Perez 1795 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 PSX Extreme #185 Styczniowy numer dostępny od 2.01 (środa) Prenumerata - wysyłka 30.12 (niedziela) Uwaga - numer styczniowy dostępny będzie z jedną z powyższych okładek Mamy coraz więcej twardych dowodów na to, że w ciągu kolejnych 12 miesięcy poznamy najnowsze konsole Sony i Microsoftu. Pierwszym jest fakt, że Nintendo rzuciło konkurencji wyzwanie swoim nowym sprzętem, ponownie podążając we własnym kierunku i nie sugerując się trendami. Jeżeli macie dylemat, czy świętować już początek nowej generacji, inwestując w Wii U, nasz obszerny test oraz pakiet 10 recenzji najważniejszych tytułów powinny pomóc podjąć Wam decyzję. Druga mocna przesłanka to wysyp hitów przewidziany na najbliższe 12 miesięcy – jednak premiery tytułów zebranych w naszym Kalejdoskopie 2013 w tajemniczy sposób kończą się na połowie roku. Wyobrażacie sobie tegoroczną jesień bez tradycyjnej przepychanki smakowitych produkcji i patroszenia portfeli? My też nie – dlatego czujemy w kościach, że pod koniec roku czekają nas większe wydatki niż tylko gry. Naszymi oczekiwaniami, domysłami i marzeniami co do kształtu ósmej generacji konsol gier wideo dzielimy się z Wami w aktualnym Zgrentgenie. Zanim jednak do owych wydatków dojdzie, aktualne platformy zafundują nam wcześniej wystrzałowe pożegnanie. Tegoroczny sezon rozpoczyna DmC: Devil May Cry – Dante w nowej odsłonie pojawi się dopiero za 2 tygodnie, ale nasz werdykt możecie poznać już teraz. Ciekawie zapowiada się także nowe IP od Capcomu – SoQ miał już okazję wcielić się w Nilin, testując Remember Me w Paryżu i wyciskając z producentów ciekawe informacje. Dla wielbicieli Kratosa przeprowadziliśmy testy multiplayera w nadchodzącym God of War: Wstąpienie, Roger udał się do wirtualnej Japonii na spotkanie piątej Yakuzy i zakochał się od pierwszego wejrzenia w najlepszym interaktywnym anime tej generacji. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch przybędzie dopiero pod koniec stycznia, ale nasza recenzja jest zaledwie kilkanaście stron dalej. Poza spojrzeniem w przyszłość, początek roku to także pora podsumowań minionych 12 miesięcy. Po raz kolejny wysłuchaliśmy Waszych opinii – dosłownie i w przenośni. Nie tylko znajdziecie w numerze wyniki ankiet z PPE podsumowujących rok i Wasze najciekawsze wypowiedzi, ale przygotowaliśmy również własne zestawienie w starym, przejrzystym stylu. Każdy w redakcji dostał prawo głosu i wskazał swoje najlepsze produkcje minionego roku. Kontynuując cykl odkrywania kulisów branży, tym razem mamy dla Was bogaty materiał z firmy zajmującej się testowaniem i lokalizacjami gier na zlecenie wydawców. Jeśli szukacie pomysłu na zawodowe zajęcie się grami, warto rozważyć tę opcję. Wielbicieli Mariana, z okazji premiery kolejnej jego gry, czeka gratka w postaci krótkiej historii życia wąsatego hydraulika. Jak zwykle, na bogato – witamy w nowym roku, z PSX Extreme u boku. [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Wii U – megatest konsoli Remember Me – zapowiedź wprost z Paryża CO NOWEGO Dark Souls II Dragon Quest X The Phantom Pain Podsumowanie 2012 – redakcja Podsumowanie 2012 – PE i PPE TOP 10 Wydarzenia – świat TOP 10 Wydarzenia – Polska Kalejdoskop 2013 – będzie w co grać Kalejdoskop 2013 – czarne konie PLAYTESTY God of War: Wstąpienie Yakuza 5 RECENZJE Assassin’s Creed III (Wii U) Batman: Arkham City Armored Edition Call of Duty: Black Ops II (Wii U) Darksiders II (Wii U) DmC: Devil May Cry Mass Effect 3: Special Edition (Wii U) New Super Mario Bros. U Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Nintendo Land Sonic & All-Stars Racing Transformed Tekken Tag Tournament 2 Wii U Edition ZombiU Zumba Fitness Core NETWORK Black Knight Sword Demolition Inc. Guardians of Middle-Earth