Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano

Kurczak z rożna z ziemniakami i mizerią.

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 429,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

Jak wiadomo rok bez Bałkanów to rok stracony więc tym razem wylądowałem (po raz pierwszy) w Albanii, która technicznie leży na Bałkanach, ale raczej nie polecam w mowie potocznej nazywać Albańczyka per Bałkaniec bo można zarobić kosę w żebra :hi:

 

Kraj piękny pod względem przyrody, morza, gościnności, jedzenia, ale dziki jeśli chodzi o drogi, zachowanie kierowców, śmieci i mentalność Albańczyków, klimat jak w latach '90 gdzieś na Ukrainie.

 

Jedzenie mnie pozytywnie zaskoczyło i chyba po raz pierwszy dania wegetariańskie smakowały mi bardziej niż mięsne. Fakt, że kraj wyszedł z mocnej biedy i że mieszka w nim dużo muzułmanów powoduje, że podstawą diety są warzywa i sery i to jest też podstawą przepisów. Główne mięso to jagnięcina (najczęściej pieczona na ruszcie albo w glinianych naczyniach w piecach) i wołowina w postaci koft/keft (które są czymś pomiędzy tureckimi koftami a bałkańskimi cevapami, ale podjazdu do cevapów nie mają), czasem kiełbaski rodem z Turcji. Wszędobylski byrek (czyli ichniejsza wersja burka) występuje w 90% przypadków z serem, potem ze szpinakiem, ziemniakami i bardzo sporadycznie z mięsem. A warzywa przygotowują genialnie, szczególnie faszerowane i zapiekane bakłażany, które stały się głównym przysmakiem wypadu. I coś czego wcześniej nie jadłem czyli fergese - rodzaj zapiekanki robionej z cebuli, pieczonej papryki i słonego białego sera, genialne w prostocie a smak jest rewelacyjny i po powrocie odtworzyłem to danie w domu. Nad morzem królują świeże owoce morza - wchodzisz do lokalu, który ma świeże rybki, krewetki itp., wybierasz co chcesz, ważą ci i od razu na miejscu oprawiają i smażą - genialne i nie ma czegoś takiego jak nad polskim morzem, że 90% tego co jesz to mrożonki z Lidla. Z deserów króluje tre leche czyli biszkopt nasączony mlekiem z polewą karmelową.

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(5).thumb.jpeg.a987be8f5e005d27ca8509b8a97de35b.jpeg

 

 

Byrek:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(1).thumb.jpeg.257c112a89ea0918c515ec1c288d6b97.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44_12.thumb.jpeg.a3db353d8e001b8c26001e43d5ea4b4d.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(5).thumb.jpeg.6f845faebad9eba34709c860d81833e4.jpeg

 

 


Bakłażany:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(4).thumb.jpeg.28b874bf08f1898ba050d5b4d2ad5e93.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44_13.thumb.jpeg.53b992655b3acb7adb61e271234e8af0.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(3).thumb.jpeg.f8cb466bdf02997ee3b0857d0da6ad83.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44_14.thumb.jpeg.a88c5d5b1ff37be2a0cb3489383894f1.jpeg

 

 


Kofty:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(9).thumb.jpeg.696b0be7cdda4dfed38a3f1cc152b848.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(6).thumb.jpeg.c537872efd4ab1e61357d849d89b7f05.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(9).thumb.jpeg.bbdf248ac699ddecee2bcc4119cf6b23.jpeg

 


Fergese:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.13(8).thumb.jpeg.dd0c95fc61e836b77891e9a15cc65fa9.jpeg

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(4).thumb.jpeg.8c2db766c0f29a50b1f3ca4029d269ef.jpeg

 

 


Owoce morza:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(7).thumb.jpeg.7c73eb4324b224dd1656d7e6d408aab3.jpeg

 

 


Deser tre leche:

Spoiler


WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(6).thumb.jpeg.db130d986918a6ef95e482eabe380a87.jpeg

 

 

WhatsAppImage2025-03-23at11_44.12(8).thumb.jpeg.a71de6a0ac34ad9c88ddf638125c365e.jpeg

 

Opublikowano

Wczoraj jadłem pizzę ze szprotkami i cebulą.

Opublikowano

Wczoraj jadłem ozorka w sosie chrzanowym z ziemniakami i buraczkami.

