Opublikowano 5 marca 201213 l Na razie brak funduszy, ale planuję zakupić to szkło. To chyba najczęściej występujący obiektyw na rynku wtórnym. Raczej dłużej poczekam i kupię od razu z 16-35
Opublikowano 5 marca 201213 l Jak Cie interesuje to sprzedaje 85mm f/1.8 i sie aukcja dzisiaj konczy ;D +1, polecam ten egzemplarz, kupujcie u Owieca wcześniej Masło! jaki mamy sprzet? c40d + 50mm 1.4 + 50mm 1.7 manuale; wszystko pozostale musialem sprzedac niestety, a mialem fajny zestaw Edytowane 5 marca 201213 l przez LegionPolski
Opublikowano 5 marca 201213 l Jaki sprzęt: Nikon D300S + 35mm/1.8 + 18-105mm + SB600 + torba Crumpler Messenger Boy 8000 (torby Crumplera nie wyglądają jak typowe torby foto, jakoś bezpieczniej się czuję nosząc w takiej sprzęt). Edytowane 5 marca 201213 l przez Kris77
Opublikowano 5 marca 201213 l Ja posiadam 50D, Tamron 17-50 f/2.8, C50 f/1.4, C70-200 f/4 + lampkę 580. Jak napisałem wcześniej, zamierzam zakupić C16-35 f/2.8 (kosztem Tamrona) i C85mm. No i chyba powoli zaczynam zmierzać do pełnej klatki. Tylko teraz pytanie, czy zbierać na 5DMarkII czy czekać na MarkIII?
Opublikowano 5 marca 201213 l Autor Do 21:52 jestem wlascicielm Canon 30D i Canon 85mm f/1.8. Potem pustka :<
Opublikowano 4 maja 201212 l Wszyscy tutaj mają wypaśne lustra szkoda, że najtańsza nówka w sklepie to koszt około 1600zł. Po sprzedaniu paru gratów i dołożeniu wyszło mi 1000zł i zdecydowany jestem na Samsunga EX1 żeby się zacząć bawić fotografią.
Opublikowano 5 maja 201212 l Wszyscy tutaj mają wypaśne lustra szkoda, że najtańsza nówka w sklepie to koszt około 1600zł. Po sprzedaniu paru gratów i dołożeniu wyszło mi 1000zł i zdecydowany jestem na Samsunga EX1 żeby się zacząć bawić fotografią. Oj tam, nie przesadzaj... Na start nie warto inwestować w nie wiadomo jak drogi sprzęt. Najpierw trzeba się trochę pobawić w robienie zdjęć, nauczyć paru rzeczy i wtedy jak się spodoba myśleć o lepszym sprzęcie. Ja miałem kiedyś Nikona D40 (bardzo prosty model) i do dziś bardzo dobrze go wspominam. Aż się łezka w oku kręci... Dzisiejsza półka podstawowa (modele Nikona D3100 czy nowy D3200) to już o wiele lepsze modele (nowsze matryce, mają kręcenie filmów) i nawet one dadzą Ci dużo satysfakcji. Nie popadaj w sprzętowy onanizm, że droższy aparat zrobi lepsze zdjęcia niż tańszy. Najważniejszym ogniwem w całej sztuce fotografii jest człowiek, a nie sprzęt. Jak będziesz zarabiał na fotografii to pomyślisz o wypasionym aparacie. Edytowane 5 maja 201212 l przez Kris77
Opublikowano 5 maja 201212 l Wiem że nie warto od razu pakować się w drogi sprzęt a np lustrzanka sama nie skadruje zdjęcia. Teraz mam cyfrówkę za 350zl i braki sprzętowe nadrabiam photoshopem. A ten EX1 mi wystarczy bo nie zależy mi na zoomie ani na kręceniu filmów. a ma matrycę większą niż te 1/2.33 i jasny obiektyw oraz tryb ,,fotograficznej masturbacji" jak to określił ładnie Kamil Paciorek w swoim blogu 35mm
Opublikowano 7 maja 201212 l Wszyscy tutaj mają wypaśne lustra szkoda, że najtańsza nówka w sklepie to koszt około 1600zł. Po sprzedaniu paru gratów i dołożeniu wyszło mi 1000zł i zdecydowany jestem na Samsunga EX1 żeby się zacząć bawić fotografią. Oj tam, nie przesadzaj... Na start nie warto inwestować w nie wiadomo jak drogi sprzęt. Najpierw trzeba się trochę pobawić w robienie zdjęć, nauczyć paru rzeczy i wtedy jak się spodoba myśleć o lepszym sprzęcie. Warto kupić używany aparat na początek? Taki właśnie w granicach 700-800zł.