TES V: Skyrim – Dragonborn Trine 2: Director’s Cut POCKET Big Sky Infinity Chronovolt Epic Mickey: Power of Illusion Jet Set Radio Oddworld: Stranger’s Wrath HD Sine Mora Uncharted: Pogoń za Fortuną Virtue’s Last Reward HARDKOR W Zagłębiu Rury - Krótka historia Mariana Wybory moralne w grach Testowanie i lokalizacja gier To było grane – Medal of Honor Zgrentgen – Next-geny przybywajcie KinematoGRAfia – Uwe Boll O co chodzi jakby... – Fallout Powrót do przeszłości – SSD XaviXPORT Graczpospolita Immersja – Gwiezdna wędrówka FELIETONY Z dziennika gracza [Dżujo] Od gracza dla graczy [Mazzi] Fabularna tawerna [Zax] Dekalog gracza [HIV] Z uKosa [Koso] Babskie sprawy [Monika] Okiem maniaka [butcher] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Hyde Park Region Filmowy Listy GRAnda PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w niedzielę, 30.12. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj. Zapowiedź nowego numeru również na PPE. Informacje o najnowszym PE znajdziecie również na naszym profilu facebookowym. Quote
Tokugawa1982 95 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 (edited) Fajnie że jest info. Znów dylemat z okładką? Mam nadzieję że 116 stron pozostało Edited December 28, 2012 by Tokugawa1982 1 Quote
Zwyrodnialec 1719 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 Ile teraz jest stron, 108? A sam nr zapowiada się znacznie lepiej od ostatniego. Dobre tematy nr, ciekawe recki na czele z DMC, playtest GOW (ale to pewnie bety multi, więc nikogo) i jak zwykle dużo publicystyki. Quote
Perez 1795 Posted December 28, 2012 Author Posted December 28, 2012 Tak, numer styczniowy to tradycyjne 108 stron (116 to opcja w momencie, gdy ilość materiałów nie pozwala zmieścić się na tych 108). Quote
Zwyrodnialec 1719 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 Na portalu widzę na zdjęciach, że wróciliście do starego systemu wybierania gry roku, gdzie każdy sam dobiera tytuły z różnych gatunków i krótko opisuje swoją decyzję. Dobra robota, lepiej tak niż to co było od 2010 roku. 3 Quote
Nemesis 1270 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 O i dwie okładki do wyboru. Specjalnie kupię dla testu Wii U. Quote
OsciBosci 22 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 Bardzo proszę któregoś z redaktorów o info. dlaczego (tak jak od niestety kilku lat) rezygnujecie z rankingu najbardziej oczekiwanych gier, w zamian przedstawiając je w jakimś smiesznym kalejdoskopie? Naprawdę nie rozumiem tych decyzji, ranking tak jak za dawnych czasów byłby o wiele ciekawszy. Quote
aux 3788 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 Wow, nowy numer, dwie okładki, recki Ni No Kuni i DMC, jaram się! Bardzo mi się podoba to o czym wspomniał Zwyrol, czyli stara poczciwa tabelka z najlepszymi grami 2012 zdaniem redakcji. Zawsze mnie bawiło jak Myszaq wykręcał się wybierając najlepszą grę RPG Bardzo dobry pomysł. Te nowsze podsumowania były chaotyczne. 2 Quote
[InSaNe] 2485 Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Lubię te styczniowe podsumowania i zestawienia gier. W zeszłym roku było o tym mnóstwo, co bardzo mi się podobało. Patrząc na rozpiskę numeru, to znowu widzę, że o tym Wii U. Wiem, że testu w PE nie było, ale jakoś nie jestem tym zainteresowany. Mam wrażenie, że było tyle o tym wszędzie, więc już rzygam tym Wii U. Quote
SzewczykDratewka 202 Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 premiera w kiosku, prenumeraty jak zwykle nie ma ;( Quote
Perez 1795 Posted January 2, 2013 Author Posted January 2, 2013 premiera w kiosku, prenumeraty jak zwykle nie ma ;( Niestety akurat w przypadku tego numeru w czasie wysyłki pojawił się dzień wolny, więc stąd opóźnienie. Aczkolwiek podeślij swoje namiary na prenumerata@psxextreme.pl, sprawdzimy, czemu te opóźnienia są cykliczne, skoro zazwyczaj numer do innych dochodzi w terminie. Quote
