Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dawne (i dzisiejsze) pisma o grach poza PE (PSX Fan, P+, OPSM, i inne)

Featured Replies

Opublikowano

Dla mnie recenzowanie nieco starszych gier do żaden minus, to idealna sytuacja, jest miejsce na nowe gry, ale też takie sprzed kilku miesięcy na które być może nie było miejsca albo żaden redaktor nie poświęcił dostatecznie dużo czasu danej grze.

Uświadomiłem sobie że CDA to pierwsze pismo które kupowałem, jeszcze przed Neo+ i PE, pamiętam doje.ba.ną recenzję Deus Ex i ocenę 10. Starszy brat kupował SS, gamblera i top secret, CDA trochę jako uzupełnienie na zmianę kupowaliśmy.

Żółty numer kupiłem, szczerze im gratuluję. Od zeszłego wydana podjąłem decyzję że będę ich kupował, bo zwyczajnie dobrze mi się czyta ich teksty, a szata graficzna jest piękna.

Padło wyżej coś o ich specjalu Switch, przeczytałem kilka artykułów i dla mnie jest super, idealnie się wstrzelili w moją fascynacje sprzętem, a dodatkowo to po prostu ślicznie wygląda.

Dodatkowo dostałem niedawno wszystkie tomy ich encyklopedii gier i również jestem mega zadowolony jakością wydania i treściami.

Wychodzi na, to że na starość stałem się fanem CDA.

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Wyświetleń 469 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Porządkami tego nie nazwę, bo zaraz większość z powrotem wyląduje w szafie, ale wspomnienia z dzieciństwa obudziły się we mnie dość mocno. Część pism sobie zachowam, ale Secret Service czy Bajtki musz

• Marzy mi się zrobienie konkurencji dla PSX Extreme:   Tak wziąć te posty i wkleić w "pismo", zrobić 100 stron, przecież to byłby hit (dla forumowiczy na pewno). A dział "właśnie ukończ

• Odwiedzając rodziców postanowiłem posegregować moje stare magazyny: wiele Playów, trochę CD-Action, jeden egzemplarz Neo i Neo+... oczywiście szmatławca najwięcej. Gdzieś poginęły mi Mangazyny i Game

Opublikowano

Widze że fajne tematy maja w tym kwartale na cda. Też się wybiorę chyba sprawdzić w jakim stanie aktualnie stoi ich pióro.

Opublikowano
11 godzin temu, Ludwes napisał(a):

Kupuję ponownie to CD-Action od jakiegoś czasu i podoba mi się, jak to pismo leży w dłoni. 150 stron, jakieś takie grube to to się wydaje, spoko okładki i szata graficzna, która jest dużo lepsza niż w naszym Ekstrimie. Dużo stron przeznaczonych na recenzje, sporo screenów - ja lubię na pismo też niekiedy po prostu popatrzeć i to CD-Action robi po prostu dużo lepiej. Ale kurczę, ja wiem, że to już nie 2007 rok, że trochę się pozmieniało i to nie jest już pismo typowo pecetowe, ale numer wyszedł dzisiaj, a takie Mewgenics, które miało premierę na początku lutego, nie dostało recenzji (na stronie jest i to napisana stosunkowo szybko jak na tak długą grę). No naprawdę ponad miesiąc czasu nie wystarczyło? Ktoś napisze, że może chcą jeszcze bardziej ograć i zrecenzują w następnym numerze (za 3 miesiące, lol), ale taka Europa Universalis V miała premierę 4 listopada i nie miała recenzji w numerze grudniowym (wiadomo, mało czasu na ogranie takiego kolosa, wrzucą w następnym, no nie), ale w tym najnowszym też jej nie ma pawel

No czy oni są poważni? To już nawet w PSX Extreme Roger załatwił recenzję od jakiegoś typa, który spędził dziesiątki tysięcy godzin z tą serią i ma o niej youtubowy kanał, na którym ogląda go mnóstwo ludzi. No jaja jak chuj.

A nawet ich ktoś pocisnął w komentarzach o brak EUV i w odpowiedzi tłumaczenie z dupy moim zdaniem.

Co do CDA, lubię. Trzymają bardzo równy poziom w przeciwieństwie do PSX. Mają zdecydowanie lepszą korektę i DTP (o to nie trudno ponieważ mają więcej niż 1 osobę do tego a w PSX jest tylko Romek). Mniej baboli technicznych jak podpisy platform. W nowym numerze PSX RED DEAD Revolver wyszedł na PSXa a Star Trek nie wyszedł na PC xd. Publicystyka w obu świetna. Dział listów o wiele lepszy. Stałe rubryki PSX król.

No recenzje mają lepsze, a przynajmniej trzymają równy poziom. Jeśli miałbym wybierać jeden magazyn to szczerze mówiąc nie wie który bym wybrał. Dlatego kupuję dwa :D

Opublikowano

Dzisiaj ten rynek jest już tak ubogi, że jak ktoś lubi makulaturę (jak ja) to kupuje oba periodyki. Rzadko, kiedy czytam całość, ale to zawsze lepsze, niż czytanie z ekranu.

Opublikowano

"Listy" w cda to kojarzę tylko z chamstwem wiadomo kogo na krytyczne uwagi, albo listami- pieśniami pochwalnymi.

Opublikowano

Żółte CDA kupione.

Ale perełke trafiłem w jednym z felietonów. Wspominki o PES6 i to aż dwie strony!

Bardzo dobry numer. Listow nie czytam ale ciekawe recenzje z początku roku się trafiły. Felietony też pisane na tematy bliższe mojemu serduszku (jak wyżej tu wspomniany pesik).

