Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PS2 FAQ - najczęściej zadawane pytania

Featured Replies

Opublikowano

To modele 3000X nie mają uniwersalnego zasilacza?

Mój slim pochodzi z Japonii i zasilacz ma uniwersalny, tylko kabel z wtyczką do kontaktu trzeba było wymienić.

Na TV z PAL to bym raczej w Japonii nie liczyła, większość tanich/darmowych odbiorników powstało chyba przed wynalezieniem telewizji ;)

Swoją drogą kompletne PS2 w Japonii można wyrwać używane za grosze, więc chyba nie ma sensu wieźć własnego...

• Odpowiedzi 627
  • Wyświetleń 43,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Najlepsze obrazy to te zrobione samodzielnie z oryginałów stojących na półce.

• Na alliexpress masz przejściówki, podobno bitfunx jest całkiem ok, ewentualnie Component na HDMI jeśli masz kabel Component, tylko tyle jest tego że trzeba poszukać i poczytać która będzie najlepsza.

• ProstyHeker
    ProstyHeker

Mam bitfunx za 20zl i jest super. Ważne - weź czarnego, nie srebrnego. Srebrny o ile z PSX działa idealnie, o tyle na PS2 ma duże szumy i widoczny przeplot (no i kosztuje 80zl). Na czarnym wszystko gi

Opublikowano

Nie ma, jak każdy Fat. Przyznam, że zdziwiłaś mnie że Slimy mają.

Opublikowano

Mam problem, posiadam najnowszą wersje sms playera i chcialbym odtwarzac pliki z pendrive'a. Slyszalem jednak, ze sa problemy z kompatybilnoscia. Np, ze pendrivy Kingstona nie dzialaja, prawda li to ;)? W zwiazku z tym chcialem kupic jeden z tych dwoch pendrive'ow:

pqi i161 8GB http://allegro.pl/item684635282_pqi_i161_8...cja_poznan.html

SanDisk Cruzer U3 4GB http://allegro.pl/item681271048_sandisk_cr...cja_poznan.html

i nasuwa sie kolejne pytanie czy jest jakis limit wielkosci pendrive (chodzi mi o GB), prosze o pomoc

Opublikowano

Limit jest limitem obsługiwanych fs i LBA, w tym przypadku FAT32, czyli jakieś 2.2TB. Masz taki? ;D

Sam posiadam trzy kingstone'y. Jeden, świetny DTII 512MB, i dwa które mogę porównać z szambem: DTII 1GB/8GB. Wszystkie są kompatybilne z aktualnymi USBD w SMSie. Niestety z usbd z SVN 8GB niekoniecznie.

Opublikowano

A czemu te 2 wieksze kingstony takie slabe? A jest jakas strona z kompatybilnoscia sms'a, czy ogolnie wszystkie powinny dzialac? Bo moj kumpel probowal kingstona 2GB nie pamietam dokladnie modelu i nie dzialalo.

Opublikowano
  • Autor

jeden kingston nie działający nie oznacza, że inne nie zadziałają.

Moj kingston 1 GB DataTraveller 2 działa bez problemu. Kingston 8 GB mojego kolegi też działa. Wszystko zależy od tego, czy moduł USBD.PRX obsługuje dane urządzenie.

Jest to niestety raczej loteria niż konkretna zależność. Musisz po prostu posprawdzać, które Pendrive'y zadziałąją a które nie.

Opublikowano
A czemu te 2 wieksze kingstony takie slabe?

Wykonanie, prędkość zapisu. Nędza jednym słowem.

Opublikowano

Mój 30004R jest "made in Japan" ale na tabliczce znamionowej ma 220V-240V. Głupi brak standaryzacji

Opublikowano

Wszystko jest made in Japan lub made in China. Jakie to ma znaczenie? Żadne.

Opublikowano

Od dziś gram na 36 calach 100Hz, wypas na maksa. W Tekkenie 5 widać wszystkie detale aren których do tej pory w ogóle nie widziałem. (Wcześniej grałem na 26 calach)

Opublikowano

Szukaj ostatnich modeli Phillipsa z serii Machline z Pixel+. Świecą zaje.biście, wyższe modele miały montowany subwoofer i tylnie głośniki bezprzewodowe w zestawie. Trzeba tylko trafić zdrową sztukę

Opublikowano

Wiem , że były już takie tematy i niektórzy userzy podawali linki do poradników CDRinfo jak to zrobić , a ja nie bardzo rozumiem tych poradników (robiłem kilka razy wg poradnika i nie działało)

Chcę wgrać save do GT4 z pendrive (lub z płyty CD) na kartę pamięci , czy mógłby ktoś to wytłumaczyć (co krok po kroku robić)??