Opublikowano 7 maja 201212 l Wszyscy tutaj mają wypaśne lustra szkoda, że najtańsza nówka w sklepie to koszt około 1600zł. Po sprzedaniu paru gratów i dołożeniu wyszło mi 1000zł i zdecydowany jestem na Samsunga EX1 żeby się zacząć bawić fotografią. Oj tam, nie przesadzaj... Na start nie warto inwestować w nie wiadomo jak drogi sprzęt. Najpierw trzeba się trochę pobawić w robienie zdjęć, nauczyć paru rzeczy i wtedy jak się spodoba myśleć o lepszym sprzęcie. Warto kupić używany aparat na początek? Taki właśnie w granicach 700-800zł. Używka używce nierówna... Trzeba aparat dokładnie sprawdzić, przetestować, sprawdzić ilość zrobionych zdjęć. Np. w tanich modelach Nikona migawki są przewidziane na około 20.000 zdjęć i warto programem Opanda sprawdzić ile realnie razy migawka klapnęła. Nigdy nie będziesz wiedział czy sprzęt nie był np. zamoczony, nie upadł, w jakich warunkach był używany, czy matryca nie jest zasyfiona. Ja zawsze kupowałem nowe aparaty, ale jeśli masz pełne info na temat konkretnego modelu (chodzi mi o warunki w jakich był używany) to używka jest całkiem sensownym wyborem. Edytowane 7 maja 201212 l przez Kris77
Opublikowano 7 maja 201212 l Autor Mialem trzy uzywki i z jedna byl problem. 350D spoko, 30D matryca na wykonczeniu (padla jak go sprzedalem <_< ale typ mial wyslac do serwisu i niby ponizej 100k zdjec wymieniaja matryce za darmo, bylo to z 2miechy temu, a typ sie nie odezwal wiec chyba wymienili), teraz 600D to jak nowka, a zaoszczedzilem ponad 200zl porownujac do innych uzywek. Bierz uzywany, bez sensu kupowac nowke jak nawet nie wiesz czy Ci sie spodoba.
Opublikowano 29 maja 201212 l Przerzucę tu: O, widzę tu coś o fotografii się pojawiło, to zapytam: Jest na forum jakiś wątek lub nawet dział foto? Jeśli nie, to zapytam tu: Brać teraz Nikona D3100 (a może lepiej D5100) czy trochę poczekać i wziąć D7000? I dodatkowe pytanie: Czy uszczelnione body (w D7000) wytrzyma całkowite, ale chwilowe, zanurzenie w wodzie? Jeśli na przykład wypadnę z kajaku? D7000 jest zepsutym aparatem z wada fabryczna w postaci nietrafiajacego AF - caly internet huczy od afer z jego udzialem. O Zanurzeniu w wodzie nie myslalbym nawet z pro body za 20 tysi. ...Nikon w świetnym D7000... To w końcu jak z nim? Coś o tym czytałem, ale to tak w każdym się trafia taki AF?
