Opublikowano 27 kwietnia 200816 l "Ścieżki chwały" Kubricka, z Kirkiem Douglasem. Bardzo dobry film o pierwszej wojnie światowej i sądzie wojskowym nad trzema żołnierzami. Dobrze zagrany, rola pułkownika Dexa trochę zbyt przerysowana, no ale to miał być w końcu film antywojenny. Ostatnia scena jest rewelacyjna Żołnierze siedzący w kantynie, najpierw gwiżdżą i krzyczą na Niemkę, a gdy ta zaczyna śpiewać następuje cisza i łzy, jakby tęsknota za życiem i pięknem świata. I pułkownik Dex, który pozwala im jeszcze parę minut nacieszyć się piosenką Niemki, zanim pójdą na śmierć w okopach Film dla mnie stanowi wartość samą w sobie bo porusza temat I wojny światowej, a nie komercyjnej, drugiej ;]
Opublikowano 27 kwietnia 200816 l Oni żyją Carpentera.Film sci-fi z dosyć dużą dawką humoru i co by nie mówić autorefleksji na temat USA.Facet okdrywa okulary dzięki , którym wszystko widzi nie w różowych barwach tylko...czarno białych;] Światem rządzą kosmici manipulującymi nieświadomymi niczego ludźmi.Mistrzowska scena to moment , w którym główny bohater bez okularów widzi banknoty a po włożeniu tychże widzi tylko białe kartki z napisem: to jest twój Bóg;] Polecam!
Opublikowano 27 kwietnia 200816 l Nie wiem ..bylo czy nie bylo, ale wczoraj pozna noca obejrzalem hiszpanski film "Rec" i serialnie.Tak jak sie na tym filmie omalo ze strachu nie posralem to juz dawno nie bylo. Film jest jak by reportazem kreconym dla telewizji o zyciu na sluzbie strazakow.Prowadzaca i jej kamerzysta udaja sie wspolnie na akcje zapowiadajaca sie na rutynowa i nudna.Na miejscu okazuje ze sprawy przybieraja dosc nie oczekiwany przebieg... W filmie mimo ze momentami wiadomo co sie stanie az do bolu to jednak moment w ktorym TO sie dzieje az mnie podnosil na fotelu na kilka centow do gory...klimat jest wg mnie na prawde przedni.Polecam. W razie czego link do recenzji: http://www.kulturaonline.pl/%5BRec%5D,stra...tykul,2390.html Edytowane 27 kwietnia 200816 l przez El Loco Chocko
Opublikowano 28 kwietnia 200816 l The Good Shepard-Dobry Agent Przymierzałem się do tego filmu od dawna ale dopiero teraz miałem go okazję zobaczyć.Film praktycznie bez akcji a jednak wciąga jak cholera.Agencja wywiadowcza od podszewki i to nie w stylu Bonda , opowieść o ludziach , którzy poświęcili się życiu innym a stracili swoje własne.Milczący Damon w roli głównej bardzo poprawnie , w drugoplanowych rolach i epizodach min:Angelina Jolie,Baldwin,De Niro,Turturro czy Joe Pesci(mistrzowski dialog).Generalnie polecam ale nie każdemu , zarówno metraż jak i styl zdecydowanie nie dla wszystkich.
Opublikowano 28 kwietnia 200816 l A guide to recognize your saints - swietna historia, troche gorsze wykonanie ale ogolnie polecam - 8+ Do the right thing - spojrzenie z lekkim przymruzeniem oka na napiecia etniczne w NYC, rewelacyjne role koreanczykow;];] 8+
Opublikowano 28 kwietnia 200816 l Oni żyją Carpentera.Film sci-fi z dosyć dużą dawką humoru i co by nie mówić autorefleksji na temat USA.Facet okdrywa okulary dzięki , którym wszystko widzi nie w różowych barwach tylko...czarno białych;] Światem rządzą kosmici manipulującymi nieświadomymi niczego ludźmi.Mistrzowska scena to moment , w którym główny bohater bez okularów widzi banknoty a po włożeniu tychże widzi tylko białe kartki z napisem: to jest twój Bóg;] Polecam! stary film Johna Carpentera !! no i Roddy Piper nieźle sie spisał tez polecam.
Opublikowano 28 kwietnia 200816 l Oni żyją Carpentera.Film sci-fi z dosyć dużą dawką humoru i co by nie mówić autorefleksji na temat USA.Facet okdrywa okulary dzięki , którym wszystko widzi nie w różowych barwach tylko...czarno białych;] Światem rządzą kosmici manipulującymi nieświadomymi niczego ludźmi.Mistrzowska scena to moment , w którym główny bohater bez okularów widzi banknoty a po włożeniu tychże widzi tylko białe kartki z napisem: to jest twój Bóg;] Polecam! stary film Johna Carpentera !! no i Roddy Piper nieźle sie spisał tez polecam. Świetne filmidło i nie tak prostackie jak może się wydawać. Do tego głowny bohater któey przypomina Duke Nukema ( tekst w banku). Trza obejrzeć.
