Opublikowano 13 kwietnia 20241 r Piąty sezon Lower Decks wyjdzie pod koniec roku, ale niestety będzie to ostatni sezon... Strange New Worlds zatwierdzono 4 sezon. Trzeci dopiero w 2025.
Opublikowano 3 maja 20241 r Ech, Discovery oczywiście musiał zdemaskować Breenów... Nawet bez oglądania lipa, bo oczywiście fotki już są na wiki i innych mediach. Wrzucam w spoiler, jak ktoś chce sobie zepsuć humor: Spoiler Zacząłem oglądać za to Prodigy i prawdę mówiąc nie jest to wcale złe. Trochę infantylne, owszem, ale nawet wciąga, plus czuć ducha Treka, jak i masę nawiązań do innych serii. Będę stopniowo oglądał całość.
Opublikowano 13 czerwca 20241 r Dużo Star Treków znika ze SkyShowtime za kilka dni, w tym Star Trek Prodigy. Kończę oglądać, ale już teraz jestem skłonny śmiało polecić. Seria może i dziecinna, ale zarazem to jeden z najbardziej "trekowych" seriali ostatnich lat, zaraz po SNW i LD. Myślę, że fani będą zadowoleni. Dużo nawiązań, niezłe pomysły, niczego sobie oprawa wizualna. Ja jestem pozytywnie zaskoczony.
Opublikowano 16 czerwca 20241 r Skończyłem Prodigy. O dziwo bardzo dobry Star Trek. Serio. Jutro chyba znika ze SkyShowtime. Nie wiem, czy S1 i nadchodzący S2 będą dostępne na naszym Netflixie. Mam nadzieję, bo drugi sezon zapowiada się ciekawie. Premiera 1 lipca. To serial, który faktycznie można puścić młodszemu widzowi, ale fani oryginalnych Treków również powinni być usatysfakcjonowani. Jest w scenariuszu kilka głupot, ale jak się przymknie na to oko, to mamy naprawdę "prawdziwego" Star Treka z mnóstwem nawiązań do klasyków. Polecam się zainteresować, jeśli ktoś jeszcze nie widział. Pozytywne zaskoczenie.
Opublikowano 26 lipca 20241 r Wiem, że STO nikogo, ale takie akcje twórców lubię. Nie tylko udało im się zdobyć prawa do okrętów ze starych gier ST (Armada, Dominion Wars, Invasion), to jeszcze zrobili trailer w stylu przerywników filmowych z tych właśnie gier. Fajnie, że są tam jeszcze jacyś prawdziwy fani. Prawie już w to nie gram, ale i tak biorę. Fajne stateczki.
Opublikowano 28 lipca 20241 r I jeszcze Prodigy S2 na SkyShowtime od 17 sierpnia. Raz jeszcze polecam. Miłe zaskoczenie. S2 chętnie obejrzę. A póki co nadrabiam The Orville. Również idealny serial dla kogoś, kto tęskni za prawdziwym Star Trekiem.
Opublikowano 28 lipca 20241 r ,,Protogwiazda" jako serial animowany, i to z Uniwersum Star Trek, zaskoczył mnie w bardzo pozytywny sposób. Jestem na epizodzie 9 pierwszego sezonu - serię ogląda się miękko, przyjemnie. Grafika ma specyficzny styl - animacja komputerowa, renderowana, ale mająca niesamowitą płynność i jakość. I fabuła: jakby osobna historia/wątki nawiązujące do wszystkiego co z Federacją i Star Trekiem ogólnie jest związane. No i ta młoda ekipa, która uczy się reagować na zagrożenia z całej Galaktyki/Wszechświata. Taką eksplorację Uniwersum to ja w Star Treku rozumiem. Bang!
Opublikowano 17 sierpnia 20241 r Drugi sezon Prodigy jest już dostępny na SkyShowtime. Tymczasem kończę właśnie ostatni sezon The Orville i jestem pod ogromnym wrażeniem. Im dalej tym lepiej, a komedia idzie na dalszy plan, zaś serial coraz bardziej przypomina klasycznego Treka. Mam nadzieję, że czwarty sezon jednak powstanie, bo to jest coś, czego już raczej nie uświadczymy w jakiejkolwiek innej współczesnej trekowej produkcji. Najbliżej bym porównał do Strange New Worlds, włącznie z głupkowatą komedią.
