Opublikowano 31 marca31 mar Royal z PS5 bazowo ma wszystkie DLC, włącznie z Personami pay-to-win. No moim zdaniem bezsens, że można je przyzwać na starcie za darmo i dla kogoś nieobeznanego potencjalnie może to grę zepsuć (ale to nie jedyna gra Atlusa z tym problemem). Ale nawet bez tych Person gra bardzo szybko zrobiła się zbyt prosta nawet na wyższym poziomie trudności. No po prostu gra pod tym względem nie jest przemyślana i dopracowana - bardzo łatwo można doprowadzić drużynę do poziomu, gdzie walki będą przechodzić się same i zostaną tylko starcia z bossami (również banalne).Ja cały czas powtarzam, P5 to przerost formy nad treścią. Ja grę ogólnie lubię, bardzo doceniam wizję, stylistykę, bohaterów itd. Ale po czasie gra zaczyna się dłużyć oraz w pewnym sensie przestaje być grą, tylko przeprawą. Dlatego się śmiałem z wrażeniami po 20+ godzinach, bo ja też byłem oczarowany tak przez 1/4 gry, a potem już w kratkę. Końcówka to było zarówno w podstawce, jak i Royalu przewijanie kolejnych dni i czytanie dialogów, w których postacie ciągle powtarzały to samo. Z jednej strony ma to swój urok, a z drugiej są chwile, że jako gracz chce się przejść do konkretów.P3R podobno ma ten sam problem, że nawet na najwyższych poziomach trudności gra robi się zbyt prosta. Obawiam się nieco przez to o P4R.P5X jest jaki jest, ale "gra" mi się w niego o wiele lepiej, niż w P5. Plus dodano tam mnóstwo usprawnień QoL, które naprawdę umilają potencjalny grind (Speed x3, przyspieszenie animacji dniówek itp.). Chętnie bym przyjął coś takiego w normalnych odsłonach i remakach.
Opublikowano 31 marca31 mar Może zapowiedzi P6 nie ma, P4 trailerka nie ma też, ale za to są funkosy na 30th Anniversary każdego protagonisty :D https://pixel-shop.pl/pl/p/Preorder-Figurka-Funko-Pop-1236-Protagonist-Makoto-30th-Anniversary-Persona-3/10882
Opublikowano 31 marca31 mar Jeśli ktoś by wolał jednak figurkę, która nie wywołuje obrzydzenia, to takie coś wskoczyło niedawno w pre-order:https://www.dystryktzero.pl/figurka-persona-5-royal-pop-up-parade-l-panther.htmlhttps://www.dystryktzero.pl/figurka-persona-5-royal-pop-up-parade-l-queen.html
Opublikowano 13 kwietnia13 kwi Atlus zapowiedział Personę 1 Origins i Personę 2 Duality.Są pierwsze screeny:
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. Ponoć. Ale i tak Atlus mnie wkurvia.2017 Persona 52018 Persona 3 & 5 Dancing2019 Persona 5 Royal 2020 Persona 5 Strikers2023 Persona 5 Tactica2024 Persona 3 Reloaded 2027 Persona 4 RevivalDEKADA spędzona na spinoffach, rimejkach i remasterach, a o nowej części całkowita cisza. Ludzie myśleli, że 8 lat między czwórką i piątką to było dużo.Zaczynam się obawiać, że nie potrafią zrobić tej szóstki i gra utknęła w jakimś development hell. Przy premierze P5 byłem pięknym dwudziestoparoletnim kawalerem. Przy szóstce już będę czuł się jak konkretny pedofil podrywając te nieletnie japońskie uczennice ;/
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. 30 minut temu, Pix napisał(a):Ponoć. Ale i tak Atlus mnie wkurvia.2017 Persona 52018 Persona 3 & 5 Dancing2019 Persona 5 Royal2020 Persona 5 Strikers2023 Persona 5 Tactica2024 Persona 3 Reloaded2027 Persona 4 RevivalDEKADA spędzona na spinoffach, rimejkach i remasterach, a o nowej części całkowita cisza. Ludzie myśleli, że 8 lat między czwórką i piątką to było dużo.Zaczynam się obawiać, że nie potrafią zrobić tej szóstki i gra utknęła w jakimś development hell.Przy premierze P5 byłem pięknym dwudziestoparoletnim kawalerem. Przy szóstce już będę czuł się jak konkretny pedofil podrywając te nieletnie japońskie uczennice ;/Phantom X jest zbyt popularny, by wydać 6, musi hype opaść na tą usługę.Swoją drogą graczy nie ma tam może dużo, ale contentu jak widzę u Suaveka nie brakuje, wrzucili już tam chyba assety ze wszystkich Person i jeszcze nowe ...