Opublikowano 28 kwietnia 200816 l The Good Shepard-Dobry Agent Przymierzałem się do tego filmu od dawna ale dopiero teraz miałem go okazję zobaczyć.Film praktycznie bez akcji a jednak wciąga jak cholera.Agencja wywiadowcza od podszewki i to nie w stylu Bonda , opowieść o ludziach , którzy poświęcili się życiu innym a stracili swoje własne.Milczący Damon w roli głównej bardzo poprawnie , w drugoplanowych rolach i epizodach min:Angelina Jolie,Baldwin,De Niro,Turturro czy Joe Pesci(mistrzowski dialog).Generalnie polecam ale nie każdemu , zarówno metraż jak i styl zdecydowanie nie dla wszystkich. dla mnie ten film to nic więcej jak 3 godziny matta damon'a robiącego taką minę :nerd:. dawno się tak na żadnym filmie nie zawiodłem jak na tym, bo obsada zapowiadała coś zupełnie innego.
Opublikowano 29 kwietnia 200816 l Prestiż - film o dwóch rywalizujących iluzjonistach. Ciekawa historia z równie ciekawą narracją. Dobre role Bale`a i Jackman`a. Sam film uważam za odrobinę lepszy od "Iluzjonisty"z Nortonem. Ogólnie polecam. 8/10
Opublikowano 29 kwietnia 200816 l Wczoraj (dzisiaj) ok. 01:00 widziałem po raz pierwszy "Bananowego czubka" Woody'ego Allena. Masakra XD Momentami wycierałem łzy ze śmiechu, nawet pomimo późnej pory i śpiących domowników. Niektóre fragmenty podchodziły pod absurd a'la Monty Python, zachowując jednak humor bardziej mainstreamowy. To się nazywa dobra komedia
Opublikowano 29 kwietnia 200816 l 3:10 To Yuma. To był mój pierwszy western, który zobaczyłem w całości.Ciekawa historia kombatanta wojny secesyjnej (Bale) próbujacego utrzymać rodzinę z rancza oraz gangstera napadającego wraz ze swymi kompanami na konwoje (Crowe), których ścieżki się w pewnym momencie łączą. Bardzo interesująca fabuła, świetnie wykreowane postacie Evansa oraz Wade'a, ilość akcji w sam raz ( bez niepotrzebnych wybuchów ton dynamitu), niezłe dialogi i dobrze dobrana muzyka nadają niepowtarzalny klimat temu filmowi. Aktorzy dają rade, ale gdybym bym odpowiedzialny za obsadę, to zamieniłbym Crowe'a na Daniela Evansa, który wg mnie bardziej pasuje na żołnierza-ranczera, a Bale na oprycha Bena Wade'a, w którym od czasu do czasu odzywa się sumienie. Dodam jeszcze, że zakończenie mistrzowskie kurde, żal że Dan umarł
Opublikowano 29 kwietnia 200816 l Oni żyją Carpentera.Film sci-fi z dosyć dużą dawką humoru i co by nie mówić autorefleksji na temat USA.Facet okdrywa okulary dzięki , którym wszystko widzi nie w różowych barwach tylko...czarno białych;] Światem rządzą kosmici manipulującymi nieświadomymi niczego ludźmi.Mistrzowska scena to moment , w którym główny bohater bez okularów widzi banknoty a po włożeniu tychże widzi tylko białe kartki z napisem: to jest twój Bóg;] Polecam! Zajawiłeś mnie- muszę to sprawdzić.
Opublikowano 29 kwietnia 200816 l Oni żyją Carpentera.Film sci-fi z dosyć dużą dawką humoru i co by nie mówić autorefleksji na temat USA.Facet okdrywa okulary dzięki , którym wszystko widzi nie w różowych barwach tylko...czarno białych;] Światem rządzą kosmici manipulującymi nieświadomymi niczego ludźmi.Mistrzowska scena to moment , w którym główny bohater bez okularów widzi banknoty a po włożeniu tychże widzi tylko białe kartki z napisem: to jest twój Bóg;] Polecam! Zajawiłeś mnie- muszę to sprawdzić. Miło usłyszeć , film ma jeszcze taki specyficzny feeling z lat 80 mimo ,że chyba powstał na początku 90.Aktorzy przypakowani , sama idea okularów , niektóre teksty etc. No to jest to po prostu.
