Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Tak, stołowa.

 

Uwielbiam ciasto mikrofalówkowe i po wielu próbach nie mogę się zgodzić, żeby dawać kakao gorzkie. Z Puchatkiem naprawdę wychodzi lepiej, przynajmniej mi - wiem, że się nie wydaje, ale tak jest.

 

Aha, dodaję też 3 łyżki mleka. Też polecam. I jajka nie dodaję na samym początku, no ale to chyba wie każdy, kto piecze czasem ciasta.

  • Odpowiedzi 431
  • Wyświetleń 75,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Popełniłem rainbow cake     Z tego przepisu:     3h roboty ale efekt bardzo dobry

  • @Rudiok i gotowe: Zrobiłem na sylwka to znajomi pytali skąd miałem przepis, a ja mówię że od Rudioka z forum psextreme:)  Nie no joke, dzisiaj zrobiłem dopiero. W sumie nie wszystkie się zmi

  • mój przepis na BEEF JERKEY (suszona wołowina ) alternatywa dla czipsów i innego tłuszczu xD   Krok 1 Kupujemy 2kg wołowiny (może być mniej), wycinamy zbędny tłuszcz oraz kroimy na cienkie plastry

Opublikowano
  • Autor

http://pl.wikipedia.org/wiki/Łyżka_stołowa - proszę Reiko :)

Fakt faktem, nie lubię nazwy "łyżka stołowa".

Wolę "łyżeczka", w stosunku do małej łyżeczki oraz "łyżka stołowa" w odniesieniu do dużej łyżki.

Po prostu krępuje mnie, kiedy ktoś mówi przy mnie ten wyraz. Łyżka stołowa.

 

:(

 

 

Ogqozo, spróbuję ze zwykłym kakao jutro. Ale co prawda to prawda, ciasto z mikrofalówki jest zaje'biste!

Opublikowano

Nie wyszło mi :( Za mało wymieszałam.

Nie będę kucharką :/

Opublikowano
  • Autor
Nie wyszło mi :( Za mało wymieszałam.

Nie będę kucharką :/

 

 

Możesz pier'dolnąć mikserem  :woot:

 

Nie martw się, każdy kiedyś zaczynał, my też kiedyś tacy byliśmy... <głaszcze i pociesza>

 

 

Opublikowano

Ma ktoś jakiś tani, prosty i smaczny przepis na sos do ryżu?

Opublikowano

1. dusisz przyprawione wedle uznania mięso

2. do "wypoconej" cieczy dolewasz śmietany

 

 

 

już.

Opublikowano

Nie smakuje mi ryż ze śmietaną. Wolałbym coś w stylu tych sosów Uncle Ben's, tylko uproszczone, z kilku składników, do zrobienia w 5 min. A może jakiś gotowy sos do polecenia macie?

Opublikowano

jak ryż ze śmietaną? tą śmietaną zagęszczasz po prostu soki, które mięsko przy duszeniu/pieczeniu wypuści, tak samo dokładnie jak zagęszczasz zupę.

Opublikowano

Kup pierś z kurczaka, przyprawe złocistą Kamis i jakis sos, np Meksykański łowicza, pokrój pierś w paski, wymaczaj na przyprawie i smaż na oliwie, potem dodaj sosu, polej ryż i masz dobre żarcie. Polecam kuskus zamiast ryżu

 

Albo sos można samemu zrobić do takiego mięsa, w sklepach można kupić prawie gotowe sosy pomidorowe (takie w kartonikach), wymagają przyprawienia (bazylia, sól, pieprz, papryka i cebula to podstawa, reszta wedle uznania)

 

*Ciekawostka - kumpel jest wegetarianinem i on zamiast kurczaka dałby pokruszone i wysmażone na oliwie kotlety sojowe - kiedyś jadłem takie cos i... kapnąłem sie ze to nie jest schab dopiero jak mi powiedział. Naprawde w postaci wysmażonej bardzo przypomina mięso.

Opublikowano

cos wloskiego:

piers z kurczaka w bekonie podana na taggiatelle z sosem pomidorowo czosnkowym ;]

 

sredniej wielkosci piersi z kurczaka owijamy cienkimi plasterkami bekonu (amerykanski wynalazek zadomowiony we wloszech podczas 2ws)

piekarnik jakies 200s C na 40 min

w miedzy czasie gotujemy taggiatelle (mozna uzyc linguini albo czegokolwiek dlugiego;];]

na patelni rozgrzewamy troche oliwy, wrzucamy bardzo cienko pokrojone 2 zabki czosnku, pol cebuli w bardzo drobna kostke, podsmazamy, dodajemy pomidory z puszki (moze byc jakis gotowy przecier pomidorowy), troche bazylii

ugotowane taggiatelle wrzucamy na patelnie lub garnek z sosem podgrzewamy chwile

nastepnie na talerz, posypujemy utartym parmezanem, na gore wrzucamy nasza piekna piers;] w bekonie i gotowe

doprawiac wedlug uznania;]

