Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano

Jaja temat TAA znam, materiały tego goscia oglądałem, po prostu sie nie zgadzam ze to jest taki problem. Wkurzal mnie shimmering i inne problemy ktorym TAA przeciwdziała. Upscallery od czasu DLSS 2.0 sa używalne, a odzyskana wydajność jest imho zdecydowanie warta drobnych poświęceń. Optymalizacji też nie mowie ze problemu nie ma, tylko że często bywa podnoszony ponad realny problem. Przykład zwalonej gry na UE 5.0 w którą niedawno gralem - High on Life 2. Na konsolach to jest w ogóle koszmar jak ta gra wygląda i chodzi, PC to troche przykrywa. Konia z rzędem temu co jest w stanie grac w HoL2 na czyms co oni polecaja jako minimalna konfiguracje, tam beda spadki do kilkunastu klatek. 1060 to jest dobry target, jak gra się dobrze skaluje to czesto dobrze chodzi na takiej karcie. Ale skalowanie to nie do końca to samo co optymalizacja. Nowy Doom jest niby dobrze zoptymalizowany, ale skaluje sie w dół do dupy(bez pt i upscallera tam nawet nie ma 50% wydajności do odzyskania miedzy ultra a minimum i doom to nie jest jedyna taka gra, czesto tak jest obecnie) i imho z Eternalem bylo całkiem podobnie.

Edytowane przez Kangus

• Odpowiedzi 6,5 tys.
  • Wyświetleń 555,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• Przecież to wszystko to jest stary dobry znany płacz. Ray tracing wyszedl, płacz. Upscalling, płacz. Path tracing, płacz. I tak w kółko. Technologia świetna, teraz tylko trzeba ją dobrze zastosować.

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

Opublikowano
22 minuty temu, Kangus napisał(a):

1060 to jest dobry target, jak gra się dobrze skaluje to czesto dobrze chodzi na takiej karcie.

Ja wiem, że teraz podzespoły się wolniej starzeją ale to jest już 10 letnia karta ze średniej półki.

Opublikowano
2 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Ja wiem, że teraz podzespoły się wolniej starzeją ale to jest już 10 letnia karta ze średniej półki.

Tak jest i nadal gdy gra sie dobrze skaluje to jest grywalna na tej karcie, oczywiście 1080p@low czasem ze wsparciem upscallerem. Nawet na UE 5.0 sie da i to w 60 fps w natywnym 1080.

Ludzie graja na steam decku. Tak w 720-800p z upscallerem i czesto w 30-40 fps ale tam gpu jest slabsze od 1060. Wydaje mi sie se bliżej mu bylo do 1050.

Z tego materiału wynika ze nawet troche slabszy od 1050 jest. A ona ma ok 50% mocy 1060.

Tak czy owak upraszczając - jak gra jest grywalna na decku to powinna byc tym bardziej grywalna na 1060.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Imo lepszym rozwiązaniem jest odpalenie bardziej wymagających gierek przez moonlight, chyba że ktoś nie ma mocnej stacjonarki. Robię tak na moim xbox ally i przy okazji mogę grać na najmniejszym zużyciu baterii.

Jako posiadacz amd trochę zazdroszczę tego dlss5 ale na razie to chodzi na dwóch 5090 xD. Za parę lat jak to się fajnie rozwinie to złoży się kompa na karcie zielonych o ile nie zrezygnują z konsumenckich gpu na rzecz kart pod generowanie kotków.

Opublikowano
7 minut temu, Chewie napisał(a):

Imo lepszym rozwiązaniem jest odpalenie bardziej wymagających gierek przez moonlight, chyba że ktoś nie ma mocnej stacjonarki.?!

?! Ale to wygląda jak wrzucenie zupełnie z czapy :D. Też używałem jak sobie chciałem pograć na TV. Streamuje z mocnego PC na Xboxa, ale to jakby co ma wspólnego z dobrym skalowaniem i optymalizacją pod low end? :)

Opublikowano

To generalnie będzie w ogóle raczej dla przyszłych generacji kart. Podobnie jak to było z RT, które zaczynało od rtx 2xxx ale w zasadzie sensownie pograc z RT i później jak doszedł PT to można było dopiero od serii 4xxx. Tutaj pewnie będzie podobnie. Tak samo rozwój tego, dlss jako upscaler też się rozwijał latami, w sumie cały czas się rozwija, tak i ta technologia wymaga czasu. Jako, że jestem zdecydowanie na NIE w kontekście zmieniania przez AI wizji artystycznej czy ogólnie gier tak jako rozwój i ulepszanie grafiki postrzegam to pozytywnie ale nie chcę żeby to zbyt agresywnie ingerowało w materiał źródłowy. Twarz Grace na pokazie w tej scenie początkowej jest zbyt lalkowata ale już w Starfieldzie twarze wyglądaja dużo lepiej z dlss5 niż bez. Jestem bardzo ciekawy jak to będzie się prezentować już konkretnie w grach ale tak jak pisałem, sądzę że to bardziej ficzer dla przyszłych generacji a na 5xxx może być jako pewnego rodzaju preview i wprowadzenie żeby w ogóle zobaczyć jak to będzie wyglądać.

Opublikowano

To jest pieśń przyszłości. 2x5090 to robiło, model pewnie w powijakach. Każdy i tak będzie musiał optymalizować pod konsole, a PS6 i tak będzie na AMD. Czas pokaże, póki co to jest koncepcja, zluzujcie gumę w majtach.