Opublikowano

W niedzielę jadłem wątróbkę z ziemniakami i mizerią.

Opublikowano

Właśnie dzisiaj odkryłem że w Dino mają jagody leśne w syropie. Jaki pyszny koktajl wjechał to o matko z 10 lat leśnych nie jadłem. Szkoda że duża śmietana została skonsumowana przy okazji ale czasami warto się zatluszczyć. Już knuje żeby zapodac na wypasie śmietanę 30% następnym razem 

Spoiler

:macek:

 

Opublikowano

Wczoraj jadłem zupę kalafiorową i gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami.

Opublikowano

We wtorek jadłem zupę fasolową i nycówkę z ziemniakami i mizerią.

Opublikowano

Dzisiaj jadłem zupę fasolową i jajecznicę.

Opublikowano

Dziś jadłem zupę prezydencką i kotleta schabowego z frytkami i mizerią.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bylem ostatniu w paru miejscach gdzie daja dobre jedzenie

IMG_0937.JPG

IMG_0938.JPG

Gyrosy w Salonikach, klasyczny i taki w formie jakby tostow

IMG_9636.jpg

Ruyam Gemuse Kebab w Berlinie pepegasm Jadlem jeszcze burgery w Burgermeister i innego kebsa ale nie byl tak dobry jak ten, w czerwcu znowu tam bede i chyba od razu dwa wpierdole

IMG_2843.jpg

IMG_3085.jpg

Pizze na kawalki i pinse w Rzymie, dobre ale u nas sa lepsze xd

IMG_3052.jpg

Najlepsze tiramisu na swiecie w Pompi w Rzymie (nie wierze ze zjem kiedys lepsze)

IMG_9840.jpg

Cacio e pepe i carbonarke w Tonarello, ile to sie naczytalem ze to pulapka na turystow XD ceny spoko, porcje mega, smak dojebany. Na to i na tiramisu bym wrocil

IMG_9942.jpg

IMG_9944.jpg

Kanapka z instagramowego all antico vinaio. Wyglada jak psiocha onlyfansiary a smakuje jeszcze lepiej. A tak serio to dodatki fajne, ale samo pieczywo mocno spieczone co troche mi nie siedzialo, moze tak trafilem a moze tak ma byc nie znam sie bo to pierwsza kanapka z focacci jaka jadlem

IMG_9104.jpg

W Zadarze mule z chlebem bo bez chleba sie nie najesz

IMG_0712.jpg

Pyszne cevapcici, smutny makaron z krewetkami, a wczesniej mega zupa rybna

IMG_0621.jpg

Pljeskavica i kalmary. Kalmary spoko, ale ta bula z kotletem? Brakowalo czegos, jakies warzywa i ajvar by pasowaly

IMG_8295 (1).jpg

W chorwacji tez zrobilem kolejne podejscie do phily cheesesteaka, dobre ale fanem nigdy nie bede

Opublikowano

To pieczywo z All'antico Vinaio to schiacciata, nie foccacia, ono faktycznie jest cieńsze, mniej wyrośnięte i przez to nieco mocniej spieczone.

A do pljeskavicy nie dostać ajvaru czy cebuli to tak jakbyś w Polszy dostał ruskie bez masła czy skwarków.

Ja akurat majówkowo włosko-bałkańsko i w Trieście udało mi się zjeść dojebaną pizzę, Włosi to jednak potrafią, no nie było się do czego doczepić, idealne ciasto, wyrośnięte brzegi, dobrze spieczone i proste a jakościowe składniki. Jakby ktoś się wybierał to nazywa się All’Osteria di Casa Pepe. Był klasyk czyli pomidory i prosciutto, Z kiełbaską i młodym brokułem oraz z pomidorami z Sycylii, salami Napoli i ricottą z pieprzem.

20250503_220502(1).jpg

20250503_220500(1).jpg

20250503_220458(1).jpg

Pierwszy raz też jadłem arrosticini czyli szaszłyki z baraniny przetykane słoniną i pieczone krótko nad grillem opalanym drewnem. Pyszne i soczyste, ale za 5 sztuk 7 eur, a to takie malutkie gówienka [

20250504_115347(1).jpg

20250504_115226(1).jpg

I w trasie klasycznie smażone owoce morza.

20250502_221604(1).jpg

Opublikowano

Wczoraj jadłem zupę krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym i naleśniki z serem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.