Opublikowano 30 kwietnia 200816 l Oglądałem wczoraj na "ejdżbioł" trzecią częśc Dyniogłowego w Proch się obrócisz. Film przestraszył mnie i to konkretnie, ale nie dlatego, że był tak straszny . Scenariusz, gra aktorska i efekty specjalne wołają o pomstę do nieba. Trochę wiecej się spodziewałem po tym filmie, głownie z sentymentu do pierwszej częsci Dyniogłowego z lat 80.
Opublikowano 30 kwietnia 200816 l oni zyja - fajny i zabawny film z calkiem ciekawymi motywami, lubie takie niecodzienne i oryginalne filmy, jak dla mnie mocne 7/10 a najlepszy tekst wg mnie to "wpadlem tu zuc sobie gume i skopac nieco tylkow...(w tym momencie pauza przez duze P)...ale guma juz mi sie skonczyla" :DDDDDD
Opublikowano 30 kwietnia 200816 l No "Oni zyja" to klasyk. Przy okazji film z najglupsza i najdluzsza scena walki ulicznej w historii kinematografii;] Stare filmy Carpentera daja rade.
Opublikowano 1 maja 200816 l No "Oni zyja" to klasyk. Przy okazji film z najglupsza i najdluzsza scena walki ulicznej w historii kinematografii;] Stare filmy Carpentera daja rade. Parking?;] -załóż okulary , założ! -nie założe!
Opublikowano 1 maja 200816 l El Angel Exterminador - Anioł Zagłady mocne nietuzinkowe kino wprost od Luisa Bunuela . 20 osób przychodzi na bibe do arystokratow i najwiekszych purystow miasta , ale po zakonczonej uczcie odkrywaja przerazajacy fakt ,ze nie moga sie z tego siedliska wyniesc . Swietna atmosfera zasczcucia , niejednolite postacie , niezle powykrecane texty i ukryty przekaz autor , słowem wszystko czego oczekujemy od współczesnego kina . 9/10
Opublikowano 1 maja 200816 l IRON MAN Jak na wycieczkę do kina to całkiem całkiem. Tzn efekty całkiem całkiem , bo fabuła jak zwykle nie porywa. Kumpel obok bręczał co chwilę że w komiksie było inaczej [podobno na nich się wychował] więc może dlatego trochę mi obrzydził. Ogólnie totalny sajensfikszyn. Ale fajnie się oglądało. Na divXie pewnie by mi tak nie podszedł.
Opublikowano 1 maja 200816 l El Angel Exterminador - Anioł Zagłady mocne nietuzinkowe kino wprost od Luisa Bunuela . 20 osób przychodzi na bibe do arystokratow i najwiekszych purystow miasta , ale po zakonczonej uczcie odkrywaja przerazajacy fakt ,ze nie moga sie z tego siedliska wyniesc . Swietna atmosfera zasczcucia , niejednolite postacie , niezle powykrecane texty i ukryty przekaz autor , słowem wszystko czego oczekujemy od współczesnego kina . 9/10 co tu duzo mowic... człowiek wsiaka w obraz i do konca nie ma sie pojecia co tak naprawde Bunuel z widzem wyprawia. wyjatkowy film.
Opublikowano 1 maja 200816 l Właśnie obejrzałem Hellraisera 5, no i (pipi)a jestem zachwycony! To jest coś, jest klimat, jest krew są chore akcje bohatera , genialne. A jedyne moje życzenie to... tak ma wyglądać SH2, czasami az miałem oglądając ten film deja vu. Zreszto główny bohater nadawałby się nawet na Sunderlanda.
Opublikowano 1 maja 200816 l wreszcie, za namową koleżanki, obejrzałem donnie darko. świetny film, aż dziw, że takie produkcje dzisiaj z hollywood mogą wyjść. jest co rozkminiać, pada dużo zdań, które dają do myślenia a końcówka bardzo w stylu lyncha. atmosfera takich sennych amerykańskich miasteczek, jaką mamy tutaj, po prostu mnie zachwyca, uwielbiam tego typu klimaty - troche to przypomina canis canem edit aka bully. jak ktoś nie widział, to koniecznie niech to będzie pierwszy film w kolejce do nadrobienia.
Opublikowano 1 maja 200816 l jak lubisz te klimaty to obejrzyj Southland Tales tego samego rezysera. Swietny film. Masa watkow i widz na koncu zastanawia sie tylko co mialo wplyw na glowna fabule ;] Film dostal po du.pie w cannes, bo zberezne europejczyki spodziewali sie ostrej krytyki na Busha i jego polityke. Ciekawa obsada (the rock, justin timberlake, gosc co gral stiflera w american pie, jakas blondi, kevin smith - o dziwo wyszlo bardzo solidnie jezeli chodzi o gre aktorska), dobry montaz ogolem film siedzi w bani kilka dni po obejrzeniu, cos musi w nim byc. Koniecznie obejrzec drugi/trzeci/czwarty raz. Edytowane 1 maja 200816 l przez wozek