Opublikowano 30 maja 201212 l D7000 jest świetny, ma super matryce i miałem w ręku 8tyś zł aby kupićto jako pierwszy porządny aparat i 2 stałki 50 i 85mm i jakieśpierdoły. I gdybym kupił to teraz bym teraz z 50 osobami stał w kolejce do serwisu, który sobie nie radzi. Sprawnych D7000 jest na rynku mało, trafić taką ciężko a większość użytkowników tego aparatu nie potrafi dojrzeć Front Focusa w swoich fotkach. Czekam może na jakąś poprawkę, może na oficjalne stanowisko serwisu "hej umiemy go już naprawić!" albo na D7100. Strasznie jara mnie ten aparat bo jest poprostu super wypasiony z błędnie działającym AF. Na live view oczywiście ostrzy z dokładnością chirurga no ale LV zdjęć nie będę robił. Aktualnie trudno jest znaleźć sprawny egzemplarz bo ludzie nie dostrzegają problemu ze względu swojej małej wiedzy i doświadczenia. Dodatkowo aparat przez 3 miechy działą ok, potem 7 miechów źle, upadnie na podłoge to naprawi się na tydzień i dodatkowo prawie każdy chlapie olejem na matrycę i obiektyw więc kupno tego aparatu za niemałe pieniądze to niestety mina i od czasu jego premiery dalej na niego czekam z utęsknieniem aż go naprawią i żadnego innego nie kupię. Ma być ten i koniec. Ale jak ma być wadliwy fabrycznie to nie chce takiego.
Opublikowano 30 maja 201212 l No ja też się trochę na niego napaliłem. Wcześniej już chciałem D90 i na D7000 nawet nie zwracałem uwagi myśląc, że to jakiś bardziej wypasiony D5000 z bajerami. Trwałem w tej ignorancji do jesieni zeszłego roku, gdy już chciałem zamawiać D90, ale w ramach open mindu porównałem go z innymi Nikonami i Canonami (teraz używam D3000 z kitami, więc zmiana systemu nie byłaby bardzo bolesna, ale jednak Canony mi nie leżą). No i po poznaniu D7000 się zajarałem, jak Londyn w 1966r. Ma wszystko, czego bym chciał: uszczelniony, magnezowy, duży korpus, 100% pokrycia kadru w wizjerze, podgląd głębi ostrości, motorek AF (chociaż to już pewnie nie takie ważne), możliwość ustawiania parametrów ekspozycji przy filmowaniu (w D90 jest wszystko auto), wbudowany interwałometr (chciałem zacząć bawić się w time lapse'y). O matrycy też czytałem dobre rzeczy. ISO do 6400 też swoje robi, a 6 klatek na sekundę nieraz by się przydało do sportu. No i więcej rzeczy wywalonych na korpus w porównaniu do D3000, choćby dwa pokrętła. A tak szczerze: ten problem z AF jest bardzo widoczny na zdjęciach? Czy może to tak, jak porównywanie FullHD z 720p albo aliasingu w grach na iXa i na Pleja? Bo tak sobie myślę, że może bym go kupił, nówkę oczywiście, i ewentualnie wysłałbym go do serwisu. Bo z gwarancji to zrobią, nie? Na nikoniarzach jakiś gościu pisał, że po powrocie z serwisu i kilku tysiącach zdjęć jest żyleta. Dopuszczam oczywiście możliwość kupna czegoś tańszego, ale - tak wcześniej pisałem - zajarałem się. A znowu jeśli tańszy, to raczej D3100, bo od D5100 czy D90 będzie już blisko do D7000. Kuffa, im więcej nad tym myślę, tym więcej wątpliwości.
Opublikowano 30 maja 201212 l Na nikoniarzach jednemu naprawią ale 20 osób dalej ma zwalonąpuchę po wysyłce do serwisu. Tam jest taki meksyk, że na kitowym obiektywie ta wada sięgubi a przy jasnych stałkach wychodzi aż miło i nie zrobisz fajnego portretu 85mm bo wychodzi mydło i AF wiecznie ma BF albo FF. Czasami rozwiązesz to mikroregulacją ale wtedy inne obiektywy już dobrze nie łapią ostrości i kółko się zamyka. Te nietrafione zdjęcia widać od razu na cropie 1:1 w photoshopie lub wywolywarce rawow i tu jest problem. Bo gdyby to byly jeszcze jakies drobnostki jak np hot pixele na matryce, ktore widac na filmach i zdjęciach ale da rade to szybko algorytmem w programie usunąć to ok, ale tu wada jest ewidentna i przeszkadzająca. Lepiej kupić juz D300S, które do zdjęć też jest super ale ja sięuparłem na D7000 bo ma też lepsze opcje wideo i chcę kupić taki aparat all in one. Ja czekam na rozwiązanie sytuacji z tym body i może na obniżkę ceny bo od premiery to nic nie potaniało a wręcz przeciwnie.
