Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Rok temu biegłem ten półmaraton nocny co @Artur_K i najlepiej zapamiętałem część trasy biegnącą przez stocznię, gdzie na neonowe kolory podświetlono żurawie stoczniowe i inne maszyny, bardzo fajny efekt.
Ciężko faktycznie rozplanować posiłki, ale chyba lepiej mniej niż więcej i po południu oszczędniej z tłuszczami i błonnikiem żeby się nie przewalało po kichach.

• Odpowiedzi 7,9 tys.
  • Wyświetleń 658,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i zrobiłem dziś ten Triathlon, miejsce 295 na 634, czas 2:45:58.     Generalnie, jestem zadowolony, założyłem sobie minimum: 40 min na pływanie, 1:20 na rower i 45 min na biegan

• Moja sprawa dotycząca pogryzienia właśnie dobiegła końca. Obyło się bez sądu, choć z pomocą adwokata. Gotówka przekazana. Starczy na oleda i jeszcze na kurwę zostanie A podobno biegając amat

Opublikowano

Plus wakacji w górach jest taki, że codziennie „robię nogi”. W poniedziałek najwięcej bo jeszcze biegane było.

IMG_3299.jpeg

Edytowane przez BRY@N

Opublikowano

W sumie powinno być w wątku o kontuzjach, ale że dotyczy sprzętu i biegania to napiszę tu.

Przedwczoraj przekonałem się co tak na prawdę daje dobrą amortyzacją w bucie i jak oszczędza kolana.

Jakieś 7-8 lat temu podczas biegania jeden głupi ruch sprawił, że zerwałem ok 75% wiązadeł(ACL) w prawym kolanie. Nie chciałem operować bo kolano było stabilne, więc trochę rehabilitowałem i oszczędzałem, odpuściłem gry zespołowe, snowboard, bieganie i nawet nauczyłem się pływać kraulem bo żabką nie powinienem.

Na codzień kolano nie przeszkadzało, ale każdy powrót do biegania kończył się kłuciem w kolanie po przebiegnięciu 1-2 km, miałem ze dwie takie próby i odpuściłem. Dwa lata temu dałem sobie ostatnią szansę. Poszedłem jeszcze raz do fizjo, zacząłem ćwiczyć i powoli biegać. Było lepiej ale nie byłem w stanie przebiec nawet 5km bez bólu który zmuszał mnie do przejścia do chodzenia. Wtedy kupiłem buty z dużą amortyzacją, najdroższy model w Decathlonie Kiprun KS900, to był pierwszy bieg, w którym nie rozbolało mnie kolano. Od tamtego czasu przebiegłem tych butach ponad 600 km w tym dwa półmaratony i nigdy nie czułem w uszkodzonym kolanie choćby najmniejszego dyskomfortu. W sumie byłem przekonany że kolano wzmocniło się na tyle że już jest ok. Przedwczoraj pierwszy raz przebiegłem się w innych butach, bieg bardziej trialowy poza asfaltem i po 6 km biegu kończyłem już z lekkim bólem w kolanie!

Dziś przebiegnięte w 10 km w „dobrych” butach w zróżnicowany terenie i zero problemów!

Myślałem że już jest ok, a że jako kolejne wyzwanie na przyszły rok wybrałem biegi górskie to trzeba zainwestować w trailowe buty z dobrą amortyzacją no i jednak poćwiczyć sumienniej mięśnie stabilizujące kolano żeby w górskich warunkach bieganie nie skończyło się przykrą niespodzianką.

Opublikowano

A ja mam odwrotna historie, odkad porzucilem buty z amortyzacja, bieganie po asfalcie i stopniowo przesiadlem sie na buty bez amortyzacji i bieganie po lesie przestalem miec problem z podudziem, achillesem i lydkami. Wczesniej kontuzja podudzia uniemozliwiala mi bezbolesne uprawianie biegania. Po wizycie u fizjo i przejsciu na buty bez amortyzacji od kilku lat zadnych chocby najmniejszych dolegliwosci jesli o to chodzi.

Wiazadla w kolanie inaczej reaguja na bieganie po plaskim a inaczej na biegi traliowe gdzie masz mniejsza stabilizacje, zbiegi, podbiegi. Ja mam uszkodzone wiazadlo rzepki, mam 5 treningow biegowych w tygodniu, w tym mocne treningi na stadionie tempem 3:30. Robie to bez problemu, ale np nie moge skakac na skakance a wchodzenie po schodach z zakupami sprawia mi bol takze to ze ci kolano nie przeszkadzalo biegajac po plaskim kompletnie nie znaczy ze bylo wyleczone.

Opublikowano

Dziś u mnie w mieście był bieg charytatywny na 5km w celu wsparcia leczenia Marka Piotrowskiego, nie wiem czy kojarzycie.

IMG_3341.jpeg

Była to druga edycja i w tamtym roku był tylko Saleta z gości. Oczywiscie nie wziąłem ze soba dziś telefonu a byli m.in. Michalczewski, Adamek, Szpilka, Janikowski, Błachowicz, Ugonoh i dużo z mma. Byłem w niezłym szoku, że tylu się ich zjechało w ramach wsparcia.

IMG_3343.jpeg

IMG_3344.jpeg

IMG_3342.jpeg

Jest nawet relacja na Kanale Sportowym

Spoiler

Edytowane przez BRY@N