Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

.:MGS2:SoL/Substance:.

Featured Replies

Opublikowano
1 minute ago, Bzduras said:

Ta gra wyszła w 2002 roku i końcówka była tak pojebana, że mało kto brał ją na poważnie. Fast forward 23 lata do przodu i okazuje się, że żyjemy w rzeczywistości która była tam kreślona. Jeśli to nie jest testamentem WYBITNOŚCI MGS2 to nie ma rzeczy wybitnych na tym świecie.

1. Z fabułą masz rację, w tamtym roku robiłem znów replay z czytaniem wszystkich dialogów w Codecu i trzeba przyznać, że Kojima trafnie przewidział przyszłość, którą już obserwujemy.

• Odpowiedzi 92
  • Wyświetleń 34,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ta gra wyszła w 2002 roku i końcówka była tak pojebana, że mało kto brał ją na poważnie. Fast forward 23 lata do przodu i okazuje się, że żyjemy w rzeczywistości która była tam kreślona. Jeśli to nie

• przeciez gejmplejowo to byl taki skok w stosunku do jedynki, ze wy sie chyba boga nie boicie. strzelanie w radia straznikow, napierdalanie im w nogi zeby nie mogli uciec albo w rece zeby nie mogli st

• O boze, to ty dopiero teraz ta gre przechodzisz? Nie wierze.   Albo wierze, bo ktos tam niedawno w temacie o MGS1 mowil, ze przeszedl pierwszy raz. Przeszczepizm

Opublikowano

Fabuła ok, ciekawa. Część rozgrywki (szczególnie tankowiec) też, tylko co z tego jeśli spotykane postacie i bossowie to potężny downgrade względem MGS1. Do tego monotonność lokacji, problemy z tempem i pistolet na strzałki który moim zdaniem trochę psuje rozgrywkę, a z drugiej strony masa smaczków i wychodzi na to że te 7+ od Hiva to sensowna ocena. Wersja Substance jest trochę lepsza bo ma więcej gry w grze ale nadal do 96 na MC daleko.

Opublikowano

przeciez gejmplejowo to byl taki skok w stosunku do jedynki, ze wy sie chyba boga nie boicie.

strzelanie w radia straznikow, napierdalanie im w nogi zeby nie mogli uciec albo w rece zeby nie mogli strzelac. te "clearingi" gdzie szukali cie po katach. nic sie nie moglo z tym rownac w tamtych czasach.

dla mnie na minus w stosunku do jedynki to "dead cell" i walki z nimi (ale umowmy sie, foxhound i liquid to prawdopodobnie top wszechczasow jesli chodzi o antagonistow w grach) i moze gorsza muza.

gejmplowo wskazcie mi sequel wydany w ciagu bodajze 3-4 lat pozniej ktory zaoferowalby taki przeskok.

Opublikowano
Teraz, Ölschmitz napisał(a):

gejmplowo wskazcie mi sequel wydany w ciagu bodajze 3-4 lat pozniej ktory zaoferowalby taki przeskok.

DMC>DMC3, Burnout 1>3, T4>T5 (lub T2>T3), SSX 1 (lub Tricky) > SSX3, Timesplitters 1 >> 2, Tenchu >> Wrath of Heaven, Soul Blade >> Soul Calibur, Ratchet 1 >> 2, Motorstorm 1 >> Pacific Rift. W tamtych czasach rozgrywka tak gnała do przodu że w przeciągu 4 lat dostawało się i 2 sequele każdy o wiele lepszy od poprzedniego.

6 minut temu, Ölschmitz napisał(a):

strzelanie w radia straznikow, napierdalanie im w nogi zeby nie mogli uciec albo w rece zeby nie mogli strzelac. te "clearingi" gdzie szukali cie po katach. nic sie nie moglo z tym rownac w tamtych czasach.

Tylko to wszystko to są właśnie takie smaczki które przez 80% czasu rozgrywki nie mają znaczenia bo wpadasz, wyciągasz pistolet na strzałki i wszystkich usypiasz w widoku FPP.

Opublikowano
7 minut temu, Ölschmitz napisał(a):

gta 2->3

Thps 2->3

pewnie dowolna sportówka z psx która zaczeła wychodzić na ps2

Edytowane przez wojtas011

Opublikowano
5 minutes ago, wojtas011 said:

gta 2->3

Thps 2->3

pewnie dowolna sportówka z psx która zaczeła wychodzić na ps2

Przeskok między THPS 2 a 3 nie był duży. Oprawa była next genowa ale cała rozgrywka pozostała przecież bez zmian, dodali tylko zbieranie stats pointów oraz deskorolek i kilka bardziej złożonych zadań ale schemat dwuminutowy był taki sam.

Opublikowano
8 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Przeskok między THPS 2 a 3 nie był duży. Oprawa była next genowa ale cała rozgrywka pozostała przecież bez zmian, dodali tylko zbieranie stats pointów oraz deskorolek i kilka bardziej złożonych zadań ale schemat dwuminutowy był taki sam.