Opublikowano 1 stycznia 201312 l Chciałem kupić lustrzankę w cenie do 3000 Co polecacie, myślałem nad eos 600d/650d albo coś z nikona? Aparat będzie wykorzystywany podczas rodzinnych wypadów, kręcenia filmów.
Opublikowano 1 stycznia 201312 l Chcesz mieć lustrzanke aby "miec" zamiast zwykłej cyfrowki ? Bo jeśli tak to dla takich jak ty zostały stworzone lustra Sony Alpha.
Opublikowano 1 stycznia 201312 l ja posiadam canona eos 540d i pare szkiel (glownie uzywam f1.8 50mm do statycznych sredniej wielkosci przedmiotow - praca). do tego w pracy mam pelen wachlarz, czyli wlasne studio, balansatory bieli oraz kolorow, tla i oswietlenie z lampami na swiatlo statyczne). od stycznia kursy zaczynam i pozniej kursy fotoszopa. nawet mam podlaczone pudlo pod komputer ze specjalnym oswietleniem do robienia zdjec macro roznych przedmiotow i bizuterii. teraz przymierzam sie powoli do canona 5d mark2 + szkla, ale ciagle siedza mi w glowie nikony i nie moge sie zdecydowac. co do aparatow fuji to rowniez polecam, jak ktos zaczyna zabawe z fotografia. mi sie wysluzyl jeden kilka lat, nie pamietam juz modelu ale mam w pracy gdzies w szufladzie to moge zerknac. przy silnym oswietleniu robil lepsze zdjecia, niz canon na standardowych szklach.
Opublikowano 1 stycznia 201312 l No dokładnie, z tego skromnego opisu wynika, że lustrzanka nie jest Ci potrzebna
Opublikowano 1 stycznia 201312 l No to może precyzuje :-) Zdjęcia robię na manualu, automata nie tykam. Na obiektywach się nie znam bo nigdy nie mialem lustrzanki dlatego wole spytac kogoś doświadczonego. Aparatu bym używali do fotografowania krajobrazow i robienia portretów. Ogólnie chcialbym się podszkolic w temacie fotografii i szukam czegoś dobrego żeby mi trochę posluzylo. Na alphe nie wydalbym kasy, mialem to w rekach bawilem się i dla mnie to (pipi) a nie aparat. Mam teraz Canona sx100. Ale aparat nie sluzyl by tylko mi a także rodzica którzy pewnie nie będą wykorzystywali wszystkich możliwości. Co powiecie teraz? Sorry za bledy ale pisze z tableta.
Opublikowano 2 stycznia 201312 l Teraz to tymbardziej Sony Alpha. Ma wszystko czego Ci potrzeba i robi ładne zdjęcia jak to lustrzanka.
Opublikowano 20 marca 201312 l Chcę lustrzankę, o robieniu zdjęć nie mam zielonego pojęcia, jestem totalnym noobem. Ale chce się nauczyć, co polecacie na początek?
Opublikowano 18 kwietnia 201312 l Chcę lustrzankę, o robieniu zdjęć nie mam zielonego pojęcia, jestem totalnym noobem. Ale chce się nauczyć, co polecacie na początek? Ksiazke. Zanim wywalisz kase na sprzet, ktory- jak sie zaglebisz bardziej w temat, moze sie okazac nietrafiony- przeczytaj najpierw jakas ksiazke z podstawami fotografii. Jak sie nie boisz angielskiego, to szukaj "Life guide to digital photography" Joe McNally'ego (a jak sie wkrecisz to kolejne jego ksiazki dla bardziej zaawansowanych- wszystkie pozostale sa dostepne w Polsce), jak wolisz po polsku to bierz np. L. Excell, "Kompozycja. Od zdjęcia do arcydzieła", http://www.dobre-ksiazki.com.pl/kompozycja-p263699.html
Opublikowano 5 maja 201311 l Używa ktoś z was Samyanga 8mm f/3,5 do Nikona? Czy to normalne, że przy pełnej dziurze na odległych obiektach jest mydło? Niezależnie od tego, jak jest ustawiona ostrość. Dopiero przymknięcie, dla wygody do f/9, f/10, pozwala uzyskać zadowalającą ostrość na nieskończoności.