aux 3788 Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 Kupiłem i czytam. Dostałem okładkę z DMC. Zazdroszczę Rogerowi, ograł już największe premiery stycznia. Recenzję Ni No Kuni przeczytałem dwa razy, dobra robota. Fajnie że Roger wspomniał o filmach Ghibli które warto obejrzeć przed zagraniem. Ja sobie właśnie robię maraton ze wszystkimi ich filmami i czytam książkę o Studio Ghibli. Podsumowanie roku 2012 świetne, wielki plus za obszerną tabelkę z typami redakcji. Quote
Alien00 14 Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 Super że podsumowanie roku wraca do stylu tabelki,bardzo dobre posunięcie,tak jest o wiele przejrzyściej i po prostu fajniej.''O co chodzi jakby'' z uniwersum Fallouta to również super temat,numer zapowiada się ciekawie. Quote
EvilGucio 17 Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 Elegancko prenumerata dzisiaj przyszła i mam co czytać Co dziwne poprzednia Grudniowa nie dotarła no chyba, że ktoś mi ją buchnął Quote
Look4z 16 Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 premiera w kiosku, prenumeraty jak zwykle nie ma ;( A ja gazetkę w Nowy Rok znalazłem w skrzynce. Podejrzewam, że już od sylwestra tam leżała. Poczty Polskiej nigdy nie ogarnę Quote
SzewczykDratewka 202 Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 premiera w kiosku, prenumeraty jak zwykle nie ma ;( A ja gazetkę w Nowy Rok znalazłem w skrzynce. Podejrzewam, że już od sylwestra tam leżała. Poczty Polskiej nigdy nie ogarnę dalej nie ma u mnie. Trzeba bedzie wysmazyc mail A to nie przypadkiem inpost roznosi? Quote
MaZZeo 14232 Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 Po co robić zestawienie najlepszych gier gatunkowo ze wszystkimi redaktorami, skoro część z nich nie ma nic ciekawego do powiedzenia? Aha i nie wiem jaką Komodo ma konsolę, ale stwierdzenie "radzi sobie bez problemu z 1080p" nie pasuje ani do PS3 ani do X360. 2 1 Quote
wet_willy 2166 Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 Strona 70 to gratulacje dla grafika albo drukarni ... Quote
EvilGucio 17 Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 W końcu zabrałem się za czytanie Świetne i przejrzyste podsumowanie roku oraz kalejdoskop! Roger: Jestem Ci wdzięczny za przypomnienie graczom jak wygląda albo raczej wyglądał prawdziwy Medal Of Honor! Myślałem, że wszyscy już o tym zapomnieli a tu takie miłe zaskoczenie Dla mnie nigdy MoH nie będzie taki sam jak własnie dwie pierwsze części na PSX'a i kolejne dwie na PS2 po prostu ta seria nigdy nie wróci do charakteru który miała i który utraciła bezpowrotnie. Muzyka z pierwszych MoH do dzisiaj gdzieś tam czasami mi dzwoni w głowie Obie gry dumnie trzymam w zaszczytnym miejscu w mojej gablotce. Quote
Roger 2092 Posted January 5, 2013 Posted January 5, 2013 W końcu zabrałem się za czytanie Świetne i przejrzyste podsumowanie roku oraz kalejdoskop! Roger: Jestem Ci wdzięczny za przypomnienie graczom jak wygląda albo raczej wyglądał prawdziwy Medal Of Honor! Myślałem, że wszyscy już o tym zapomnieli a tu takie miłe zaskoczenie Dla mnie nigdy MoH nie będzie taki sam jak własnie dwie pierwsze części na PSX'a i kolejne dwie na PS2 po prostu ta seria nigdy nie wróci do charakteru który miała i który utraciła bezpowrotnie. Muzyka z pierwszych MoH do dzisiaj gdzieś tam czasami mi dzwoni w głowie Obie gry dumnie trzymam w zaszczytnym miejscu w mojej gablotce. Coś w tym jest. Ja za czasów PSX-a i PS2 zagrywałem się w FPS-y. Medal of Honor, Quake 2, seria TimeSplitters, Goldeneye (to akurat N64), Black, Alien Resurrection (wspaniała gra). Na obecnej generacji doznałem zwrotu o 180 stopni i poza tytułami pokroju Borderlands (i serii BioShock) FPS-y jakoś przestały mnie bawić. Quote