Opublikowano

przepis na rewelacyjny sosik/ polewe cytrynowa do wszelkich salatek - szczegolnie do wszystkiego co podajecie z owocami morza/rybami

 

sok z okolo 3 cytryn

okolo 0.8l oliwy

ocet z wina bialego

troche cukru pudru (4/5 lyzek

 

wyciskamy sok, dodajemy ocet i cukier dokladnie mieszamy

nastepnie tricky part;];]

musimy BARDZO POWOLI wlwac oliwe (najlepiej przelac ja do takiej 'sciskanej' butelki jak np po powerraidzie) jedznoczesnie miskujac nasza miksture

na te porcje wlewanie powinno zajac przeynajmn iej 15 min)

w miedzy czasie jeli okaze sie za kwasna to troszke extra cukru

polewa powinna miec konsystencje cos pomiedzy keczupem a oliwa;];] tzn nie gesta ale tez nie tak plynna jak oliwa;]

jesli za szybko wlewalismy oliwe to sok czytrynowy po prostu osiadzie sie na dnie

 

Opublikowano
  • Autor

nie przepis, a mały hint.

właśnie zrobiłem sobie Knorrowego "kurczaka pieczonego".

tak "normalnie" to ta zupka mi średnio podchodzi, ale po dodaniu:

- sproszkowanego czosnku (prymat)

- przyprawy do kurczaka (biedronka)

- vegety albo czegoś w tym stylu

zupa nabiera smaku. ale tricky part jest taki, że zupki chińskie można zaklepać śmietaną i wtedy naprawdę zaje'biście smakują (przynajmniej ta jedna).

 

polecam.

Opublikowano

Ogólnie zupki chińskie powinno się uprgrade'ować. Vifona np. robię z przyprawami nie na wodzie, ale na rosole. Wrzucam do tego jeszcze pokrojone kawałki kurczaka (z rosołu), jeszcze skraplam maggie i takim wrzątkiem zalewam wielką miskę 0,5 rosołu. Przykrywam sobie na 20 minut i wtedy zupa jest taka jaka być powinna- makaron zassał 1/2 rosołu, z kolei wszystko jest akurat do jedzenia, bez parzenia języka i dmuchania w łyżkę.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra, nowe odkrycia kulinarne Psycho...

 

Suszone pomidory - u mnie sa tanie. Worek 100 czy 150g kosztuje 8kr, czyli 3,2zl, a jest to dosc wydajny rarytas. Pokochasz je :].

 

Robimy porzadnego sandwicha takiego, ze wszyscy w szkole beda nam zazdroscic.

 

 

Sosik - dressing. Znow moja ulubiona smietanka niskotluszczowa, wlej cale 150ml, posiekaj suche pomidory - z 8-10 polowek, 1-2 zabki czosnku i sol i blenderem lub mikserem. Do tego moze byc bazylia.

 

Rozkroj bagiete lub ciabate, wysmaruj w srodku bule solidnie dressingiem, powkladaj skladniki, zawin porzadnie folia aluminiowa i jazda. Lunch jak w pyte strzelil.

 

Dodam jeszcze, ze taki dressing idealnie nadaje sie do obiadku z pieczonym lososiem (rybe piecze sie ze 20 minut, w ostatnich 10 minutach oblep ja sosikiem), na ryz, do tego groszek z marchewka bonduelle i bedziesz lizac palce ;].

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

kup se ten do mikrofalowki

A nie przypalisz jak zdejmiesz z palnika jak juz przestaje tak czesto Ci pukac.

Opublikowano

Smażysz na oleju czy w suchym garze ;]

 

A tak serio.. gdy będzie już tak połowa gara , to wstrząsaj nim dość często.. no i jak to kolega wcześniej mówi...gdy przestanie strzelać tylko raz po raz, wyłącz gaz.

Edytowane przez Cris

Opublikowano

macie jakis dobry przepis na jakies meksykanskie papu? Z mielonym i czerwona fasola zeby bylo ;]

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jako że się uczę/pracuję w Hotelu [***] i poznałem nieco ciekawych przepisów to podam (Jestem dopiero na pierwszym roku...) :

 

1."KFC"

Do Żółtka i białka dodajemy Vegete, przyprawę do kurczaka, Paprykę Ostra/Słodka [W Proszku!!!], Można dolać do tego odrobinę Mleka

wszystko roztrzepać następnie Piersi z Kurczaka Pokroić wg. własnego uznania i wrzucić do miski z panierką na jedna noc. (Przykrytą folią-do lodówki!)

Następnie smażyć na oleju.