Konsole mam przerobioną ripperem .

Edytowane przez grzes!ek*ps2

Opublikowano

Nagraj ulELFa na płytę (mam kompilację właśnie z poradnika Beriona - piątka!), dalej postępuj wg poradnika. Naprawdę nie da się tam zgubić po odpaleniu ulELFa.

Opublikowano

A tak gwoli ścisłości: save'y w formacie *.psu. Żadne inne. Kiedyś używało się PS2Menu z *.npo, później uLE z kopią folderu + atrybuty w zew. pliku, obecnie uLE i *.psu.

@Bzdurski

thx

Opublikowano

Jeśli możecie to podajcie link do tego ulELF najlepiej jakby był obraz.

Opublikowano

Mnie ostatnio padł mój legendarny Elemis. ;] Kupiłem jakiegoś Grundiga (modelu nie pamiętam) i wiecie co? Czarny kolor nie istnieje - jest on ciemno-zielony. Myślę sobie: zj*y jakiś. Patrzę na Funaja hmm podobnie tyle że pomarańczowy. WTF?

Edytowane przez Berion

Opublikowano

Wszystko działa.

Dziękuję Berion'owi i Bzdurski'emu za wytłumaczenie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, zakupiłem właśnie kabel RGB do konsoli PS2 i jakość obrazu (przede wszystkim kolory) bardzo się poprawiła. Wystąpił jednak problem - otóż gdy używam kabla RGB obraz przesunięty jest w lewo o jakieś 2-3 cm (tak że kawałek lewej strony ucieka poza ekran, natomiast z prawej strony pojawia się czarny pas).

Przy użyciu zwykłego kabla który był w komplecie z konsolą problem przesunięcia nie występuje.

Proszę o pomoc i jakieś rady - pozdrawiam.

Opublikowano

Akurat czytam topic o RGB i jest to:

CYTAT(Suavek @ 5 04 2007, 15:35)

Tylko czy normalnym jest, że po prawej stronie jest tak ~1cm czarnego paska?

czasami po prawej, czasami po lewej - lepsze tv mają opcje "centrowanie sygnału RGB" [miałem takie coś w swoim crt sony trinitron 21"] tak więc wszystko można ustawić. jak nie znajdziesz to pozostaje Ci centrowanie obrazu w menu danej gry [większość ma tą opcję]

Opublikowano

Panowie ratunku!

Czy ma ktoś link do aukcji / sklepu, w którym dostanę kabel vga box, aby podłączyć PS2 do monitora?

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Mam problem z moją ps2 slim przerobioną ripperem, otóż ostatnimi czasy przy pierwszym uruchomieniu elegancko odpala mi każdą grę, ale potem jak ją zresetuje to już nic nie rusza. Dopiero jeżeli wyłączę konsole i odczekam z 10min to znowu za pierwszym razem się odpala wszystko a potem już nic. Laser był wymieniany 2 tygodnie temu ale nic to nie pomogło. Ma ktoś może jakiś pomysł czego może to być wina?

Opublikowano

Witam,

PlayStation dwa mam podłączone do telewizora kablem RGB, który w połowie ma kostkę z trzema wejściami na czincze.

joytech-ps2-rgb-scart-cable.jpg

Przejściówkę, taką jak poniżej (jack-czincz), podłączam do kostki w kablu, a do wejścia Jack podpinam już same głośniki (panel sterujący, a dopiero od niego głośniki; typowy zestaw 2+1)

7761_0.jpg

Wszystko gra elegancko, słychać każdy szczegół, każdy fragment tynku opadający na ziemię w MGSie, ale niestety, podczas grania im więcej białego koloru na ekranie, tym głośniejsze buczenie wydobywa się z głośników. Z PSOnem był ten sam problem. Przez słuchawki buczenia nie słychać, a nie są też zasilane z sieci, więc tu może być jakiś problem.

Czy ktoś zna rozwiązanie??

Opublikowano

Witam, krewny ma problem ze swoją konsolą PS2 fat, otóż przy każdym włączeniu/wyłączeniu kasują mu się ustawienia (data i czas) oraz ustawienia - odnośnie kabla Componenent. Czy to na pewno wina bateri? Czy czegoś innego? Czy można takową baterię wymienić?