Skocz do zawartości

Anime godne polecania

Featured Replies

Opublikowano

,,Pięść Gwiazd Północy" - tak, specyficzny tytuł polskojęzyczny dla ,,Hokuto no Ken". I cóż, niewiele on zdradza... jak na początek, czyli obejrzane przeze mnie kilka pierwszych odcinków. Bardziej odnosi się on, wzmacniając ten aspekt produkcji, do klimatu/gatunku tegoż to anime - a mowa tu o wyjałowionym świecie po, nazwijmy to ,,holocauście nuklearnej apokalipsy", gdzie anarchia, nieporządek i chaos są na porządku dziennym... no i a.k.a. madmaxowe gangi i osady. Na pewno nie sposób odmówić temu tytułowi tajemniczości: czy mi się wydaje, czy te 109 odcinków Uniwersum będzie opowiadało jedynie drobny wycinek post-apokaliptycznej rzeczywistości? Ha! Szata graficzna, wygląda na to, jak na lata 80-te przystało: bardzo średniawa, tzn. pełna archaizmów, niedokładności, takiego ,,kredowego, przetartego brudu", jst rozmazana i niedokładna. Ale... kruci, to tak dziwnie pasuje dla całości fabuły, w ogóle dla tego czym jest ,,Pięść Gwiazd Północy" w wersji anime! Trochę gorsza odmiana stylistyki wizualnej ,,Cowboy Bebop" czy ,,Trigun" z większym elementem post-apo w kolorystyce.

Totalnie dziwne i mega nietuzinkowe. Jak ,,Piąchę" gdzieś odkopiecie w sieci, na jakimś Shindenie czy coś, to polecam zacząć oglądać. 

20191031-00009.jpg

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 461,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ja to w sumie tylko napiszę, że oglądanie chińskich bajek z angielskim dubbingiem to mocne zezwierzęcenie.

• Robią drugi sezon dorohedoro  

• Od wczoraj na Netflixie jest dostępne anime "Devilman Crybaby" i... Pan Masaaki Yuasa znowu dostarczył   Zaznajomionym z twórczością tego Pana mogę napisać, że zdecydowanie widać to jego ch

Opublikowano

Mam pytanie do obeznanych w temacie, chciałem z synami obejrzeć takie stare anime z dzieciństwa pod tytułem Zillion, jednakże nigdzie nie mogę tego znaleźć w rodzimym języku, czy wie ktoś może gdzie można się do takiej wersji dokopać? Mam sentyment do tego dzieła. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Monster (2004-05), 74 odcinki... Złożone, bardzo rozciągnięte i co najmniej ,,zagmatwane" swoją fabułą anime. Nadnaturalnie mroczne, zimne, oschłe, jakby surowe i depresyjne - ,,thriller śledczy z elementami kryminału ale inną gębą!". Inaczej niż: 7/10 ocenić tego anime nie mogę. Fabuła to, mówiąc łopatologią: megaaa skomplikowana siatka relacji, wątków i powiązań, która tak jak zaczyna się na ocaleniu Johana przez Tenmę i odkrycie tego, co zrobił, jak i przez kogo Johan wiele, wiele lat później, tak na tym... się nie kończy. Istny, intrygujący kocioł wydarzeń, relacji, mikro-wątków. Jedynie manga uratuje u mnie zrozumienie tego, o co tak naprawdę w tym wszystkim chodziło, ale tak całościowo! 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Akuma-kun, Netlfix, sezon 1... Jedno z najdziwniej animowanych, tzn. rysowanych i montowanych, krótkich anime, jakie widziałem ostatnim czasem. Obraz ma tu styl - jest szaloną awangardą, to takie lekkie cringowe ,,anime-coś". To trochę przyciąga jak i odpycha. Wizualia pasują jednak do tego, co i jak opowiada fabuła. A jest niecodziennie: raz ospale, raz dynamicznie, raz suspensowo i z odrobiną czarnego humoru w tle. Oczywiście całość do polecenia, do watchingowania na ,,N", ale tylko gdy... nie irytuje Was główny bohater tejże opowieści: cholernie cyniczny i zamknięty w swoim świecie młodziak. XD

Opublikowano

Jak widzę netflix, to zakładam, że będą "laski" z kuta...

Nie chcę.

Ostatnio jakiś pedauuuu od DMC kupił prawa do Duke Nukem, co powoduje, że społeczność, która od wieeeelu lat owego księcia pamięta i ubóstwia, zostanie potraktowana jak g***o.

Społeczność MGS się cieszy, że to nie oni.

Opublikowano

Takopii no Genzai polecam

Opublikowano

Lord of Mysteries ktoś ogląda? Wygląda to przezajebiście ładnie, ale coś nie mam zaufania do chińskich animacji :/

Opublikowano

,,Lazarus" - MAX, 13 odcinków, s01... tytuł z polskim ,,dubblarzem" (i to świetnie dostosowanym o casting głosów, co do konkretnych postaci) - po pierwsze ocena: 7/10 za s01; po drugie: ,,Lazarus" wygląda jak niedopieszczona wersja / adaptacja ,,Suicide Squad" z DC/DCEU; w tym anime mamy również do czynienia z wykolejeńcami losu, renegatami, taką w miarę zgraną paczką indywiduów o odpowiednio potrzebnych pewnej Organizacji, dla danych celów, umiejętnościach. Cudowny lek, który miał ocalić ludzkość, a potem stał się czynnikiem, który aktywował wirusa mogącego zgładzić Ziemian, gdzie w ciągu kilkudziesięciu dni ekipa Lazarusa musi ocalić świat przed rozpoczęciem prawdziwej pandemii Hapny? To tak w skrócie o tym anime. ,,Kreska" ostra, piękny detal w tłach i szerszych planach; wyborne sekwencje walk, za dużo luk w fabule i niedopowiedzeń. No ale... ,,Lazarus" okazał się mega oryginalnym tytułem. Jak powstanie s02... nie obejrzę, bo nic konkretnego z całości s01 w fabule nie wynikło - to taki jednostrzałowiec tylko na jeden sezon, nic więcej; było jednak warto.

,,Spriggan", Netflix, 6 odcinków - połowa całości za mną. Kapitalna, z motywami sci-fi, fantasy, modyfikacjami wątku ,,supermocy", teoriami spiskowymi, ciekawym ujęciem wątku tajemnic ludzkości, także ciekawą głębią w klimacie i dopieszczonej atmosferze... Kurczę ,,Spriggan" ma to coś! Szykuje się, jak na razie, solidne 8/10 dla tego tytułu!

Opublikowano
Teraz, JaskinieTerrigenoweMarvela napisał(a):

,,Lazarus" - tytuł z polskim ,,dubblarzem" (i to świetnie dostosowanym o casting głosów, co do konkretnych postaci)

dynia

Opublikowano
W dniu 30.06.2025 o 20:11, Josh napisał(a):

Lord of Mysteries ktoś ogląda? Wygląda to przezajebiście ładnie, ale coś nie mam zaufania do chińskich animacji :/

Czytałem kiedyś manhuę, ale została anulowana. Nie wiedziałem, że robią anime; dzięki za info.