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. 3 godziny temu, Pix napisał(a):Zaczynam się obawiać, że nie potrafią zrobić tej szóstki i gra utknęła w jakimś development hell.Hmm jeszcze SMT5 i Refantazio trzeba dorzucić i wtedy już wygląda bardziej okazale ten lineup. P6 niech zrobią pod next gen stricte mi tak pasuje tbh.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Tak jak Pupcio pisze, gry atlusa graficznie zawsze są w średniowieczu. Nadrabiają na szczęście STYLEM
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 14 godzin temu, Pix napisał(a):Ponoć. Ale i tak Atlus mnie wkurvia.2017 Persona 52018 Persona 3 & 5 Dancing2019 Persona 5 Royal2020 Persona 5 Strikers2023 Persona 5 Tactica2024 Persona 3 Reloaded2027 Persona 4 RevivalDEKADA spędzona na spinoffach, rimejkach i remasterach, a o nowej części całkowita cisza. Ludzie myśleli, że 8 lat między czwórką i piątką to było dużo.Zaczynam się obawiać, że nie potrafią zrobić tej szóstki i gra utknęła w jakimś development hell.Przy premierze P5 byłem pięknym dwudziestoparoletnim kawalerem. Przy szóstce już będę czuł się jak konkretny pedofil podrywając te nieletnie japońskie uczennice ;/Jeszcze po drodze wydali port Persony 3 Portable na konsole stacjonarne Skubani doją każdą część maksymalnie. A jedynki i dwójki, które najbardziej zasługują na odświeżenie, nie ruszają. Gnoje
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 5 godzin temu, Pupcio napisał(a):A co tam ma być żeby robić to pod nextgena? Niech dadzą wreszcie open world city bez loadingow, pałace z jakaś aktywnością poza walką i inne rzeczy które chińskie anime gacha już od dawna mają .Tldr gta anime po prostu jak to NTE czy coś Edytowane 6 godzin temu6 godz. przez aph
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. żadnego open worlda, niech będzie tak jak jest, połączone lokacje. za to pałace do totalnej przemiany.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 1 minutę temu, Figaro napisał(a):żadnego open worlda, niech będzie tak jak jest, połączone lokacje. za to pałace do totalnej przemiany.Właśnie niech dadzą, gra mega zyska w części visual novel,powiedzmy. Metaphor też jest bardziej otwarty jużE- jeszcze żeby mniej drewniany movement był. Edytowane 6 godzin temu6 godz. przez aph
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 19 minut temu, aph napisał(a):Niech dadzą wreszcie open world city bez loadingow, pałace z jakaś aktywnością poza walką i inne rzeczy które chińskie anime gacha już od dawna mają .Tldr gta anime po prostu jak to NTE czy cośDo tego nie trzeba nextgena+ open world to durny pomysł :)
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Teraz, Pupcio napisał(a):Do tego nie trzeba nextgena+ open world to durny pomysł :)To jest trochę kwestia też czy wezmą swój silnik czy unreala, na pewno nie chcę powtórki z p5 gdy w 2017 gra na PS3 wyszła. Nowa numerowana odsłona to niech będą zmiany.