 

Składniki:

---Jajka

Vegeta Przyprawa

Przyprawa do kurczaka

Papryka w proszku

Mleko

Pierś z kurczaka---

 

Przyrządy:

---Miska

Trzepaczka

Patelnia

Folia aluminiowa---

 

 

2.Naleśniki.

1 Litr Mleka, dajemy 10 Jajek, Cukier Waniliowy- ok pół łyżeczki [!], Solimy [szczypta!] I Stopniowo wsypujemy mąkę mieszając dokładnie.

Ciasto powinno mieć lekko żółto-kremową barwę. Szykujemy sobie filiżankę z Olejem kawałek papieru namaczamy co jednego naleśnika

w w/w oleju i rozprowadzamy namoczony papier po patelni. Naleśniki powinny być bardzo cienkie, smaży sie jedna strona ok 40sekund ;-)

Po wysmarowaniu serkiem czekoladowym, waniliowym etc. składmy naleśnik w pół i raz jeszcze w pół [Trójkąt ma powstać].

Można "nalać" bita śmietanę posypać posypką i dodać sos (Toffi).

 

Składniki:

---10 Jajek

1 Litr Mleka

Mąka TORTOWA

Sól

Cukier Waniliowy---

 

Przyrządy:

---Duża miska

Trzepaczka

Nabierka

Patelnia

Coś drewnianego chyba że umiesz tak jak ja obracać w powietrzu naleśniki ;-)---

 

3.Dodatek do Naleśników.

Oddzielamy od żółtka białko, żółtko mieszamy z łyżeczką cukru i dodajemy ok 3 Łyżki serka homogenizowanego.

Mamy masę smaczna do naleśników :)

 

Składniki:

---Serek Homogenizowany

Żółtko

Cukier---

 

Przyrządy:

---Miska

Trzepaczka(?) lub łyżka.

 

4.Sałatka Fantazyjna.

Kapustę Pekińską kroimy w drobne paski, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową i ser żółty [W Paski cienkie i krótkie] makaron gotujemy dodajemy do miski

z kapustą, szynką i serem. Kroimy Paprykę Czerwoną, żółtą, zieloną tak jak szynkę ser i kapustę mieszamy wszystko z majonezem. Dodajemy

sól i pieprz.Schłodzić trochę i gotowe do spożycia!

 

Składniki:

---Kapusta Pekińska

Szynka konserwowa

Ser żółty

Makaron

Papryka:Czerwona,Zielona,Żółta

Majonez

Sól

Pieprz---

 

Przyrządy:

---Miska duża

Łyżka

Nóż

Garnek---

 

NEW

 

5.Mini-Pizza

Szynkę konserwową i paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę podsmażamy

na maśle mieszając do przyrumienienia. Pyzy można kupić. Pyzy przecinamy

na pół [Pionowo-Poziomo-Jak kto chcę] i kładziemy na nie nasz "farsz" na to jeszcze

plaster sera do Piekarnika wstawić aż ser się nie roztopi.

[Chyba 4 Minuty, 160 stopni C.]

Także smaczne jest z pieczarkami-Można kombinować :D

 

Składniki :

---Szynka Konserwowa

Papryka czerwona

Masło

Pyzy

Ser---

 

Przyrządy:

---Nóż

Patelnia

Piekarnik

Coś do mieszania w Patelni ;-)

 

 

Narazie tyle. Przepisy są napisane z pamięci :-). Niedługo napisze jak robię Sałatkę grecką...

 

W TRAKCIE BUDOWY!

Edytowane przez Loki!

Opublikowano
Jako że się uczę/pracuję w Hotelu [***] i poznałem nieco ciekawych przepisów to podam:

 

1."KFC"

Do Żółtka i białka dodajemy Vegete, przyprawę do kurczaka, Paprykę Ostra/Słodka [W Proszku!!!], Można dolać do tego odrobinę Mleka

wszystko roztrzepać następnie Piersi z Kurczaka Pokroić wg. własnego uznania i wrzucić do miski z panierką na jedna noc.

Zostawić to w lodówce czy w temp. pokojowej?

 

Dzięki za przepisy, wyglądają na ciekawe. Widziałem wiele receptur na kurczaka a la KFC, ale na razie żadna nie daje tak dobrych efektów, jak w owej sieci.

Opublikowano

Nie mam brązowego noża. I co ja teraz pocznę?

Opublikowano
Jak usmażyć popcorn żeby mi się nie przypalił? Proszę o rady bo zawsze prawie przypalam :(

Polecam rozgrzać patelnie z olejem, wrzucić popcorn, przykryć. Jak zacznie strzelać zdjąć i kontrolować. Czasem też trzeba jeszcze na chwile położyć. Na masłeku wychodzi miodzio.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.