Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najlepsze ksiązki Stephena Kinga

Featured Replies

Opublikowano

Odkąd przestał ćpać to spadek formy, ostatnia książką jaka mi się podobała to Koniec warty, a dałem sobie spokój z jego twórczością po Outsiderze

• Odpowiedzi 231
  • Wyświetleń 117,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• king to swiatowej slawy grafoman, ktory pisuje slabe obyczajowki z elementami horroru i jak dotad, jeszcze nic dobrego nie napisal i watpie zeby kiedykolwiek napisal cos na poziomie. On i gaiman

• Bastion świetna książka i mimo długości wchodzi jak złoto. W pewnym momencie jest też zbyt wielu bohaterów i sam King opowiadał w wywiadach jak to samego go zaczęło zjadać w pewnym momencie bo się gub

• Smętarz dla Zwierzaków - pierwsza książka Kinga, którą przeczytałem. Trochę z przypadku, bo kupiłem ją rzutem na taśmę na lotnisku, bo potrzebowałem czegoś do samolotu, a to był jedyny autor który w o

Opublikowano

Outsider dla mnie spoczko, Bastion to bariera ciężka do przejścia.

Opublikowano

Chłop potrafi opisywać wygląd auta, albo budynku przez cztery strony, dajcie spokój. Historie i klimat King ma genialne, ale strasznie leje wodę. Gdyby TO z takich 1100 stron zjechać do 600, była by GOTY powieść. 

Jak wypada jego syn? Dobrze się czyta, czy to kopia ojca? 

Opublikowano

Joe Hilla czytałem Nos4a2 i Rogi, obie całkiem spoko.

Jezu jak kiedyś okrutnie zakochany byłem w książkach Kinga. Nie chodziłem na imprezy itp bo do nocy czytałem. Ale jednak sporo w serduszku zostało 

Opublikowano
14 hours ago, Hubert249 said:

Chłop potrafi opisywać wygląd auta, albo budynku przez cztery strony, dajcie spokój. Historie i klimat King ma genialne, ale strasznie leje wodę. Gdyby TO z takich 1100 stron zjechać do 600, była by GOTY powieść. 

Jak wypada jego syn? Dobrze się czyta, czy to kopia ojca? 

Ja to właśnie lubiłem w jego stylu, długie książki, dające czas na poznanie bohaterów i te precyzyjne opisy, pozwalające na dokładne wyobrażenie sobie miejsc lub postaci. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przeczytałem "Baśniową opowieść" i fajne to. Trochę w tym Lovecrafta szczególnie pod koniec. Jednak King nie byłby sobą gdyby nie lał wody. Początek, a raczej jedna trzecia książki to lanie wody i wprowadzenie. Ja wiem, że on ma taki styl, ale mnie to już trochę męczy i przez to nie kupuję każdej jego książki, bo wiem, że większość to będą niepotrzebne opisy przedmiotów i sytuacji. Tu jest podobnie. Zanim zacznie się najciekawsza podróż, to mamy opis traumy i ciężkiej sytuacji rodziny, a później poznanie nowej twarzy. Jak już człowiek przez to przebrnie, to wreszcie zaczyna się ciekawie. Historia prosta, wręcz wyjęta z bajek disneya z ratowaniem świata przed złem. Sam świat przedstawiony też ciekawy i chciałbym więcej o nim wiedzieć. Czy polecam? Pewnie, to najlepsze co napisał moim zdaniem od "Outsidera" jeżeli ktoś lubi fantastykę.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dostałem ostatnio najnowszy zbiór opowiadań Kinga. I zanim się za nie zabiorę, to postanowiłem nadrobić dwa klasyki, ktorych nigdy nie czytałem. 

A więc wziąłem się za Shawshank i Pojętnego Ucznia. Pierwsze spoko, podobało mi się. Chociaż oczywiście całość znam z  filmu. Natomiast druga opowieść bardziej przypadła mi do gustu. Była dobrze napisana, wciągająca, bez zbędnych opisów i przeciągania w nieskończoność. King w krótkiej formie, to na prawdę sztos. 

Ostatnio wkręciłem się w Mastertona i paradoskalnie, dzięki niemu mocniej doceniłem "Króla", bo to jednak różnica klas jest. 

Mam jeszcze sporo jego książek w backlogu, między innymi Misery. Co prawda film znam na pamięć, ale może mnie czymś zaskoczy.