Opublikowano 18 sierpnia 20241 r gdzie? bo widziałem tylko że jeden z aktorów powiedział że preprodukcja może ruszy w 2025
Opublikowano 2 września 20241 r Beam. Me up. Scotty. Wolkanka jednak najfaniejsza. A tak w temat, oglądam powoli Prodigy S2 i trochę bardziej infantylny/nielogiczny mi się wydaje. O ile w S1 wszystko było o tyle uzasadnione, że po prostu załoga to byli dzieciaki, tak tutaj cała Gwiezdna Flota włącznie z Janeway zdają się niekompetentni. Oczywiście do całości podchodzę z przymrużeniem oka. Nawet mnie rozbawiło porównanie załogi do Cerritos.
Opublikowano 2 października 20241 r Dokończyłem drugi sezon Prodigy. Początek trochę nierówny, jak pisałem wyżej, ale im dalej, tym lepiej. Bardzo dużo nawiązań do innych serii oraz gościnnych występów, w tym jeden dość spory, ale nie będę spoilerował. Dzieje się dużo, lokacje i pomysły na odcinki są ciekawe i oryginalne, a bohaterów można polubić. W kilku miejscach lekki cringe, bo to jednak dzieciaki, no ale wiadomo, przesłanie, dojrzewanie i te sprawy. Ogólnie naprawdę porządny Trek, jak najbardziej wart obejrzenia.
Opublikowano 20 października 20241 r Lower Decks S5 startuje już 24 października, ale pewnie trzeba będzie piracić, bo na Amazon nadal niedostępne.
Opublikowano 21 października 20241 r 11 godzin temu, Suavek napisał(a): Lower Decks S5 startuje już 24 października, ale pewnie trzeba będzie piracić, bo na Amazon nadal niedostępne. Zauważyłem, że ostatnio S3 i S4 są niedostępne. S4 był na Prime u nas? Bo nie pamiętam czy widziałem.
Opublikowano 21 października 20241 r 1 godzinę temu, Square napisał(a): Zauważyłem, że ostatnio S3 i S4 są niedostępne. S4 był na Prime u nas? Bo nie pamiętam czy widziałem. Z tego co wiem, to S4 nigdy u nas nie było. Pamiętam, że musiałem zaglądać do zatoki. S3 jeszcze był na Amazon, ale został w pewnym momencie usunięty. Nie wiem, co za tym stoi. Wygląda na to, że S5 również nie da się obejrzeć, bo już teraz pokazuje, że niedostępne w naszym regionie. No cóż...
Opublikowano 7 listopada 20247 lis ,,Prodigy", dość solidny serial, w pewnych jak dla mnie akcentach z Uniwersum Star Trek wręcz rewelacyjny (To jak zaprezentowano Borgów i ich ,,sześcian"! Petarda!). Kończę na dniach sezon 1. Fabuła ewoluuje w dobrym kierunku, i to jeszcze z młodzieżą w roli głównej, a ta jak wiemy rzucona lekko na głęboką wodę musi jakoś w tym bagnie nacisku ze strony Federacji i jej wrogów sobie poradzić. Grafika jest tu cholernie barwna, urozmaicona i bardzo płynna; powiedzmy że jak na typ animacji renderowanej 3D jest ona jedną z najoryginalniejszych z ostatnich lat!
Opublikowano 20 listopada 202420 lis https://trekmovie.com/2024/11/18/watch-william-shatners-captain-kirk-returns-in-unification-short-film-from-roddenberry-archive/
Opublikowano 21 listopada 202421 lis Shatner chyba po raz ostatni w życiu założył kostium Kirka. Świetny tribute.
Opublikowano 25 grudnia 202425 gru ostatni odcinek lower decks podobno wymazał discovery z kanonu https://cosmicbook.news/star-trek-discovery-erased-canon