Yuhas 8 Posted January 5, 2013 Posted January 5, 2013 W końcu zabrałem się za czytanie Świetne i przejrzyste podsumowanie roku oraz kalejdoskop! Roger: Jestem Ci wdzięczny za przypomnienie graczom jak wygląda albo raczej wyglądał prawdziwy Medal Of Honor! Myślałem, że wszyscy już o tym zapomnieli a tu takie miłe zaskoczenie Dla mnie nigdy MoH nie będzie taki sam jak własnie dwie pierwsze części na PSX'a i kolejne dwie na PS2 po prostu ta seria nigdy nie wróci do charakteru który miała i który utraciła bezpowrotnie. Muzyka z pierwszych MoH do dzisiaj gdzieś tam czasami mi dzwoni w głowie Obie gry dumnie trzymam w zaszczytnym miejscu w mojej gablotce. Coś w tym jest. Ja za czasów PSX-a i PS2 zagrywałem się w FPS-y. Medal of Honor, Quake 2, seria TimeSplitters, Goldeneye (to akurat N64), Black, Alien Resurrection (wspaniała gra). Na obecnej generacji doznałem zwrotu o 180 stopni i poza tytułami pokroju Borderlands (i serii BioShock) FPS-y jakoś przestały mnie bawić. Podziwiam was, ja w tamtych czasach grałem głównie na konsoli, ale jak już strzelankę to na PC, wtedy sterowanie na padzie było wg. mnie bardzo niedopracowane. Teraz za to tylko padem w strzelanki już gram Quote
metalcoola 178 Posted January 5, 2013 Posted January 5, 2013 Bardzo udany numer, spodobała mi się zwłaszcza recenzja Ni No Kuni i Powrót do przeszłości, nigdy nie słyszałem o tym sprzęcie. Quote
Roger 2092 Posted January 5, 2013 Posted January 5, 2013 W końcu zabrałem się za czytanie Świetne i przejrzyste podsumowanie roku oraz kalejdoskop! Roger: Jestem Ci wdzięczny za przypomnienie graczom jak wygląda albo raczej wyglądał prawdziwy Medal Of Honor! Myślałem, że wszyscy już o tym zapomnieli a tu takie miłe zaskoczenie Dla mnie nigdy MoH nie będzie taki sam jak własnie dwie pierwsze części na PSX'a i kolejne dwie na PS2 po prostu ta seria nigdy nie wróci do charakteru który miała i który utraciła bezpowrotnie. Muzyka z pierwszych MoH do dzisiaj gdzieś tam czasami mi dzwoni w głowie Obie gry dumnie trzymam w zaszczytnym miejscu w mojej gablotce. Coś w tym jest. Ja za czasów PSX-a i PS2 zagrywałem się w FPS-y. Medal of Honor, Quake 2, seria TimeSplitters, Goldeneye (to akurat N64), Black, Alien Resurrection (wspaniała gra). Na obecnej generacji doznałem zwrotu o 180 stopni i poza tytułami pokroju Borderlands (i serii BioShock) FPS-y jakoś przestały mnie bawić. Podziwiam was, ja w tamtych czasach grałem głównie na konsoli, ale jak już strzelankę to na PC, wtedy sterowanie na padzie było wg. mnie bardzo niedopracowane. Teraz za to tylko padem w strzelanki już gram Ja w tamtych zamierzchłych czasach byłem (i chyba nadal w pewnym sensie jestem) fanboy'em konsol. Z Amigi i Pegasusa przeskoczyłem na Segę Megadrive, a potem na PSX-a i Saturna. Peceta nigdy nie traktowałem jako platformy do grania (poza serią Fallout i Małyszem Quote
Tokugawa1982 95 Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 @ Roger -"Małysz" = Ski Jump Deluxe 2.1= Best PC Game 1 Quote
Tokugawa1982 95 Posted January 7, 2013 Posted January 7, 2013 Co się tyczy numeru - wszystko świetnie wygląda pod względem oprawy( trochę ciemne nasycenie zdjęć w listach) , dogłębny test WiiU, ciekawa publicystyka, interesująca immersja- resztę jeszcze nie przeczytałem. Mocny numer; prywatnie obstawiałem ,że Butch pochwali się fotką z Robem ( dziękuję za ciepłe życzenia gestem Rob;)- i ... wygrałem !(zupę pomidorową) Uwagi: - na stronie 22 podsumowania - strzelaniny FPP i TPP zabrakło wyboru redaktorów wraz ze screenami do TPP ; i co w FPP robi Max P. Coś się zmiksowało. - Komodo- w zapce MGS5 - pisze "w między oczy" - Rozwiązanie na ostatniej stronie ( magazynu?). Patrzę ,patrzę i nic nie widzę. Albo wzrok mi padł albo była to przenośnia dotycząca szarady Kojimy 1 Quote
Recommended Posts