordzie optiscalera widziałem, że ludziom udało się odpalić na starszych GPU i FSR4 i nowy FSR frame gen korzystający z ML.

Steam Machine to oczywiście RDNA3.

Opublikowano

@KrYcHu_89 Bliżej 20% na kartach pokroju 6700 XT

Edytowane przez łom

Opublikowano

A nie bawią się w to ponieważ FSR4.0 opiera się na dedykowanych rdzeniach do tego? 7900XT i XTX też tego nie dostały natywnie a karty to smoki.

Opublikowano
2 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

A nie bawią się w to ponieważ FSR4.0 opiera się na dedykowanych rdzeniach do tego? 7900XT i XTX też tego nie dostały natywnie a karty to smoki.

Byłem dociekliwy i dzisiaj testowałem 4 godziny i powiem szczerze różnic nie ma :D. -> W sensie dokładnie identyczna jakość obrazu na natywnym FSR4 i FSR4 z Optiscalera lub podmienionej najnowszej dllki.

Jeden komp z 7900 XTX, drugi z 9070 XT.

Jedyne co się różni to wydajność, w sensie RDNA3 radzi sobie gorzej o jakieś 10% niż RDNA4 (relatywnie). MOŻE jakaś różnica w input lagu, może będzie widać w CS 1.6 xD, bo w singlach nie widać.

Gry Polskie: CP2077, W3 i Dying Light Beast + KCD2.

FSR 4.0.2

Jebańce z AMD, gdybym miał czas sprawdzić to wcześniej to nawet bym nie kupował 9070 XT blisko premiery )

Tutaj podobny PL test

PurePC.pl
No image preview

AMD FSR 3.1 kontra FSR 4 na karcie graficznej AMD Radeon...

AMD FSR 3.1 kontra FSR 4 na karcie graficznej AMD Radeon RX 7900 XT. Testy wydajności i porównanie jakości obrazu (strona 32) Testujemy techniki AMD FSR 3.1 oraz FSR 4 na karcie graficznej Radeon RX 7

Podsumowując: AMD nie wydało, bo chcieli sprzedać nowe, słabsze relatywnie karty (mniej pamięci na przykład) śliskie zagranie. Nie stoi nic na przeszkodzie, by taki FSR4 miał nie być produkcyjny na RDNA3, bo działa po prostu dużo lepiej niż FSR3.1 i jakość obrazu z FSR4.0.2 Performance jest lepsza niż w FSR3.1 Native.

Jeżeli ta emulacja jest kosztowna dla starszych GPU, to mogli to przynajmniej odblokować na flagowcu XT i XTX z past genów i na PS5 Pro (to akurat chyba oficjalnie się pojawi w 2026).

Ciekawe jak to wszystko ma się do Steam Machine i ewentualnego wsparcia natywnego (umówmy się, jak to ma być pod TV, to siedzenie z garbem nad configami może być wkurzające :)).