Opublikowano 2 godziny temu2 godz. ,,Gachiakuta" jest specyficznym anime... Nie wiem jak z mangą do tego Uniwersum, ale z tego, co obejrzane mam osobiście, bo stanąłem na 10-tym odcinku pierwszej serii, cały ten świat przedstawiony, ta fabuła mająca z perspektywy MC rozwijać się w kierunku (mówiąc w skrócie) ,,zrobienia wszystkiego", aby wyjść z tego ,,obrazu nędzy i rozpaczy", z ,,Dołu", do ,,Strefy" - idylli, która powinna być dostępna dla każdego człowieka, a nie tylko ,,nowobogackich mieszczuchów" i lordów najgorszej maści - wszystko to... jakby stanęło w miejscu (tak, ale klimat i atmosfera, którą tworzy ścieżka dźw. i odpowiednio tonowany barwami czerni, szarości i lekkiego ceglanego brązu w celu przedstawienia syfiastej antyutopii, w której egzystuje MC serii: petarda!), a Rudo z kilkoma przybłędasami w ekipie zajmuje się tylko ,,eksploracją problemów" w tym obskurnym śmietniskowym ,,Dole", bez pomysłów na to, co zrobić, aby znaleźć się tam ,,na górze!". Wizualnie jest cudownie, no ale... czegoś tu mi w tej całej artystycznej wizji apokaliptycznej dystopii brakuje. Na ten moment ocenię ,,G" na: 6,5/10.,,Kaiju no.8" - 6 epizodów s02 za mną... I cóż... Jest dziwnie: genialnie miejscami z dynamiką akcji, ale z niepasującą do tego ,,kreską" postaci (kontur, wypełnienia etc.). Monstra - ich projekty i animacja: WoW! To to ja kupuję, siada na gusta totalnie - tak samo efekt kisielku w gaciach i roztopienia mózgownicy fana wywołują kreacje wybuchów, eksplozji, przemian Kaiju w animacji! Opening? Nie, a to dlatego, że wygląda z jednej strony jakby żywcem wzięte z wymiaru lustrzanego Doctora Strange'a w MCU, jakby było to wnętrze czegoś... kwantowego. xD. Ale z druiej strony: czy tak nie wykonują obecnie tego rodzaju ,,wstawek" np. do anime... algorytmy i jakieś zaawansowane SI? Czy tak nie ,,ułatwiają" sobie pracy twórcy? Najbardziej intrygujące w tym sezonie są, jak dla mnie Kaijuu z numerem 9 oraz trochę niepewności związanej z wątkiem tego, czy Shinomiya - generał głównych Sił walczących z Kaijuu tak naprawdę zginął... Jego ciało wciąż kisi się we ,,flakach" zmutowanego Kaiju no.9 Najgorsze w drugim sezoni ,,no.8" są te głupotki na końcu każdego z odcinków: ,,Kawaii scenki po napisach" xD: