Skocz do zawartości

Manga, co polecacie

Featured Replies

Opublikowano

Ostatnio rozpoczęta przeze mnie seria anime ,,Dimensiom W" (szkoda tylko... że ma ona jedynie te 12 odcinków!), w klimacie/gatunku sci-fi cyberpunk ,,future" etc., która mega kupiła moje gusta zastanawia mnie tylko w jednym: te kilka odcinków, które mam za sobą pcha mnie do zainteresowania się mangą "Dimension W" (w Polsce wydawana przez Waneko). Ktoś z Was ją czytał? Jak ma się do 12 odcinków anime, jako jej adaptacji? Sam serial... sztos - motyw mocno-naukowo-futurystyczny w postacie tego dodatkowego wymiaru ,,W" i cewek ,,zbierających" z niego energię jest dość oryginalny i stanowi mocny punkt fabuły. Płynna grafika, świetne tła. Do polecenia! 

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 157
  • Wyświetleń 109,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Made in Abyss bedzie wydane u nas, wiem, że byli fani anime. Może kogoś to zainteresuje.  

• fajne promki wlecialy na niektóre mangi, nadrobiłem zalegosci z one piece, 7,5zl za tom http://www.mangarden.pl/info/index/pageId/43/preview/1

• -45% na mangi od Hanami, czyli przede wszystkim Monster i Pluto od Urasawy,  https://www.gildia.pl/promocje/481?sort=premiere

Opublikowano

Zniesmaczony tym jak potraktowano lore w Netflixowej wersji Devil May Cry poczułem się zachęcony do nadrobienia mang i nowel, dla odmiany trzymających się kanonu. Najpierw wleciał prequel DMC3 rozgrywający się na kilka dni przed wydarzeniami z Dante's Awakening. Bardzo fajna kreska, trochę efektownych akrobacji w wykonaniu Dante, świetne projekty demonów, kilka wątków i postaci których na próżno szukać w grach, a Vergil z tym swoim spojrzeniem mrozi krew w żyłach i wydaje się jeszcze bardziej odczłowieczony niż kiedykolwiek obama Już wiem skąd Adi Shankar wytrzasnął tego królika, co dowodzi że na pewnym etapie musiał trzymać mangę w swoich brudnych łapach, szkoda tylko, że nic sensownego z tych rysunków nie wyciągnął i chyba tylko mielił te strony jedna za drugą bez większych refleksji. Całość zamyka się w dwóch woluminach, ale ewidentnie widać, że miało ich być więcej, bo niektóre poboczne historie nie doczekały się konkluzji (Enzo, Alice), a Lady w mandze jest jeszcze w miarę normalną babeczką przed przemianą w zdeterminowaną łowczynię demonów, czyli strzelam w ciemno, że Vol.3 miał skupiać się na tragedii związanej z jej rodzicami co doprowadziło do jej metamorfozy. Dodam tylko, że laska nie przeklina ani razu :) Fabuła momentami jest mocno chaotyczna i ciężko połapać się w wydarzeniach, ale dla fanów to i tak łakomy kąsek, tym bardziej że to właśnie tutaj po raz pierwszy w historii DMC dochodzi do starcia między braćmi.

buUXA4Y.png

Tutaj z kolei mamy Visions of V, czyli historię tytułowego fana skóry i lateksu i jego zmagania bezpośrednio przed akcją z Devil May Cry 5. Nastawiałem się na kilka niezobowiązujących chapterów stanowiących dopełnienie znanej mi fabuły, a dostałem 36 rozdziałów pełnych zajebistych smaczków i odniesień sięgających niekiedy poza piątą odsłonę gry, np fragment z Mundusem przerabiającym Vergila na Nelo Angelo pepegasm Zaskakująco wszystko nieźle trzyma się kupy, wizualnie prezentuje się to rewelacyjnie (walki z demonami są dużo bardziej czytelne niż w mandze DMC3) no i co tu dużo mówić: po prostu więcej kanonicznego DMC, a to zawsze plus.

DrLvUx9.png

Opublikowano

,,Black Lagoon" - to anime to taka... nietuzinkowa akcyjniakowa perełka... Wspominki o tej serii skłaniają mnie do kupna mangi z Uniwersum... I chyba tak trzeba zrobić! Czytaliście?

A całą historię, nie tyle co ,,jakąś tam" mangę, a Odyseję ( ta seria mang wygląda na bardzo poważną, ciężką i wielowymiarową opowieść!) o Usagi Yojimbo? I to w tej wersji? Polecacie? Bo kusi niemiłosiernie!

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Już 5 ostatnio zapowiedzieli i wystartowali z pre orderami, lecą z tematem

Opublikowano
1 godzinę temu, Pupcio napisał(a):

@Suavek jpf wypuszcza mange personki 3 i 4 boomer preordery o 12

Człowieku, chcesz żebym zbankrutował...?

P4 biorę, bo jestem prostym fanboyem. P3 rozważam, sam nie wiem czemu... P5 nie chcę już więcej widzieć na oczy, ale Mementos Mission mimo wszystko też kusi.

Opublikowano

Widziałem, słyszałem o różnych ekscesach w tworach mangowych i anime, także sporo dowiadywałem się w tym względzie z różnych źródeł, w swoim życiu wieleeeee. No ale takiego ,,eskcesa", takiej dziwności wśród mang jeszcze nie miałem przyjemności doświadczać; co najciekawsze rzekomo jest to bardzo, bardzooo dobra manga, z elementami ,,isekai"/alternatywnych rzeczywistości, także rzekomo mająca mieć w realizacji 1 sezon anime.

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Już nawet jest anime o type co się zamienił w automat z coca-colą, więc nic mnie nie zaskoczy.