Opublikowano 3 godziny temu3 godz. do 540 styknie, najwyżej kiedyś dokupisz okrągłajako reczny średnio z powodu lokalizacji, mi było niewygodnieZmiana w sofcieSą profileGumki zmieniają opór
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 godzinę temu, gtfan napisał(a):przez najbliższy czas będę miał pytania odnośnie Fanateca, nie bijcie ;)Kierownica typu formuła/GT3 - nadaje się to do rajdów? ogólnie chcę jedną kierownicę i syn bardzo chcę taką formułową (ja bardziej chcę tą od GT3) ale z racji tego że gram też w rajdy to zastanawiam się czy taka kierownica sprawdza się jakkolwiek w Dirt Rally czy WRC, czy raczej trzeba okrągłą kierownicę? dodam że w rajdach gram na 540 stopni i zazwyczaj nie odrywam rąk, a przynajmniej tak mi się wydaje ;)odnośnie tego wyżej - to czy te łopatki od sprzęgła w kierownice GT3 sprawdzają się jako ręczny w rajdach?load cell - dawno dawno temu miałem pedały LC od Fanateca (jeszcze z taką kierownicą alcantara Porsche) i one przy pedale miały pontencjometr żeby regulować siłę wymaganą do osiągnięcia 100% siły hamowania. w nowych kierownicach tego nie widzę, stąd pytanie jak to jest teraz rozwiązane? z kierownicy jakoś się to ustawia? dodam że myślę tylko nad CSL lub CSL Elite ze względu na możliwość wywalenia sprzęgłaodnośnie zapisywania ustawień - czy dalej w tych kierownicach są profile? bo dla dziecka to bym musiał mieć całkowicie inne ustawienia FF i LC.w pedałach CSL Elite można wywalić sprzęgło i wstawić hamulec w jego miejsce? a najlepiej przesunąć hamulec i gaz tak żeby były wypozycjonowane nie na skraju, ale oba tak bliżej środka?jeszcze odnośnie pedałów - te gumki co się samemu wstawia pod hamulec to one mają tylko za zadanie zmieniać odczucie hamulca czy same w sobie pełnią jakąś ważną rolę w działaniu?Jeżeli chodzi o formułę vs GT3 to mam Clubsport Formula 2.5 i i mi się jeździ bardzo dobrze na niej autami GT3 (tak samo Hypercarami i innymi w asfaltowych simach, nawet takimi, które normalnie mają okrągłe kierownice, jak np. stare DTMy w Raceroomie albo Tourningi), zero problemów. Co do używania kierownic GT3/formuła do rajdów to nie, nie nadają się w ogóle, sam jeżdżę na 520 stopni i nie ma opcji, żeby grać bez okrągłej kierownicy, także niestety minimum dwie kiery musowo :) mam tą WRC Fanateca i jest git.nie wiem, bo nie mam kiery GT3, ale też nie mam ręcznego i na guziku na kierownicy nie jest tak źle, nie jest to wajcha, wiadomo, ale da się ładnie harpiny brać, chociaż brak możliwości kontroli mocy zaciągnięcia ręcznego daje się we znaki czasami, bo na guziku od razu masz maksaMam CSLe z load cellem i siłę potrzebną do max siły hamowania regulujesz w ustawieniach w aplikacji Fanateca (oczywiście wszystkie te ustawienia są też dostępne on the fly z poziomu kierownicy)Tak, standardowo masz 5 profili, które obejmują wszystkie ustawienia FFB i hamulcówTak, masz dużo "dziurek" w podstawie i ustawiasz sobie jak chcesz, bardziej z brzegu, w środku, bliżej, dalej, możesz też wywalić całkowicie obojętnie który pedał Regulują moc z jaką trzeba nacisnąć hamulec, żeby czuć jego ruch pod stopą. Tylko tyle. Te pedały reagują na siłę nacisku, więc sam ruch pedału to raczej tylko dla własnych doznań, żeby być bardziej regularnym w hamowaniu. Dla mnie standardowo były za sztywne te "gumy", zamówiłem sobie bardziej flexy z zewnętrznej firmy https://sim.3drap.it/?srsltid=AfmBOooYo_NcRnl3F1_y0BDCyE67OPT_jRSByncpcyaXfgq5Lbvcq3n4