Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano
31 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Jak się nazywa ten przyrząd w formie filiżanki? Wiezialem to ostatnio i ponoć b. smaczna kawa.

Dripper

Edytowane przez _Be_

• Odpowiedzi 377
  • Wyświetleń 66,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Co tam krzyczycie, kurwy, biedaki?     XDDD

• Ja lubię kawę z mlekiem i się nie wstydzę tego ale to co sprzedają podróżnym spragnionym jako ,,kawa z mlekiem'' to tylko mleko z odrobiną kawy bardziej usypiające niż pobudzające powinni odpowiadać z

• Zestaw do kawy w komplecie   Ale chyba będę musiał kupić młynek automatyczny bo ręczny daje w kość  

Opublikowano

No coś na takiej zasadzie, zmielone ziarna, które wsypujesz do filtra zalewasz wodą a kawa robi kap kap do naczynia

Opublikowano
2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

Jak się nazywa ten przyrząd w formie filiżanki? Wiezialem to ostatnio i ponoć b. smaczna kawa.

Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna.

2 godziny temu, Malibu napisał:

Zestaw do kawy w komplecie :banderas:

image.jpgimage.jpg

Ale chyba będę musiał kupić młynek automatyczny bo ręczny daje w kość :P 

Czemu same brazylijskie? :) Ja bym wziął przynajmniej jedną Etiopię.

Opublikowano
36 minut temu, chmurqab napisał:

Panie Lublinianie, to wiadome, ale wciąż dobra kawa z ekspresu i w formie plujki wygląda (i smakuje) inaczej.

//

Swoją drogą zielona kawa jest GOTY na początek dnia. Delikatniejsza w smaku i spokojniej pobudza.

Edytowane przez Paolo de Vesir

Opublikowano
11 godzin temu, Paolo de Vesir napisał:

Swoją drogą zielona kawa jest GOTY na początek dnia. Delikatniejsza w smaku i spokojniej pobudza.

Podobno smakowo straszne gunwo jak czytam po opiniach. Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej?

Opublikowano
17 minut temu, Bzduras napisał:

Podobno smakowo straszne gunwo jak czytam po opiniach. Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej?

Opinia jak dupa. Kawy zielonej się nie pali, więc z założenia nie może smakować jak czarna. 

Opublikowano
18 minut temu, Okie from Muskogee napisał:

To po co zielona, skoro chce się czarnej?

Lubię testować nowości.

Opublikowano
25 minut temu, Okie from Muskogee napisał:

To jak ma być nowością, to ma smakować jak zielona, a nie czarna ;P

Patrz teraz:

48 minut temu, Bzduras napisał:

Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej?

Opublikowano
14 godzin temu, chmurqab napisał:

Czemu same brazylijskie? :) Ja bym wziął przynajmniej jedną Etiopię.

A nie wiem w sumie. Te zostały mi polecone w sklepie, dobre za niezłą cenę więc wziąłem ;)

Następnym razem wezmę jakąś Etiopię czy Kenie czy co tam jeszcze jest. Jestem początkującym i dopiero wchodzę w świat kawy.

Opublikowano

Pod drip afrykańskie kawki jak złoto, ale nie polecam pod kawiarkę, którą też widzę w tle na zdjęciu. Do niej zdecydowanie polecam raczej rzeczy z południowej Ameryki, właśnie Brazylię albo Kolumbie. No i wypalone trochę ciemniej niż pod drip.

Opublikowano

Jasno-średnio palone do dripa a średnio-ciemne do kawiarki ;) To jak brat przyjedzie do mnie za dwa tyg to coś wpadnie z Afryki, chyba że polecasz jakąś? Ja kupuje na coffeedesk. 

edit:

Zastanawiam się mocno nad Wilfą bo ręczne mielenie daje w kość :/ 

Edytowane przez Malibu

Opublikowano

Co to w ogóle za młyn kupiłeś? Hario jakieś? Osobiście bym przyoszczędził na wadze (sam od lat korzystam z takiego Beurera) i kupił lepszy młyn, ale teraz to już po ptakach. Nie doradzę w tańszych młynkach, bo zwyczajnie nie miałem z nimi do czynienia (zanim przesiadłem się na porządny żarnowy to korzystałem z biednego nożowego xd). Na Twoim miejscu bym się chyba wstrzymał, pomielił trochę i nabrał doświadczenia zanim decydowałbym się na kolejny młynek.

Co do kawy, to jak biorę z CoffeDeska to zwykle sortuje po najświeższych i wtedy coś wybieram. Lubię zamówić zawsze coś innego. Jak będziesz miał okazję to spróbuj coś z Auduna. @giger_andrus polecił mi też niedawno Hard Beans i obecnie stoją u mnie w szafce i przyznaję, że jest to bardzo dobra robota.

Opublikowano

jak zrobić, żeby kawa nie była gorzka?

Opublikowano

@chmurqab A co byś doradził z tych droższych młynków, Comandante MK3? 

Bo widzę jak nierówno mi Skerton mieli i nie mogę zejść do tych 3 min na V60 no ni chu chu, cały czas mi wychodzi 5 min a rano to zatkało filtr :P 

Opublikowano
4 godziny temu, ragus napisał:

jak zrobić, żeby kawa nie była gorzka?

Mozna zbic gorycz ale nie da sie jej pozbyc. 

Kwaskowatosc, gorycz i slodycz to elementy smaku kawy. Moga wystepowac w roznym natezeniu zaleznie od ziarna. 

5 godzin temu, D.B. Cooper napisał:

czy czibo to kawa?

Podła jak diabli !

Opublikowano
4 godziny temu, Malibu napisał:

@chmurqab A co byś doradził z tych droższych młynków, Comandante MK3? 

Bo widzę jak nierówno mi Skerton mieli i nie mogę zejść do tych 3 min na V60 no ni chu chu, cały czas mi wychodzi 5 min a rano to zatkało filtr :P 

Comandante polecam z całego serduszka, odkąd go mam to elektryka używam tylko jak jestem bardzo rozleniwiony. Inna sprawa, że nie wiem czy wydawanie takiego hajsu gdy dopiero zaczynasz to dobry pomysł :usmiech:

Pamiętaj, że czas przelewu będzie się różnił pomiędzy ziarnami. Honduras od Hard Beans przelewa mi się w 2 minuty, a wcześniej miałem Kenię z Coffee Lab, która przelewała się w 3. Tak czy siak, 5 minut to jak byk za dużo. Jak jeszcze nie widziałeś to polecam video od Scotta Rao:

Metoda jest bardzo prosta i efektywna, korzystam z niej na co dzień. Rao ma mocno naukowe podejście do kawy, więc nie uświadczysz u niego voodoo z kategorii "zamieszaj kawę 5 razy zgodnie ze wskazówkami zegara, koniecznie bambusową szpatułką z wschodniego wybrzeża Wietnamu" xd

Opublikowano
23 godziny temu, D.B. Cooper napisał:

czy czibo to kawa?

Gv9tRNe.jpg