IMG20260320000159.jpg

Opublikowano

@Ludwes zerknąłem na ich stronkę i widzę to samo o tym EU V. Tłumaczenie "magazyn nie jest z gumy" to też beka. Więcej recenzji na 6 stron uwalonych artami, które powiększają je o stronę-dwie na pewno temu zaradzi.

I kolejne (10 numer) Retro 29 kwietnia, po zapowiedzi kilka ciekawych tematów widzę, ale zobaczymy jak wyjdzie całość.

Opublikowano

No ja gościa po tym tłumaczeniu to już na poważnie nie będę traktował. Pismo wychodzi raz na trzy miesiące i w dzisiejszych czasach, gdzie gry bywają niedorobione na premierę, to jest bardzo fajna rzecz, żeby mieć ten komfort i nie spieszyć się z recenzją, tylko na spokojnie posiedzieć i trochę pograć. Szczególnie że z tą Europą Universalis to chyba jakieś kontrowersje były? Że niby na początku ludzie bardzo pozytywnie nastawieni, a później wrzucili jakiegoś patcha i gracze zaczęli narzekać, więc byłoby fajnie poczytać, gdzie gra stoi 3-4 miesiące po premierze. Ale pewnie, lepiej przeznaczyć 6 stron na listy (Jezu Chryste pawel), trzem różnym autorom dać po dwie strony na wspominki o starszych grach (PES6, ten RTS ze świata Władcy Pierścieni, Dreamfall Chapters; może każdy autor co numer powinien dostać tyle miejsca i tylko wspominać o swoich ulubionych grać, zamiast pisać o tym, co wychodzi teraz?) albo recenzować jakieś średniaki na cztery strony. Konsolowa konkurencja wrzuciła recenzje miesiąc po premierze, ale biorąc pod uwagę, że nawet na stronie nikt się nie pofatygował, żeby zrecenzować, to pewnie po prostu nikt w to nie gra. Dosyć smutne, że pismo pecetowe w swoją 30-stą rocznicę nie recenzuje gier ekskluzywnych na blaszaka.

No normalnie zignorowali grę i piszą sobie o PES6 jak gdyby nigdy nic pawel

Opublikowano

@Moldar dalej to samo. Choć mi ten papier przypomina ten z National Geographic z 2023, bo wtedy ostatni raz miałem w łapie. Z pism to chyba EVO ma najlepszy papier.

Opublikowano

EVO ma super papier, ale do czytania nie jest moim zdaniem optymalny. Przez to ze jest taki gruby i premium, to całość jest ciężka i w łapie sie średnio trzyma. Z Classic Auto mam podobny problem - to jest prawie jak album, a nie pisemko.

Pod tym względem Szmatławiec moim zdaniem jest spoko kompromisem, bo papier jest na tyle dobry, ze nie sprawia takiego tandetnego wrażenia jak CDA, a jednocześnie nadal jest w miare lekki, wygodnie sie trzyma.

Opublikowano

EVO od obecnego numeru jeszcze grubsze, bo 172 str (w cenie CDA). Classic Auto ma 100 str, ale jest chyba trochę większe od EVO. Przestałem ich kupować jak mi się prenumerata za 13zł skończyła, a wtedy dowalili 30zł za numer.

PSX mógłby mieć papier jak Atari, albo taki co był przy 300 numerze. Był ciut grubszy chyba. Zresztą po grzbietach łatwo można porównać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Moldar napisał(a):

CDA dalej ma ten toaletowy papier czy coś się poprawiło w końcu?

Jest lepiej. Nie jest to poziom PE ale przynajmniej nie rozpada się w rękach już jak strony przerzucam.

Opublikowano

W 2013 to się rozpadał bo był kijowo sklejony, plus momentami tyle farby nawalone, że jak ktoś miał "spocone" łapy, to się rozpuszczał, jakby go wodą potraktować.

Opublikowano

Okladke za to muszę pochwalić za fajne wstawki drukarskie. Na niektórych elementach są dodatkowe nadruki, że pod palcami czuć napracowanko.

Bede w tym roku śledził pismo, zobaczymy jak będzie w kolejnych kwartałach.

Opublikowano

Oni to chyba już dawno temu stosowali. W PSX też by niektóre okładki zyskały, gdyby miały taki zabieg, plus lakierowanie. Ale wiadomo, że to dodatkowe koszty.

Opublikowano
15 godzin temu, PiotrekP napisał(a):

Oni to chyba już dawno temu stosowali. W PSX też by niektóre okładki zyskały, gdyby miały taki zabieg, plus lakierowanie. Ale wiadomo, że to dodatkowe koszty.

Numer 300 mial lakierowane elementy, fajny motyw.

Opublikowano

Ja również i przeczytałem od deski do deski w kilka dni. Gazetka bardzo wciąga jak lubisz nostalgiczne tematy. Dla mnie większość to lata młodości więc była to miła lektura by powspominać. Od siebie bardzo polecam.

Teraz czytam ich numer poświęcony switch i również bardzo przyjemnie się czyta. Dobór materiałów jest świetny.

Opublikowano
9 godzin temu, Postal napisał(a):

Ja również i przeczytałem od deski do deski w kilka dni. Gazetka bardzo wciąga jak lubisz nostalgiczne tematy. Dla mnie większość to lata młodości więc była to miła lektura by powspominać. Od siebie bardzo polecam.

Teraz czytam ich numer poświęcony switch i również bardzo przyjemnie się czyta. Dobór materiałów jest świetny.

Nie pomyliłeś z CDA?

Przy okazji numer o Switchu o CDA dla mnie jest fatalny, źle się czytało. Za to ten o latach 90 jest naprawdę świetny lapka