Dodanie reverta otworzyło możliwość do budowania kilku milionowych combosów, myślę, że to jedna z najważniejszych i teraz podstawowych nowinek gameplayowych w historii serii, w sumie wtedy od 1 do 4 dodawali zawsze jeden element, bez którego teraz nikt sobie nie wyobraża serii, manual, revert i spine transfer

Opublikowano

Trzeba też pamiętać że w przeciągu 4 lat przeszliśmy z THPS1 (29 IX 1999) na THUG (27 X 2003).

Opublikowano

Mgs2 to jest super gierka ale wole wracać do jedynki. Platyny wbite w legacy collection i mi wystarczy.

Mgs2 ma bardzo powolny pacing wzgledem jedynki, trzeba się cofać po pare razy w niektóre miejsca i ogólnie tą grę poznaje się powoli.

Jak ktoś leci do przodu i ogląda tylko główna fabułę i przewija codeci to wiele traci, bo tam jest clue wszystkiego. Z drugiej strony jak ktoś liczył na akcję taką jak dostał w jedynce to może się mocno zawieść.

Mgs3 dopiero wraca do tej konwencji tak naprawdę - fajni bossowie i mocno wciągając historia espionage action. Do tego codec zostal ograniczony do minimum i w cutscenach wszystko się dzieję.

Opublikowano

Przecież MGS2 wprowadził mnóstwo usprawnień względem poprzedniczki i negowanie tego jest co najmniej nie na miejscu. Z najważniejszych zmian to:

• Celowanie FPP

• Trzymanie przeciwników na muszce i możliwość postrzelenia ich w rękę, nogę, albo w radio przez co nie poprosi o wsparcie

• Strzałki i amunicja usypiająca przez co można przejść całą grę nie zabijając nikogo

• Chowanie ciał do szafek

• Możliwość zniszczenia laserów

• Możliwość odsłonięcia laserów poprzez strzelanie w gaśnice, worki z mąką itd. (już nie tylko papierosek)

• Dog Tagi

• Pływanie

• Usprawnione wspinanie się z mechaniką ulepszania paska staminy

• Fajny system wywijania mieczem prawym analogiem

Nie wspominam nawet o obłędnej oprawie audio-video - początek na tankowcu w deszczu i z elegancko wibrującym padem to niezapomniane przeżycie, przecież ta gra powodowała opad szczęki w swoim czasie.

Opublikowano
3 godziny temu, łom napisał(a):

7+ od Hiva

8+.

Wizualnie i gameplayowo to oczywiscie mgs2 zamiatal, ale jednak historia w 1 i 3 byla zdecydowanie lepsza. Dwojka za duzo politicalfiction jak dla mnie.

Opublikowano
1 minutę temu, Mejm napisał(a):

8+.

Dał 7+ w PS2 Extreme i tłumaczył że taką ocenę chciał też dać w oryginalnej recce ale Ściera mu przeprawił z 7+ na 8-.

Opublikowano

To jest gra wybitna. A pistolet na strzałki w mgs3 nie przeszkadzał ;) Wiele recenzji mgs2 czytałem, najczęściej przeszkadzał Raiden. Wg mnie zupełnie niesłusznie. Anyway gra wyprzedzająca swoje czasy, ze świetnym gameplay'jem. Końcówka porypana, skomplikowana, cudna, piękna!

Opublikowano

Mnie w dwójce od zawsze bolała główna lokacja i Raiden. Dobrze że chłopak w revengeance troche sie ogarnął. Mój najmniej lubiany mgs, ale wciąż fajna gra i rzadki przypadek gdzie hiv zrobił dobrą robote :)

Opublikowano
3 minuty temu, michu86- napisał(a):

A pistolet na strzałki w mgs3 nie przeszkadzał

Też ale mniej, bo nie było radaru, przeciwnicy bardziej zlewali się z otoczeniem i levele były bardziej skomplikowane. Między rozgrywką w MGS2 a 3 była przepaść.

Opublikowano
3 godziny temu, Czoperrr napisał(a):
  1. Z fabułą masz rację, w tamtym roku robiłem znów replay z czytaniem wszystkich dialogów w Codecu i trzeba przyznać, że Kojima trafnie przewidział przyszłość, którą już obserwujemy.

W MGS3 też, nawet te rozmowy w Codecu na temat branży filmowej teraz robią bardziej xD.

Opublikowano

A jaki jest Wasz ulubiony twist z MGS2? Mój:

Spoiler

kurwa żaden )

Opublikowano
4 godziny temu, Bzduras napisał(a):

Ta gra wyszła w 2002 roku i końcówka była tak pojebana, że mało kto brał ją na poważnie. Fast forward 23 lata do przodu i okazuje się, że żyjemy w rzeczywistości która była tam kreślona. Jeśli to nie jest testamentem WYBITNOŚCI MGS2 to nie ma rzeczy wybitnych na tym świecie.

Amen