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Mam wrażenie, że fani sami nie do końca wiedzą czego chcą od nowej Persony, to co się dziwić Atlusowi, że przy takiej marce nie chce mieć żadnej wtopy przez wydanie czegoś przedwcześnie, albo wydanie czegoś wtórnego.A lista gier od Atlusa na przestrzeni ostatnich lat jest wbrew pozorom spora i to, że nie wydali P6 wcale nie znaczy, że lecą sobie w kulki. Są porty, remastery, remaki, jak i całkiem nowe gry (po kilka tytułów w roku). Niektórzy psioczą na spinoffy, a chyba nie do końca zdają sobie sprawę, że nad nimi często (współ)pracują zupełnie inne studia. Nawet taką "znienawidzoną" P5X robią chińczyki z Black Wing Game Studios, nie Atlus. A kasa, którą z tego trzepią mimo wszystko trafia częściowo na rzecz innych gier serii.Tak samo nie mam nic przeciwko "dojeniu marki" jeśli w efekcie dostajemy gry faktycznie dobre. Strikers, Tactica, a nawet Q2, Dancing i Phantom X są bardzo dobre i zabawne. Nie dla każdego, ale to nie są produkcje robione po linii najmniejszego oporu. Mnie we wszystkie grało się bardzo dobrze, nawet wielokrotnie. Dancing chętnie bym kupił po raz n-ty, gdyby wyszło na PC, a P5X to jedna z moich ulubionych gier live-service, w jakie grałem i po całym hejcie, jaki wylałem na grę "dla zasady" jeszcze przed premierą, teraz sam jestem szczerze zaskoczony jak chętnie w nią gram.Ja się męczę, żeby przejść Metaphora i prawdę mówiąc nie wiem, jaka forma P6 by mi pasowała. Bo po raz kolejny tego samego chyba nawet nie chcę, o ile by nie wprowadzili jakichś naprawdę znaczących usprawnień QoL (których brakuje nawet w Metaphorze, a które są jak na ironię w P5X). Dla oszczędności czasu na żmudnych czynnościach.Przede wszystkim jednak chciałbym, żeby przy P6 zrobili coś nowego. Phantom Thieves byli fajnym pomysłem i z pewnością będzie trudny do przebicia, ale mimo wszystko niech będzie coś nowego, innego, a nie znowu pałace i maski. Wystarczy, że P5X jest pod tym względem do bólu odtwórcza.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 7 minut temu, Suavek napisał(a):Mam wrażenie, że fani sami nie do końca wiedzą czego chcą od nowej Persony, to co się dziwić Atlusowi, że przy takiej marce nie chce mieć żadnej wtopy przez wydanie czegoś przedwcześnie, albo wydanie czegoś wtórnego.Ja wiem. Brak yebanego kota który każe nam chodzić spać, brak miliarda smsów i gadanin o tym samym i uderzenie w chociaż minimalnie poważniejsze tony niż 5ka. O przygodach studenciaków przestałem marzyć bo nie opuszczą liceum w personie. Te minimalne zmiany z metaphora też mogą dorzucić bo fajnie sie sprawdziły. Mi w tej serii wystarczy dobra ekipa anime ziomków i wspaniała muzyka żeby sie dobrze bawić
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. To co Pupciak pisze i jeszcze niech wrócą do małego klimatycznego miasteczka jak w czwórce i mamy hit.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 2 godziny temu, Suavek napisał(a):Przede wszystkim jednak chciałbym, żeby przy P6 zrobili coś nowego. Phantom Thieves byli fajnym pomysłem i z pewnością będzie trudny do przebicia, ale mimo wszystko niech będzie coś nowego, innego, a nie znowu pałace i maski. Wystarczy, że P5X jest pod tym względem do bólu odtwórcza.Dokładnie - fani starej formuły dostali remaki, starczy. Open world byłby QoL boostem bo nie trzeba by się przeklikiwac przez wszystko, niech dadzą płynne przejście pomiędzy animacjami żeby bieganie nie było drewnem, niech świat będzie choć odrobinę interaktywny a nie rysunki itp.Przykład - dyskoteka z p3r i wszyscy jak słupy soli , tylko dymki się ruszają nad głowami. Edytowane 4 godziny temu4 godz. przez aph